Top85 7 Napisano Subota u 17:23 U prolazu, 23 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ova tema bi trebala da bude stiki, izrazena ili poslata u poruci svim novo-registrovanim korisnicima za obavezno procitati pre nego sto se dobije pristup pisanju na sajtu. Polagao sam u VIRu na NBG prosle godine, pricao sa par ljudi na skuteru, medjutim niko da pomene zastitu za usi od vetra i buke iako je jedan od njih imao ostecenje od istog. U martu sam vozio zbog posla BG-SD na skuteru i iz nekog razloga krenem autoputem umesto uz dunav i od tad se moj zivot pretvara u pakao. Kad sam se vratio kuci krenulo zujanje u levom uhu odnosno takozvani Tinitus koji se u 4 navrata pojacao i sad imam problema sa normalnim zivotom. Ne mogu da spavam, ne mogu da se opustim, ne mogu da se koncentrisem, normalan zivot mi je unisten. Moja greska je sto sam nosio losu kacigu, ali da sam bio upucen da vetar moze tako lako da osteti sluh ne bih ni posao na put skuterom, stao bih odmah na pumpu ili krenuo u 3 ujutru i isao peske tih 70km. Nakon dobijanja tinitusa sam koristio silikonske koji se oblikuju i gola su K******. Koristio sam i od pene medjutim ispadali su mi i mislio sam da su losa zastita pa ne znam da li su ista bolji. Neko je pomenuo gore da mu je skupo 11k za izlivene, ali da ti kazem druze, ako zapatis ovo sto sam zapatio ja dao bi i hiljadu evra. Napunio sam 40 pre neki dan i da pozivim jos 20 godina (~7000 dana) 11k bi me izaslo 1.5RSD po danu sto je K***. Jos manje je ako si mladji pa ti vidi da li ti je skupo da das 1RSD dnevno za zdravlje usiju i zivotni mir. Sad bih dao celu ustedjevinu od 20k evra pa prodao bih i stan da moze da se popravi, ali ne moze, jednom kad se dobije tinitus to je gejm over. Mrzim ovu zemlju prvo jer su u testovima mogli da ubace 2-3 pitanja o ostecenju sluha i da treba koristiti neku vrstu zastite, a onda i kolege koje nisu mogle da upozore. Mrzim VIR i ostale skole A kategorije (bar 10ak koje sam gledao) jer ni jedna na internet stranicama ili nekom papiru u kancu nema nista u vezi ostecenja sluha u par desetina slova. Tako malo truda da se spreci pakao u koji kolege mogu da upadnu. Ako admini imaju duse i razumevanja zamolio bih ih da naprave temu "Zastita za usi od vetra i buke" zasebno ili nesto slicno u Moto Oprema a moze da ide ispod "Dodatne opreme" ili bilo gde. Ako treba da se donira nesto da se otvori ta tema neka me admini kontaktiraju pa cemo to resiti. Da spasimo jednog kolegu i prijatelja od ove tuge vredelo bi milione. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 875 Napisano Subota u 17:39 (promenjeno) Zainteresovan, 692 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan 20 minutes ago, Top85 said: Koristio sam i od pene medjutim ispadali su mi i mislio sam da su losa zastita Meni su odlicni, jednokratna upotreba, zbog higijene, naravno. Znaju da ispadaju ako se ne koriste pravilno. Urolas ih malo prstima, da bi se stanjili i lakse upali u kanal. Za koji sekund povrate volumen i "zadihtuju" . Promenio Subota u 17:44 član Petre 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 892 Napisano Subota u 21:41 Zainteresovan, 396 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Baš tako, čepovi od pene su odlični ali ih treba znati staviti pravilno. Urolaju se dobro prstima da dobiju oblik "štapića", rukom na kojoj je strani uvo, u koje se ubacuje čep se isto uhvati za ušnu resicu i onda se resica povuče na dole i blago unazad a suprotnom rukom se čep ubaci duboko u uvo. Sačeka se malo da čep povrti volumen i zadihruje uvo i to je to. Mora malo da se vežba jer po "rolanju" čep treba brzo da se ubaci u uvo dok još ne počne da se vraća u prvobitno stanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 142 Napisano Subota u 21:49 Svrati ponekad, 146 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3 Prijavi odgovor kao problematičan Samo vežba da se pod pravilnim uglom ubace da iđu do kraja bez nabijanja jer se onda izdeformišu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 151 Napisano Subota u 22:32 (promenjeno) Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Nis Motocikl: Yamaha xsr 125 Prijavi odgovor kao problematičan Cepovi od pene Nisu losi,sluze svrsi,prigusuju sve to move.razlika naspram livenih cepova je sledeca:liveni cepovi prigusuju nepozeljne zvukove za uvo a recimo razgovor cujes normalno,sa cepovima za jednokratnu upotrebu ja ponekad koristim ne cujem nista. Ne kazem da su losi Ali su ovi drugi mnogo bolji. @Top85zao mi je zbog toga. Opet dolazimo do cinjecice da oprema nije skupa. Promenio Subota u 22:35 član Bobni Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 274 Napisano pre 23 sati Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Već sam pisao da imam uske slušne kanale, pa meni jedino odgovaraju ti od pene i liveni. Ipak, kada sam koristio od pene, stvarao mi se veliki pritisak u glavi, prilično je neprijatno bilo. Zato sam i izlio dva para (Neuroth i AudioBM). Neko od kolega je pisao da nemaju filtere za izolaciju pojedinih zvukova, već da je sve komad silikona, međutim to ne smeta da se priguši zvuk (poptuno prijatna vožnja), a da se čuje kada ti neko nešto priča, kao i saobraćaj. Žao mi je @Top85, ni u mojoj školi nisu govorili o čepićima, čak nisu ni o zaštitnoj opremi. Imao sam džet kacigu, vozio u majici i bermudama, i preko sam imao onaj obični svetloodbojni prsluk. A učio sam da vozim na motoru od 750 kubika i redovno sam išao oko 50 kmh (tokom vožnje po auto-putu naravno i brže). Zato potpuno podržavam tvoju inicijativu da ovo bude zasebna tema, koju bi svaki početnik trebalo da vidi. I što ti reče, čak i da su 11.000, isplate se, a realno nisu. Ako ne računamo te, najskuplji su izliveni koji su oko 5.000, a naravno da ima i za mnoooogo manje para. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 824 Napisano pre 12 sati (promenjeno) Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Samo da napomenem jos jednom, ne postoje cepovi koji mogu da blokiraju niske frekvencije, tipa 20-120Hz. Tu pasivna zastita ne vredi skoro nista - Jedino aktivni noise cancelling to resava, i totalno ponistava te talase u usima. E sad na ostecenje usiju uticu sve frekvencije, zavisno od problema ali ovi duboki tonovi meni vise smetaju, i mislim da najvise stvaraju zamor. Promenio pre 12 sati član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19012 Napisano pre 12 sati Integrisan, 5734 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Jel vi nosite te cepove i u gradskoj voznji ili samo autoput i magistrala? Kako utice u gradu i saobracaju, kontam da moze da izazove sranje ako ne cujete saobracaj oko sebe? Ja evo 16. godina na motoru bez cepova itd, neke jeftine kacige, na redovnom lekarskom prolazim na prvi na onom testu sa slusalicama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
House 724 Napisano pre 12 sati Svrati ponekad, 241 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Gas Gas ES 700 Prijavi odgovor kao problematičan Ja u gradu ne nosim jer su sve kratke vožnje uglavnom, ali se bolje čuje i po gradu sve. Sve se čuje, sirena, automobili, teško objasniti. Utiša zvuke koji smetaju 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19012 Napisano pre 12 sati Integrisan, 5734 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan I moje su uglavnom sve krace, nekada sam nosio slusalice i pustim mjuzu, radi posao jer zaglusi to fijukanje itd... Nikada mi nije smetala ta buka da tipa kada stanem da mi nesto pisti u usima i slicno. Inace smetaju mi i klasicne bubice u usima kao i cepovi jer brzo krenu da me svrbe usi nenormalno i moram da ih cesem i onda krene da curi neko sranje itd... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 824 Napisano pre 12 sati (promenjeno) Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 33 minutes ago, Motorcyclist said: Jel vi nosite te cepove i u gradskoj voznji ili samo autoput i magistrala? Kako utice u gradu i saobracaju, kontam da moze da izazove sranje ako ne cujete saobracaj oko sebe? Ja evo 16. godina na motoru bez cepova itd, neke jeftine kacige, na redovnom lekarskom prolazim na prvi na onom testu sa slusalicama. Ja stalno nosim bubice i svuda, nekada stavim mod da cujem okolinu i motor (normalizuje zvuk), nekada totalna tisina sa ANC-om (pogotovo kada vozim 10h+). Uglavnom slusam muziku, ali mogu i bez zvuka da rade posao, ili jako tiho nesto slusati. Autoput jako retko vozim, ali tu tek znace. Sto se bezbednosti tice, mislim da je ok, samo redovno retrovizori, pogled preko ramena. Naravno da imas fokus na voznju i sliku gde je ko u svakom trenutku. Evo godinu dana imam APP2, i ne mogu vise bez njih da zamislim voznju, sto zbog muzike sto zbog buke - pre sam redovne bubice na kabel koristio bez ANC-a, ovo je neuporedivo bolje... neverovatan osecaj voziti u skoro potpunoj tisini, uz samo vibracije motora. Promenio pre 11 sati član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 274 Napisano pre 11 sati Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Motorcyclist je napisao: Jel vi nosite te cepove i u gradskoj voznji ili samo autoput i magistrala? Uvek, to mi je rutina u oblačenju - skidanje diskloka/lanca, pranje ruku alkoholom, stavljanje bubica, potkape, kacige, oblačenje jakne. I kutijica sa njima mi je u koferu, tako da ne mogu da ih promašim. U gradskoj vožnji sam 90 odsto, i pozitivno utiču na vožnju, jer utišavaju buku, izoluje se zvuk i tvog motora, i motora automobila oko tebe, sirena, ma svega. Nekada pustim i muziku, koja ne može da bude preglasna upravo zbog čepića, pa i tada sve čujem oko sebe. Baš prijatno iskustvo. I da, počeo sam da ih nosim jer sam čitao o tinitusu, a i generalno mi smeta buka, unervozim se 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19012 Napisano pre 10 sati Integrisan, 5734 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam o tinitusu ali nikada problema. Taman da zaglusi i agregat malo Razmislam i o interkomu pa da pustam mjuzu, sluske, cepovi pa da vidim sta najvise prija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 1891 Napisano pre 2 sati Drug član, 1447 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam o tinitusu ali nikada problema. Taman da zaglusi i agregat malo Razmislam i o interkomu pa da pustam mjuzu, sluske, cepovi pa da vidim sta najvise prija.Čepovi i interkom idu zajedno Sent from my SM-A556B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6491 Napisano pre 1 sat Enduraš, 6432 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, Blackened said: Ja stalno nosim bubice i svuda, nekada stavim mod da cujem okolinu i motor (normalizuje zvuk), nekada totalna tisina sa ANC-om (pogotovo kada vozim 10h+). Uglavnom slusam muziku, ali mogu i bez zvuka da rade posao, ili jako tiho nesto slusati. Autoput jako retko vozim, ali tu tek znace. Sto se bezbednosti tice, mislim da je ok, samo redovno retrovizori, pogled preko ramena. Naravno da imas fokus na voznju i sliku gde je ko u svakom trenutku. Evo godinu dana imam APP2, i ne mogu vise bez njih da zamislim voznju, sto zbog muzike sto zbog buke - pre sam redovne bubice na kabel koristio bez ANC-a, ovo je neuporedivo bolje... neverovatan osecaj voziti u skoro potpunoj tisini, uz samo vibracije motora. Ajde samo napisi sta je ANC i APP2 za nas koji nismo bili sifranti u vojsci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4978 Napisano pre 1 sat Ne silazi, 5596 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, markommarko said: Uvek, to mi je rutina u oblačenju - skidanje diskloka/lanca, pranje ruku alkoholom, stavljanje bubica, potkape, kacige, oblačenje jakne. Jeste off, ali zašto je pranje ruku alkoholom rutina? U velikoj meri isušuje kožu i narušava lipidnu barijeru...što može dovesti do solidnog problema sa kožom nakon dugotrajnog korišćenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 2643 Napisano pre 1 sat Drug član, 852 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan pre 26 minuta, aca-pn je napisao: Ajde samo napisi sta je ANC i APP2 za nas koji nismo bili sifranti u vojsci Active Noise Canceling (mikrofon u uređaju analizira buku i onda pušta "kontra buku" da to poništi. Zvuči glupo ali radi.) APP2 je vjerovatno Apple AirPodsPro2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...