BokyBoy 16097 Napisano Novembar 2 Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Blaza je napisao: I prvo paljenje u maju... zavisi od vremena mada sumljam da ce izdrzati dotle..., 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2456 Napisano Novembar 3 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Jesenja zamena ulja, skinute kleme i garažiran. Sad će biti potrebno baš lepo vreme da ga izvučem :-)Stari Mannol 10w-40 se dobro drži, po preporuci prelazim na 10w-50. Filter ovaj put su imali na stanju SCT, na Kawasakiju je radio bez problema, sad i na Hondi izgleda da će biti ok. Na drugom paljenju gasi lampicu ulja momentalno.Edit: ulje i filter cca 1850 dinaraSent from my SM-S911B using Tapatalk 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21452 Napisano Novembar 3 Integrisan, 9406 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, Gordak985 je napisao: Na drugom paljenju gasi lampicu ulja I ja kupih 10 kom tih sct filtera, ne vidim razlog zasto ih ne koristiti nego sta je sa ovim citiranim? Lampu treba da ugasi i pri samom verglanju ili aj ako pali bas trenutno u prvoj sekundi rada. Napunis li filter novi uljem pre zavijanja? (Napunis, sacekas da upije pa napunis ponovo i zavijas) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2456 Napisano Novembar 3 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ne punim filter, ni na kolima, ni na motorima, pogotovo kad stoje horizontalno, prljava rabota :-) Prvo paljenje je da se napuni filter pa posle dolijem po potrebi. Na drugom (i trećem, test vožnja, da ne curne na filteru ili čepu kartera, i na četvrtom pri parkiranju u garažu) gasi lampicu ulja čim sastavi. Znaš kako nekad CBF okrene krug više kad mu je dosadno. To gašenje lampice je bukvalno u prvoj polovini prve sekunde rada.Edit: što da pričam kad imam snimak :-)Sent from my 2107113SG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15642 Napisano Novembar 3 Integrisan, 9278 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Filtere tog tipa treba uvek puniti uljem pre zavijanja kao sto je Nesa napisao. Oni koji se srafe tj stoje uspravno, njih napuniti do kraja. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21452 Napisano Novembar 4 Integrisan, 9406 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Punim i ove horizontalne, ako kap izadje. Zavrtim ga brzo na srafu i centrifugalna sila odradi svoje.Bez punjenja, neki period agregat ostane samo na filmu od prethodno istocenog.Sent from my fontele using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 794 Napisano Novembar 4 Zainteresovan, 490 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa ti si ekstrem po pitanju ulja, tebi je lakse u glavi a ne znaci da je nesto posebno bitno i motoru. Da skodi svakako nece, moze biti samo bolje ali u kojoj meri? Lezajevi radilice odrade "na suvo"(bez pritiska) prilikom svakog hladnog starta i metal o metal mora da proradi, na filmu ulja "lebdi" tek kad upali, proradi i uljna nabije pritisak. Bitno je samo da je sve masno, a ostalo je od starog ulja. Cak su tu i magistrale manje- vise pune, sekund- dve duzeg svetljenja lampice ne znaci nista. A da si ikad gledao koliki mlaz izbacuje bilo koji agregat sa odvrnutim filerom(prafilan mlaz fi 20 od pola metra koji usvinji sve) znao bi koliko to brzo napuni sve u sistemu. Tako da za tebe treba uvesti posebnu sifru "opsesivan menjac ulja", ne plasi ovaj jadan narod BRE 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21452 Napisano Novembar 4 Integrisan, 9406 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno na anamnezi i dijagnozi... Bas pojedini dozvole sebi vise nego sto je umesno, svakakvih nas ima. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7567 Napisano Novembar 4 Solo Rider, 3067 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Zato ja kanem 14ml po litru svako drugo menjanje ulja...baš zbog hladnog starta.....u auto takodje ali celu bočicu. Zarazio se sa Stiba trade univerzalni modifikator.....jbg "old school"......SoloRider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16097 Napisano Novembar 4 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 17 minuta, BaneVuk58 je napisao: Zato ja kanem 14ml po litru svako drugo menjanje ulja...baš zbog hladnog starta.....u auto takodje ali celu bočicu. Zarazio se sa Stiba trade univerzalni modifikator.....jbg "old school"...... SoloRider Ja u auto na svakoj zameni ulja isto taj aditiv sa MoS2 samo Mannolov, u motor ne smem zbog lamela, kazu da nije preporucljivo jer mogu da proklizaju.Svakako koristim samo punu sintetiku sa Estrima tako da sigurno ostane film starog ulja dok ne stigne do njega novo. A u filter svaki sipam barem malo ulja, taman toliko da nije suv a opet da ne userem sve okolo.I uvek uzimam uljni filter visokog protoka HF RC, KN i sl. Promenio Novembar 4 član BokyBoy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12449 Napisano Novembar 4 Ne silazi, 7278 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Uvek ostane film pogotovo kod estarskih ulja. Nikad nije metal na metal. Suština je da ostanu molekuli između dva dela. Što ih više ima to bolje. Što kaže Nenad, samo napuniš filter da brže probije ulje i to je to. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7567 Napisano Novembar 4 Solo Rider, 3067 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan @BokyBoy ....zato je preporuka proizvodjača do 14 ml po litru...ovi je za motocikleEvo osma godina i nekih 40K km....i dalje ni trunke proklizavanja. Ne nagovaram nikoga ....svako po svojoj volji.....ja sipamSoloRider 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2456 Napisano Novembar 4 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Dovoljno vremena sam proveo s majstorima da me ne plaši tih sekund dva na paljenju s praznim filterom. Sećam se n kih starih kajli koje kad istoče ulje zavrte motor na koji sekund da se još ulja izbaci iz motora. Ovo ne verujem da je zdravo :-) Punjenje filtera svakako ne škodi i sigurno je dobra praksa.Sent from my 2107113SG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5219 Napisano Novembar 4 (promenjeno) Drug član, 1865 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih ranije uvek nauljio filter (uložak) pre stavljanja, ali sam prestao. Pisao sam detaljnije u ovom postu: https://forum.bjbikers.com/topic/189991-da-li-da-menjam-filter-ili-samo-ulje-na-prvih-5000-km/page/2/#comment-2862770 Takođe, ono što tu nisam napisao je i da u servisnoj knjizi, koja je bila vrlo detaljna za moj prethodni motor - nigde nije pisalo da filter treba da se naulji pre stavljanja. Doduše - možda zavisi i od modela motora tj. kako je rešen filter. Promenio Novembar 4 član živke 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16097 Napisano Novembar 4 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 46 minuta, živke je napisao: Takođe, ono što tu nisam napisao je i da u servisnoj knjizi, koja je bila vrlo detaljna za moj prethodni motor - nigde nije pisalo da filter treba da se naulji pre stavljanja. Eh, pise u nekim manualima i da se uljni filter menja na svaku drugu zamenu ulja pa da li bi se pridrzavao toga? Ja nisam nikada niti cu... Promenio Novembar 4 član BokyBoy 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5219 Napisano Novembar 4 (promenjeno) Drug član, 1865 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan A ne, ja sam jednom ušao u tu diskusiju, i više ne (pogledaj link iz mog prethodnog posta) Ali da, menjam filter pri svakoj zameni ulja na svim svojim vozilima. Promenio Novembar 4 član živke 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Boy 2537 Napisano Novembar 4 Braveheart, 698 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150. Prijavi odgovor kao problematičan On 11/1/2024 at 1:36 PM, BokyBoy said: O, fala k....vise da se resi i ta misterija zauvek, ja otupeh godinama govoreci da se ulje menja PRED zimu a ne posle nje, na pocetku sezone, tojest, ako ce motor da stoji i da se retko ili uopste ne pali, zameniti ulje, ko vozi preko cele godine tj ako zima nije jaka, zameniti ulje normalno kada mu dodje interval zamene...Ende! Valja obnoviti gradivo pred svaku zimu Realno i ovde šta čovek sve pročita, od malog servisa prave nauku ... ali dobro zato sluzi forum 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7567 Napisano Novembar 4 Solo Rider, 3067 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Kad se kupi nov motor ....on ide u ovlašćen servis zbog garancije. Tu nemaš uvid npr da li pune filter ili ne ..a i nije njihov motor ...znači rade po savesti i profesionalnosti. Posle garancije vlasnik ili više njih svako po svom nahođenju . Na kraju kad neko kupi motor 10 godina star sve te prakse koje primenjujemo je više psihologija da se osećamo bolje. Kao puniš filter a pre toga pitanje ....srećan rad ...osečajte se lepo 2 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16097 Napisano Novembar 4 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan @BaneVuk58 ja ne znam za tebe ali ja kada punim, osecam se mnogo bolje... (mislim na filter, naravno) Edit: A onda pomislis, ko zna da'l je i pre tebe neko to punio ili nije ...hm, vecita dilema... Promenio Novembar 4 član BokyBoy 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7567 Napisano Novembar 4 Solo Rider, 3067 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 11 minuta, BokyBoy je napisao: @BaneVuk58 ja ne znam za tebe ali ja kada punim, osecam se mnogo bolje... (mislim na filter, naravno) Edit: A onda pomislis, ko zna da'l je i pre tebe neko to punio ili nije ...hm, vecita dilema... Dilema dal' je punio ....pa posle....dal' neko dopunjava.....ali na kraju .....si siguran da je sve kvalitetno radjeno jer i dalje "kao novo".... 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12449 Napisano Novembar 4 Ne silazi, 7278 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Bitno da ne zaboraviš čep od kartera Kao jedan poznanik. Sipa... Pogleda merač nema ništa. Šta je ovo majku mu... Kad ulje u kanalu 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5219 Napisano Novembar 4 Drug član, 1865 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Čekaj, jel sad pričaš o motoru pošto više ništa ne razumem ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7567 Napisano Novembar 4 Solo Rider, 3067 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, živke je napisao: Čekaj, jel sad pričaš o motoru pošto više ništa ne razumem ? Verovatno auto ...motor ne radiš na kanalu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5219 Napisano Novembar 4 Drug član, 1865 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ah, ja sam se nešto prebacio vidim siva sličica, mislio sam da @BokyBoy nastavlja priču, pa sam se zbunio 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16097 Napisano Novembar 4 Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, živke je napisao: Ah, ja sam se nešto prebacio vidim siva sličica, mislio sam da @BokyBoy nastavlja priču, pa sam se zbunio Boki boy je zavrsio, da ne kazem svrsio pricu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...