Jump to content

Moto Zajednica

Sta ste danas uradili na svom motociklu??

Recommended Posts

• Drug član, 1451 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Sve zavisi u kakvim se uslovima čuva motocikl preko zime. Ako stoji u toplom i zatvorenom prostoru smatram da ne treba ništa preduzimati u toku zimskog perioda. Ako se ne vozi povremeno dopuniti aku na "pametnom punjaču".

Ako motor stoji napolju, izložen zimskim mrazevima aku svakako treba skinuti i držati ga u kući. Toplota u kući mu sigurno neće smetati. Letnje vrućine mu skraćuju život zbog povećane sulfatizacije na pločama (kod olovnih sku).

Ulje bi trebalo menjati periodično, jednom godišnje ili na određenu kilometražu. Šta pre dođe na red. Menjati ga samo zato što dolazi zima mi nema mnogo logike. Zimi koristim svaki suv vikend da uživam u vožnji i iz iskustva mogu reći da češće vozim u Decembru i Januaru nego Aprilu ili Maju... Zbog toga nikada nisam "konzervirao" motocikl i održavam ga uvek kao da ću sutra da krenem na put oko sveta!  :)

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 107 postova
  • Motocikl: Zelena Kawa 636

Kakvi su vaši stavovi po pitanju vožnje motora zimi kada je suvo, sunčano i hladno?
Jedan deo mene je u fazonu nemoj da ga pališ jer mu svako paljenje na niskoj temperaturi više troši agregat, dok je drugi u fazonu vozi brate lagano i kad je zima, ako ima sunca dobro se obuci i uživaj.
Ne koči motor isto, mada ne obaram na lakat, i ne jurcam

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2258 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Kakvi konzervansi, voziš dok ti prija ! Ima članova koji voze i po kiši, imamo veterana koji vozi i po snegu, jedino je led problem.. Samo dobra oprema, i lagano...

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

Ja licno ne podnosim vrucinu i jul i avgust gotovo da ne vozim. Pogotovo ove godine nisam. Mislim da sam jednom samo u julu vozio.

Zato vozim sve ostalo u godini. Dogodi se uvijek period od nekoliko sedmica januar-februar gdje se mora preskociti voznja, ali sve ostalo lagano.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 3600 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Već godinama u nazad, ima toplijih perioda i suvih dana u sred zime - januar, februar, i ako ne voliš vožnju po hladnoći. Mislim, da ih nema taman bih flipnuo :)

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 943 postova
  • Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka

Vozim cele godine, kad nije sneg, led, kiša, samo da je suvo. 

Ne vadim komolator, koji je btw treća sezona kako je izašao iz garancije. 

Zezno me @shlem

Da zima i mraz štete motoru, oni Norvežani ne bi nikada ni vozili motore. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

• Drug član, 3600 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Zimi mi je najgore što je kratak period dnevnog svetla, kada je sunčano i toplije. Ne volim da vozim po mraku, pogotovo zimi kad je hladno, a danju moram na poso i tako to. I kao za inat, desi se da radni dani budu lepi, a za vikend se vreme pokvari, sve u nameri da me upropaste. Zato već godinama sačuvam par dana odmora, da mogu da iskoristim kad iskrsne sunašce. Malo za sreću treba :)

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: Peda Tekken 250

Vezano za zamjenu ulja prije zime i uopste ulja za motocikle, iako malo bajat post na jednom blogu vezano za motociklisticka ulja da citiram pisca bloga:

"Za zimu se može uraditi dve stvari:
1. Da se "konzervira" totalno i da se ne pali zimi
2. Da se pripremi za zimu (slično kao pod 1.) ali da se povremeno pali.Strategija dva je malo bolja ali uz uslov da ne traje duže od 4 meseca što je u našim klimatskim uslovima izvodljivo.
NAJVAŽNIJE - ulje u ovom slučaju menjate pred zimu a ne posle nje!! Tipična je greška ostaviti staro ulje sa dispergovanim česticama čađi, koksa i sličnog i sa malom baznom rezervom (staro ulje je znatno 'kiselije' od novog).
Dakle zamenite ulje i filter, zatim dopunite rezervoar, dodate stabilizator i obavezno pustite motor da radi 10-15min. što će stabilisano gorivo proterati kroz karburator ili injektore a sveže ulje će procirkulisati kroz sve delove motora."

Ko želi da procita sve moze na linku (ako smijem da postavim link)

MOTORNAULJA.BLOGSPOT.COM

Prvo da se pospem pepelom : Najavljivao sam tekst(ove) o uljima za motocikle još leta (gospodnjeg) 2009. a objektivno sam mogao da ih obja...

Sent from my CRT-NX1 using Tapatalk

• Hvala 2

• Braveheart, 698 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

Pošto sam skoro pazario makinu, gledam sad servisnu menjano ulje pre 2.200 km (28 aprila ove godine.)

Znam sigurno da je rađen servis jer sam uzeo motor na preporuku, dal menjati ulje i filtere pred zimu... 

• Integrisan, 4924 postova
42 minutes ago, Biker Boy said:

Pošto sam skoro pazario makinu, gledam sad servisnu menjano ulje pre 2.200 km (28 aprila ove godine.)

Znam sigurno da je rađen servis jer sam uzeo motor na preporuku, dal menjati ulje i filtere pred zimu... 

Ne, nego bolje posle zime. Bar sam ja tako radio. Pogotovo ako stoji zbog hladnoce. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1451 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
Pre sat vremena, Biker Boy je napisao:

Ma ne menjaj ništa. Gledaj svaku priliku, kada je lep dan, da se provozaš i uživaš u svakom trenutku!

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Vezano za zamjenu ulja prije zime i uopste ulja za motocikle, iako malo bajat post na jednom blogu vezano za motociklisticka ulja da citiram pisca bloga:

"Za zimu se može uraditi dve stvari:
1. Da se "konzervira" totalno i da se ne pali zimi
2. Da se pripremi za zimu (slično kao pod 1.) ali da se povremeno pali.Strategija dva je malo bolja ali uz uslov da ne traje duže od 4 meseca što je u našim klimatskim uslovima izvodljivo.
NAJVAŽNIJE - ulje u ovom slučaju menjate pred zimu a ne posle nje!! Tipična je greška ostaviti staro ulje sa dispergovanim česticama čađi, koksa i sličnog i sa malom baznom rezervom (staro ulje je znatno 'kiselije' od novog).
Dakle zamenite ulje i filter, zatim dopunite rezervoar, dodate stabilizator i obavezno pustite motor da radi 10-15min. što će stabilisano gorivo proterati kroz karburator ili injektore a sveže ulje će procirkulisati kroz sve delove motora."

Ko želi da procita sve moze na linku (ako smijem da postavim link)

MOTORNAULJA.BLOGSPOT.COM
Prvo da se pospem pepelom : Najavljivao sam tekst(ove) o uljima za motocikle još leta (gospodnjeg) 2009. a objektivno sam mogao da ih obja...

Sent from my CRT-NX1 using Tapatalk

Nije dobro da toliko dugo radi u mestu iz više razloga, bolje to povremeno paljenje gađati u onih nekoliko lepih zimskih dana (obično bude u svakom mesecu) i lagano se provozati tih nekih 15-20-90-ak minuta :-)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Podržavam 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2300 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

O, fala k....vise da se resi i ta misterija zauvek, ja otupeh godinama govoreci da se ulje menja PRED zimu a ne posle nje, na pocetku sezone, tojest, ako ce motor da stoji i da se retko ili uopste ne pali, zameniti ulje, ko vozi preko cele godine tj ako zima nije jaka, zameniti ulje normalno kada mu dodje interval zamene...Ende! :care:

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 5

Upravo sada, RankoBg87 je napisao:

A mi koji vozimo jednom u dve ili tri nedelje? :lol2:

Vi idite autobusom...🤣🤣🤣

• Sviđa mi se 2
  • Haha 3
  • Podržavam 1

• U prolazu, 25 postova
  • Motocikl: Transalp XL700

a vezano za voznju zimi po suvom i hladnom, sta mislite na kojoj temperaturi gume pocinju slabije da drze?

prosle zime sam vozio bukvalno kad god sam stigao ali je bilo situacija da malo beze i zadnji i prednji kraj

• Drug član, 1597 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Pa i idem (auto mi je ko autobus) :lol2:

Ne menjam nista, uradio sam servis pre 4k, vozim mozda svaki vikend ili bar svaki treci, prosle god bilo ok vreme, stoji u toploj garazi tako da mu je lepo. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: Peda Tekken 250

U teoriji bi trebalo tako, a u praksi kako se ko snadje. U user manuelu za Tekken pise da bi pred zimu trebalo skinuti svjecicu i direktno u cilindar sipati malo ulja. Pa ko hoce bas da konzervira ima kako... 

Evo novembar za vikend cu se vozim, prosle god mislim da sam se vozio svaki vikend bar malo, vozio sam se i 31 dec po gradu. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 781 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200
Pre 1 sat, RankoBg87 je napisao:

Evo novembar za vikend cu se vozim, prosle god mislim da sam se vozio svaki vikend bar malo, vozio sam se i 31 dec po gradu. 

Ја сам се прошле године 31дец возио, мислим Авалу а 1јануара Космај или обрнуто али затворио и отворио сезону у 2 дана😂

Ma da, sad gledam slike, svaki vikend ili svaki drugi sam se provozao, mislim da nisam tamo negde kraj februara i mart, bilo i kise. 

Gde ste, mi ga razjebasmo i bez vas 🤣

Zamenjene sve tecnosti, ulje, filter, antifriz, ulje u kocnicama i kvacilu, nov frajlauf i dihtung, nov dihrung dekla kvacila, alnaser proveren i dobar, pali Busica na cvrgicu, ostalo jos da se opere detaljno agregat i ide u zimski san...

IMG-20241102-160028.jpg

IMG-20241102-160213.jpg

• Sviđa mi se 8
  • Haha 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja