Jump to content

Moto Zajednica

Teflonska/pancirna creva (Srbija)

Recommended Posts

• Drug član, 1632 postova
  • Motocikl: V-STROM
Pre 1 sat, dvlns je napisao:

@zika56 sve ok nisi ni ti bitan u tom napisanom. Bitno je da sam potvrdio sumnju da neko misli da sam google vozac i to je to. 

Nije loše :D

Google-Street-View-camera-car.jpg

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2394 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Aj da još malo produžimo ovu zimsku diskusiju oko kočnica, što kaže čika Rajko... :)

Dok ne rešite to ko je u pravu, imam pitanje, al ozbiljno.

Ranko87 je napisao da i napred i nazad ima sinter pločice. Ako motor nema abs, a ja npr. kao Ranko preferiram napred sinter pločice, da li je pametno i pozadi staviti sinter (ja ne mogu, imam pakne :neznam:) ili organske ? Sa sinter pozadi će pre blokirati točak pa može doći do zanošenja. Mislim da se sa organik bolje dozira zadnje blokiranje točka...

Opet, ko ima abs, njemu je bolji sinter, pre blokira i abs preuzima zaustavljanje ?

Ili da otvorimo novu temu, a možda već ima...

• Drug član, 1896 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Mora da se skrene tema sa fluida :lol2:

Sta znam, sve je do motora i kako je podeseno, bolji je odziv ali i dalje mogu da doziram da ne blokira. 

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 2394 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
pre 12 minuta, bajker71 je napisao:

Blažo, nemoj da puštaš "rovca" da se kačimo još i oko toga!  🤣

O.K.

Zanemarite moje pitanje, ima vremena, duga je zima... :)

• moto merkat °°, 4954 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
Pre sat vremena, Blaza je napisao:

Opet, ko ima abs, njemu je bolji sinter, pre blokira i abs produzava zaustavljanje ?

:hej:

• Integrisan, 5321 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
11 hours ago, Blaza said:

Aj da još malo produžimo ovu zimsku diskusiju oko kočnica, što kaže čika Rajko... :)

Dok ne rešite to ko je u pravu, imam pitanje, al ozbiljno.

Ranko87 je napisao da i napred i nazad ima sinter pločice. Ako motor nema abs, a ja npr. kao Ranko preferiram napred sinter pločice, da li je pametno i pozadi staviti sinter (ja ne mogu, imam pakne :neznam:) ili organske ? Sa sinter pozadi će pre blokirati točak pa može doći do zanošenja. Mislim da se sa organik bolje dozira zadnje blokiranje točka...

Opet, ko ima abs, njemu je bolji sinter, pre blokira i abs preuzima zaustavljanje ?

Ili da otvorimo novu temu, a možda već ima...

Polusinter. Zbog duzeg trajanja nista vise.

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2459 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

Na teske i jake motore (samo takve i vozim) samo full sinter i napred i nazad, svake druge se jako brzo pregreju i vise ne rade posao, pogotovo za vozace koji cesce koriste zadnju kocnicu, kao sto sam ja.

80% normalne voznje kocim zadnjom, po potrebi samo dodajem prednju, dok pri ostrijoj voznji kocim ili prednjom pa dodajem zadnju ili bodem obe istovremeno.

A doziranje kocnice sa razlicitim zadnjim plocicama je toliko neprimetno da je zanemarljivo...

• Podržavam 1

• Integrisan, 9371 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nesto nam zamrla ova tema, vidim pisano je nesto od strane @dvlns sto nije bas istina, takodje vidim da je dosta postova izmenio.

Da krenem redom, prvo je izjavljeno za dnevnik da je .... " hidraulicni sistem je uvek pod istim pritiskom...."

Da objasnim.... u kocionom sistemu nema nikakvog "uvek pod pritiskom" jer pritiska nema sve dok se kocnica ne upotrebi. Poluga kad se povuce tek tad se stvara pritisak u sistemu.

U nastavku kaze da "nikakve veze nema jel crevo ima 20m ili 20cm osim...."

