vava 635 Napisano Februar 24 Zainteresovan, 532 postova Lokacija: beograd mirijevo Motocikl: 950adv 450exc Prijavi odgovor kao problematičan Odete kod Pavleta na 25. Maj, dok on radi Vi u kaficu pored uzivate (brze se zavrsi posao tako). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 717 Napisano Februar 24 (promenjeno) Zainteresovan, 408 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Kod nas u AC je skidanje, namestanje guma, balansiranje i montiranje oba tocka oko 1500, iako to radi samo jedan vulkanizer. Za skuter 2000 cini mi se, s' tim sto te male tockove ne moze da balansira, mada ja nisam s tim jos imao problema. Ja uvek malo castim jer je realno bas jeftino. Promenio Februar 24 član Miroslav91 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5295 Napisano Februar 24 Drug član, 3924 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam drugara majstora, isto nešto đabalesku naplaćuje, i skine, otera kod vulkanizera... al zato budu izgrebane felne samo tako. Pa sam zamolio @N.F.S. da to obavi čovečanski, na novom skuteru. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6312 Napisano Februar 24 Drug član, 2152 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Aj kad pišemo cene, u Nišu vulkanizer kog sam pominjao od ove godine naplaćuje 6000 zamenu i balansiranje guma sa skidanjem točkova. Reče mi drug da od skoro i jedan servis radi isto, 3900 cena za oba točka. Ne znam da li u Nišu pored toga postoji još jedno ili dva mesta gde možete zameniti gume. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5295 Napisano Februar 24 Drug član, 3924 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Eto, ko dolazi iz Bg u Niš 1. marta, taman može da sklopi lepo i korisno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mihajlovic11 76 Napisano Februar 24 U prolazu, 75 postova Lokacija: beograd Motocikl: liberty 125, beverly 250....... Prijavi odgovor kao problematičan 4.000 dam vulkanizeru da zameni gume, ventile i balansira. Gde se nalazi taj vulkanizer ?Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 434 Napisano Februar 24 Svrati ponekad, 258 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan Mozda glupo pitanje al nikad nisam sam radio, koliko je tesko skinuti i vratiti tockove? Da li je lako zeznuti nesto pri vracanju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1935 Napisano Februar 24 (promenjeno) Drug član, 1085 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan 22 minutes ago, Djeronimo said: Mozda glupo pitanje al nikad nisam sam radio, koliko je tesko skinuti i vratiti tockove? Da li je lako zeznuti nesto pri vracanju? Veoma jednostavno, prednji pogotovu. Zadnji skines kljesta (pripaze da ti ne ispadne neki sraf i slicno), izvuces cilindar i gurnes tocak napred kako bi svukao lanac, to je to. Prednji skines kljesta, izvuces cilindar i eto ga. Prilikom vracanja kod zadnje jedino lanac zatezes, namestas i moze se eventualno desiti (barem sto se tice trkalica) da zavisno od auspuha ti mozda bude lakse da svuces sam auspuh, mada mislim da je to bas retkost. Ukoliko nema centralni stender, ne mozes ovo odraditi bez zadnjeg i prednjeg stendera. Kada skines kljesta, nije lose da ih okacis tu negde na oklop/oko rama, cisto zbog tezine da ne razvlace creva kako vise. I da, nemoj pritiskati kocnice dok su ti kljesta skinuta Ja sam prosle godine u Pozarevcu odneo tockove i napolatili mi dal 4000 ili 5000 din. znam da mi je bilo dosta, jer sam tipa pre 2 godine to platio fazon 2500-3000din. Razmisljam da kupim masine one rucne za kucu i za skidanje i za balansiranje. U Ceskoj su obe bile sve ukupno oko 100-120e i mislim da se isplati, pogotovu jer ja volim sam da radim sve. Promenio Februar 24 član Abi 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6312 Napisano Februar 24 Drug član, 2152 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Daj link? Ja uzeo onu monterku kod nas mislim da je 8000 bila, kolega sa foruma poslao delove za balnserku, pa sam je zbudžio i udri! Jedino nema teorije da zamenim a da ne ogrebem felnu. Mada i sad odnesem točkove kod vulkanizera kad me mrzi da se mlatim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5295 Napisano Februar 24 Drug član, 3924 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Neša reče da radi to preko krpe. Ne znam baš kako, ali ih ne izgrebe Al nije ni samo fora u (jeftinom) montiranju guma. To je prilika i da se pretresu kočnice, podmažu osovine da ne zapeknu, provere ležajevi... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23249 Napisano Februar 24 Integrisan, 9852 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... radionica koju pozajmljujem ima dve pneumatske monterke sa 4 "sape" koje hvataju felnu. Postoje za njih plasticne navlake koje ovde nisu prisutne. Na njih stavim parcice nekog debljeg materijala, otvorim ih da se na ispumpanu gumu oslone, tada felnu gurnem na dole i nagazim papucicu da drzaci uhvate felnu. Ja nisam vulkanizer i ovo sam od muke naucio, nisam vise imao snage da trpim grebanje i bahatost. Balanserku imam svoju, onu gravitacionu. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23249 Napisano Februar 24 Integrisan, 9852 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Inace, postoji redosled srafljenja kod vracanja tockova, pisao sam 1000x ali ako ima potrebe da ponovim?Sent from my EML-L29 using Tapatalk 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 15552 Napisano Februar 24 moto merkat °°, 4974 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan @N.F.S. Ponovi, ponovi Korisne informacije treba ponavljati, uvek neko nov naidje, takodje lakse je naci. 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23249 Napisano Februar 24 Integrisan, 9852 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Aj veceras onda za prednji tocak, nije samo "skini i vrati", to jest moze ali nije to to 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 434 Napisano Februar 24 Svrati ponekad, 258 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Abi said: Veoma jednostavno, prednji pogotovu. Zadnji skines kljesta (pripaze da ti ne ispadne neki sraf i slicno), izvuces cilindar i gurnes tocak napred kako bi svukao lanac, to je to. Prednji skines kljesta, izvuces cilindar i eto ga. Prilikom vracanja kod zadnje jedino lanac zatezes, namestas i moze se eventualno desiti (barem sto se tice trkalica) da zavisno od auspuha ti mozda bude lakse da svuces sam auspuh, mada mislim da je to bas retkost. Ukoliko nema centralni stender, ne mozes ovo odraditi bez zadnjeg i prednjeg stendera. Kada skines kljesta, nije lose da ih okacis tu negde na oklop/oko rama, cisto zbog tezine da ne razvlace creva kako vise. I da, nemoj pritiskati kocnice dok su ti kljesta skinuta Ja sam prosle godine u Pozarevcu odneo tockove i napolatili mi dal 4000 ili 5000 din. znam da mi je bilo dosta, jer sam tipa pre 2 godine to platio fazon 2500-3000din. Razmisljam da kupim masine one rucne za kucu i za skidanje i za balansiranje. U Ceskoj su obe bile sve ukupno oko 100-120e i mislim da se isplati, pogotovu jer ja volim sam da radim sve. Filip iz Surcina koji prodaje gume, montira ako mu se donese tocak, samo nisam siguran koliko naplacuje ako se kupe kod njega. Sledeci put nosim tockove, taman su i prednje plocice pred zamenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23249 Napisano Februar 24 Integrisan, 9852 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Da ne komplikujemo, motor (prednjica) sigurno podignut, tocak smo skinuli, gumu zamenili i sta sad Viljuske/vile/stapovi na svom dnu imaju prihvat osovine tocka, sa jedne strane je (u vecini slucajeva) navoj u koji se osovina uvija a sa druge (na drugom stapu) je klizni prihvat osovine sa srafom ispod za fiksiranje. (uglavnom sa jedne strane se na neki nacin osovina fiksira a sa druge je slobodna da kliza dok ne pritegnemo sraf za osiguravanje na mestu) Ocistimo lepo ovo iznad opisano i podmazemo ovaj "klizni"deo, bez navoja. Tocak pripremimo, pregledamo lezajeve, zastitimo ih dodatno ako zelimo nekom mascu (prsnemo izmedju semeringa i tela lezaja), umetnemo caure distancere (jos ne vracamo na motor). Osovinu ocistimo pa probamo kako ide u stapove (tako bez tocka!), mora da ode pravo i bez zadrski u svoj navoj, ako se bilo sta ne gadja nesto je krivo ili nije lepo montirano! Izvadimo osovinu, podmazemo celu (ja mazem i navoj blago), namestimo tocak, pazimo da distanceri ostanu na mestu, protinjemo i zavijemo osovinu (na propisanu silu ili na osecaj) potpuno, znaci ne privijemo! U ovom trenutku, prisrafimo kociona kljesta (da landaraju), blatobran ako je ostao na stapovima takodje mora da se razlabavi, labavo privijen i onaj sraf/srafovi na kliznom delu osovine. Znaci, svi srafovi ispod donjeg trokuta su labavi sem osovine tocka. Tada, bez stiskanja kocnice prednjicu poguramo par puta direktno na dole, motor mora biti uspravan, ili na cent. stenderu/ zadnjem drzacu ili na tockovima a da ga neko drzi. Bitno je da se ne ukosi posle ove radnje. E zato sluzi klizni prihvat osovine, da se "poravnaju" stapovi, koliki je razmak izmedju trokuta toliki mora biti i na osovini. Sraf koji fiksira osovinu prvi zavijamo posle opterecenja prednjice a dok je motor u uspravnom polozaju (ne spustiti na bocni stender pa zatezati, ukosi se). Bez ovoga amortizacija ne radi kako treba, osecaj "cudan" pri upravljanju, u zavisnosti koliko je krivo ne koristi se "ceo" put amortizera. Privijemo sve resto i to je to Laganica! Na slici sam obelezio sraf koji fiksira osovinu, on se zavija prvi posle poravnavanja (onim guranjem prednjice na dole). 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23249 Napisano Februar 24 Integrisan, 9852 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je znaci samo poravnavanje razdaljine koja je "gore" da bude i dole na osovini. Krucijalna radnja za ispravno funkcionisanje i upotrebu. Nije tema za ono sto treba sledece reci a to je, sta ako osovina ne "gadja" svoj navoj a stapovi su pravi?! Tada ih treba poravnati "u trokutima", postoji i za to procedura. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16371 Napisano Februar 24 Integrisan, 9410 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, mihajlovic11 je napisao: Gde se nalazi taj vulkanizer ? Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Kod plavoga mosta, preko puta Slap pumpe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mihajlovic11 76 Napisano Februar 24 U prolazu, 75 postova Lokacija: beograd Motocikl: liberty 125, beverly 250....... Prijavi odgovor kao problematičan Hvala....To je onaj što na placu ima milion alu felni ?Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar011 52 Napisano Februar 28 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Peugeot Satelis 250 Prijavi odgovor kao problematičan Прошле године у августу однесем точкове у један мото сервис на Старом Сајмишту ( нећу да их рекламирам) и човек ми наплати 3000 монтажу гума на фелне. Пет дана касније предња гума издувана, шта ћу допумпам и наставим. Па онда опет за три дана, па за два, док није почела да испушта преко ноћи. Одем у сервис који је Дарко споменуо, људи погледају и кажу па теби су вентили скроз отишли. Платим демонтажу, нове вентиле и монтажу 7000, и само проверавам притисак с времена на време. Хтедох рећи, на мотору смо, та два точка су једино што нас спаја са асфалтом и човек ме пусти из тог првог сервиса са неисправним точковима. И нема шансе да није видео, нарочито предњи који је био баш лош.Толико нељудски и непрофесионално да немам речи. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 198 Napisano Februar 28 Svrati ponekad, 106 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Pa baš zato bi trebalo da kažeš koji je servis u pitanju, kako se ne bismo zajebali Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2938 Napisano Februar 28 Drug član, 1479 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan S jedne strane da, i razumem te, i na njemu je da ti skrene pažnju. S druge strane, ima nas raznih, i ljudi hoće da se naljute kad im se kaže da moraju i ventili da se menjaju (2*250 dinara, oće da nas izvaćari vulkanizer). Ja sam oooodavno stekao naviku da napominjem da hoću nove ventile kad god menjam koje god gume, na čemu god. Isto kad se menja spoljašnja, menja se i unutrašnja.Sent from my 2107113SG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Februar 28 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam par puta prisustvovao kod mog vulkanizera da mušterije negoduju zato što su im zamenjeni ventili, po sistemu "nisu puštali, šta im fali i sl." Jedan drugar koji se bavi motorima, ali ne mehanikom, šta god usput da vidi da ne valja, jednostavno ćuti jer ljudi negoduju kad im se ukaže na evidentan nedostatak i jednostavno neće tome da se izlaže. Ja pak kad iznesem puno zapažanje i predočim, isto se ne dopada mnogima, al ja ne mogu da se pravim blesav pa šta god mi etiketirali. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 825 Napisano Februar 28 (promenjeno) Zainteresovan, 669 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Treci set guma sa istim ventilima. Ako nisu fizicki osteceni... ne menjam. Problem, po meni, nastaje kad majstor izvadi iglicu iz ventila i baci na kup, a kad montira uzme neku iz tog kupa. E onda ispusta na ventilu, a pre toga nije. E jbg, ispusta ... Promenio Februar 28 član Petre Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar011 52 Napisano Februar 28 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Peugeot Satelis 250 Prijavi odgovor kao problematičan У томе и јесте поента, пренесеш запажено и саветујеш да треба заменити. На власнику је да прими одговорност, негодује или прихвати замену/ поправку. По мом мишљењу никако не треба тек тако пустити некога да изађе из сервиса са неисправним делом или возилом. Неки клијенти не знају да треба, неки не желе да мењају а неки у ствари баш цене тај екстра труд који ти мајстор пружи. У томе је например разлика између Дарета или мог садашњег мајстора за кола и оних пре њих. Зато некима више ни не пролазим поред капије а ову двојицу не бих мењао. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...