Jump to content

Moto Zajednica

R1100GS: Podešavanje ABS-a

Recommended Posts

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pri zameni kočionog ulja valja zameniti iz ABS pumpe. Čini se komplikovano al je jednako jednostavno kao i na samim kočionim cilindrima. Kod nekih modela se vrlo jednostavno zameni ulje, stavi se levak sa uljem na ulaz u pumpu i otvori izlazna sisica, davanjem kontakta pumpa se odmah uključi i izgurava ulje. Postoje i alatke, one vakum pretakalice za kočnice. Sam servis pumpe je isto moguć al komplikovan pa ako je ulje čisto i ABS je radio normalno, ne dirati bez preke potrebe.

Na mom motorciklu se mora klasično, stiskanjem ručice prednje i odvrtanjem sisice za prednji krug, potom za zadnju kočnicu. Ulje se naliva u uobičajene kočione lončiće.

1_zpse461fc93.jpg

U celokupnom šminkanju osveženi su i sami ABS venci. Šmirglanje ravnih površina na ravnoj ploči da bi bili ravni jer u postupku cinkovanja se rđa ukloni al ostane rapavost pa ne valja ako se pogodi da udubljenje legne na neki od oslonih površina na glavčini.

2_zps9594a546.jpg

3_zps471faaca.jpg

4_zpsd57c7149.jpg

Lepo pocinkovan, novi inox šrafovi.

5_zps191c1527.jpg

Za pravilan rad ABS-a potrebno je izvršiti podešavanje senzora i to u tački na vencu koja je naj udaljenija. Najlakše se to radi kompararaterom na preciznom stalku.

6_zps2ecbdc59.jpg

Obeleži se tako da marker ostane uvek vidljiv.

7_zps186e0224.jpg

8_zps23be8d34.jpg

Ja sam podesio zazor na malu veću vrednost da bi se uključivao nešto kasnije ali je i malo prašine učinilo da ABS ne radi.Očišćen nosač i senzor koji je blago sitnom šmirglom ispoliran.

10_zps5bb0fa6c.jpg

11_zps74585733.jpg

Vraćene sve podloške i preliminarno merenje. Zazor je bio 0,20 veći i zbog još prljavštine sve se ređe javljala pumpa što sam ja pripisao svom napredku u vozačkom umeću, kao naučio sam da kočim do granice. Hornetshooting je svojim oštrim okom primetio da zadnji točak lepo radi a prednji ne i nakon ličnog probanja ustanovio da ABS ne uključuje ni kad blokira točak. Načelno, manji zazor, ranije pumpa uključuje i obrnuto. Ja sam ostavio na najširoj fabričkoj meri al bi išo na još kasnije reagovanje ABS-a ali od 3 šajbnice nisam mogao da dobijem to što hoću. Motorcikl ima opciju isključivanja ABS-a pre paljenja i tad je ručica kočnice nešto višlja i tvrđa i direktnija al za opušteniju, bezbedniju i defanzivnu vožnju ABS ostaje obavezan. U nekim zemljama je ABS obavezan i motorcikli bez ABS su zabranjeni za dalju vožnju.( izvor Hornetshooting).

12_zps7ca1ab80.jpg

13_zps3fac26e9.jpg

Očišćene regulacione podloške, samo za prednji točak, i poređane po debljini metalne.

14_zps7f93e1bf.jpg

Traženje adekvatne za izbacivanje, 0,20.

15_zpsc6358127.jpg

Pakovanje, prvo plastična pa dve metalne umesto 3 i ponovo pvc.

9_zpsb967253a.jpg

Okretanjem točka se dovede obeležena tačka na vencu naspram senzora i mernim listićem se gleda zazor. Pođe se od nešto tanjeg pa se dodaje po 0,05 da ne bi došlo do oštećenja. Kad je mera tu, proba se sa sledećom prekomerom da bi se sa sigurnošću da je dobar zazor. Malo je nezgrapno pa valja biti pažljiv i nekoliko puta provlačiti špijun jer lako se može promašiti i ostaviti veće rastojanje nego što treba.

16_zps4d25a4b7.jpg

17_zpsbbd1673b.jpg

Stezanje lagano rukom, kontrola pa onda alatom.

18_zps84db098a.jpg

19_zps915051e7.jpg

Proveriti okom da slučajno venac ne dodiruje senzor, može biti nešto krivo. Prva vožnja nakon podešavanja vrlo oprezno a proveru efikasnosti pri oštrom kočenju pristupati popstepeno i prepustiti nekom vičnijem ko što ću ja sutra moliti Hornetshootinga da izmaltretira kočnice.

• Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

legenda.....uvek mi je užitak čitati tvoje postove majstorisanja...svaka čast 1care.gif

• Podržavam 1

legenda.....uvek mi je užitak čitati tvoje postove majstorisanja...svaka čast 1care.gif

Uživanje je i samo majstorisanje, naročito kad je u pitanju :BMW2:.

Svaka cast,kolega je za svako postovanje.

(Mora pojasnimo "s", može dvojako da se shvati.:/)

Ti si naglasio ABS pa se obratila pažnja i Hornetov mig zadao domaći, a ja pošto volim da picanim jedva dočeko da nešto budžim i eto jedne novelice. Biće ih još.

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Vidi kod Lalajka da ti prebaci taj post preko veze u "BMW servisne radnje" ..

inace odlicno . cekamo jos preko zime 1zvizduk.gif

Meni licno je fascinantno sa kakvom voljom i pedantnoscu radis :)

Voženja auta i motora još više je opasan sport, mora bude sve na svom mestu. A ništa inače i ne radim van svoje volje.