Da objasnim.... i te kako ima veze kolika je duzina kao i sam kvalitet creva.

Sto je kraci put od koc. cilindra do klesta to ce kocnica biti bolja, brze ce reagovati klipovi, odnosno plocice.

Povecanjem duzine creva proporcionalno opada efikasnost kocenja.

Recimo, testa radi na istom sistemu.... skinemo kocioni cilindar sa kormana i posadimo ga 'direkt' na kociona klešta = momentalno dobijamo bolju kocnicu za neki br %.

E ondak, uzmemo vratimo koc. cilindar gde je bio i ubacimo parce creva od 20m koje se pominje gore = momentalno dobijamo losiju kocnicu no sto je fabricka bila.

Ako cemo do ekstrema ici, možemo da razvucemo crevo 20km = necemo imati ama bas nikakvu kocicu.

Razlog je vrlo prost.... kociona tecnost koju smo sabili preko klipa u koc. cilindru krece u cevovodu da se bori sa masom. Ljudi kazu "da je masa mama". U ovom slucaju sto je crevo duze, treba pomeriti vise mase, kociona tecnost nije kruta veza pa da ima takvo delovanje. 

Otud se gubi svaki smisao da je isti klinac koliko je koč crevo dugačko.

Zakljucak je jasan, sto je krace koc. crevo imaćemo bolju kočnicu i obrnuto. 

Ako cemo da nemamo problema u slucaju da kocimo u Bg a klesta su u Grockoj (to je otp. 20km), mora se zameniti koc. cilindar. Treba ce duzi hod klipa, mozda i siri precnik klipa zatreba uz vecu kolicinu tecnosti.... to sve neko pametan sedne i izracuna.

Dalje... imamo izjavu kolege @Motorcyclist koji kaze da je "vozio sa gumenim i sa pancirnim crevima (ne na stazi),isti k samo malo bolji filing na ruci sa pancirnim, zaustavljanje manje vise isto".

Imamo izmedju koc. cilindra i klesta....znamo sta imamo:  obicna creva, pancirna teflonska creva i cevke.

Tu je cela poenta da se creva sto manje, jos bolje uopste ne sire kad dodje do jaceg kocenja.

U normalnoj voznji na drumu nema ama bas nikakve veze sta imamo od creva sve dok ne dodjemo u situaciju gde nam treba puna jaka kocnica i to za juce.

E tad dolazi do izražaja (pored ostalih faktora da se odma ogradim) koje i kakve su nam cevke na bajku dok kolobecimo oči u prepreku. 

Tu nam pravi razliku dal ćemo osvanuti u čitulji il nećemo, dalje ne bi širio pricu.

Jogi sto okači onaj klip pre/posle .... rekao bi da nije bas realan, jbg reklama je čudo.

Dalje... moram se opet vratiti na dvlns izjavu gde kaze da " nema kretanja fluida kroz sistem, ima samo minmalnog sabijanja...."

Ovo smatram da nije tacno, ima kretanja fluida kroz kocioni sistem a sad cu objasniti zasto to mislim.

Negde nazad je napisano kako dolazi do zaprljenja kocione tecnosti, putem sitne prasine koja preko klipova kad se vracaju u pocetni polozaj uvuku istu u unutrsnjost klesta... tacno!

Sto dalje znaci da nam zaprljanost kocione tecnosti dolazi sa donje strane od klesta i tu treba da ostane jer kako se kaze nema kretanja.

Kako ondak objasniti crnilo tj zaprljanost u koc. cilindru koju vidimo cim se poklopac podigne ako vec nema kretanja a znamo odakle krece i ko je donosi?

IMG-20190808-114127.jpg

IMG-20190206-141249.jpg

IMG-20191202-193036.jpg

Oklen gospodo ovakvo stanje ako nema kretnja kocione tecnosti i nemojte mi samo reci da sistem nije bas zatvoren te da ga je vazduh hem. proces zaprljao ....ne pije vodu jer motocikli mogu stajati vise decenija sa novom tecnoscu koja je tad sipana pa kad se digne poklopac posle, ona ce na oko i dalje sveze izgledati.

