Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Drug član, 1215 postova
  • Motocikl: Lep

Ja sam mislio da se on decko zajebava i troluje, ali on je izgleda ozblijan hahah. Izasao mi je na yt pre ne znam, 15-tak dana i pustim snimak gde snima Apriliju jer je stvarno lepa, nisam obracao paznju na nju, ali bas je dobra u onoj boji. I sad vidim video gde pada i na kraju komentarise kako je najbolji i izlazi mi ovaj video gde je napisao da je polomio ruku. Pustio par minuti gde on prica i... nisam siguran da li se zajebava ili ce pokupiti nekoga na Avali.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 2 postova

Jesam li los covek ako sam predlozio ovom bratu da batali apriliju i da kupi hajabusu? Prerastao je.

Vi sto ga hejtujete, obarate li vi na koleno? Jeste li relevantni uopste? :))

(inace, ako je neko slucajno ispratio podledice, eno ga sada je kao slomio ruku, u jednom video desnu, u drugom levu, a planirao je na navak u nedelju, bas mi krivo sto nece doci) 

Promenio član Buda-420

• Zainteresovan, 486 postova
  • Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400

Nisi, pa i treba covek da napreduje. Nzm jel moze kod nas da se nabavi onaj kawasaki h2(r). Mislim da on ima vise snage od hajabuse

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1215 postova
  • Motocikl: Lep

Ma jok, dovoljan mu je ZX10R '04, jer sva ova elektronika i sranja je za pickice, da barem iskoristi svoj talenat kako treba :)

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 833 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Dovoljno bi mu bilo da nauči da se u krivinu ne ulazi u 4-om stepenu prenosa.

Zato je i zveknuo o ledinu.

Da je prešaltao u treću, prošao bi bez problema (malo popusti gas, niveliše putanju i po gasu...).

P.S.

Ima njegov video, kada je išao na Pale, da upozna Bosanca (skinuo ga je sa kanala).

Lik vadi novi kombinezon i moli, eksperta za vožnju "na koleno", da mu "uradi" štrafte na odelu.

Posle to odelo prikazuje na početku, onog, videa, gde sebi pripisuje zasluge za to.😁

• Haha 6

• Drug član, 1492 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Nasi putevi su generalno zeznuti, ja uvek vozim na max 60-70% kod nas. 

Avala, lisce, blato po putu. 

Isli letos na Divcibare, u sred krivine ode ceo motor u stranu, drug iza jedva izbegao highside, razlog nije jasan, nije bilo nista vidno na samom asfaltu. Onda Fruska Gora, Zmajevac, u sred desne krivine prosut pesak i to na vise mesta, ulje po sred trake... Ne mogu da se opustim da peglam pun gas, vrv i ne treba. 

Imao sam priliku da se vozam na Tenerifima, mozda i najbolji putevi na kojima sam vozio, guras motor do kraja gume bez bojazni, skoncentrisan samo na izlaz iz krivine.

Kod nas moram da gledam podlogu u krivini, izlaz iz krivine i jos stosta... 

Mnogo je mesta gde put deluje okej ali je uglacan u toj meri da se čizme kližu kad spustis noge

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Integrisan, 8160 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ma i ne znaš šta da očekuješ, ali bukvalno.

Jednom prilikom sam se vraćao od negde, pojma nemam, da li Zlatibor ili smo išli ka moru. U tunelu vidim nešto ali ne mogu da povežem da li je neka ambalaža ili nešto, ipak ja napravim cik-cak, kad ono neka behaton ploča, nabode je auto iza mene.

• Sviđa mi se 2
  • Tužan 1

• Drug član, 1385 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08

Tako i ja kad sam išla prvi put na Kop, radujem se, konačno, ono svaka druga krivina u pesku, idi bre...

Ove godine umalo nisam omastila asfalt na Goču kod skretanja za jezero, kamioni su baš tu na raskrsnici ulazili, izlazili i izneli pesak na put, pobeže mi zadnji točak u pola skretanja, morala sam da ispravim motor da ne bi pala, završila sam par metara u tom pesku gde su bili kamioni i utovarivači, katastrofa.

• Sviđa mi se 2

• Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Al ga obara, na deklu 😄

• Haha 2

• Zainteresovan, 784 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Sve te nepravilnosti na putu, treba navici na njih i imati ok reakciju/plan. Ne smeju da vas iznenade, koristite ih za vasu prednost :). Svuda se desavaju takve stvari. Fokus da je maksimalan ako se brze vozi i sve se to vidi unapred onda i isplanira prolazak. A ako se ne vidi sta dolazi, da te mere da moze da te ugrozi, onda vozis prebrzo za uslove puta/vidljivosti.

Pesak u krivini, sljunak, udubljenja/ostecenje, nista to nije strasno ako prodjes kako treba, cak i brzo. I ostaviti lufta sa korekciju (ispravljanje motora). Tipa vozis brzo, na granici guma, trail-braking, ulazis u krivinu, i na sred krivine vidis pesak. Ostavis mesta i smislis putanju da mozes da ispravis motor preko tog dela, blago counter-lean, konstantan gas (ili blago pusten) i posle se vratis. Nista nece biti koliko god da je klizavo. Samo da je motor u balansu, i sto ravniji.

Meni je najgore kada je asfalt gladak iznenada (kruzni tok me cesto iznenadi kada brzo udjem), pa je na oko tesko oceniti sta ce se desiti. Ali sto vise telom i dobrom linijom napasti krivinu, sto manje naginjanje motora, pa je mnogo veci prostor za korekciju. Dodavanje naginjanja postepeno po osecaju.

Offroad voznja mnogo znaci za ovakve klizave situacije, ako vezbas prasinom, zemljanim putevima 100kmh+, razvije se osecaj balansa, i brze reakcije. I znas kako ce se motor ponasati u losijim uslovima.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 8160 postova
  • Motocikl: TDM 900

Tako je. Čak je i dokazana praksa da MotoGP vozači teraju offroad.

E sad, ono što je svima nama teško da priznamo... Nismo svi brzi niti sposobni da budemo brzi. A svako bi hteo, svi imamo ego. Treba biti svestan sopstvenih veština i voziti toliko koliko vladamo. Bez obzira šta ko misli. Neka sam i najsporiti, ne zanima me i nije mi bitno. U saobraćaju zaista nije bitno kad ćeš stići a bitno je da stigneš. Daj Bože da mi da pameti i smirenosti i da me sačuva da se nikad ne preigram. Ni ja ni oni oko mene.

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 3

Ja nikad nisam obarao motor telom, uvek telo uspravno i counter-steering. Nekako bih vrv blesavo izgledao da izbacujem koleno i rame na stromu😆

Ne koleno, ne vozimo na stazi ali kukovima, tj celo telo malo van centra motora (najlakse tako sto se oslanjas na fuzater na stranu na koju ides). 

Dovoljno je samo malo da se ceo (sa glavom) pomeris od centra sedista (recimo za pola guza na sedistu), veoma puno utice na prolazak kroz krivinu. Uvek prvo telo, a motor minimalno koliko treba. Izlazak obrnuto, prvo motor ispravis, pa telo. Telo radi veci deo posla. Sto je motor laksi, polozaj tela vise znaci.

Nikako telo suprotno od krivine koje su brze i duge kada hoces brze i bezbedno da prodjes. Za counter-lean imas specificne situacije, kratke brze krivine, 180 stepeni okretaj pri manjim brzinama tipa Stelvio krivine, klizavo, nesiguran grip itd..)

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 2831 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@maxx bilo, na prvoj strani. I mnogo se diskutovalo o tome. 
Ali ne škodi da se ponovi. Dobar video, mada ako se dobro sećam nekako nedorečen. Zato i sve one diskusije u ovoj temi. 

Kad već ponavljamo - jedan od meni omiljenih kanala. Čovek je instruktor sa mnogo godina iskustva. Mnogo lepo objašnjava i pokazuje sve. 
Preporučujem ga svima, naručito početnicima. 

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

1 hour ago, maxx said:

Mozda je ovo vec bilo postavljano ranije:

Bilo je da, mislim da nije bas najbolji video. Obuka policajaca previse generalizuje ili je izvuceno iz konteksta.

Onaj svuda savetuje counter-lean i sporo i brzo, jos pokazuju brzu krivinu na 6:00, a onaj skrece nezgrapno kao totalni amater, krivi motor, a telo bezi suprotno, mislio sam da ce pasti.

Svaki polozaj tela i tehnika ima primenu u zavisnosti od situacije. Counter-lean nije dobar svuda, dosta krivina je obrnuto, cim su malo duze ne treba tako, cak je opasno ako se brze ide i radis counter-lean, jer radis totalno suprotno od fizike.

Promenio član Blackened

• Drug član, 2831 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Pisao sam već u ovoj temi već o svojem iskustvu i razmišljanju. Ali godine i kilometri prolaze, stiče se više iskustva, menja se pogled na neke stvari. 

Da li zato što dolazim iz sveta offroad-a, meni je "counter lean" oduvek bio prirodan i sigurniji način prolaska kroz krivine, a da nisam ni znao da se to tako zove. 
Onda sam pogledao ovaj i druge slične videe, išao na trening bezbedne vožnje MK Bezbednost (gde se ova tehnika takođe promoviše kao jedina ispravna za javni saobraćaj) i to je to, sve mi je imalo smisla. 

E onda sam shvatio da postoji i druga strana (ovde na forumu a i uopšte) koja kaže da je ovo skroz pogrešno, da se radi protiv fizike, da nije dobro itd. Ljudi koji imaju mnooogo više iskustva od mene i čije mišljenje baš cenim.
To me je dosta zbunilo, pa sam puno istraživao, čitao i probao i nisam došao do nekog jasnog zaključka šta je bolje i šta je "ispravno".

Osnovna stvar je da svi pričaju iz svog ugla i iz svog iskustva i stila vožnje, a to se mnoogo razlikuje od vozača do vozača.

Ja kao ne baš početnik, ali siguno neiskusan vozač - u tom trenutku nikako nisam mogao da nađem krivinu koju bih mogao brže i sigurnije da prođem sa normalnim naginjanjem nego sa kontra naginjanjem. Ali bitno je naglasiti da meni brzina kroz krivinu i nije primarni fokus, već više sigurnost. 

I prestao sam da se opterećujem time i nastavio da vozim.

Tek posle nekog vremena (par godina), promene motora (450mt je dosta bolji za asfalt od tenere) i neobaveznog isprobavanja sam ja došao do stadijuma da sam osetio to o čemu ti iskusniji vozači pričaju - da je naginjanje u krivinama možda bolje i da tako može brže da se savlada krivina (sada pišem o brzim krivinama isključivo). 
Ne kažem da sam uspeo to da potvrdim, tipa da sam merio prolaske kroz krivine sa oba stila vožnje, nego samo da sam ja osetio da to verovatno ima smisla. Ranije to uopšte nisam mogao. Razlika je samo u iskustvu i opuštenosti. 

E sad - da bi ta razlika mogla uopšte da se oseti - to su već neke brzine na limitu mojih mogućnosti. Hoću da kažem - onako kako ja vozim, a vozim rekao bih prosečno - uopšte nema razlike kako ću ja proći krivinu, da li u kontra naginjanju ili naginjanju ka krivini. 

I kako trenutno ja razmišljam, i kako vozim ? (nekih 5 - 6 godina iskustva i oko 40.000 km za to vreme)

Counter leaning tj. kontra naginjanje je i dalje tehnika koju najviše koristim jer se sigurnije osećam tako: Imam bolju preglednost kroz krivinu i osećam da ću lakše i brže da reagujem iz te pozicije, da prikočim, korigujem putanju itd. ako se nešto nepredviđeno desi. 
Prosto - osećam se sigurnije i prirodnije tako. To je dakle za krivine koje prolazim nekom maksimalnom brzinom recimo do 50 - 60 kmh. 
Preko toga mi je manje bitno, mogu biti neutralan na motoru, mogu i blago da pomerim glavu i gornji deo tela i da se nagnem ka krivini ali i ne moram, jer obično su te brže krivine i preglednije pa i ne moram da radim kontra naginjanje da bih bio sigurniji, može i bez. 
Moj stil vožnje je takav da još nisam došao u situaciju da moram  da se naginjem ka krivini da bih je prošao, jednostavno ne vozim toliko brzo.
Ne znači da mi se razmišljanje i vožnja neće promeiti u narednim godinama, jednostavno sve se menja sa iskustvom i okolnostima. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 11
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 3111 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Ja sam samouk vozač motora. Kada sam vozio Liberty 125 probao sam taj kontra nagib. Isto kao kada sam kao klinac vozio bajs, Poniku. Za lagane brzine asfaltom i van njega, idealno.

Sa jačim motorima i većom brzinom ulaska u krivinu, idem na normalno naginjanje. Ne vozim na koleno, nemam ❤️ Ni 00 za takav stil vožnje, ni za velike brzine. Uglavnom vozim u svojoj zoni konfora.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 281 postova
  • Motocikl: FJR1300A

Skrolujem temu na gore, pa.. Evo novi video, 40k pregleda za jedan dan...

Publike ima, *MOTOR POPRAVLJEN* idemo *GAS* 

image.png.6dff4e839f5956db82615050c7144f04.png

🤦‍♂️

• Zainteresovan, 454 postova
  • Motocikl: BMW S1000R '15
On 2. 10. 2025. at 19:35, SriverFX je napisao:

Brat ispravio krivinu na avali. 
Zamrznut pogled + tvrdi da zadnja ne treba da se koristi...
Zeznuta prica jer decko ima uticaj na omladinu.

Upravo sam pogledao klip i prepričao bih ga nekom, ko ne želi da izgubi kao ja 10 minuta života u jednoj rečenici: "Čega se pametan stidi, budala se ponosi.".

Prvi put u životu gledam ovog lika i meni lično jako antipatičan, umišljen, napadan i odbojan.

Sam video kada se sabere, nema 10s edukativnog karaktera, niti išta pametno može da se čuje od ovog momka. Utripovao se na početku klipa da je za mesec dana vožnje, popio svu pamet sveta, da je ulični VR46 i da svi ljudi koji voze pažljivo i pametno su za njega sisice a on baja obara na koleno. Prvi, na moju žalost (nisam ironičan i time se ne ponosim) nisam u grupi pažljivih vozača, vrlo često po krivinama vozim kako ne bih trebao, ali nikada u životu se nisam kurčio odranim slajderima, niti obrisanim falcevima. Kada čujem izraz "Chicken strips" i kako se time neko hvali, jeza me prođe i odmah znam da se radi o kompleksašu a ne ozbiljnom vozaču, jer se istima nikada nisam hvalio, niti mi je ikada palo na pamet da gledam tuđe gume, upoređujem ih ili ne daj Bože komentarišem. Čak sam par puta otvoreno hvalio i skidao kapu prijateljima koji voze "pametno" i sporije od mene. Tako i treba.

Na sve to, gadi mi se kada vidim ovakav odnos prema motoru, zajebanciju i teranje sprdnje na račun toga što si svojim NEznanjem i utripovanošću napravio štetu. Padao sam kao klinac sa motora od 1000e, tom prilikom napravio štetu od 100e i sebi satima nisam mogao to da oprostim, a kada sam imao saobraćajku (ne svojom krivicom) i oštetio motor koji je tada vredeo 2000e, čim sam ga uvezao u dvorište i ugasio, zaplakao sam od tuge što sam ga oštetio i ako je šteta bila "samo" 300-400e. Ne radi se o vrednosti, nego nečemu što si oštetio, polomio a znači ti. Nije stvar u novcu, nego toga koliko ti ta stvar znači. 

Ali, ovaj umišljenko sa klipa, to neće da shvati ni za pet života. A moram da priznam, efekat je postigao. Klip sam pogledao, pregled mu dao i još sam izgubio 15minuta života da ga prokomentarišem :grr:

P.S Svaka čast na strpljenju kolegi sa Hondom koji je stao da mu pomogne i što kada je video priču i ponašanje, nije se okrenuo, seo na svoj motor i nastavio dalje, što bih ja lično jako brzo uradio.

• Sviđa mi se 9
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Apn6s,Jawa350ts,Bmw R1200RT

Dečko je definitivno izgubljeni slučaj. Njemu u ovom životu nema pomoći.

Promenio član Daniel68

• Mr., 638 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black,
20 hours ago, RankoBg87 said:

Najgore od svega sto ima koji ce da ga slusaju i rade po njegovom

I to je dio edukacije. Neko uci na tudjim a puno "nas" na svojim greskama. U svakom slucaju onaj ko je spreman da usvoji savjet od momka koji je sjeo na motor prije mjesec dana mora da bude spreman i da plati cijenu (nadam se da nece ali...)

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja