MrD 1553 Napisano April 7, 2023 Svrati ponekad, 204 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT, Super Soco TC Prijavi odgovor kao problematičan Blicanje je korisno ako se upotrebljava kako treba. Zakonom je preporučeno, pa čak i obavezno, u nekim situacijama. Npr. vozač ima obavezu da zvučnim (sirena) i/ili svetlosnim (duga) signalom upozori druge učesnike u saobraćaju radi sprečavanja opasne situacije. To se naročito odnosi na decu pored ili na kolovozu, one koji se isparkiravaju ili uključuju u traku a možda nisu primetili one koji voze i sl. Takođe, kratko blicanje (1 put) često koristim da nekom dam signal da mu ustupam prolaz (bez obzira da li ima prednost ili ne). S druge strane, agresivno blicanje (višestruko), malretiranje sirene u koloni i sl... bih kažnjavao društveno korisnim fizičkim radom. 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5643 Napisano April 7, 2023 Drug član, 2002 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Blackened said: Ova situacija je specificna, kada je duze preticanje, a nisi mogao da ocenis njihovu brzinu. U toj sitiuaciji bolje sacekati da bude cista leva traka u retrovizoru ako idem sporije, a nameravam da preticem duze. U Nemackoj gde deonice imaju neogranice brzine, ovo je opasno uraditi. I kod nas treba racunati da levom trakom je dozvoljeno da se vozi i do 170kmh, nema kaznenih poena. Onda bi verovatno čekao pola sata iza šlepera. Bila je noć, svetla su se maltene jedva videla u daljini. Nemaš šanse da pretpostaviš da on ide 170 - 180. Dalje sve se to dešava vrlo brzo. Ja sam počeo da pretičem sa 130 i nastavio sam da ubrzavam čim sam video da ovaj iza mene ide brže nego što sam mislio. Uopšte to nije bilo sporo preticanje, kažem ja sam u jednom trenutku išao 150, šleperi verovatno 100. Dalje uopšte on nije vozio iza mene, on me sustigao tek kod trećeg šlepera, par sekundi pre nego što bih se ja vratio u svoju traku. Sve se to vrlo brzo dešava. Dalje nisam tip koji tera inat, edukuje druge vozače itd. Dajem desni žmigavac da mu stavim do znanja da se pomeram čim mogu. Ne mogu samo da nestanem dok sam pored šlepera. Ponavljam idemo 150. I on kreće da se nabija u gepek da blica agresivno i dovodi i mene i sebe u opasnost. Bahati iskompleksirani majmun u raspalom pikapu. Uh sad sam se iznervirao dok pišem 3 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22170 Napisano April 7, 2023 Integrisan, 9547 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam blicanje podigao na visi nivo! 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6038 Napisano April 7, 2023 Drug član, 1379 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, severian said: Apsolutno jeste agresija, a naveo sam i normalan način kako se to o čemu pričaš signalizira. Blicanja kao masovnog vida komunikacije ima samo ma Balkanu. Delu Balkana. Prosto smo, u tom smislu, nekulturni, a ne mora tako. Većina ljudi lako bi se navikla ma taj levi zmigavac. Ma nekom ne vredi ni migivac, ni ablend, e onda radi sVirena. Jer peder nece da se vrati u desnu saobracajnu traku, iako su odavno nastupile povoljne okolnosti za taj postupak. Ili tako ili preticanje s desne strane. I sve dok vozis iza derpea i cekas da se smiluje, obojicu preticu poneki s desne strane. A red iza pedera sve veci. Razumem ja da voli on odpozadi red, ali je upravo najagresivniji taj sto nece da postuje propise i vozi desnom trakom, i siluje sve redom iza sebe. Da se razumemo znamo na koga mislim, ne mislim na one sto preticu sporo kamion i nemaju mogucnost da se vrate u desnu traku. Mada i tu ima slucajeva da pocnu da preticu teska vozila, a vide u retrovizor da te ugrozavaju tim cinom, jer ces morati naglo da usporavas. Tkz zapocinju preticanje a da se nisu uverili da to mogu izvrsiti na bezbedan nacin... Pazi kad mene to nervira, a izuzetno mogu da otrpim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 648 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) Svrati ponekad, 402 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, antir3ality said: Onda bi verovatno čekao pola sata iza šlepera. Bila je noć, svetla su se maltene jedva videla u daljini. Nemaš šanse da pretpostaviš da on ide 170 - 180. Dalje sve se to dešava vrlo brzo. Ja sam počeo da pretičem sa 130 i nastavio sam da ubrzavam čim sam video da ovaj iza mene ide brže nego što sam mislio. Uopšte to nije bilo sporo preticanje, kažem ja sam u jednom trenutku išao 150, šleperi verovatno 100. Dalje uopšte on nije vozio iza mene, on me sustigao tek kod trećeg šlepera, par sekundi pre nego što bih se ja vratio u svoju traku. Sve se to vrlo brzo dešava. Dalje nisam tip koji tera inat, edukuje druge vozače itd. Dajem desni žmigavac da mu stavim do znanja da se pomeram čim mogu. Ne mogu samo da nestanem dok sam pored šlepera. Ponavljam idemo 150. I on kreće da se nabija u gepek da blica agresivno i dovodi i mene i sebe u opasnost. Bahati iskompleksirani majmun u raspalom pikapu. Uh sad sam se iznervirao dok pišem Da, jasno. To je bas bahatost i nekultura. I to lepljenje za branik nazad je veliki bezbednosni problem isto. Kada neko tako vozi iza, ja pipam kocnicu bez kocenja, ili cak sva 4, ne znam sta raditi drugo, na metar vozi nepotrebno. Promenio April 7, 2023 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) 8-bit, 1881 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Možda sam par puta bio u situaciji da neko ispred vozi sporije u levoj traci autoputa. Procedura je (bar meni) jasna, prvo ga pratim na razumnom rastojanju desetak sekundi. Ako se ne pomeri blicnem, pa malo sačekam. Pokušam tako par puta sa pauzama. Ako i dalje ne reaguje probam kratko sirenu (možda ne gleda retrovizor). Ako i to ne uspe pomerim se u desno i malo nazad da mu sledeći "kulturno" objasni Da ga obiđem sa desne strane nema šanse. Migavac mi ne bi pao na pamet jer mislim da nije po propisu, dok blic jeste. Promenio April 7, 2023 član mradomir 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8729 Napisano April 7, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1910 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Blackened je napisao: ali mislim da je blicanje manje agresivno od sirene. I jedno i drugo može da bude i jedno i drugo Elem, blicanje JEDNOM nekome, ili sviranje JEDNOM KRATKO nekome, to nije agresija, i to je u zakono što je @JevtaNS citirao. Ali, ako neko sa pola kilometra blica svima da se sklone jer se baš njemu žuri, onda je u pitanju agresija, isto kao da legne na sirenu kad je iza nekog. Pogotovo ova situacija koju @Gordak985 opisuje... užas. Pre 1 sat, Blackened je napisao: Ja obicno posle pitam sta radi, ili sviram posle kada budem paralelno, nece da pogledaju neki uopste. Ovo je onako, baš, baš, ispoljavanje agresije. Pre sat vremena, Blackened je napisao: na motoru na blic prekidacu cesto i pise "passing/pass" Opet, da, za ono iz zakona. Ja lično u 99% slučajeva kad pretičem po danu svirnem, noću blicnem. Bez obzira na kakvom sam putu. Pre sat vremena, Blackened je napisao: Nemackoj na auto putu isto se moze cesce primetiti, Ja lično nikad nisam bio u Nemačkoj, ali blicanje je česta tema emisija i članaka o atuobanu - dozvoljeno je samo jednom, kratko. A ono uobičajeno sa naših autoputeva je kažnjivo, poslednjih put kad sam gledao nešto na tu temu, 400e. Pre 1 sat, Blackened je napisao: U sustini svako ometanje drugog ucesnika u saobracaju je losa voznja. Ako je sporija vožnja jednog učesnika u saobraćaju ometanje drugog...teška priča. Stav "ja vozim ovako (brzo ili sporo, nevažno) a onaj drugi vozi onako (opet, brzo ili sporo, nevažno) i onaj drugi mene svojom vožnjom ometa", dok god je onaj drugi u okviru zakonskih normi, je bahatost. Niko nikom nije ništa dužan, pa tako ni onaj što pretiče levom trakom sa 100km/h nije dužan da se skloni nekom ko pretiče sa 130 (o 160 nećemo ni da pričamo), dok ne završi preticanje. Pre 1 sat, Blackened je napisao: Ali nema razloga da ignorisem losu voznju drugih. Dok je u okviru zakonskih normi, šta tačno je "loša vožnja"? Pre 2 sati, Blackened je napisao: Cak i veoma sporo preticanje levom trakom bez ubrzavanja je bezobrazno i stvara guzve, a ima mesta da se skloni desno, pa vrati opet. Ako onaj ko sporije pretiče levom trakom ima mesta da se vrati, pa nastavi, to znači da i onaj ko ide iza njega ima mesta da se vrati u desnu traku iza njega, pa smo opet na početku... pre 28 minuta, Blackened je napisao: I kod nas treba racunati da levom trakom je dozvoljeno da se vozi i do 170kmh bez kaznenih poena. Ne, ne treba. Treba samo imati debele živce i iskulirati manijake kad blicaju. Ta priča "u Nemačkoj levom traku idu 300km/h" @antir3ality razumem te u potpunosti, ja bih tim likovima oduzimao pravo na slobodu kretanja @Blackened možda ćeš sve ovo što sam napisao shvatiti lično, ali nije. Jednostavno, u nekoliko postova si izneo gomilu stavova koji su baš dijametralno suprotni mom shvatanju ponašanja u saobraćaju, i isto bih reagovao da je te stavove iznelo 5 različitiih ljudi. Ono što mi je fascinantno je da ti po tonu kojim pišeš ne deluješ ni bahato, ni bezobrazno, ali se vodiš stavovima koji tvoju vožnju čine baš takvom - oni koji voze sporije od tebe tebi smetaju, i ti ćeš im svima jasno staviti do znanja da greše 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sole92 93 Napisano April 7, 2023 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: Ruma Motocikl: BMW K1200 GT Prijavi odgovor kao problematičan Pisao sam svoje iskustvo prošle godine, i jasno je šta mislim o "blicerima": Inače to da mi neko blica na autoputu mi se vrlo retko dešava, jer se baš trudim da uvek budem uviđajan, ali zna baš da iznervira kad se desi. Neki kolega ovde napisa da obilazi desnom trakom, mislim da je to apsolutno nedopustivo, kažnjivo i opasno. Možda te zapravo ovaj bahti što jaše levu traku nije ni primetio, pa se uplaši kad te vidi gde te ne očekuje i eto nesreće. Bolje blicati u takvim situacijama.Ja napisah da prođem desnom trakom, znam da je kažnjivo i da nije dozvoljeno. Ali ja ne idem u levu traku sem kad pretičem, što bi ovim slučajevima značilo da se ja iz potpuno prazne desne trake prebacim u levu da bih sačekao da se majstor skloni iz iste. Probao više puta, ne radi, moram da kočim i da čekam da se opameti ovaj ispred. Retko blicam jer sam primetio da nakon toga dosta vozača se gubi i dovode i sebe i mene u rizik.Većina spavača u levoj traci su osobe koje nemaju osećaj za vožnju i rizični su na putu, stoga ne izlazim u levu, držim se desne i spremno pratim pogledom ovog levo. Naravno, ukoliko ima nekog ispred mene u desnoj traci, onda idem u levu. Ne kažem da je ispravno i pametno, ali za mene manje stresno. Sreća pa nemam neki brz auto Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano April 7, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Gde vi vidjate te spavace u levoj traci ... Ako je to potez od konjarnika do aerodroma onda ok al to je grad. Tu se zna koja je brzina. Desnom nikad al nesto mi merak uz bubanj potok ka gradu da obidjem krajnjom desnom, mene nerviraju oni sto voze 1.0 75ks pa kad vide 4 okrugla fara u retrovizoru kompleks im ne dozvoljava da se prestroje desno .... Ovo retko, bas retko i nikad u krivini, samo na pravcu gde imam pregled igre. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6085 Napisano April 7, 2023 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Cemu tolika zurba,tolika agresija na putu?Radnim danima i da razumem,posao,ide se negde da se nesto obavi (a i to se isplanira pa se krene pola sata-sat ranije),ali vikendom pa valjda je vikend za odmor,za uzivanje,bez stresa.Evo jutros do Mostanice,krenuo dva sata ranije,stigao za sat,opustene voznje ne preko 70. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1875 Napisano April 7, 2023 Drug član, 2865 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan probajte da razdvojite preticanja i vožnju levom preticajnom trakom i biće vam jasniji moji komentari 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 7, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, JevtaNS je napisao: Zakon kaže sirena 12. Zvučni i svetlosni znaci upozorenja Član 59 Vozač je dužan da upotrebi zvučni znak upozorenja kada to zahtevaju razlozi bezbednosti saobraćaja, a naročito: 1) na putu van naselja zbog upozorenja drugom učesniku u saobraćaju da želi da ga pretekne ili obiđe, ako bi bez tog znaka postojala opasnost nastanka saobraćajne nezgode, 2) ako se pored kolovoza nalazi dete koje ne obraća pažnju na kretanje vozila, 3) na putu van naselja pre ulaska u nepreglednu i uzanu krivinu ili dolaska na prevoj, gde je mimoilaženje otežano. Vozač je dužan da zvučni znak upozorenja daje u meri koja je dovoljna da se drugi učesnici u saobraćaju upozore. Vozač ne sme da upotrebljava zvučni znak promenljive frekvencije, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom. Član 60 Svetlosni znak upozorenja daje se uzastopnim ili naizmeničnim paljenjem dugih svetala, vodeći računa da se time ne zaslepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smera. Vozač može noću, umesto zvučnog znaka upozorenja, da upotrebi svetlosni znak upozorenja. Taj znak vozač može da upotrebi i u naselju prilikom preticanja drugog vozila. Svetlosni znak upozorenja vozač može da upotrebi i danju, ako takav način upozorenja više odgovara uslovima na putu. Ja sam pre par godina pisao da je vozač dužan da koristi sirenu.... Što uglavnom dovodi do toga da se trubi veoma često ako se vozi u gradu i da je to obaveza. Pošto to niko ne radi onda ovi drugi sporiji a agilniji u manevrisanju učesnici - pešaci, biciklisti,... Naročito oni sa malom decom odskaču, gestikuliraju.... I pitaju se šta to radiš. Inače trubim veoma retko i to samo ako tako nekom nailazim od nazad a taj se nenormalno ponaša. Kad sam pre par godina to napisao jedan član foruma koji je pravnik je odgovorio da trubljenje nije pozitivno rešeno u zakonu. Pošto sam zakon delimično iščitavao oko 2010 kad je donešen i ja sam se pokolebao da li sam uopšte u pravu. Izgleda da jesam mora da se trubi i to veoma često po gradu kad bi hteli da poštujemo propise 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 648 Napisano April 7, 2023 Svrati ponekad, 402 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 22 minutes ago, zaludan said: I jedno i drugo može da bude i jedno i drugo Elem, blicanje JEDNOM nekome, ili sviranje JEDNOM KRATKO nekome, to nije agresija, i to je u zakono što je @JevtaNS citirao. Ali, ako neko sa pola kilometra blica svima da se sklone jer se baš njemu žuri, onda je u pitanju agresija, isto kao da legne na sirenu kad je iza nekog. Pogotovo ova situacija koju @Gordak985 opisuje... užas. Tako je :). To i ja kazem. 22 minutes ago, zaludan said: Ovo je onako, baš, baš, ispoljavanje agresije. Ovo se ne slazem, na lep nacin uspostaviti kontakt, i tipa rukama znak, "pa zasto tako"? To je kod tih ekstremnih slucajeva, kada se ne sklanjaju dugo i voze levom trakom bez ikakvog razloga. Nista agresivno, ja sam skroz strpljiv, ali me bas interesuje reakcija i profil vozaca (nekada to moze biti star covek, nekada je bas inat, neznanje (ja bih se prvi izvinio da sam slucajno ostao u levoj traci i nekog ugrozio/usporio) . Neverovatno ali dosta ih ne zna da je leva traka na AP samo za preticanje. 22 minutes ago, zaludan said: Ako je sporija vožnja jednog učesnika u saobraćaju ometanje drugog...teška priča. Cesto nije, ali u ovom slucaju u levo traci jeste, i veliki bezbednosni rizik. Opet mislim na te ekstremnije slucaje, gde ljudi nemaju obzira. 22 minutes ago, zaludan said: Stav "ja vozim ovako (brzo ili sporo, nevažno) a onaj drugi vozi onako (opet, brzo ili sporo, nevažno) i onaj drugi mene svojom vožnjom ometa", dok god je onaj drugi u okviru zakonskih normi, je bahatost. Niko nikom nije ništa dužan, pa tako ni onaj što pretiče levom trakom sa 100km/h nije dužan da se skloni nekom ko pretiče sa 130 (o 160 nećemo ni da pričamo), dok ne završi preticanje. Dok je u okviru zakonskih normi, šta tačno je "loša vožnja"? Zakonska norma se ne posmatra slepo, bezbednost i razumevanje je vaznije u mnogim situacijama. 130kmh brzina ti ne daje za pravo da vozis levom trakom neograniceno. Ne bih ni u snu vozio levom trakom nepotrebno. Niti bih krenuo u preticanje ako se neko brze priblizava, ili da se ne sklonim, a desno ima mesta. Bez obzira sto mi zakon dozvoljava da ja polako preticem, to nije u redu u nekim situacijama. U ovom primeru, losa voznja je ugrozavanje bezbednosti, primoravanja drugog da naglo koci, skrece, menja trenutnu voznju itd... Ali ne moze to biti idealno, vozaca ima od 18-99, raznih sposobnosti, fizickog stanja, zamora, itd, moramo imati i razumevanja... To nije lako kada se vozi slabiji auto, preticanje mora dobro da se planira, vozim i ja sporiji auto nekad. 22 minutes ago, zaludan said: Ako onaj ko sporije pretiče levom trakom ima mesta da se vrati, pa nastavi, to znači da i onaj ko ide iza njega ima mesta da se vrati u desnu traku iza njega, pa smo opet na početku... Ovo ne razumem kako mislis, sta cu desno, onda moram kociti, a u procesu sam preticanja idem brze. Posle svakog preteknutog vozila se vraca desno. Po zakonu i ne smes vise od dva vozila odjednom preteci (kolona). Ti sto prave problem, krenu da preticu jedno vozilo, naredno je posle 300-400m ali oni se ne vracaju u desnu traku, nego voze levom svo vreme. Mislim da je to i glavni uzrok guzvi na AP. 22 minutes ago, zaludan said: @Blackened možda ćeš sve ovo što sam napisao shvatiti lično, ali nije. Jednostavno, u nekoliko postova si izneo gomilu stavova koji su baš dijametralno suprotni mom shvatanju ponašanja u saobraćaju, i isto bih reagovao da je te stavove iznelo 5 različitiih ljudi. Ono što mi je fascinantno je da ti po tonu kojim pišeš ne deluješ ni bahato, ni bezobrazno, ali se vodiš stavovima koji tvoju vožnju čine baš takvom - oni koji voze sporije od tebe tebi smetaju, i ti ćeš im svima jasno staviti do znanja da greše Opusteno, nesto se mozda i ne slazemo ili mislim da se ne razumemo potpuno na koje sam situacije mislio, pokusao sam jasnije da objasnim . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3579 Napisano April 7, 2023 Malinar u pokusaju, 1707 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Apropo blicanja. Vozim pre jedno mesec dana yaris 1.0 (u prevodu mrtva baba) uzbrdo putem koji ima 2 trake u jednom smeru (desna je za spora vozila) i malo pre vrha uzbrdice, gde se trake spajaju opet u jednu, uspevam da predjem bus u desnoj, ali sada nema više desne trake, bus je išao znatno sporije, moja brzina 90 km/h, ograničenje je 60 km/h. U retrovizoru vidim auto sa jakim led svetlima kako je zaleteo odozdole kao nezdrav, ja pretekao bus, ali nema više desne trake, i kreće mahnito blicanje da mu se sklonim, ne znam samo gde me je planirao. Od desne trake imam još metar ili 2, a i odmah posle preticanja busa da sam uleteo desno, morala bi da radi puna kočnica da ne bih završio u jarku, a to mi nije padalo napamet da radim. Epilog, palim zadnju maglenku, brzinu sa 90 smanjujem na 40 km/h, nailazi puna linija, nepregledne krivine i munja iza mene ne može da pretekne. Drndao sam ga tako 2 km, nažalost i ostale, jer sam napravio kolonu za sobom, da je stao ispred, pošto me je pretekao, pobio bih se na keca. 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2019 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) Drug član, 804 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, zaludan je napisao: Ja lično nikad nisam bio u Nemačkoj, ali blicanje je česta tema emisija i članaka o atuobanu - dozvoljeno je samo jednom, kratko. A ono uobičajeno sa naših autoputeva je kažnjivo, poslednjih put kad sam gledao nešto na tu temu, 400e. Ja jesam. I idem svako malo, i to uglavnom kolima. Brzim. I na slici sa 20. strane sam se baš vraćao iz Nemačke. Nigde nije dozvoljeno blicanje vozaču ispred sebe zato što ti ne odgovara njegova dinamika i narušava tvoj interni spokoj time što ga je sudbina postavila ispred tebe. Koliko god brzo da ideš, bilo to po zakonu ili ne, i koliko god vozilo ispred sporo da ide, ako je neko već zauzeo neku od traka za preticanje, nemaš nikakvo pravo da ga sklanjaš. Da se vratim na Nemačku. Blicanje je dozvoljeno i vrlo prisutno. I to ne govorim o nežnom milovanju ručice ablendera kako slučajno ne bih uplašio vozača ispred sebe, već govorim o ozbiljnom blicanju. Kada se primenjuje? Kada pretičeš vozilo sa velikom razlikom u brzini. Vozilo koje obilaziš daje migavac da kreće u preticanje - tada se blica kako bi mu se skrenula pažnja da nailaziš sa velikom razlikom u brzini. U većini slučajeva će vozilo ispred videti i sačekati da prođeš. U situacijama kada ne vidi i kada je već krenuo u preticanje, kočiš i čekaš da se vrati u svoju traku. Blicanje tada gubi svrhu i postaje zabranjeno. Inače, što se vožnje po Evropi tiče, Austrijanci na primer uopšte ne jebu vozilo u levoj traci koje se približava većom brzinom. On želi da obiđe, dao je migavac, video slobodan prostor i ubacuje se. Ne znam da li u njihovom ZOBS-u uopšte postoji odredba koja brani preticanje ako te druga vozila pretiču (kod nas čl. 55 ZOBS-a), ali su ozbiljan rizik na koji treba biti spreman. Čak i u Nemačkoj, ako vidiš vozilo koje se premešta u levu traku dok mu se približavaš velikom brzinom - ili je Austrijanac ili naš. Promenio April 7, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1875 Napisano April 7, 2023 Drug član, 2865 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Sva ta priča o preticanju pije vode ali oni što voze konstatno levom trakom su uglavnom krivci za nesreće da li na AP ili uopšte u saobraćaju 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3579 Napisano April 7, 2023 Malinar u pokusaju, 1707 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ono malo što sam vozio po Evropi i van Srbije, mogu reći da nisam nigde primetio toliku nervozu u saobraćaju kao kod nas, svi negde žure, svima nešto smetaš, svi nervozni. U Sloveniji konkretno će neko da ti stane i van pešačkog ako te vidi da prelaziš, u Beogradu će te pregaziti preko istog. Madjari su, po mom iskustvu isto mnogo smireniji vozači od nas. Ostalo nam je tog turskog gena u krvi koji mi ide na živce nenormalno. Oni su kauboji i hajduci u saobraćaju, kao i mi. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 7, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan da li je vožnja levom trakom autoputem dok ima nekog u srednjoj pored tebe mimoilaženje ili preticanje. Što se tiče takvog slučaja gde ja vozim srednjom i ispred mene više od 2 kaniona i ja preteknem onda sam u prekršaju . Šta bi trebalo dok se voziš u inostranstvu gde je skoro sve vreme kolona u srednjoj .Da se ubacuješ posle svakog drugok kamiona između njih. To nigde ne postoji da neko radi iako je možda zakonsak obaveza. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1875 Napisano April 7, 2023 Drug član, 2865 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Nije po zakonu preticanje iako se leva traka zove preticajna.Postoji još i pravilo 2 sekunde koje se u nekim zemljama dosta rigorozno primenjuje i snima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2578 Napisano April 7, 2023 ODUSTO OD DIJETE, 2642 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Ja izgleda imam tih turskih gena, vozim na AP max koliko je dozvoljeno a i malo brže gde nema merenja. Ne žurim nigde ali ne mogu da vozim sporo, volim da ga povremeno baš dobro nagazim i razvrtim motor. Većinom sam brži od onih u desnoj traci i nemam volju da se svaki čas vraćam u desnu pa u levu. Vozim levom dok ne vidim da mi se neko ne približava većom brzinom i tad se na vreme sklonim u desnu. Znam da je leva, na AP samo za preticanje ali stvarno me smara to cik-cak ako ima dosta vozila u desnoj traci. Kad sam na nekom AP gde nema puno vozila umem da se prebacim u desnu traku i vozim . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1063 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 428 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan @antir3aliti u vezi tvog preticanja kamiona na autoput sa prethodne strane Vidis u retrovizoru da ti se vozilo priblizava ali ti odlucujes da preteknes kamion ispred sebe? I kad prepoznas da si lose procenio svoju i njegovu brzinu i udaljenost njega od tebe, ti ne odustajes od svoje namer preticanja, nego dodajes gas i nastavljas sa otpocetom radnjom. On te sustize u trenutku kad si ti tek usao u levu traku i imas da pretices jos tri kamiona ispred. Znaci da je on morao debelo da koci da te ne bi udario. I onda se pitas sto ti je blicao... Vrv ti je nabrojeo i svu zivu i mrtvu familiju sto imas. Ovde nema podnosenja prijave protiv NN lica. Ti si NN lice Promenio April 7, 2023 član ske Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2461 Napisano April 7, 2023 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Sva ta priča o preticanju pije vode ali oni što voze konstatno levom trakom su uglavnom krivci za nesreće da li na AP ili uopšte u saobraćajuOvo jednostavno nije tačno.Sent from my 2107113SG using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2461 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, ske je napisao: @antir3aliti u vezi tvog preticanja kamiona na autoput sa prethodne strane Vidis u retrovizoru da ti se vozilo priblizava ali ti odlucujes da preteknes kamion ispred sebe? I kad prepoznas da si lose procenio svoju i njegovu brzinu i udaljenost njega od tebe, ti ne odustajes od svoje namer preticanja, nego dodajes gas i nastavljas sa otpocetom radnjom. On te sustize u trenutku kad si ti tek usao u levu traku i imas da pretices jos tri kamiona ispred. Znaci da je on morao debelo da koci da te ne bi udario. I onda se pitas sto ti je blicao... Vrv ti je nabrojeo i svu zivu i mrtvu familiju sto imas. Ovde nema podnosenja prijave protiv NN lica. Ti si NN lice Kojom brzinom se kretao taj što je morao debelo da koči? Ljudi prestanite da opravdavate kretanje prevelikim brzinama i da okrivljujete sve ostale što takva vožnja iziskuje i povremena nagla kočenja. NIKO nije dužan da pretpostavi da se neko u retrovizoru kreće brzinom znatno većom od dozvoljene ni da preduzima neophodne radnje planiranja i proračune kako taj hypeloop na dva-tri-četri točka ne bi morao da koči. Sent from my 2107113SG using Tapatalk Promenio April 7, 2023 član Gordak985 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1063 Napisano April 7, 2023 Zainteresovan, 428 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, antir3ality je napisao: Pisao sam svoje iskustvo prošle godine, i jasno je šta mislim o "blicerima": Inače to da mi neko blica na autoputu mi se vrlo retko dešava, jer se baš trudim da uvek budem uviđajan, ali zna baš da iznervira kad se desi. Neki kolega ovde napisa da obilazi desnom trakom, mislim da je to apsolutno nedopustivo, kažnjivo i opasno. Možda te zapravo ovaj bahti što jaše levu traku nije ni primetio, pa se uplaši kad te vidi gde te ne očekuje i eto nesreće. Bolje blicati u takvim situacijama. I mene malo buni njegova brzina. @antir3ality kaze da je ubrzao cak do 150 km/h a da mu je ovaj sve vreme bio u dupetu, i kad mu se sklonio ovaj je ubrzao u oblaku dima, a u pitanju je bio neki raspali pik ap. Pa me zanima koj to raspali pik ap moze da tako lako ubrzava od 150 do, recimo, 180 km/h? A ti ako hoces da se prestrojis iz desne u levu traku, duzan si da se uveris da to mozes da uradis bezbedno po sebe i po ostale ucesnike u saobracaju. Ako ne mozes sa sigurnoscu da utvrdis da to mozes da izvedes bezbedno, onda nemoj to ni da radis. Ne mozemo da se igramo pretpostavke pri brzini od 150km/h. Pretpostavke su cesto vrlo skupe 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8729 Napisano April 7, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1910 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, Blackened je napisao: Ovo se ne slazem, na lep nacin uspostaviti kontakt, i tipa rukama znak, "pa zasto tako"? Mislim da ne postoji neko "sporiji" ko će to tako shvatiti. Lično, uradio sam to nekoliko puta u stanju pomućenog uma - kad me je neko krvnički isekao ili uradio nešto slično zbog čega sam morao baš da se potrudim da izbegnem udes. Pre 5 sati, Blackened je napisao: Neverovatno ali dosta ih ne zna da je leva traka na AP samo za preticanje. Pre 5 sati, Blackened je napisao: Cesto nije, ali u ovom slucaju u levo traci jeste, i veliki bezbednosni rizik. Opet mislim na te ekstremnije slucaje, gde ljudi nemaju obzira. Pre 5 sati, Blackened je napisao: Ovo ne razumem kako mislis, sta cu desno, onda moram kociti, a u procesu sam preticanja idem brze. Posle svakog preteknutog vozila se vraca desno. Po zakonu i ne smes vise od dva vozila odjednom preteci (kolona). Ti sto prave problem, krenu da preticu jedno vozilo, naredno je posle 300-400m ali oni se ne vracaju u desnu traku, nego voze levom svo vreme. Mislim da je to i glavni uzrok guzvi na AP. Ovo sve zajedno... Ide 7 šlepera jedan za drugim, 85-90 km/h, razmak cca 100-150m. Sale nailazi Yugićem sa 110-115kmh, pogleda u retrovizor, nema nikog u levoj traci dokle doseže pogleg. Krene Sale da ih pretiče Yugićem sa 110-115km/h - sasvim pristojna razlika za preticanje 1. on nije u obavezi ni da pretpostavi da je na 2km iza neko na opuštenih 180km/h 2. zakonski, ti kamioni nisu kolona jer omogućavaju bezbedno vraćanje u traku, samim tim, ne postoji nikakva zabrana preticanja više od 2 vozila 3. ovaj sa 180 doleće prema Yugiću i kreće da blica sa 480m udaljenosti očekujući da se sale skloni u desnu traku i koči jer se njemu žuri?? 4. Sale se slatko nasmeši i nastavi da pretiče preostala dva šelepera, i onda se vraća u desnu traku. Jer, i Sale je u procesu preticanja, ide brže, moraće da koči ako ode u desnu traku, i njemu Yugićem će svakako mnogo više trebati da ponovo postigne željenu brzinu nego pilotu 180 (ako je pred Begaljicom, njegovo preticanje se završilo vraćanjem u desnu traku). Na stranu što, ako se vrati u desnu traku, možda neće imati priliku da pretiče ove šlepere narednih 20+km jer je Sale savestan vozač, i neće da izleće u levu traku sa 110km/h kad vidi da mu se približava neko sa zakonskih 130km/h. Pa, ako pogledamo boldovano, to je bahatost o kojoj ja pričam - ti smatraš da Sale tebi smeta, ometa te, i treba da se vrati u desnu traku da ti ne bi smetao - ako se ne vrati, ti moraš da kočiš, i ne zanima te što, ako se vrati, mora on Ja recimo vozim auto koji nije preterano brz, ali vrlo lako poteže to 80-140kmh, i skoro nikad nikom ne smetam, ali, što se po avataru može i videti, vozio sam Yuga, i jako dobro znam kako je to. Stvarno ne znam kako Sale gleda na to? @travelman 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...