I poslednja izjava za danas koja takodje nije tacna je ta da "pomeranjem klipa u koc. cilindru za 1mm pomera se kompletna kolicina tecnosti za 1mm i pomeraju se svi klipovi na kljestima za 1mm"

Ovo jednostavno nije moguce jer precnik klipa u koc. cilindru manjeg je precnika od precnika klipa u klestima i to za 2,3x.

Tu je najbolje objasnjenje prikazao Vuk sa testom 2 sprica od kojih je jedan manji od drugog.

Identicno se desava i sa kocnicom, dolazi do "rasplinjavanja" sile delovanja jer se povecava precnik na koji se deluje i ondak mrdanje tam (cilindar) za 1mm nece mrdnuti vam (klip) za isto toliko vec za neki % manje, dosta manje.

Da je sve kontra postavljeno e tad bi to imali u praksi kao tacno, ovako ne.

Za kraj, ko nije zadovoljan kocnicom prvo bi trebao da vidi/zameni koc. plocice. 

Sledeca stanica je zamena koc. creva i to je nesto za novcanik najmanje bolno di ce bit pozitivnog efekta na drumu.

Posle toga se ulazi u skuplja resenja kao sto je druga pumpa veca, jaca, bolja.... druga klesta, diskovi, plocice..... ili ti koliko para toliko muzike.

@stari roker

Meni je nekako najelegantnije resenje da sa levih klesta prebacis crevo preko blatobrana (gde ces izbusiti jednu rupu po sred zarad nosaca plasticnog na klik) do desnih i cao.

Aprilija mala ima takvo resenje i dobra crevca (sve oem)

IMG_20250115_104524.thumb.jpg.2d6a8a4cd9313fa1b2f91775393b50df.jpg

klik u izbusenu rupu na blatobranu

IMG_20250115_132752.thumb.jpg.527462ca9220bb39367a0461a6a661ca.jpg

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Integrisan, 9733 postova
  • Motocikl: ---Honda---

... i ne moz" bilo koja pumpa na bilo koja kljesta!

Pumpa sa velikim klipom nece da moze na kljesta sa po dva mala kociona klipa, da se tako jednostavno izrazim.  Gura veliku kolicinu tecnosti i istera odmah klipove pri malom pomeranju, potrebna velika sila na rucici. 

Takodje, pumpa sa malim klipom nikako ne ide na velika i viseklipna kljesta, pogura svoj maksimum a klipovi ne izadju dovoljno za kocenje.

Sve to mora srazmerno da bude.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 6132 postova

Postovi koje sam menjao su menjani zbog slovnih gresaka jer sam nocu pisao sa telefona.

Svakako smo ustanovili da sam google vozac i da pojma nemam pa sigurno necu sebi dozvoliti jos jednu odiseju "ubedjivanja" sa ljudima koji ocigledno ne vide ni sta su sami napisali

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1324 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Hvala @Satelis, kad progovori znanje i iskustvo, i još ovako sa distance, čisto zadovoljstvo da se pročita.

Mehanika fluida (i pod njom hidraulika) je ozbiljna i kompleksna nauka, ipak, neke stvari su lako razumljive čak i na prvo čitanje. Nekima ili ne ide čitanje, ili razumevanje, i to je u redu. Nismo svi isti. I to je u redu. :-)

Bar sam se lepo ismejao čitajući neke postove ovde ove zime :-)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Hvala 1
  • Podržavam 2

Pre 5 sati, dvlns je napisao:

Postovi koje sam menjao su menjani zbog slovnih gresaka jer sam nocu pisao sa telefona.

Svakako smo ustanovili da sam google vozac i da pojma nemam pa sigurno necu sebi dozvoliti jos jednu odiseju "ubedjivanja" sa ljudima koji ocigledno ne vide ni sta su sami napisali

Odma da ti kazem da ti ni ovo nije (bas) tacno jer pamtim kao slon a sad cu i naci taj post koji si (namerno) izmenio.

On 6. 1. 2025. at 20:23, dvlns je napisao:

Au na kakav dvojac sam naisao.

Zaboravio sam da vi kocnicu stiskate sa 500 bar :)

Evo ga.... ovaj post si izmenio, izbrisao si vredjane sa tvoje strane bez iakvog razloga!

"Au na kakav dvojac strucnjaka sam naisao" glasio je post, nikakvih tu gramatickih gresaka nije bilo a i da jeste, koga briga kad se sve razume sta je napisano.

Kad sam vec u butiku da ti objasnim jos nesto ako nemas nista protiv.

On 6. 1. 2025. at 20:45, dvlns je napisao:

Sve i da je tako i dalje ne gubis silu kocenja jer si vec preneo maksimalan pritisak. Za neverne Tome pitanje kako onda gumice ne poiskacu od tolikog pritiska. Ima mnogo slabijih karika od creva pa ne popuste

Ne mogu gumice poiskakti i da hoces koliki god pritisak napravio u sistemu jer je prosto nemoguce da se to desi.

Moze propisati tecnost pored gumice, moze puci crevo, moze okance za kontrolu da prsne .....ali gumica da izleti to vala ne moze nikako a evo i zasto.

Gumica je u svom kanalu tacnije lezistu, gde sa leve strane i desne i zadnje ima zid o koji se usko oslanja, to je njeno kuciste.

Sa prednje strane gumicu zakloni spoljni zid kocionog klipa....znaci sa svih strana je zaklonjena na tesno.

Sad pitanje za tebe i neverne Tome.... di ce gumica odatle kakav god velki pritisak bio?

Odma da ti kazem da nece nidje, ostaje tu gde jeste, moze se desiti neki drugi vid problema kod nabijanja veceg pritiska u sistem ali da poiskacu gumice ..... nece da moze cak i klipovi da izlete.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
2 hours ago, Satelis said:

Odma da ti kazem da ti ni ovo nije (bas) tacno jer pamtim kao slon a sad cu i naci taj post koji si (namerno) izmenio.

Evo ga.... ovaj post si izmenio, izbrisao si vredjane sa tvoje strane bez iakvog razloga!

"Au na kakav dvojac strucnjaka sam naisao" glasio je post, nikakvih tu gramatickih gresaka nije bilo a i da jeste, koga briga kad se sve razume sta je napisano.

Kad sam vec u butiku da ti objasnim jos nesto ako nemas nista protiv.

Ne mogu gumice poiskakti i da hoces koliki god pritisak napravio u sistemu jer je prosto nemoguce da se to desi.

Moze propisati tecnost pored gumice, moze puci crevo, moze okance za kontrolu da prsne .....ali gumica da izleti to vala ne moze nikako a evo i zasto.

Gumica je u svom kanalu tacnije lezistu, gde sa leve strane i desne i zadnje ima zid o koji se usko oslanja, to je njeno kuciste.

Sa prednje strane gumicu zakloni spoljni zid kocionog klipa....znaci sa svih strana je zaklonjena na tesno.

Sad pitanje za tebe i neverne Tome.... di ce gumica odatle kakav god velki pritisak bio?

Odma da ti kazem da nece nidje, ostaje tu gde jeste, moze se desiti neki drugi vid problema kod nabijanja veceg pritiska u sistem ali da poiskacu gumice ..... nece da moze cak i klipovi da izlete.

Ovaj dvojac koji je kolega pomenuo odnosio se na Đuntu i na mene.

• Podržavam 1

• Svakom po zasluzi, 12450 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Пун форум "универзалних стручњака" и за политику и за технику а знају све и о кувању и о садњи цвећа... 

Хвала @Satelis на детаљном објашњењу :) као и помоћи @zika56 и @đunta

• Hvala 1
  • Podržavam 3

U nizu, na 3 strani ove teme bio je moj pa Žikin pa ispod Zikinog ide dvlns-ov post gde je nagazio djonom....otud pronadjoh sebe.

Nebitno je skroz na koga se odnosio prepravljeni post (mo'ž misliti zbog gramatike), pitam se samo čemu vredjanje, zašto djonom?

Mnogo toga sam pročitao za ove godine (koliko sam aktivan na forumu) gde nema veze sa vezom napisano....nikad al bas nikad nikom nisam napisao "da je stručnjak".... 

Ako možeš pomozi, ako ne.....razguli!

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1310 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
Pre 21 sati, Satelis je napisao:

Da krenem redom, prvo je izjavljeno za dnevnik da je .... " hidraulicni sistem je uvek pod istim pritiskom...."

Da objasnim.... u kocionom sistemu nema nikakvog "uvek pod pritiskom" jer pritiska nema sve dok se kocnica ne upotrebi. Poluga kad se povuce tek tad se stvara pritisak u sistemu.

Poenta je tu, ali nisi se precizno izrazio. Pritiska nema jedino u vakuumu, u suprotnom postoji svugde, samo je manji ili viši.

Ima neke istine i u Vladinim porukama, samo pišete o malo drugim stvarima. :) No da se ne ponavljamo, otprilike već svako ima neki svoj stav.

• Sviđa mi se 1

Vaso koliko kočionih sistema si skinuo, rasclanio, odradio do sitnih creva?

Pomenuti pritisak.... može li ga neko izmeriti, zna li se koliki je dok bajk stoji tj kočnica se ne koristi?

• Podržavam 1

• Drug član, 1310 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Ni jedan, ali sam učio fiziku, takmičio se nekad…

Zna se koji je pritisak u stanju mirovanja - jednak je vazdušnom/atmosferskom pritisku. Otprilike 1 bar u normalnim uslovima.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6613 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pomenuti pritisak od 1 bara vlada i spolja i iznutra creva, da ga nema unutra, crevo bi se spljoštilo do neke mere, a da nema spoljašnog već semo unutar creva, ono bi se nadulo. Kočioni sistem je otvoren, na lončetu postoji odušak i zato nema pritiska unutar creva koje bi uticalo na hidrauliku, jednako ko što se PVC ne pomera bilo otvorena, bilo zatvorena sve dok se ne dejstvuje bilo naduvavanjem, bilo usisavanjem vazduha. Znači, ko što sam napisao u ranijem postu, nema pritiska u kočionom crevu dok se ne stisne komanda i tada se tek javlja rad, odnosno pomeranje radnih klipova adekvatno radnoj zapremini u inicijalnom cilindru, krajnje jednostavno. Svaki rad ko rad, ima gubitak i nastoji se da on bude što manji i samim tim stepen iskorišćenja veći, konkretno efikasnija kočnica, što je posledično kraći zaustavni put i čemu se teži. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1324 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Ni jedan, ali sam učio fiziku, takmičio se nekad…

Zna se koji je pritisak u stanju mirovanja - jednak je vazdušnom/atmosferskom pritisku. Otprilike 1 bar u normalnim uslovima.
Mislim da smo ovde ipak svi svesni postojanja vazdušnog pritiska i kad neko kaže da negde nema pritiska, podrazumeva se da u svakodnevnom govoru misli da nema pritiska većeg od atmosferskog. Inače bi pričali o podpritisku ili pak vakuumu, koji takođe verovatno ne može da postoji zbog principa neodređenosti ali stvarno ne mislim da treba ići toliko daleko u ovim pričama.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Podržavam 4

• Ne silazi, 6613 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 10 minuta, Gordak985 je napisao:

stvarno ne mislim da treba ići toliko daleko u ovim pričama.

Tako je, danas je globalni problem što je dostupnost informacija enormna i kad neko nešto pročita, misli da je stekao znanje, a radi se zapravo samo o saznanju i totalno bez razumevanja. Možda su u pravu oni koji se uopšte ne oglašavaju jer ispada da je to čisto gubljenje vremena, na stranu sve ostalo. Ja sam se naugrađivao creva i naradio servisa kočionih sistema i hteo sam da ilustrujem, ali sam izgubio i volji i smisao da bi to učinio, a tek da  napravim neku temu iz prakse. 

Dosta je napisano u ovoj temi, pa ko kako voli,  nek izvoli.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja