bajker71 9579 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 1462 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Proveri lanac pažljivo. Dešava se da je neujednačeno istegnut. Prvo bude labav a pola kruga kasnije jako zategnut... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Pogledacu na kompu posle... "Na blic" bih rekao da je tocak ukosen. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8007 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 2110 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Definitivno,lanac-lančanik.Obratiti pažnju da lančanik nije previše zakošen(ne uzdati se na markere na viljušci)deluje da češe jednu stranu kada dolazi do uzubljenja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, gebee&co je napisao: Definitivno,lanac-lančanik.Obratiti pažnju da lančanik nije previše zakošen(ne uzdati se na markere na viljušci)deluje da češe jednu stranu kada dolazi do uzubljenja. Moguće. Mada sam merio šublerom, ali je moguće da nisam pogodio pravi reper. Proveriću i to, hvala Promenio Januar 2, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Cek da ti (i ostalima) pokazem kako se sublerom kontorlise... Crtam i kacim 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8007 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 2110 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Ima o tome u temi Suzuki GSX 650f,mislim da je negde oko 30-ete strane,doktor N.F.S. je to obrađivao,slikom i reči.Olabavi točak,i popusti ,a možeš i vizuelno,ali treba skinuti lancobran,vidi se putanja lanca do prednjeg lančanika. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Ti je ne stedis kada si vec lanac dotezao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Inače, što se tiče iskrivljenosti točka, od prvog dana motor kada pustim ruke sa kormana vuče na desno. I sa Satelisom i u hondi sam pričao o tome i zaključak je da je to zbog pomerenog težišta u tu stranu (i auspuh i menjač su udaljeni od centra desno). I posle štelovanja lanca se potpuno isto ponašao, tako da ako je iskrivljen točak, ne verujem da je značajno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, Vampa je napisao: Ti je ne stedis kada si vec lanac dotezao Od kako sam je uzeo je hod lanca bio 78mm. Uputstvo kaže 70-75 a nipošto ne voziti ako je preko 80. Pošto je ovo bilo blizu gornjoj granici, pre nekih 500-600 (na oko 3500km) sam dotegao. Promenio Januar 2, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8007 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 2110 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora da se odrazi drastično na upravljivost,ali oštri lančanik,i lagano dere stranu (unutrašnju)lanca.Ubrzava habanje lančanika i lanca. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Brza a ucinkovita metoda je merenje levo i desno od osovine tocka sublerom, lanac smo zategli koliko mislimo da treba, reperi za stelovanje su poklopljeni a onda ova jednostavna provera! Moze se meriti i na disku ili na lancaniku, gde je lakse prici. Ovom procedurom trazimo odstupanje u odnosu na fiksnu tacku (viljusku tocka uglavnom, gde je izvodljivo) Koliki je razmak sa jedne strane osovine toliki mora biti i sa druge, cim se "ne gadja" ukoseno je (ako merimo na lancaniku npr. a on se nalazi sa leve strane motora, ukoliko se zazor/razmak pojavi u delu blize agregatu tocak je znaci ukosen u desno, i obratno) Crtam na tacpadu, jbni laptop. Vidi se valjda sta hocu reci. P.S. Zbog konstrukcije viljuske, za kontrolu (ako je moguce) koristiti ravnu stranu viljuske. Evo uslikao sam kod mene na motoru, mrak je jbg. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije mnogo 7cm da je hod lanca? Vidim sada na slikama da imas podmazivac vidi da se mozda nije kraj creva pomerio sa mesta pa sada kaci na zadnji zupcanik. Promenio Januar 2, 2023 član Vampa 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Sada sam se setio da je takav zvuk bio i kod mene na varaderu kada mi se to desilo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Takodje, na centralnom stenderu povuci tocak napred/nazad, levo/desno... Kucaj ima li lufta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 8 minuta, N.F.S. je napisao: Brza a ucinkovita metoda je merenje levo i desno od osovine tocka sublerom, lanac smo zategli koliko mislimo da treba, reperi za stelovanje su poklopljeni a onda ova jednostavna provera! Moze se meriti i na disku ili na lancaniku, gde je lakse prici. Ovom procedurom trazimo odstupanje u odnosu na fiksnu tacku (viljusku tocka uglavnom, gde je izvodljivo) Koliki je razmak sa jedne strane osovine toliki mora biti i sa druge, cim se "ne gadja" ukoseno je (ako merimo na lancaniku npr. a on se nalazi sa leve strane motora, ukoliko se zazor/razmak pojavi u delu blize agregatu tocak je znaci ukosen u desno, i obratno) Crtam na tacpadu, jbni laptop. Vidi se valjda sta hocu reci. P.S. Zbog konstrukcije viljuske, za kontrolu (ako je moguce) koristiti ravnu stranu viljuske. Evo uslikao sam kod mene na motoru, mrak je jbg. Sve je jasno i sasvim logično. Malo kasnije ću da siđem do garaže da odradim merenja. Taman da vidim ponovo da li će se čuti kada se ohladio. Ja sam šublerom merio ovo rastojanje na obe strane pre 7 minuta, Vampa je napisao: Zar nije mnogo 7cm da je hod lanca? Vidim sada na slikama da imas podmazivac vidi da se mozda nije kraj pomerio sa mesta pa sada kaci na zadnji zupcanik. Ne znam zašto, ali je takav. Pritom se ne meri hod lanca od gornje do donje mrtve tačke nego od viljuške do donje tačke. Proveriću i za pipicu ali mi je malo prejak zvuk za nju Promenio Januar 2, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ...ide lanac preko klizaca mozda? Ti kada sednes, lanac se odigne od klizaca i zvuk nestane... (Znaci, sednes i guras ugasenu masinu po garazi, osluskujes ) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ide preko klizača. Ako nestane zvuk kada sedim, na šta to ukazuje? Mada na snimcima vidiš da se više čuje kada je motor na točku nego kada sam samo okretao točak na centralnom. Inače me ovo toliko nervira da bih sada sišao da proveravam sve, ali sam se ceo dan vozio, pa moram i ženu da ispoštujem malo Evo slike klizača u punoj rezoluciji Shared album - Vuk P - Google Photos PHOTOS.APP.GOO.GL Promenio Januar 2, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislio da se meri hod lanca. Pa kazi da ides po cigare,snadji se covece,evo i ja cekam da procitam odakle zvuk Promenio Januar 2, 2023 član Vampa 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Jedva cekam da na pojacalu poslusam, ovako cujem samo visoke tonove. Evo opet (stavio slusalice), jasno se cuje tenzija i otpustanje/udarac. Kao da se lanac spusti u zub (sumnjam da je lezaj na novom motoru) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, Vampa je napisao: Ja mislio da se meri hod lanca. Pa kazi da ides po cigare,snadji se covece,evo i ja cekam da procitam odakle zvuk Ma meri se hod lanca, naravno, nego sam ovde merio da sam jednako odmakao sa obe strane. Ne pušim, jebi ga, nema izvlačenja pre 3 minuta, N.F.S. je napisao: Jedva cekam da na pojacalu poslusam, ovako cujem samo visoke tonove. Evo opet (stavio slusalice), jasno se cuje tenzija i otpustanje/udarac. Kao da se lanac spusti u zub (sumnjam da je lezaj na novom motoru) Da nisam malo pretegao osovinu? Nigde nisam našao na koliko je potrebno da stegnem, ali sam našao da je za Afriku 100nm pa sam stegao toliko. Mada se ne bih kladio ni na preciznost ključa koji imam, tako da lagano može da bude više. Kada sam stezao na BMW-u, isto sam stegao na 60nm (uputstvo), pa mi Darko reče da je jedva odvio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7163 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 2991 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Čekaj... 70mm hoda.. nemoguće. Šta si merio i kako? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano Januar 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Od viljske do osovinice lanca,ubi se covek i meni da objasni nemoj sada i ti Promenio Januar 2, 2023 član Vampa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1925 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, Vampa je napisao: Od viljske do osovinice lanca,ubi se covek i meni da objasni nemoj sada i ti pre 3 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao: Čekaj... 70mm hoda.. nemoguće. Šta si merio i kako? Pogledajte poruku iznad 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21669 Napisano Januar 2, 2023 Integrisan, 9447 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Toliki je hod kod Nt, nego... Ovakav zvuk pravi ili ukosen tocak ili preminuli lezaj (zato savetujem da se tocak, dok je odignut vucka tamo/amo) Mada, kod onih gde "ode" lezaj u lancaniku ume da slaze takvom proverom, dva u felni koja su jos zdrava ne dozvole pomeranje. Odvijes tocak, proveris vizualno.. Izvuces lancanik sa hard guma pa lezajeve prstom "osetis". Ako bude sve u redu, vratis tocak bez da zakacis lanac i okreces. Ako se zvuk ne pojavi kacis lanac i vrtis... Slusas... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8007 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 2110 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Neka bre,sutra lep dan,na tenane pregleda.Čekamo izveštaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...