Vidi kod Lalajka da ti prebaci taj post preko veze u "BMW servisne radnje" ..

inace odlicno . cekamo jos preko zime 1zvizduk.gif

Zamislio sam da što više tema budu što je moguće šire i da ih tako obradim da mogu da se primenjuju i budu od koristi kod bilo kog motorcikla i drugih marki, da se jednostavnom pretragom na pretraživaču lako nađe konkretna problematika. Laki bi mogao da ubaci linkove ka ovakvim temama u "servisne radnje" ko što kažeš, a verovatno ću ja u nekom trenutku postaviti i izdvojenu temu o svom motorciklu i tu isto navesti linkove ka ovakvim temicama. Ono što je baš specifično za Bokser će ostajati u okviru BMW poglavlja. Sad, Laki il neko od urednika ima drugojačiji pogled, no nije važno.

Promaših citat, Dkana, Radulovići su mi nesuđene komšije. Pedantan rad u srpskim uslovima i za novac nije baš moguć, sve je ovo previše staro za uobičajeno servisiranje, ovo se radi iz čiste strasti. A sad što Vas teram da radite, bolje Vi nego ja. BMW je vrlo zanimljiv motorcikl, mehanika inventivna a prosta i baš mami. Ako se nevaram, BMW je prvi uveo ABS bar na serijski motorcikl. Odo da probam.

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 728 postova

Svaka cast Mile :takoje:

Off topic: Cuh da je boza u poslasticarnici u Cara DUsana, mislim da se zove bas Dorcol odlicna. Da nisi probao kojim slucajem? :moto3:

• Svaki Totalitarizam Ubija U Ime Optimizma!, 365 postova
  • Motocikl: BMW R 1150 GS ADV Los i F 650 Dakar besni oro

Pozdrav!Ajd da ne otvaram novu pricu imam problem sa ABS-om.Kad krenem motorom trebalo bi da se ugasi crvena lampa i da se cuje kr,kr,kr...Nekad hoce,nekad nece...Jel treba ovo sve da odradim,tj.problem je u rastelovanosti?

Problem može da bude u bilo čemu. Za početak prekontrolišeš zazor i elektro instalaciju, kontakte u spojevima.. Ako nisi menjao ulje u sistemu, prvenstveno u ABS pumpi, može i to da bude razlog, mali nivo ili zaglavljuje tamo neki ventil. Postoji i rele koji okida i vrlo moguće da neki vid platina šmercuje. I naravno, senzor sam za sebe oće da gekne al to retko jel je prost. U svakom slučaju budi oprezan da te neko ne navede da mora da se menja ABS modul il pumpa. I postoji reset elektronike al za to moraš sam da iskopaš kako na tvom motorciklu.

Da napomenem da je prednji tocak u veoma prljavom stanju i sve je preliveno prahom od kocionih plocica pomesanim sa blatom i vodom0staa2.gif

Ivane ovo nije Facebook pa da neobavezno caskamo1nanana.gif

• Podržavam 1

Ivane ovo nije Facebook pa da neobavezno caskamo1nanana.gif

:takoje:

Izgubih volju...

Da napomenem da je prednji tocak u veoma prljavom stanju i sve je preliveno prahom od kocionih plocica pomesanim sa blatom i vodom0staa2.gif

Zašto, ako te zeza čas radi pa ne radi, neka sitnica može biti. Senzorima ne smeta blato ali ako ima metalnoh opiljaka u samom vencu oni mogu da remete indukciono polje. Prekontroliši luft u ležaju, ako ga ima onda uz povećan zazor senzora to može da pravi uzrok. ABS ne crkava tako lako, većinom je uzrok nešto od pomenutih sitnica.

Da li moze da se aktivira ABS ako mi motor stoji na centralnim nogarama i ja zavrtim prednji tocak,ili je za to potrebna snaga motora jer dobija naredbu sa zadnjeg ABS.Mozda sam nestrucno postavio pitanje?

Da li moze da se aktivira ABS ako mi motor stoji na centralnim nogarama i ja zavrtim prednji tocak,ili je za to potrebna snaga motora jer dobija naredbu sa zadnjeg ABS.Mozda sam nestrucno postavio pitanje?

Moralo bi da se oba točka okrenu par metara, ne znam podatak napamet, recimo 3, jer ako samo jedan točak bude očitan ABS će da prijavi grešku.

:dobar::BMW2: i zna se :cirka2:+:rostilj:

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Brzina mora da predje 5km/h da bi se izvrsila inicijalizacija ABS uredjaja. Sad, da li oba tocka ili samo prednji...

Na prednji ne reaguje,e sad ja reagujem na prehladu pa kad mi bude bolje cu da probam sta sam uradio sa ABS-om.Interesantno je da senzor nije cist metal nego presvucen nekom plastikom pa nema efekta sa smirglanjem...

Da se vratim na pricu o ABS-u na mom motoru...proradio je posto sam ga resetovao.Da pojednostavim

Motor ne sme biti pod kontaktom

Ispod sedista se nalazi plavi konektor sa tri zile

Otkaciti kraj konektora sa zicama(drugi kraj je bez zica) i ubosti parce zice u srednji kontakt i spojiti na masu ali bas da je dobra prava masa

Dati kontakt na motoru

Blinkaju dve lampice za ABS na tabli

Pritisnuti taster ABS i drzati ga 8 sekundi.U trenutku pritiska na taster ostaje da gori samo donja lampica.

Nakon 8 sekundi pri pustanju prsta sa tastera svetle obe lampice

Skinuti kontakt sa brave za kljuc,vratiti konektor u slobodan kraj bez zica i dati kontakt ponovo

Opet blinkaju obe lampice

Startovati motor.Kad krene cuje se kr,kr ,kr i tada je aktiviran ABS

Ako niste uspeli ili nije dobra masa bila ili nije bilo 8 sekundi,a ne daj boze da je nesto crklo

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja