Jump to content

Moto Zajednica

Akcione kamere

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 1354 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Samo da dodam na sve, mada je Gliga već napisao - "treperenje" na svetlu NE ZAVISI od frameratea nego od shutterspeeda.

Većina ljudi misli tako jer se ranije na kamerama to nije moglo podešavati, već ako kamera snima u 30 fps, shutter automatski ide u segmentima po po 30 - 1/30, 1/60, 1/120, zbog toga ljudi misle ovo što i kolega ekspert piše (na ignore mi je pa ne znam šta je pisao od mog prošlog odgovora niti me zanima). U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps.

Bilo koja moderna kamera (akciona, telefon) će sama da reguliše flicker na auto modu, a ako snimate manuelno - sve što treba je da shutter speed bude na 1/50 umesto 1/60, tj na 1/100 umesto 1/120 i to je to.

Razloga za snimanje u 30 ima mada je daleko od neophodnog. Ja ne volim 24/25, uvek mi deluje kao da secka, ne volim ni 50/60 jer je neprirodno, tako da se drzim 30

Sem toga, na nekim platformama (instagram npr.) se sav sadržaj prikazuje u 30fps svakako, i snimci radjeni u 25 izgledaju mnogo lošije. Youtube npr. podržava native i jedno i drugo.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 473 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
24 minutes ago, andrej. said:

Samo da dodam na sve, mada je Gliga već napisao - "treperenje" na svetlu NE ZAVISI od frameratea nego od shutterspeeda.

Većina ljudi misli tako jer se ranije na kamerama to nije moglo podešavati, već ako kamera snima u 30 fps, shutter automatski ide u segmentima po po 30 - 1/30, 1/60, 1/120, zbog toga ljudi misle ovo što i kolega ekspert piše (na ignore mi je pa ne znam šta je pisao od mog prošlog odgovora niti me zanima). U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps.

Bilo koja moderna kamera (akciona, telefon) će sama da reguliše flicker na auto modu, a ako snimate manuelno - sve što treba je da shutter speed bude na 1/50 umesto 1/60, tj na 1/100 umesto 1/120 i to je to.

Razloga za snimanje u 30 ima mada je daleko od neophodnog. Ja ne volim 24/25, uvek mi deluje kao da secka, ne volim ni 50/60 jer je neprirodno, tako da se drzim 30

Sem toga, na nekim platformama (instagram npr.) se sav sadržaj prikazuje u 30fps svakako, i snimci radjeni u 25 izgledaju mnogo lošije. Youtube npr. podržava native i jedno i drugo.

Čovek medrži na ignore i nastavlja da prosipa mudrosti o tome kako se nekada nešto nije moglo podešavati. Epa "ignore" kolega zvanično ti pojma nemaš. 🤣 🤡

A vidim da si konačno napisao i jedinu pravu stvar: "U tom slučaju, kod nas pod neonkama, odredjenim led svetlima i sl. treperi slika u 30/60fps." ali nisi onjasnio zašto onda savetuješ ljude da koriste nešto što im remeti sliku o čemu se prvenstveno i vodi ova diskusija. 🤣🤣🤣

Gužva vam mozak sa shutter spead-om iako 99% ljudi stavi kameru u auto mod, upali i snima. Onda dođe kući, prebaci materijal i vidi da je se lepa šetnja Kapali čaršijom recimo, pretvorila u mučno treperenje svetala. Onda krenu da sumnjaju u kvalitet kamere...

Pa genijalno...

U svakom slučaju što se mene tiče sve je rečeno. Ko hoće poslušaće, ko neće njegova stvar. Potrudio sam se da dam savet, isti obrazložio, dao primere. Od mene dosta vala.

Savet: Čuvajte se ljudi koji prosipaju "mudrosti" i od jednostavnih stvari prave veliku filozofiju.

P.S. Posebno se čuvajte onih što pitaju tzv veštačku inteligenciju pa onda dele to "znanje"!!!

• Drug član, 1129 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Dobro, mislim da je problem u stilu pisanja isto -  ti si se uhvatio za specifican slucaj kada postoji vestacko svetlo. A prvom porukom si pametovao, a to nisi spomenuo, kao da svi znamo na sta mislis. 

• Zainteresovan, 593 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
Pre 3 sati, Darko Mihajlovic je napisao:

Totalni sam tutuban oko ovih stvari ..

:(

Isto, ali sad znam da kad vozim motor kroz sobu koja je osvetljena led sijalicom, treba da prebacim na 25fps. 😀

• Haha 2
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 569 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS

Ja sam dosta snimao akcionom kamerom koja ima samo 30, 60, 120 fps u prostorijama sa vještačkim svjetlom i nikakvo treperenje nije bilo primjetno. ALI: klasične wolfram sijalice, ne LED

• Zainteresovan, 569 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS

ove zidne dimmer prekidace ne mozes kod nas naci da rade sa led sijalicama, pa zato gdje se oni koriste, i dalje stavljaju klasicne

Promenio član FFBikerSar

• Zainteresovan, 473 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
6 hours ago, Darko Mihajlovic said:

Totalni sam tutuban oko ovih stvari ..

:(

Stavi 4K rezoluciju, 25 fps frame rate, Standard (dewarp) eventualno Wide filed of view , RS (RockSteady) stabilizaciju, HEVC video kompresiju i sve ostalo ostavi na auto. Sa DJI Osmo Action 4 ćeš imati tehnički odličan snimak.

Vozi, snimaj i uživaj.

Posle, ako koristiš PC idealno je da savladaš osnove korišćenja Adobe Premiere Pro (nije jednostavno ali je prava stvar) i u njemu montiraš bez previše komplikovanja u montaži. 

Onda na red dolazi exportovanje montiranog materijala ali ne želim da ulazim u tu temu jer mi je žao što sam i ovo o fps pisao. Glupo se osećaš kad vidiš da ljudi ne znaju a dele savete i kad im skreneš pažnju na to dobiješ vređanje bez da umeju da obrazlože to što savetuju. Onda ulete likovi koji i ne kapiraju o čemu se radi ali bi i oni da napišu nešto i tako...

P.S. Poseban krug pakla za ove što siluju 360 kamere i besmislene kadrove iskrivljenog horizonta. 🤡

Promenio član ekozelj
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Integrisan, 7837 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Ja sam se odlucio za 2.7k zbog velicine videa i zahtevnosti obrade 4k videa na PC.

Takodje tek preko 1080p Youtube koristi vp9 kodek koji je bolji od avc1.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3502 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ovo za svaki dan po gradu sam na 2.7, za put negde gde mi treba dobar snimak je druga priča. 

Isprobao sam svasta nesto, ne vidimo ni svi isto. 

Probam nekad ovo sto kolega napisao. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja