Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Ne silazi, 6310 postova
6 minutes ago, Alekre said:

Ja sam čačkao prednju viljušku. Količina ulja, gustinan itd. Kod mene je klasičan sistem sa prigušnim šipkama. Manje mi ponire prednji deo ali činjenica da je opruga mekana za mojih 110kg i da ulje ne može dovoljno brzo da prođe kroz otvor ne može nikako da se napravi da to pod mojom težinom radi dobro. Mislim, da zamenim opruge, razbušim malo otvor nešto bi dobio ali to je sve dalekoooo od onoga šta bi se dobilo ugradnjom ketridža na primer. Što se mene tiče, ko može sebi da priušti tako nešto, samo napred. Vredi svaki cent.

Zamenis oprugu i cao. Gledaj ukoliko nisi bas toliko odusevljen motorom koji imas 2000 eur koje ces dodati za ogibljenje dodaj na cifru koju ces dobiti za motor i jos neki mali kredit i kupis nov motor gde je sve novo i ispravno. Vozis 4 godine opet dodas 2-3000 i opet vozis novo i ispravno. Na kraju kad prodas isto para si potrosio ali je razlika sto si 8 godina vozio novo i ispravno a ne 30 godina staro i prepravljao

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6949 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 17 minuta, dvlns je napisao:

Ja sam skinuo nov fabricki sa 47 km i stavio nov TTX GP. Ako si citao napisao sam da bi mi i fabricki radio posao ali sam hteo i mogao.

Sve vreme tvrdim da je fabricko ogibljenje dovoljno dobro za normalnu voznju ukoliko je ispravno i sve vreme se pise da Tesa cini cuda sa fabrickim

Čitati tvijih pisanje je velika danguba, izvini. Ja nisam rekao da ne postoji bolji amortizer od fabričkog, već da kad se radi o poređenju novog aftermarketa i izdahnulog fabričkog, uvek će nov biti bolji. Isto tako sam rekao da kad se poredi izdahnuli i reparirani, on je naravno uvek neuporedivo bolji i to se može tumačiti kao čudo, a ja nigde nisam napisao da Teša, ili bilo ko, čini ta čuda, komentare o njegovom radu su izneli drugi, nemam razloga da ne verujem bilo čijim iskustvima, predrasude ne vrednujem.

• Ne silazi, 2226 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Šta god sam na motoru ili kolima servisirao, a nije bilo fabrički ostavljeno mesta za takav zahvat, svuda je ili bilo teško ili neuspesno..

Zapravo, jedina stvar koju sam se "izvukao" da ne platim daleko skuplje za drugi deo je korpa kvačila na Traceru, Vuk mi je menjao dampere i stavljao šrafove umesto nitni, ili šta već.. Sve ostalo, namotaji, amortizeri... Ma sve je bilo cirkus.

2 minutes ago, đunta said:

Čitati tvijih pisanje je velika danguba, izvini. Ja nisam rekao da ne postoji bolji amortizer od fabričkog, već da kad se radi o poređenju novog aftermarketa i izdahnulog fabričkog, uvek će nov biti bolji. Isto tako sam rekao da kad se poredi izdahnuli i reparirani, on je naravno uvek neuporedivo bolji i to se može tumačiti kao čudo, a ja nigde nisam napisao da Teša, ili bilo ko, čini ta čuda, komentare o njegovom radu su izneli drugi, nemam razloga da ne verujem bilo čijim iskustvima, predrasude ne vrednujem.

Bezobrazan si i autistican. Nije diskusija krenula od tebe. Pisalo se da se prepravkom fabrickog kod Tese dobija mnogo upravljiviji motor i ja sam na to reagovao. Onda dolazis ti da lupetas ko uvek i odvuces sve u neku tvoju stranu. Mene zaobidji dok ne naucis da budes kulturan sto se nece nikada desiti

pre 2 minuta, ProMaster je napisao:

Šta god sam na motoru ili kolima servisirao, a nije bilo fabrički ostavljeno mesta za takav zahvat, svuda je ili bilo teško ili neuspesno..

Potpuno razumem i slažem se, nije jednostavno prevazići fabriku a majstora sve manje, da ne kažem da ih baš nema, ali tu je. Nemaš više običnog strugara da obrusi šraf a kamoli nešto više.

pre 1 minut, dvlns je napisao:

Bezobrazan si i autistican. Nije diskusija krenula od tebe. Pisalo se da se prepravkom fabrickog kod Tese dobija mnogo upravljiviji motor i ja sam na to reagovao. Onda dolazis ti da lupetas ko uvek i odvuces sve u neku tvoju stranu. Mene zaobidji dok ne naucis da budes kulturan sto se nece nikada desiti

Istina boli, ne poznaješ problematiku i tačka.

Sumnjam da iko daje nov amorzizer na prepravku i poboljšanje ne kod Teše, nego kod bilo koga. A kad se radi o starom, oslabelom i izdahnulom, svaki iole reparirani je bolji i ne treba se čuditi zašto se doživljava kao "mnogo upravljiviji motor". Na kraju, to i jeste poenta, voziti motor koji ko da nema amortizer i boriti se sa njim, ili osposobiti da bude bezbedniji nego što je bio. Tvoj stav je da to ne treba činiti, šta to znači, da se motor parkira i skupi tih 900e ili više, što teško da će ko učiniti, već će voziti potpuno nebezbedan motor po sistemu onom našem, "ma valjda neće" i sa velikom verovatnoćom rizikovati pad. Svaki remont je bolji nego nemati amortizer. Razmisli malo o svom stavu i gde pokušavaš da guraš ljude, a sve ne znajući dovoljno o mehanici amortizera i ignorišući masu tuđih pozitivnih iskustava, stavljajući svoje neiskustvo iznad njihovih.

• Podržavam 1

Pre sat vremena, dvlns je napisao:

Alo bre covece prosli put smo imali diskusiju jer si tvrdio da Andrej ne radi nista vec samo salje Duletu u Sloveniju.

Screenshot_20260718_113455_Viber.thumb.jpg.5854b3c60604156fb9db4877bb7e2fff.jpg

Jel ti ovo jasno napisano, viber prepisaka Duleta i mene, ne sećam se da sam je onda objavio, kao osnov mog saznanja.

• Ne silazi, 1365 postova
  • Motocikl: Hornet 600
Pre 13 sati, đunta je napisao:

znači, hidraulika vraća točak na podlogu i tako ga praktično lepi

Opruga neprekidno gura točak na podlogu. Da, hidraulika kontroliše da se sistem kreće bez poskakivanja.

• Sviđa mi se 2

pre 26 minuta, Due je napisao:

Opruga neprekidno gura točak na podlogu. Da, hidraulika kontroliše da se sistem kreće bez poskakivanja.

Tačno je, ali je hidraulika, tačnije povrat,  brža i finija i znatno poboljšava traking nego sama opruga.

@Due slusaj sta ti kaze poznavaoc.  Jebo fabrike i udzbenike oni samo hoce pare da ti uzmu.

hidraulika jedino sluzi da spreci bouncing efekat opruge. Bez hidraulike imas feder koji ce skakutati nekontrolisano  a hidraulika to sprecava prigusivanjem i radi u dva pravca. Sprecava prebrzo sabijanje to se zove kompresija i sprecava prebrzo opustanje to se zove povrat ili rebound. Treba da dozvoli da se opruga vrati u prvobitni polozaj najbrze noguce a da ne stvori novo sabijanje ili opruzanje. 

Ali evo strucan izraz je da poboljsa treking jer je brza i zna bon ton pa je i finija

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

pre 8 minuta, dvlns je napisao:

Ali evo strucan izraz je da poboljsa treking jer je brza i zna bon ton pa je i finija

Opet pričaš što ne znaš. BMW ima napred amortizer i oprugu, a štapovi vode točak, punjeni su uljem i vazduhom, smatra se da to nema nikakvog uticaja osim podmazivanja. Međutim ima, kad se urade kako treba, ili drugojačije nego fabričko pakovanje i te kako motor bude sledljivini, precizniji, upravljiviji, ili ti bolje trakuje. I previđaš da nominalni pritisak u amortizeru može ići i preko 20 bara, kad se zagreje ode iha, tako da je to većeg uticaja nego prost  trom feder.

pre 35 minuta, đunta je napisao:

ali je hidraulika, tačnije povrat,  brža

Logično bi bilo da je sporija i ne dozvoljava da je opruga naglo savlada. Onda bi opet bilo poskakivanja.

• Sviđa mi se 1

Kad točak naiđe na uzvišenje, sabija se opruga i kako se nastavi kretanje, točak ostane u vazduhu bez kontakta sa podlogom to je odmah gubitak stabilnosti. Čemu služi rebaund i njegovo podešavanje koje se svodi kolikom brzinom će da se povrati točak, odnosno izduži amorzizer i opruga. Kad se skroz priguši,

nestabilno se ponaša, kad je pak prebrzo, bude tvrdo što je isto vid  nestabilnog. Sama opruga to ne može. Hidraulika takođe ublažava udar koji prima opruga, ne dozvoljava  da se to prenosi previše na gore i upija u sebe, tako da auto ili motor ostaju što mirniji i bez klaćenja,sa točkovima koji što je moguće manje vremena gube kontakt sa podlogom, gde upravo hidraulika ima jak uticaj.

• Sviđa mi se 1

Nema potrebe za cepanjem atoma, amortizer radi u dva smera. Toliko je jasno.

Da uprostimo stvari koga zanima tematika, ako negde kod majstora nađete stari prednji amortizer od kola pošto je konstrukciono najsličniji zadnjem na motoru uhvatite ga za navoj na vrhu i podignite. Šipka će se izvući bez nekog velikog otpora. Tako ćete ga i sabiti. Prazan je, procureo što se kaže. 

To je ono kad vidite kola kojima poskakuju točkovi nekontrolisano u vožnji. Dakle opruga radi posao bez kontrole.

Kad uzmete nov amortizer moraćete da se pomučite da to isto uradite zato što stvara otpor u oba smera.

Nego da ne drvim a ostanem u temi ja nisam pristalica reparacije amortizera ako nije predviđen za to. Kupiš novi i mirna Bačka.

• Sviđa mi se 3

Kad se podesi statik i ride sag, stezanjem opruga, geometrija motora je postavljena u inžinjerski projktovani optimum i oprege se više ne diraju. Dalje podešavanje se vrši na hidraulici i traži najbolje moguće ležanje, znači ne oprugom već tim fimim podešavačima, nekad bude 6 klika, kod nekih i dvadesetak, što jasno govori o finoći uticaja.

Zaboravih,BMW zbog unikatnog vešanja se ponaša istovremeno kao enduro i R motor, ima automatsko podešavanje statik i ride saga i praktično mu je geomrija uvek ista bilo pun bilo prazan, sada ima 4 moda amortizera, dinamik, ride, off i rain, u okviru jednog moda moža vrlo malo da se sam koriguje, ali ne može iz moda u mod već se to radi stiskom na taster i to u vožnji i trenutno. Zato taj motor zavidno brzo ide po svakoj podlozi, nije to samo odraz snage ili vozača, jednostavno su ga tako osmislili.

Kod svih motora bi trebalo u alatu da bude ključ za zavijanje opruge i neki šrafciger il slično za podešavanje hidraulike. 

• Sviđa mi se 1

pre 26 minuta, đunta je napisao:

Zato taj motor zavidno brzo ide po svakoj podlozi

... A i zato je feedback sa podloge jednak nuli...

• Podržavam 1

Nije tako, prednji točak nema uopšte veliku kretnu masu jer u cevima ima samo ulje i vozač jako dobro to oseti. Probaju vozači da prate brze GSove, pa retko ko uspe da drži taj tempo, čim se uđe u oštrije zavoje i malo neravno, ode GS. Još jedna prednost vešanja BMWa je što funkcija kočenja je duže nezavisna od samog upravljanja i ne utiče tolko ko kod klasične viljuške. Sa druge strane je BMW preopasan, uliva toliko samopouzdanja da ljudi preteruju, ne znaju mu granicu i dešavaju se padovi. 

• Drug član, 1100 postova
  • Motocikl: yamaha super tenere 1200

Da,
Zato je voziti bmw jednako posadi apola.
Opasno, al adrenalin radi, baki.
Od sad moje drugare koji voze bmw zovem astronauti.

Eno ga jedan, uzeo noviji, ne sme da doda gas.srce mu preskoči

Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka

• Haha 4

pre 5 minuta, Krmco je napisao:

Da,
Zato je voziti bmw jednako posadi apola.
Opasno, al adrenalin radi, baki.
Od sad moje drugare koji voze bmw zovem astronauti.

Eno ga jedan, uzeo noviji, ne sme da doda gas.srce mu preskoči

Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka

Miki - Alan Šepard 😂

• Zainteresovan, 457 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650
2 hours ago, Due said:

Nego da ne drvim a ostanem u temi ja nisam pristalica reparacije amortizera ako nije predviđen za to. Kupiš novi i mirna Bačka.

Zavisi i šta je problem. Ja sam kod mene promenio procurele semeringe i zamenio ulje. Sve izgleda kao novo. Mislim da nema potrebe za novim amortizerom u tom slučaju.

Ajd' da nastavimo...:D

Tu ne postoji samo jedan problem već je problem sve. Ishabao se. Svi pokretni delovi unutra. Zamenom semeringa i ulja si samo zamaskirao problem koji čeka da se pokaže u pravom svetlu.

Mišljenja sam da je proizvođač smatrao da amortizer treba da se reparira sigurno bi bio lak za otvaranje i nudili bi OEM set za reparaciju.

• Sviđa mi se 3

Ajmo opet, standardni semerig, manžetna, košta oko 2-3e, brisač oko 3e, klizni ležaj 1e,možda je to sad skuplje. Osovina ako je tvrda, ne strada, bude oko 50 do 100 fabrička, ulje oko 0,2l, vrhunsko je litra 15e. Diht O ring 1e, to je sve od materijala. Da, ako nema ventil za gas, in je oko 5e, sad se laserski zavari bez ikakvig rizika da se kućušte iskrivi, mada teflon karika i to pokrije. Katžrika ne strada, a može da se uradi sad za možda 15e. 

Celokupan materijal je ništa, a u većini idu oba swmeringa, ležaj i ulje, ništa. Pa sasvim je logično na čemu fabrika više zaradi, na novom amorzizeru ili setu za popravku. Ohlins je tu poštena firma, sve ima od delova, nisu tako jeftini ali je ipak razumno u odnosu na nov. 

pre 44 minuta, VPetar je napisao:

Zavisi i šta je problem. Ja sam kod mene promenio procurele semeringe i zamenio ulje. Sve izgleda kao novo. Mislim da nema potrebe za novim amortizerom u tom slučaju.

Da bi zamenio ulje, potrebno je da znaš tačan podatak o zapremini, ako ga nemaš, mora da se preračuna, zatečeno je sigurno manje, inače neće raditi punom performansom, a ako se pretera, može pući. Pritisak gasa obično bude 10bara, ali može iči i do 25, mora posebna punilica, testira se pa se na osnovu toga zaključi da li je pritisak veliki ili mali.

• Zainteresovan, 457 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

Nema tragova ni na jednom delu unutra i realno se lako otvara :D  Drugi štap sam odradio za 5min :D Postoje tipski da se kupe svi delovi potrebni za "remont" :)

1 minute ago, đunta said:

Da bi zamenio ulje, potrebno je da znaš tačan podatak o zapremini, ako ga nemaš, mora da se preračuna, zatečeno je sigurno manje, inače neće raditi punom performansom, a ako se pretera, može pući. Pritisak gasa obično bude 10bara, ali može iči i do 25, mora posebna punilica, testira se pa se na osnovu toga zaključi da li je pritisak veliki ili mali.

Imaju podaci u servisnom uputstvu i kao zapremina, a i kao visina od nivoa ulja do vrha štapa. Nema gasa, na Stromu je to napred prilično osnovno :)

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja