X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Znači ako ima metar, može da se provlači. Nejasno je samo kada koje vozilo skreće ulevo. Verovatno se misli da bicikl ide logično levom stranom ako će skrenuti levo... U suprotnom ne bi bilo moguće obići bicikl ni motorom jer bi cela širina trake bila biciklistina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3491 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Vrši skretanje u levo kao i svako drugo vozilo. Ako nastavlja pravo u raskrsnici, a ide uz desnu ivicu, mora da propusti vozilo koje skreće desno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zuba87 6721 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 1652 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ко, бре, мора да пропушта возило које скреће? Шта је ово више? 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Nejebica 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2532 Napisano Maj 11, 2022 ODUSTO OD DIJETE, 2622 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Atorn ne lupaj, ako na raskrsnici produžava pravo vozilo koje skreće desno mora da propusti biciklistu. Kad se skreće levo na vreme se prestrojava uz razdelnu liniju i skrene u levo. 1 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6079 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, ZEMZEM je napisao: Po tebi ja treba kad prilazim semaforu na kome je trenutno crveno i vidim pet automobila koji stoje, treba da stanem iza njih a ne da prođem do semafora iako imam prostora uz desni ivičnjak. Ili treba da pustim sva kola da prođu kroz raskrsnicu pa ja onda polako za njima jer bi obilazio kolonu. Nije mi jasno ovo tvoje objašnjenje nikako. Po zakonu biciklista ima pravo na 1m od desnog ivičnjaka da vozi, to je naš prostor koji vozači kola treba da poštuju. Biciklisti se krecu kolovozom 1 metar od ivicnjaka,vozila nisu duzna da ostave taj jedan metar za bicikliste.Sve ostalo Zika objasnio. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3491 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan pre 18 minuta, ZEMZEM je napisao: Atorn ne lupaj, ako na raskrsnici produžava pravo vozilo koje skreće desno mora da propusti biciklistu. Kad se skreće levo na vreme se prestrojava uz razdelnu liniju i skrene u levo. Ako biciklista ima traku za bicikle, onda da, a ako nema, mora da propusti auto koji skreće desno, jer ne sme da ga obilazi sa desne strane. Lupam verovatno. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16967 Napisano Maj 11, 2022 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 25 minuta, ZEMZEM je napisao: Atorn ne lupaj, ako na raskrsnici produžava pravo vozilo koje skreće desno mora da propusti biciklistu. Kad se skreće levo na vreme se prestrojava uz razdelnu liniju i skrene u levo. Stvar je vrlo prosta: Ukoliko te (sa tvoje leve strane) sustigne vozilo u samoj raskrsnici mora da te propusti, a ukoliko ti sustigneš vozilo (koje ti je sa leve strane i namerava da skrene), moraš da ga propustiš. 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1933 Napisano Maj 11, 2022 (promenjeno) Drug član, 791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Da vratim malo temu na kolosek, a možda čak i pohvalim policiju (u suprotnosti sa snimkom od pre par strana). Na početku snimka A klasa obilazi kolonu i autobus na stanici. Nemam dokaz za to, ali želim da verujem da su pubovi pošli za njim da ga zaustave. Promenio Maj 11, 2022 član Mr_Wolf 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Biciklisti se krecu kolovozom 1 metar od ivicnjaka,vozila nisu duzna da ostave taj jedan metar za bicikliste.Sve ostalo Zika objasnio.Vozač nije dužan da ostavi 1m ali biciklista ima pravo da koristi i onda je u svojoj traci i zaštićen. Ako biciklista ima traku za bicikle, onda da, a ako nema, mora da propusti auto koji skreće desno, jer ne sme da ga obilazi sa desne strane. Lupam verovatno. Ne može auto skrenuti preko bicikliste. To su trebali da ti kažu u auto školi za sve kategorije za koje si eventualno polagao. Stvar je vrlo prosta: Ukoliko te (sa tvoje leve strane) sustigne vozilo u samoj raskrsnici mora da te propusti, a ukoliko ti sustigneš vozilo (koje ti je sa leve strane i namerava da skrene), moraš da ga propustiš. Vrlo je prosto jer je auto brži od bicikliste i onda uvek biciklista ima prednost jer auto sustiže njega, čak i po tvojoj teoriji. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3491 Napisano Maj 11, 2022 (promenjeno) Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan pre 29 minuta, X8 Vračar je napisao: Vozač nije dužan da ostavi 1m ali biciklista ima pravo da koristi i onda je u svojoj traci i zaštićen. Ne može auto skrenuti preko bicikliste. To su trebali da ti kažu u auto školi za sve kategorije za koje si eventualno polagao. O kakvoj traci pričaš prijatelju? Postoji TRAKA za bicikliste koju moraju da poštuju svi, pa čak i tramvaj. Postoji STAZA za bicikliste i tu automobili nemaju šta da traže. Ako nema ni trake,ni staze, biciklista može na kolovoz i to do metar širine od desnog ivičnjaka i u tom slučaju je itekako učesnik u saobraćaju. A to su tebe propustili da nauče, ili si propustio čas. Prema tome, ako ti sa motociklom obidješ mene u automobilu sa desne strane u raskrsnici u kojoj sam se ja prestrojio za skretanje desno i ja te prilikom skretanja oborim, kriv si, kao što bi bio kriv i biciklista u tom slučaju, koji je učesnik u saobraćaju, bez trake za bicikliste. Dozvolu za B imam od 1990. i svakodnevno vozim izuzetne kilometraže, i to ne "eventualno". Naravno da pazim na bicikliste, ne bih im naudio ni u kom slučaju. Promenio Maj 11, 2022 član Atorn Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1933 Napisano Maj 11, 2022 (promenjeno) Drug član, 791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Evo da vam razrešim dilemu na grafički način I da ne kaže neko da je ovaj prostor između biciklistička staza - postoji i ta varijanta Promenio Maj 11, 2022 član Mr_Wolf 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3491 Napisano Maj 11, 2022 (promenjeno) Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Prva slika ti je biciklistička traka i tu ima prednost biciklista. Druga slika ti je biciklistička staza koja preseca ulicu i tu ima prednost biciklista. Polemišemo oko situacije kad je biciklista na kolovozu gde je učesnik u saobraćaju bez trake ilu staze za bicikliste. Promenio Maj 11, 2022 član Atorn 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 7786 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 811 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Malo sam se zabavio...izvinjavam se na rečniku 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan O kakvoj traci pričaš prijatelju? . Prema tome, ako ti sa motociklom obidješ mene u automobilu sa desne strane u raskrsnici u kojoj sam se ja prestrojio za skretanje desno i ja te prilikom skretanja oborim, kriv si, kao što bi bio kriv i biciklista u tom slučaju, koji je učesnik u saobraćaju, bez trake za bicikliste. Od toga je počelo: biciklistu koji ide pravo sa desne strane auta uz ivičnjak ima prednost u odnosu na auto koji skreće desno. Nemoguće da nisi nikada nikoga oborio ako to ne znaš. To je upravo predviđeno da biciklista ne usporava saobraćaj ali da mu je zaštićena bezbednost jer auto sme da ga pretiče u istoj traci. Poistovećuješ bicikl i motocikl. Nisu isti u ovom slučaju, osim po tome što imaju 2 točka. Niko ne sme da te pretiče u raskrsnici kao što ni ti ne smeš da uđeš u raskrsnicu tako što ćeš da isečeš biciklistu koji ide pravo. Motocikl ne sme da te pretiče u istoj traci, a bicikl može ukoliko ima prostora, a uvek ima (kao što može i da ide suprotnim smerom jednosmernom ulicom, o čemu su se naučnici ovde već sporili ranije). 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3491 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Ima ovde i instruktora vožnje, pa bi mogli da se uključe malo u problematiku kako bi pojasnili neukima. A mislim da bi značilo svima. Možda grešim oko pravila, đavo će ga znati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tarmi636 578 Napisano Maj 11, 2022 Zainteresovan, 330 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Downtown 300i Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, X8 Vračar je napisao: Od toga je počelo: biciklistu koji ide pravo sa desne strane auta uz ivičnjak ima prednost u odnosu na auto koji skreće desno. Nemoguće da nisi nikada nikoga oborio ako to ne znaš. To je upravo predviđeno da biciklista ne usporava saobraćaj ali da mu je zaštićena bezbednost jer auto sme da ga pretiče u istoj traci Ovo ako je ovako, onda ni jedna ziva dusa u Ns ovo ne zna. Jedno 3 puta me zamalo gazili na pesackom kad prolazim na zeleno a oni skrecu desno. Mogu misliti sta bi bilo da sam isao uz kolovoz a oni skretali. Pregazili bi me i onda u rikverc jos jednom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Zato u NS biciklisti gaze pešake na biciklističkoj stazi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16967 Napisano Maj 11, 2022 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 11 minuta, X8 Vračar je napisao: Od toga je počelo: biciklistu koji ide pravo sa desne strane auta uz ivičnjak ima prednost u odnosu na auto koji skreće desno. Nemoguće da nisi nikada nikoga oborio ako to ne znaš. To je upravo predviđeno da biciklista ne usporava saobraćaj ali da mu je zaštićena bezbednost jer auto sme da ga pretiče u istoj traci. Poistovećuješ bicikl i motocikl. Nisu isti u ovom slučaju, osim po tome što imaju 2 točka. Niko ne sme da te pretiče u raskrsnici kao što ni ti ne smeš da uđeš u raskrsnicu tako što ćeš da isečeš biciklistu koji ide pravo. Motocikl ne sme da te pretiče u istoj traci, a bicikl može ukoliko ima prostora, a uvek ima (kao što može i da ide suprotnim smerom jednosmernom ulicom, o čemu su se naučnici ovde već sporili ranije). Moguće je da si ti u pravu, ali bih ipak voleo da ovo što tvrdiš nađeš u ZOBS i prezentuje ovde, pa da svi to možemo da pročitamo. Ja nisam uspeo da nađem ove odredbe koje si ti naveo (ali je moguće da nisam bio dovoljno pažljiv i uporan prilikom pretrage). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Eno imaš sliku gore. Okačio čovek sa portala. Moguće da čitaš neki stari zobs koji nije prepoznavao bicikle... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1933 Napisano Maj 11, 2022 (promenjeno) Drug član, 791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 35 minuta, Atorn je napisao: Prva slika ti je biciklistička traka i tu ima prednost biciklista. Druga slika ti je biciklistička staza koja preseca ulicu i tu ima prednost biciklista. Polemišemo oko situacije kad je biciklista na kolovozu gde je učesnik u saobraćaju bez trake ilu staze za bicikliste. Vidi, ne mogu da kažem da nisi u pravu, ali u tom slučaju bi drugi članovi ZOBS-a definisali istu stvar: Član 32 Stav 3 Vozač ne sme da započne bilo koju radnju vozilom u saobraćaju na putu (uključivanje u saobraćaj, promenu saobraćajne trake, prestrojavanje, skretanje, polukružno okretanje, obilaženje, preticanje, vožnja unazad, isključenje iz saobraćaja, zaustavljanje, parkiranje i dr.) pre nego što se uveri da radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način. Ukoliko se biciklista kreće propisno uz desnu ivicu kolovoza (član 40), njegovo kretanje pravo je prioritetna radnja u odnosu na skretanje automobila (započinjanje nove radnje), što znači da je ovaj dužan da ga propusti. Drugo pitanje je da li bicikl sme da obilazi zaustavljena na semaforu vozila - i tu je po svemu sudeći odgovor ne, ali u situaciji kada se bicikl kreće desnom stranom kolovoza, bilo trakom bilo bez nje, sam 99% siguran da mora biti propušten. Inače u Minhenu (sigurno i u mnogim drugim gradovima, ali ovde relativno često vozim) jedno 200 metara pre skretanja moram da gledam da nema nekog bicikliste kamikaze koji bi mogao da mi izleti pri skretanju, pošto tamo ni ne usporavaju pre izlaska na put. U pitanju su uglavnom biciklističke staze/trake, ali izleću kao muve bez glave. Promenio Maj 11, 2022 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8655 Napisano Maj 11, 2022 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Propuštamo bicikl u oba slučaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16967 Napisano Maj 11, 2022 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 31 minuta, X8 Vračar je napisao: Eno imaš sliku gore. Okačio čovek sa portala. Moguće da čitaš neki stari zobs koji nije prepoznavao bicikle... Ove sličice koje je kolega okačio odnose se na obeleženu biciklističku traku i na biciklističku stazu (a što veze nema sa ovim o čemu pričamo). A uostalom neka se svako od nas u saobraćaju ponaša onako kako misli da treba (i da ima prava), a krajnji rezultat će da odredi pobednika. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Štef 969 Napisano Maj 11, 2022 BJB Maxi Scooter Club, 1019 postova Lokacija: Beograd, Rakovica, Skojevsko naselje Motocikl: Yamaha Majesty 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ima ovde i instruktora vožnje, pa bi mogli da se uključe malo u problematiku kako bi pojasnili neukima. A mislim da bi značilo svima. Možda grešim oko pravila, đavo će ga znati. Zakon za bicikliste WWW.ECOBIKE.ORG.RS Čisto da se nedoumice reše... @X8 Vračar je u pravu... I ja znam da smo učili kako smo dužni propustiti biciklistu ako nam dolazi sa desne strane ... A tada, te daleke 2000. godine nije bilo ni traka ni staza biciklističkih...Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Maj 11, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je ono na prvoj slici obeležena ivica puta jer bi biciklistička staza bila jasnije obeležena. Evo, čak je i sramni satov tekst pisao da su uglavnom automobili sustizali i naletali na bicikliste. Naravno, ako se izuzme alkohol i ne obeležen bicikl što nije po propisu, mada se navodi i konfuzni zobs... Da li biciklista sme da bude pod uticajem alkohola? - Pravni Portal | Pravni Portal WWW.PRAVNIPORTAL.COM Na pitanje postavljeno u naslovu logičan odgovor je naravno da ne, ali nakon čitanja i analize odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (“Sl. glasnik RS”, broj 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013-OUS, 55/2014 i 96/2015-dr.zakon) – u daljem tekstu: ZOBS, to i nije tako sigurno. Ovde je reč ponovo o istoj stvari kojom smo se već […] Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...