andrej. 4478 Napisano juče u 10:15 BJB Maxi Scooter Club, 1354 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Samo da dodam na sve, mada je Gliga već napisao - "treperenje" na svetlu NE ZAVISI od frameratea nego od shutterspeeda. Većina ljudi misli tako jer se ranije na kamerama to nije moglo podešavati, već ako kamera snima u 30 fps, shutter automatski ide u segmentima po po 30 - 1/30, 1/60, 1/120, zbog toga ljudi misle ovo što i kolega ekspert piše (na ignore mi je pa ne znam šta je pisao od mog prošlog odgovora niti me zanima). U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps. Bilo koja moderna kamera (akciona, telefon) će sama da reguliše flicker na auto modu, a ako snimate manuelno - sve što treba je da shutter speed bude na 1/50 umesto 1/60, tj na 1/100 umesto 1/120 i to je to. Razloga za snimanje u 30 ima mada je daleko od neophodnog. Ja ne volim 24/25, uvek mi deluje kao da secka, ne volim ni 50/60 jer je neprirodno, tako da se drzim 30 Sem toga, na nekim platformama (instagram npr.) se sav sadržaj prikazuje u 30fps svakako, i snimci radjeni u 25 izgledaju mnogo lošije. Youtube npr. podržava native i jedno i drugo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 1089 Napisano juče u 10:59 Zainteresovan, 473 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 24 minutes ago, andrej. said: Samo da dodam na sve, mada je Gliga već napisao - "treperenje" na svetlu NE ZAVISI od frameratea nego od shutterspeeda. Većina ljudi misli tako jer se ranije na kamerama to nije moglo podešavati, već ako kamera snima u 30 fps, shutter automatski ide u segmentima po po 30 - 1/30, 1/60, 1/120, zbog toga ljudi misle ovo što i kolega ekspert piše (na ignore mi je pa ne znam šta je pisao od mog prošlog odgovora niti me zanima). U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps. Bilo koja moderna kamera (akciona, telefon) će sama da reguliše flicker na auto modu, a ako snimate manuelno - sve što treba je da shutter speed bude na 1/50 umesto 1/60, tj na 1/100 umesto 1/120 i to je to. Razloga za snimanje u 30 ima mada je daleko od neophodnog. Ja ne volim 24/25, uvek mi deluje kao da secka, ne volim ni 50/60 jer je neprirodno, tako da se drzim 30 Sem toga, na nekim platformama (instagram npr.) se sav sadržaj prikazuje u 30fps svakako, i snimci radjeni u 25 izgledaju mnogo lošije. Youtube npr. podržava native i jedno i drugo. Čovek medrži na ignore i nastavlja da prosipa mudrosti o tome kako se nekada nešto nije moglo podešavati. Epa "ignore" kolega zvanično ti pojma nemaš. A vidim da si konačno napisao i jedinu pravu stvar: "U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps." ali nisi onjasnio zašto onda savetuješ ljude da koriste nešto što im remeti sliku o čemu se prvenstveno i vodi ova diskusija. Gužva vam mozak sa shutter spead-om iako 99% ljudi stavi kameru u auto mod, upali i snima. Onda dođe kući, prebaci materijal i vidi da je se lepa šetnja Kapali čaršijom recimo, pretvorila u mučno treperenje svetala. Onda krenu da sumnjaju u kvalitet kamere... Pa genijalno... U svakom slučaju što se mene tiče sve je rečeno. Ko hoće poslušaće, ko neće njegova stvar. Potrudio sam se da dam savet, isti obrazložio, dao primere. Od mene dosta vala. Savet: Čuvajte se ljudi koji prosipaju "mudrosti" i od jednostavnih stvari prave veliku filozofiju. P.S. Posebno se čuvajte onih što pitaju tzv veštačku inteligenciju pa onda dele to "znanje"!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 2097 Napisano juče u 12:39 Drug član, 1132 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Dobro, mislim da je problem u stilu pisanja isto - ti si se uhvatio za specifican slucaj kada postoji vestacko svetlo. A prvom porukom si pametovao, a to nisi spomenuo, kao da svi znamo na sta mislis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 808 Napisano juče u 13:23 Zainteresovan, 593 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Darko Mihajlovic je napisao: Totalni sam tutuban oko ovih stvari .. Isto, ali sad znam da kad vozim motor kroz sobu koja je osvetljena led sijalicom, treba da prebacim na 25fps. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FFBikerSar 878 Napisano juče u 15:14 Zainteresovan, 569 postova Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Motocikl: BMW K1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam dosta snimao akcionom kamerom koja ima samo 30, 60, 120 fps u prostorijama sa vještačkim svjetlom i nikakvo treperenje nije bilo primjetno. ALI: klasične wolfram sijalice, ne LED Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24221 Napisano juče u 15:18 Integrisan, 7839 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pa sam obicnim nema treperenja koliko znam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 8012 Napisano juče u 15:20 Ne silazi, 3504 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Od običnih ti treperis ako gledas u njih 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FFBikerSar 878 Napisano juče u 15:34 (promenjeno) Zainteresovan, 569 postova Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Motocikl: BMW K1100RS Prijavi odgovor kao problematičan ove zidne dimmer prekidace ne mozes kod nas naci da rade sa led sijalicama, pa zato gdje se oni koriste, i dalje stavljaju klasicne Promenio juče u 15:35 član FFBikerSar Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 1089 Napisano juče u 17:08 (promenjeno) Zainteresovan, 473 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, Darko Mihajlovic said: Totalni sam tutuban oko ovih stvari .. Stavi 4K rezoluciju, 25 fps frame rate, Standard (dewarp) eventualno Wide filed of view , RS (RockSteady) stabilizaciju, HEVC video kompresiju i sve ostalo ostavi na auto. Sa DJI Osmo Action 4 ćeš imati tehnički odličan snimak. Vozi, snimaj i uživaj. Posle, ako koristiš PC idealno je da savladaš osnove korišćenja Adobe Premiere Pro (nije jednostavno ali je prava stvar) i u njemu montiraš bez previše komplikovanja u montaži. Onda na red dolazi exportovanje montiranog materijala ali ne želim da ulazim u tu temu jer mi je žao što sam i ovo o fps pisao. Glupo se osećaš kad vidiš da ljudi ne znaju a dele savete i kad im skreneš pažnju na to dobiješ vređanje bez da umeju da obrazlože to što savetuju. Onda ulete likovi koji i ne kapiraju o čemu se radi ali bi i oni da napišu nešto i tako... P.S. Poseban krug pakla za ove što siluju 360 kamere i besmislene kadrove iskrivljenog horizonta. Promenio juče u 17:12 član ekozelj 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24221 Napisano juče u 17:27 Integrisan, 7839 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam se odlucio za 2.7k zbog velicine videa i zahtevnosti obrade 4k videa na PC. Takodje tek preko 1080p Youtube koristi vp9 kodek koji je bolji od avc1. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 8012 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 3504 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ovo za svaki dan po gradu sam na 2.7, za put negde gde mi treba dobar snimak je druga priča. Isprobao sam svasta nesto, ne vidimo ni svi isto. Probam nekad ovo sto kolega napisao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1577 Napisano pre 10 sati Drug član, 1293 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure, KTM 390 Adventure R Prijavi odgovor kao problematičan Da pitam i ja kako laik, jasno je da je 4k kvalitetniji ali pitanje koliko je to upotrebljivije za čuvanje, youtube ? Ja sam prvo snimao u 4k, sada sa na full hd, manje memorije se troši. Osmo 4 je u pitanju. Iskreno moje oko ne primećuje razliku. Pričam o snimanju vožnje, offroad uglavnom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 2097 Napisano pre 9 sati (promenjeno) Drug član, 1132 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Da li vidis razliku sa 4K zavisi na kom uredjaju gledas i sa koje distance, cesto nema razlike 1080p vs 4K na televizorima. tipa 55" Tv ako gledas sa 2.5m+ i imas savrsen vid, ipak neces videti razliku na toj distanci, moras biti blize, do 2m optrilike. Na laptopu/tabletu visoke rezolucije uglavnom ima smisla 4K jer je distanca mala i videces razliku skoro uvek. Ok je 1080P @ 60fps za voznju, i 4 puta je manji fajl, jedino sto YT doda malo jacu kompresiju ali ok. 25/30fps je po meni malo za brze scene kao sto je voznja i sport, ok ako hoces vise filmski izgled. Ali i stvar ukusa i pazi da ne snimis neku sijalicu koja treperi Promenio pre 8 sati član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 7515 Napisano pre 8 sati Advanced Member, 2558 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ukoliko nemaš uređaj koji podržava rezoluciju veću od 1920x1080 prilično je uzaludno i snimati u 2k ili 4k. Jedino ako to radiš da bi drugi gledali. I da, što pre obraditi sirove snimke i napraviti kratki filmić. To drastično povećava šansu da će bilo ko, uključujući i tebe, bilo kada pogledati nešto od toga. Gotov klip od nekoliko minuta zauzima relativno malo prostora čak i u 4k. Sirovi snimci se posle toga brišu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 2097 Napisano pre 8 sati Drug član, 1132 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Da, jos sto pada na pamet, i da ima 1080P ekran, 4K moze da vredi ako kasnije zumiras/crop-ujes ili vadis slike iz video snimka. Inace dobar1080P bez kompresije izgleda isto impresivno, pogotovo sa HDR-om. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9429 Napisano pre 8 sati -, 1956 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, lemy said: Da pitam i ja kako laik, jasno je da je 4k kvalitetniji ali pitanje koliko je to upotrebljivije za čuvanje, youtube ? Ja sam prvo snimao u 4k, sada sa na full hd, manje memorije se troši. Osmo 4 je u pitanju. Iskreno moje oko ne primećuje razliku. Pričam o snimanju vožnje, offroad uglavnom I nema potrebe za takve stvari... 75" tv. Kad sedim na ugaonoj (5-5.5m od tv-a) i gledam film ili igram neku igricu, nema apsolutno nikakve razlike izmedju 4k i 1080p, pa cak mozda i 720p. Ali kad se smestim u fotelju koja je na 2-2.5m e onda se tek vidi razlika i prednost 4k. Bas kao sto i kaze onaj Blekenedov dijagram Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9429 Napisano pre 8 sati -, 1956 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan 23 hours ago, andrej. said: Ja ne volim 24/25, uvek mi deluje kao da secka, ne volim ni 50/60 jer je neprirodno, tako da se drzim 30 Isto, secka... Mozak navikao da obradjuje na 30, vremenom naviknes i na 60 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...