Jump to content

Moto Zajednica

Koji model kacige nosimo?(foto)

Recommended Posts

• Integrisan, 6369 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Ma te jeftine LS2 su meh... Probao. Ima marki koje ne postoje kod nas i na izgled i zavrsna obrada im je bolja od nekih poznatih za duple pare.

HJC je opcija isto. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1204 postova
  • Motocikl: Lep

Kako sam se vratio na dva tocka ponovo pre par godina uzeo sam LS2 i meni licno manje vise svi modeli koje sam probao (ne flipup, samo full face) odlicno pasu na moju telecu glavuzdu. E sad, ono sto bih licno gledao je da li mi je udobna i ako mogu naci neki "crash test" iste. Sve ovo ostalo je svirajne one stvari, dal je ova boja, dal je onaj crtez... Sledecu cu uzeti neku flurescentu, zutu da sijam u mraku :)

• Drug član, 2569 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 36 minuta, Vitez Koja je napisao:

Savet za kacige do 200e

Ima hjc ok kaciga za cak mozda i malo manje al ni ls2 nisu lose kako kazu kolege. 

• Svrati ponekad, 215 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000
Savet za kacige do 200e

Ja bih opet preporučio Shark. Ja sam S700 nosio 7 godina. Bučna je, loša ventilacija, ali kvalitet je super. Sundjeri su i posle 7 godina u dobrom stanju, i za sve to vreme sam menjao samo vizir(i to skoro, zbog ogrebotina). Koristio sam je kao jedinu kacigu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Integrisan, 6369 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Meni LS2 ne lezi kalup, HJC da. 

Ako ne uzmem HJC, rizikovacu sa nekom na dobrom popustu preko ako ne odgovara lako cu je prodati za iste pare ovde.

• Svrati ponekad, 330 postova
  • Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Posle par godina eksploatisanja kacige MT Revenge doslo je vreme za novu. Nije bas top model za 2025godinu ali nadam se da cu biti zadovoljan.

U cetvrtak mi stize pa ce biti vise fotografija i licnih utisaka.

avg k6.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 856 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X

Danas kupio LS2 Advant X Titanijum. Ako je ista kao i njen prethodnik Valiant2 koji sam nosio 3 godine, ja ću biti prezadovoljan.

Na prvu loptu fenomenalna kaciga, udobna, čvrsta, mehanizam radi odlično.
Ovo pričam samo posle probe u radnji i u sobi, nisam je još provozao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

IMG_6660.jpg
  • Sviđa mi se 2

• Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Stigla kaciga. U maloj kesici je podbradak(kasnije cu ga postaviti) i malo maziva za gumene delove. Tu je pinlock.

Promenio član keš
  • Sviđa mi se 3

Deluje ok i kvalitetno. Malo sam je provozao, utiasak je da moram ponovo ali malo duze, ne znam ni sam. Ako je stavite na glavu, vizir spusten lufteri zatvoreni, a ne krecete odmah, ostajete bez vazduha, nemojte duze od minuta sedeti na motoru bez pokreta sa spustenim vizirom, a bilo je samo 24 stepena. To sam prvo primetio.

Dok sam vozio je druga prica, lufteri rade super, lepo se oseti kada pocnem da ih otvaram jedan po jedan, odlicno rade. Citao neke recenzije gde se spominje kopca na viziru, zakljucavanje, pa kao ne moze da se otvori bez dve ruke, to nije tacno, s jednim prstom se u jednom dodiru otkopcava i podize.To cu pokazati u sledecem videu.

E sad ova dupla D kopca sa sve sertifikatom to mi bas ne ide, ali posle vezbanja sam postigao napredak, uspevam je zakopcati za 20minuta🤣😂, predano cu vezbati pa vam dogodine javim koliko sam napredovao😜.

• Haha 1

• Zainteresovan, 642 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Hehe pocetak je tezak. Ali navikne se na duplu kopcu brzo, nego je problem sto sa rukavicama nemoguce vezati, i sa najtanjim rukavicama je mucenje. Tako da se cesto desi da obucem rukavice, stavim kacigu, pa ponovo skidam rukavice da bih zakopcao :) eh redosled.

Promenio član Blackened

Posto ova kaciga ima vizir koji se zakljuca kada se spusti do kraja da bude potpuno zatvoren, ako se ne pritisne da se zakljuca nece biti potpuno zatvoren, znaci ide dole do kraja i onda "klik" zabravljeno.

Na netu ima dosta primedbi u smislu da vizir ne moze da se otvori bez dve ruke, sto nije tacno. U videu koji sam napravio videcete kako to ide sa dva prsta jedne ruke, sa dva prsta ili kombinacija prst-palac.

Kada se samo pritisne prstom, dobija se klik koji odbravi vizir na prvi zub i tu ga drzi tako da imate mogucnost da vozite sa 2 mm otvorenim vizirom.

Posle malo vezbe postignut je napredak, za sada licni rekord 12-13 sekundi.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3222 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Kojim brzinama vozite kad očekujete da će vizir da se otvori? Ajd kad fabrika napravi da se automatski zaključa, mora se, mada ne razumem potrebu. Zaključan vizir može da oteža neko spasavanje, ne daj bože. Dok spasilac provali kako se otključava, onaj se unutra uguši.

Dupli prsten nema potrebe da se razvezuje skroz. Godinama sam ga nosio, samo se popusti tako da traka bude dovoljno dugačka da ide iz podbradak. Drži se sa dva palca kad se skida i stavlja kaciga. Kad se polazi, spusti se trakica pod bradu i samo se povuče kraj da se dobro zategne. Nikakvo razvezivanje i ponovno pipanje i nerviranje nije potrebno. Te trakice su uvek dovoljno dugačke da mogu tako da se koriste.

Ko me je pitao kojom brzinom vozim, takva je kaciga. Taj patent sa D kopcom hebem li ga ko ga izmisli, ali tako je kako je, mislim da po novim standardima EU i me moze drugacuje, ne vazi vise ona brza kopca, mislim meni je bila ok, ovo me samo smara. Eu stalno uvodi sve vise i vise standarde,ali laganica da raja ne po...di, da polako prihvati i navikne da ih karaju odpozadi.

• Podržavam 1

Skidam je bez da razvezujem prsten skroz, to ide bez problema, sve u par sekundi. Mogu tako i da stavim kacigu na glavu i u trenu sve kraj, ali zesce trpi postava jer ne moze da se stavi isprano samo na nacin da ce postava brzo da se rashebe. 

• Podržavam 1

Inače, posle desetak godina moj verni HJC je penzionisan. U dobrom je stanju, ali mi zbog naočara i kose sve teže pada da nameštam ručice da legnu kako treba. Začudo, nisam porađao odluku kao Georgina, već sam prelomio brzo - za nedelju, dve.

Inače sam (bio) veliki protivnik flip-up i jet kaciga (jet sam godinama nosio i uvek sam se pomalo neprijatno osećao, a još uvek imam dve i povremeno ih koristim kad probam motore) jer znam da se najveći broj povreda glave dešava baš u delu koje jet uopšte ne štiti, a u flip-up nisam imao poverenja. Gledao sam strašne povrede koje su prve flip-up kacige nanele svojim korisnicima. Drugo, kad se digne podbradak, pomera se težište kacige. Zanosi se glava. Neko to oseća manje, neko više. Takođe, u vožnji samo pravi još veći pritisak na vrat, tako da takva vožnja može samo da se praktikuje pri baš malim brzinama. Istini za volju, počele su da se pojavljuju flip-up kacige sa obe homologacije, ali sam ja bio skeptičan. Dakle, samo integralka je do sada bila moj izbor. O tempora, o mores.

Reklame, reklame, reklame... svašta se vidi. Primetim da neka LS2 firma ne previ uopšte loše kacige. Čitam, pretežno su zadovoljni kupci. Leva firma, kinez, juče počeli da rade. A oni što ih se ja sećam otišli u stečaj - baš su bili dobri. Nema Nova, Boeri, Caberg mi nešto nije, AGV i njegove podfirme mi retko odgovaraju, Nolan bi mogao da prođe... Kad vidim u reklamama taj LS2 Advant X - flip back. Ni baba ni devojka. Može da bude integralna ali je i dobro zaštićen jet (koliko on može da bude). Podbradak se skroz prebacuje nazad, ne štrči. Baš mi se dopala. Opet, mehanizam, bočni udar, otvaranje, lom, usecanje u obraz, bradu... Ali ima duplu homologaciju. Sad, da sam ja pametniji od inžinjera i inih koji to sve razmatraju... pa i nisam, valjda. Odem da pogledam.

Radnja, divna i ljubazna ekipa u Motobike Kać na B.Brdu. Pitam, pokažu mi, napune me informacijama (koje sam već pregledao na netu i nagledao se prezentacija i komentara). Trgovci i ljudi za svaku preporuku. Dakle, LS2 Advant X mi je legla na glavu baš kako treba. Kad dignem podbradak, skoro da ga ne osećam. Kad ga spustim, ušuškan sam kao u integralci. Prvi utisak, perfektan. Obrazi me malo više stiskaju, ali znam da će da legnu posle nekoliko nošenja. Pazarim je. U pakovanju je: anti-fog, zatamnjeni vizir, veoma lep reklamni ranac i kaciga, naravno.

Utisci od marta/aprila naovamo - cirka 2500 km na Bedeviji i na Šarcu (Strom 1000).

Pozitivni:

-manje je bučna od mog HJC kad je u "integralnom modu"

-nije previše bučna i u "jet modu". Čak mi se čini i da je i tu tiša od HJC koji mi huči i buči od prvog dana

-praktična je baš kao što sam i želeo. Jednim potezom se diže podbradak i vizir, idealno za pumpe, osveženje iz put

-sunčane naočare su sasvim dobre

-mehanizam zaključavanja podbratka ne pokazuje nikakve luftove, škripanja, čvrst je kako i treba da bude

-od prvog dana nije imala nikakav "fabrički" miris. Nikakav

-lepa k'o lutka.

Negativni i ono na šta se treba navići

-prvi put vidim vizir kome je ručica/zadebljanje za podizanje na gornjem delu, praktično na čelu. Navikavam se, ali sporo

-mehanizam naočara za sunce je malo neprecizan i meni teže dostupan. Poluga je više uvučena i teže je napipam. Ne podiže se automatski, nego mora da se povuče-isto kao kod spuštanja. Navikavanje

-ventilacija bi mogla da bude malo bolja, verćeg protoka. Mada, ja vozim sa odškrinutim vizirom 

-odškrinutost vizira nema zubac, tako da mora da se temprira i hoće da mi se zatvori kad dodam gas

-gumena zaštita na kopči je gumena i to se od vrućine ta guma razbalavi i hoće da spadne. Četiri, pet puta sam je jurio po dvorištu i po benzinskim stanicama, zalepiću je, majke mi

-imam utisak da se farba lako grebe. Prilično pazim na kacigu, ali se na školjci pojavljuju sitne oderotine i ogrebotine. Za jednu znam kako je nastala, ali su mi ostale enigma.

Sve u svemu, veoma sam zadovoljan. Najviše me nervira ovo sa otvaranjem vizira i sunčanih naočara kao i ta gumena zaštita. Najveća mana mi je što se lako grebucka, mada šta ga znam.

Konstrukcija je izvrsna i praktična. Do 180 ne osećam da mi je otvoren podbradak. Preko toga nisam vozio. Lako stavljam naočare, udobna mi je, malo toplija, čini mi se. Mada i ja sam je vozio i na 40+ stepeni. O tome u drugom pisaniju.

Sve u svemu, moja preporuka.

• Sviđa mi se 5

Sada si me malo i nasmejao, mislim imao sam pozitivno raspolozenje na jedno tvoje zapazanje,  misli nije mi namera da se salim na tvoj racun , nego cisto ispalo je tako da si me bas nasmejao. Napisao si "-gumena zaštita na kopči je gumena ..." 🤣 😂

• Haha 1

Jest, vala, čist pleonazam... :D:D:D 

Da, nisam se najbolje izrazio... gumena zaštita je od vrlo meke, mljickave gume koja se od obične vrućine raspekmezi i lako spadne sa kopče. Nije nešto važna, vozio sam i bez nje, realno nebitna je, ali ako staviš neki deo, bar se potrudi da ostane na svom mestu. Ako je to najveća konstrukciona mana, odlično. 

Da iznesem moje utiske s novom kacigom(AGV K6). Posle nekih 1000km mogu da kazem da me ubi buka, tutnjava, sve duboki-bas tonvi.Nema tu nekog pistanja zvizdanja, vec tutnjava, i na maloj brzini, nekako rano pocinje da brunda. Na staroj jeftinoj MT Revenge bilo je ok do nekih mozda 70, onda je pocinjala buka, raznih frekvencija, na ovoj, da je nazovem skupoj, pocinje odmah tutnjava, bas onako duboki tonovi bez srednjih i visokih tonova( kao muzika u Temerinu😜). 

Sta sam probao? Probao sam da se spustim za mozda nekih 10cm tutnjava je utihnula, probam da se podigmem  isto toliko, tutnjava je opet utihnula, nema je, i kada se povucem nazad prema suvozacu neuporedivo je bolje. Izgleda da me bas gadja gde ne treba.

Probao sam da zalegnem i dam gas , naravno tu je tisina, vetrobran baca sve preko mene. E sad pitam suvozaca kako mu je bilo dok sam vozio u "sport modu" kaze sve ok. Znaci moram nesto preduzeti, prvo cu montirati deflektor pa da vidim rezultat, onda cu dalje. 

Promenio član keš
  • Sviđa mi se 1

U medjuvremenu dok mi ne stigne deflektor, skinuo sam vetrobran i probao da vozim bez njega, iznenadio sam se kako je dobro, ne kazem da ne duva, duva i sa vetrobranom, ali sada nema buke, nema tutnjave i grmljavine u kacigi, voznja mnogo bolja, mnooogo manje buke. Doduse probao sam do brzine 110km/c, brze nisam jer sam to uradio kao ono ajde samo da probam malkice, onako u sorcu, majici i  papucama, pa sam se brze-bolje vratio da ne izigravam kretena.  Savet za mladje, nikada nemojte tako sedati za motor, nikada!

20250811_190259.jpg

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000L
On 8/2/2025 at 4:35 PM, andrej. said:

Kako se pokazala? Ja gledam sve modele koje si naveo, ona mi je prvi favorit ako odgovara glavudži. 

Scorpion sad ima na stanju ali mi bolje deluje Airoh

Za sad je super. Zamenio sam se sa Stefanom za kolor semu ali ista kaciga.  Posle 5000-6000km nisam ni pinlok stavio, jos uvek mi ne treba a vozilo se i na 7-8c. Jedina zamerka sto je podbradak stalno ispadao, dok na kraju nije ispao zauvek negde u CG ali nema razlike ni bez njega...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja