Jump to content

Moto Zajednica

Analiza crne hronike

Recommended Posts

• Drug član, 1459 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr
Pre 3 sati, živke je napisao:

Konkretno, neka takva staza u okruženju ?

Navak deluje ok, nisam je nikad vozio, ali po snimcima bih rekao da je sasvim dobra za tvoj motor, ili kao što kolega rece, karting staza je isto odlična.

Ja imam tu sreću da imam u krugu od 300km bar 10 dobrih staza. Tako da često menjam,  ove sezone sam se "ulenjio" ( previse obaveza) , nisam ni jednom jos otisao.. ranijih godina do sredine maja sam vec 5x bio.. 

Promenio član Gajo Sevojno
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Braveheart, 724 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150,Aprilia Pegaso 650.
2 hours ago, Gajo Sevojno said:

Navak deluje ok, nisam je nikad vozio, ali po snimcima bih rekao da je sasvim dobra za tvoj motor, ili kao što kolega rece, karting staza je isto odlična.

Ja imam tu sreću da imam u krugu od 300km bar 10 dobrih staza. Tako da često menjam,  ove sezone sam se "ulenjio" ( previse obaveza) , nisam ni jednom jos otisao.. ranijih godina do sredine maja sam vec 5x bio.. 

Više puta sam bio na Navaku samo kao posmatrač i svaki put upoznam nekog novog trkača što početnika što level pro što bi rekli koji godinama vezba po Navaku i bio je više puta po pravim staza preko.

Navak je sve samo ne staza za motore, to nema veze sa stazom ali to je što je, ali dobra strana Navaka je po rečima vozača da kad naučis da peglas po Navaku kad odeš negde preko na pravu stazu stvarno si dobro potkovan.

Da se vratimo temi objektivno gledano od sebe da krenem prvo, često uhvatim sebe da divljam BESPOTREBNO, ne kao ranije nit negde zurim nit da se dokazujem nego povučete... jake masine tesko da moze ko da odoli a da ne vozi po gasu.

Samo treba biti potkovan i zreo u glavi da ulica nije staza, i da mora mnogo više DEFANZIVNO da se vozi, i zna se gde mozes i gde sme da se cepa... 

Moraju mladi da razumeju mora da se ispeče dobro zanat na motoru, mora da se krene sa slabijom kubikazom da bi mogao posle da vladas sa jakim motorom i da preziviš sezonu realno rečeno.

Mentalitet nam je katastrofa, zadnjih par godina ne pamtim ovoliko agresije u saobraćaju i samozivosti...  

Čuvajte se ljudi... 

• Svrati ponekad, 327 postova
  • Motocikl: Bmw R1150RT

A kako se vozi na navaku?

Mislim, gdje se prijavljuje?

Znam da je bio trackday ali ako sam dobro upucen vise ga nema ( od prosle godine).

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 298 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

@drazenye 

Na sajtu organizatora imas link za prijavu, na formi za prijavu su datumi odrzavanja track day-eva

MKSPARK.RS

Hajde da nastavimo pricu o stazi na tom delu foruma.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 68 postova
  • Motocikl: BMW F650GS
Pre 4 sati, Djeronimo je napisao:

Cuo sam da u Kuli ima karting staza gde pustaju i motore nekad, ali nemam vise informacija.

Bio sam tamo i video sam samo tomos trkalice, nema sanse da bi veci motor mogao da se vozi po njoj, preuska je staza, mada mozda gresim. Takodje nije ni preterano bezbedna za veliki motor jer se kanal od jezera nalazi na svega par metara od staze.

• Svrati ponekad, 301 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail............Suzuki VStrom 800DE (u dolasku)
8 hours ago, živke said:

Konkretno, neka takva staza u okruženju ?

Mozda je off topic ali npr proslo leto smo se na Sajmu jednom nedeljno okupljali ekipa koja „vozi dzimkanu"(ili kako se vec to zove)... Ja kao neko ko to nikad nije vezbao/probao, momci su se potrudili da mi objasne upute. Ispravili mi polozaj sedenja, objasnili kako da udjem u krivinu, gde da gledam itd.

Ko nije hteo dzimkanu napravili su poligon sa preprekama i panicnim kocenjem... Posle posle mesec dva vezbe sa njima moja tehnika voznja itd se poboljsala 50% mozda i vise.

I sam nisam mogao da verujem koliko su mi neki njihovi saveti i vezbe otvorili  oci(koliko sam u stvari bio los u nekim stvarima). I ove godine planiram da kad god mogu odem i vezbuckam.

Mislim da je svaki poligon ma kakav bio dobra stvar da se odradi 3-4 puta mesecno da se izadje iz rutine svakodnevne voznje.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ne znam gde bi stavio klip. 

Pisao sam da imam put do kuce gde prolazim stalno. 

Sve znam, ne treba juriti ovako kad je nevreme, ali kazem put znam i vidi se kako koju krivinu prolazim. 

Znam da se i najviše greska desava tamo gde mislimo da poznajemo dobro. 

• Drug član, 3212 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ovo sam davno pročitao, a i uverio se da je istina. Najklizavije je kad počne kiša. Od prvih kapi do onog da je ovlažilo. Samo je zamšalo prašinu, ulje, sva sranja po asfaltu. Tad voziti kao po ledu. Kad se napada kiša, spere taj najklizaviji sloj, te je već mnogo bolje prijanjanje. 

• Sviđa mi se 8

• U prolazu, 0 postova

Budi pazljiv kada 'bezis' od kise, bas tih prvih 15ak minuta i prve kapi su najgore. Kada kisa vec pada ili je pala, mislim da je manje strasno nego tokom tog 'bezanja'. Ja sam naucio na tezi nacin. 

Ja ne bih tako vozio (ni u kraju koji poznajem) zbog nepreglednosti. Dzaba ja znam krivinu i put, kad ne znam sta je iza od sume. Radije bih izbegao situaciju nego testirao reflekse i kocnice (a pogotovo kada se sprema nevreme i mozda je vec klizavo ako su pale neke kapi).

Ako mozes i zelis u nekim drugim okolonstima da se snimas i korigujes voznju, mislim da nije lose da u kadru imas i svoje sake, da bi (bismo) videli kako kocis (kada, kolilko, itd). Na primer, po snimku ja bih rekao da dosta kocis agregatom, sto je u principu okej, ali ako bi vukao (trail-ovao) prednju kocnicu u krivini, to bi bilo mnogo bolje. Ako to radis, ne vidi se na snimku (ili ja ne prepoznajem). 

Promenio član Buda-420

Kisa nije pocela, samo jak vetar tako da je asfalt suv. 

Ima par krivina koje su ono nepregledne, put je dosta neravan ali nema rupa, asfalt bas dobar, jesam brze isao to stoji i kazem da jesam. 

Kocenje, motorno i obe u zavisnosti od situacije, nekad samo zadnja, zavisno od situacija nekad i kocim kroz krivinu i ako sta treba da se koriguje dodam zadnju da se namesti. 

Ovaj put je ok za ucenje, ima krivina, nije za ovakvu voznju posto rekoh da ne malo neravan al eto moze da posluzi, tu mi je pomoglo da se oslobodim posto ga znam, imam i dalje problem sa citanjem krivine pa tako ne bi da se testiram tamo negde gde ne znam, kad si krivine preglede nemam problema al ovako slepe kad su negde na putu tu lagano idem. 

Ipak je meni tek dve godine i 15k km na motoru, covek se uci dugo. 

• Svrati ponekad, 128 postova

Smanji brzinu kroz naselje, na 0:15 si skoro udario psa i mogao lako završit u kontra smjeru autu u susret.

Koliko je ograničenje u naselju? 40? 60? Ti ides cca 90.

Na otvorenoj cesti vozi kako ti paše, čuvaj sebe od sebe samog - ali u naselju si dužan čuvati druge od sebe.

• Sviđa mi se 1

pre 17 minuta, sashac je napisao:

Macka r.i.p.

Pas, tu je domaci, izlece svakom, nije mu nista. 

Ovaj klip je napravljen iz razloga, analiza moje voznje i prolaska kroz krivine kako i sta ne treba, gde je greska, slobodno nek pise ko sta treba, slusam. 

Prvo ne treba tako brzo to stoji i rekoh da je brze. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Cool tip, 3155 postova
  • Motocikl: Xjr 1300 black lady
pre 8 minuta, RankoBg87 je napisao:

Pas, tu je domaci, izlece svakom, nije mu nista. 

Ovaj klip je napravljen iz razloga, analiza moje voznje i prolaska kroz krivine kako i sta ne treba, gde je greska, slobodno nek pise ko sta treba, slusam. 

Prvo ne treba tako brzo to stoji i rekoh da je brze. 

Brate ovo tvoje je primer kako ne treba voziti kroz naseljeno mesto. Taj pas da je bio dete, dete na groblju, ti u corku i cao. Niko ne razmislja dok se ne desi.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

Znam i znam, taj mi izlece svaki dan kao i na jos par mesta drugi psi. 

Rekoh ovo je primer sta ne treba raditi. 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 128 postova

Pohvalio bi moment kad si sustigao sporijeg kolegu, pricekao si da te skonta i tek onda zaobisao - nisi proletio kao metak na 20cm od njega. :takoje:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Zove me sutradan kaze ja mislio Gs kako sijaju maglenke 🤣

Ko hoce idemo na voznju pa ce videti da vozim normalno nekim drugim putevima. 

• Haha 1

• Drug član, 3547 postova
  • Motocikl: Džies
Pre sat vremena, RankoBg87 je napisao:

Zove me sutradan kaze ja mislio Gs kako sijaju maglenke 🤣

Ko hoce idemo na voznju pa ce videti da vozim normalno nekim drugim putevima. 

Kad god mogu sa tobom/vama... :takoje:

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 327 postova
  • Motocikl: Bmw R1150RT

Ako mene neko pita, iz Va sam isao iza tebe.

Sve kako treba, nema forsiranja, sigurna preticanja...

Jedina " zamjerka" imam utisak da "krivo" sjedis na motoru. Kao da si pomaknut na lijevo?

Zamoli jos nekoga da te prati pa provjeri.

Ostalo odlican 5.

• Sviđa mi se 1

pre 8 minuta, drazenye je napisao:

Ako mene neko pita, iz Va sam isao iza tebe.

Sve kako treba, nema forsiranja, sigurna preticanja...

Jedina " zamjerka" imam utisak da "krivo" sjedis na motoru. Kao da si pomaknut na lijevo?

Zamoli jos nekoga da te prati pa provjeri.

Ostalo odlican 5.

Ne znam, nisam primetio da lose sedim, cak kad pustim ruke motor ide pravo, mozdaaa si pogledao kad sam vozio jednom rukom pa to delovalo da sam u losoj poziciji. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja