Alexey 608 Napisano Octobar 11, 2020 Svrati ponekad, 180 postova Lokacija: Surcin Motocikl: Piaggio X8 400 ie Prijavi odgovor kao problematičan Danas lep krug, BG-Ralja-Mladenovac-Topola-Kragujevac-Paracin i kao krajnji cilj Vrelo Grze, temperatura idealna(lazem, moglo je jos koji stepen gore ), letos planirao al uvek se nesto izjalovi.Uglavnom, sasvim finih 400+ km. 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vule Gilera 315 Napisano Octobar 11, 2020 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Aprilia Srv 850 Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Alexey je napisao: Danas lep krug, BG-Ralja-Mladenovac-Topola-Kragujevac-Paracin i kao krajnji cilj Vrelo Grze, temperatura idealna(lazem, moglo je jos koji stepen gore ), letos planirao al uvek se nesto izjalovi.Uglavnom, sasvim finih 400+ km. Prelepe fotke! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vule Gilera 315 Napisano Octobar 11, 2020 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Aprilia Srv 850 Prijavi odgovor kao problematičan Lep dan, idealan za napuniti baterijekao kolega od pre par postova obidjoh tvrdjavu u Baču, jezero Provala! 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TAZZ 1466 Napisano Octobar 11, 2020 Drug član, 1102 postova Lokacija: Beograd Motocikl: EX - V - STROM 1000 2003 Bumblebee............. EX - V - STROM 1000 L4...................................... NOW - VOGE 900DSX NEW Prijavi odgovor kao problematičan Ja samo bacio pogled na Kosmaj...Hop tamo, Hop nazad...Sent from my POCOPHONE F2 using Tapatalk 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1250 Napisano Octobar 12, 2020 Zainteresovan, 925 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan On 10/4/2020 at 8:30 PM, Nole Bg said: Prošao sam vise puta magistralom ali se nisam ni jednom penjao na breg. Sad kad sam video njih dve znam da je to obavezno na sledećoj turi Slab sam na namrgodjene lepotice 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2608 Napisano Octobar 12, 2020 Drug član, 1002 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan I mi bili juče (nedelja) oko 13h na Rajcu, popili kafu, neko doručkovao , pa posle produžili ka koštunićima, ravnoj gori i nazad za bgd Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kaligula1 1133 Napisano Octobar 12, 2020 Zainteresovan, 536 postova Lokacija: Vranje Motocikl: HondaAfricaTwin XRW750 RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Najkraca voznja.. Jutros Makedonci otvorili granicu bez PRC testa,reko aj malo da isklaberisem do Skoplja na kafu..nakon sto sam se ukljucio na auto-put ,nisam presao ni 10km,nestalo mi je goriva...dok sam se organizovao,prodje pola dana,i aj nazad kuci ..Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kaligula1 1133 Napisano Octobar 12, 2020 Zainteresovan, 536 postova Lokacija: Vranje Motocikl: HondaAfricaTwin XRW750 RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Najkraca voznja.. Jutros Makedonci otvorili granicu bez PRC testa,reko aj malo da isklaberisem do Skoplja na kafu..nakon sto sam se ukljucio na auto-put ,nisam presao ni 10km,nestalo mi je goriva...dok sam se organizovao,prodje pola dana,i aj nazad kuci ..Poslato sa WAS-LX1 pomoću TapatokaA posto na Africi imam vakumsku mikuni pumpu za gorivo,i treba malo vremena da povuce gorivo iz rezervoara,dok sam verglao crko akumulator..sto bi rekli kod mene u madjarskoj u vranju,kad te oce i bik se teli Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10150 Napisano Octobar 12, 2020 Drug član, 3364 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, kaligula1 je napisao: A posto na Africi imam vakumsku mikuni pumpu za gorivo,i treba malo vremena da povuce gorivo iz rezervoara,dok sam verglao crko akumulator..sto bi rekli kod mene u madjarskoj u vranju,kad te oce i bik se teli Ne vredi... mora optimizam? Hvala na humoru... Hahaha 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 14, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Ja se u nedelju sjurih do Čačka jer mi je primarni cilj bio vrh Kablara (889 MNV) sa koga se pruža fantastičan pogled, pre svega na uklještene meandre Zapadne Morave. Preko puta kao na dlanu se nalazi Ovčar. Planine Ovčar i Kablar čine na daleko čuvenu Ovčarsko~Kablarsku klisuru dok između njih protiče reka Zapadna Morava. U okolini Kablara sa obe strane Morave nalazi se čak 11 serdnjovekovnih svetinja. Smatra se da su prvi manastiri izgrađeni posle katalonske najezde 1307—1309. godine kada su stradali manastiri na Svetoj gori Atonskoj. Bežeći u dubinu Balkanskog poluostrva srpski kaluđeri su u ovoj klisuri osnovali svoje manastire. Sledeći veliki talas je usledio posle Maričke bitke, a dolaskom Turaka ovi manastiri dobijaju nove uloge, čuvara duhovnosti i identiteta Srba, ali i golih života za zbegove koji su se skrivali u klisuri, pećinama ili okolo manastira. Nažalost, ovu vožnju odnosno posetu Kablaru sam prvi put spomenuo još pre par dana ali u negativnom kontekstu, odnosno u temi "Bahati mamlazi" gde sam i postavio kratak video. Nakon toga sam dobio par poruka sa pitanjima u vezi lokacije odnosno dokle se može doći autom ili motociklom. Da ne bih odgovarao ponaosob, postaviću odgovor ovde u temi, možda još nekome posluži. Na mapi koju postavljam se vidi obeleženo mesto odnosno račvanje puteva kod domaćinstva "Čvrkić", tu većina ostavlja vozila dok manji deo produži još stotinak metara uz makadamski uspon i to je to što se običnih automobila i niskih motora tiče. Tu sam i ja ostavio motor, odatle ima oko 800m pešačenja do najviše tačke kablara odnosno vidikovca koji je nekoliko desetina metara dalje. Bilo koji enduro uz malo veštijeg vozača može da izgura makadamski-kameni put do vrha ali... znaci zabrane, puno turista, dece (pogotovo vikendom)... na vama je. Google Maps WWW.GOOGLE.COM Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps. 27 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tumbe 3298 Napisano Octobar 16, 2020 Drug član, 286 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: KTM 890 Adv, BMW R1250RT Prijavi odgovor kao problematičan @yogibear Šta reći??? Bravo majstore... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5853 Napisano Octobar 16, 2020 Drug član, 1370 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Trebao si i na Banjski potok, ukoliko nisi. Pristup je super, parking je udaljen 200m od potoka. Od centra banje je 2-3km dobrog makadama. 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 16, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan @Tumbe - hvala! @slave74 - hvala na podsetniku i ideji. Bio sam na tom mestu ali nažalost ne i ovaj put. Relativno kasno sam krenuo iz Beograda + sam imao u planu da obiđem par manastira. Međutim, neplanirano dugo sam ostao na Kablaru uživajući kako u okruženju tako i u pričama jednog naše starog, prekaljenog planinara koga zatekoh na samom vrhu. Čovek bukvalmo ima hiljade kilometara planinskih staza u nogama i imao je šta da kaže. -------------------------------------- Ako na forumu ima još ljudi poput mene koji vole da se zavuku svuda i obiđu sve i svašta, evo predloga za jednu lokaciju koja se nalazi nedaleko od Mađarske granice. Pošto sam obišao bukvalno sve zamkove u srbiji (pogotovo napuštene), red je da predstavim i onaj koji je (po meni) trenutno najsablasniji. Fernbahov dvorac u blizini Alekse Šantića, nadomak Sombora, nalazi se na spisku 67 dvoraca, koliko ih ima u Vojvodini, ali kao izuzetna građevina zastupljena je samo na papiru, jer su decenije nebrige sa ovog izuzetnog athitektonskog spomenika odavno izbrisale stari sjaj i patinu. Kao vlasnik izuzetne građevine vodi se Poljoprivredno preduzeće ”Aleksa Šantić”, u istoimenom mestu. Međutim, dvorac propada i prepušten je na milost i nemilost vandala. Nažalost, od svojevremeno velelepne palate ostale su samo zidine, a jedinstveni park, na više od deset hektara, zarastao je u šipražje. Naime, Fernbahov dvorac, ili kako ga još ovde zovu ”Baba Pusta”, podignut je 1906. godine. Dvorac je izgradio Karolj Fernbah, veliki bačkobodroški župan. U stilu bečke secesije dvorac je građen po projektu Ferenca Rajhela. Od nekadašnjeg sjaja prelepe građevine sa tornjem, čiju jedinstvenost upotpunjava široki park, u kome je svojevremeno kao prvo takvo drvo u Evropi, bio zasađen i Ginko, nije ostalo gotovo ništa. Iz dvorca su odneta vrata, prozori, pločice, radijatori, električne instalacije, cigle, mermerne ploče... a krov se urušio na nekoliko mesta. Na sredini prostranog hola zjapi rupa, s koje je neko skinuo veliki luster i verovatno ga dobro unovčio. Retke vrste drveća u parku, koji je zasađen tridesetak godina pre gradnje samog dvorca, posečeno je, a ono što je ostalo, zaraslo je u korov. Još početkom pedesetih godina minulog veka park je stavljen pod zaštitu države i tada je ustanovljeno da u parku ima 165 biljnih vrsta! U prizemlju dvorca nalazi se mala kapela. Uprkos tome što je veoma predano uništena, izgrebana, oguljena, razbijena itd, na zidovima se još uvek mogu videti slike nekih svetaca i anđela. Pronašao sam još jedan podatak ali me nemojte držati za reč jer je nezvaničan, a to je da je u dvorcu bilo instalirano prvo parno etažno (centralno) grejanje sa radijatorima u Srbiji. Veliki kotao ili rezevoar iz koga izlaze i ulaze metalne cevi sam zatekao u samov vrhu dvorca i može se videti na mojoj fotografiji. Dvorac je lako pronaći i do njega vodi betonski put koji je lošiji na momente ali mu je moguće prići bilo kojim motociklom ili autom. Zanimljivo je i to da kada stignete na odredište, odnosno na kraj puta - proširenje koje je ujedno i parking, i dalje ne možete videti dvorac. Bukvalno, kao da se nalazi u džungli a ne u sred atara, tako da poslednjih nekoliko desetina metara morate prepešačiti kroz gusto zelenilo. Dvorac Baba Pusta idealan je za lutanje prostranim odajama, pentranje stepenicama, zavlačenje u podrum, obilazak ogromnog parka-džungle... Iako napušten, razvaljen i sablastan, dvorac ipak i dalje pleni svojim izgledom. Nadam se da će moje fotografije uspeti bar malo da vam dočaraju ono što je napisano iznad, uživajte. 15 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 16, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan I još malo fotografija vezanih za moj prethodni post... 27 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
symon 137 Napisano Octobar 17, 2020 Svrati ponekad, 135 postova Lokacija: MK CRNA REKA Motocikl: Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan Kakvi smo stručnjaci postali da uptopastimo sve što valja... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2608 Napisano Octobar 17, 2020 Drug član, 1002 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan @yogibear svaka čast,Volim da čitam tvoje postove jer nam prikazuješ nešto što svi polako zaboravljaju..Molim te samo nastavi,I povedi me nekad sa sobom Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1781 Napisano Octobar 17, 2020 Zainteresovan, 616 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan Bas, svaka cast Borise! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9579 Napisano Octobar 17, 2020 Drug član, 1462 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Boris, je naš "Indiana Jones"! Putopisi su mu neprocenjivi a fotografije savršene. Retki su ljudi sa ovako razvijenom društvenom svešću. Svaka čast na svemu! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IvanByk 47 Napisano Octobar 18, 2020 Svrati ponekad, 111 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: BMW R 1200GS Adv '18 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Staman 714 Napisano Octobar 20, 2020 Svrati ponekad, 480 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: CF MOTO 150NK Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 21, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan @symon - nažalost u pravu si, i to nije ništa novo kod nas. Zbog ove Korone kao i mnogi, vrtim se po Srbiji i često repriziram posete mnogim mestima na kojima sam već bio. Nisu svi, ali dobar deo lokaliteta je nažalost u sve lošijem i lošijem stanju. @Krmco - hvala i drago mi je da ti se dopadaju mesta koja obilazim i predstavljam. Biće toga još, a što se neke zajedničke vožnje tiče, što da ne @Deki Katana - hvala Deki. @bajker71 - hvala puno ali ipak, jedan je legendarni Dr. Jones. Mada... ipak imamo nešto zajedničko. ----------------------------------------------------------------- Mesto koje juče obiđoh je veoma malo poznato u javnosti. Osim na satelitskom snimku, nije ga bilo na Gugl mapi, odnosno nemoguće ga je bilo naći u pretrazi. Napisah nije ga bilo jer ga od sada ima! Upravo sam ubacio tačnu poziciju, dodao svoje fotografije koje ću i vama ovde predstaviti, Gugl je to prihvatio (odobrio)... i ko zna, možda će mesto biti posećenije, a ako ništa drugo biće ga lakše naći. Radi se o mostu usred ničega, o mostu na suvom koji se odavno više ne koristi. Na sajtu Turističke organizacije Kovina piše: “Most Marije Terezije” ili “most Eugena Savojskog” (kako ga meštani zovu) jedan je od najčudesnijih objekata u Srbiji. Zidan od opeke, danas most usred polja, na suvom, koji se odavno više ne koristi. Nekada je ispod mosta proticao manji rukavac reke Ponjavice. Iako ne postoje tačni istorijski podaci o tome ko ga je sagradio, ni kad ga je sagradio, vezuje se za doba vladavine Austrougarske monarhije, pa se pretpostavlja da je sagrađen početkom 18. veka. Značajne je arhitektonske, istorijske i spomeničke vrednosti. Trenutno je u proceduri zaštite, a jedini je očuvani objekat ovakvog tipa u Banatu i širem okruženju." Most iako usamljen usred ničega (sada) nije teško naći. Međutim, od asfalta do lokacije ima nekih 350m prvo makadama a zatim i zemljanog puta koji je očajan, naročito nakon padavina. Verovatno je situacija nešto bolja u sušnom periodu. Google Maps WWW.GOOGLE.COM Sehenswürdigkeit · Pločica 14 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 21, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan "Lebac sutra nemojte poslati". Na današnji dan 1941. godine brojne poruke su žvrljane drhtavim rukama na đačkim knjižicama, ličnim kartama, poleđinama koverata... Pisali su ih ljudi znajući da će to biti poslednji pozdrav koji nikada neće moći da izgovore voljenima. Pisala su ih i deca. Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 79. godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama. Partizani i četnici su 29. septembra oslobodili Gornji Milanovac. Tom prilikom su zarobili određeni broj Nemaca iz 6. čete 920. bataljona zemaljskih strelaca koji su bili u gradu. Nemačka komanda u Beogradu naredila je jednom od dva bataljona koji su se nalazili u Kragujevcu, 749. puku pod komandom kapetana Frica Fidlera da oslobodi zarobljene vojnike. Bataljon je dva puta bezuspešno pokušavao da oslobode vojnike, a u trećem pokušaju su stigli u Gornji Milanovac, ali tamo više nije bilo njihovih vojnika. Kao odmazdu spalili su grad i uzeli taoce. Prilikom povratka, na pola puta između Bara i Ljuljaka došlo je do sukoba sa četničkim i partizanskim jedinicama. Žrtava je bilo na obe strane, a Nemci su izgubili 10 ljudi, dok je 26 ranjeno. To je bio povod za streljanje. Izdata je naredba da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 ljudi, a za ranjenog 50. Masakr je izvršen 19., 20. i 21. oktobra. Streljanja su prvo počela u selima koja su Nemci zvali "legla bandita". Posle toga je doneta odluka da se ubistva nastave i u Kragujevcu. Hapšenja i racije su vršena neselektivno i stanovništvo je na streljanja izvođeno u grupama. Postoje različiti podaci o broju ubijenih u zločinu. Kustos Staniša Brkić je u knjizi "Ime i broj" iz 2007. objavio imena i lične podatke 2.796 žrtvi streljanja u Kragujevcu. Nemci su upali u Gimnaziju i ostale škole, odakle su u toku nastave izveli profesore i đake. Među streljanima bilo je oko 300 mladića i đaka srednjih škola, kao i četrdesetoro dece od 12 do 15 godina starosti među kojima je bilo i 15 dečaka čistača obuće. Prostor na kome je izvršeno streljanje 1953. pretvoren je u memorijalni park. Na ulazu je podingut monumentalni muzej "21. oktobar". Do sada je spomenicima umetnički oblikovano 10 humki, a među njima je i "Spomenik streljanim đacima i profesorima", koji je postao simbol kragujevačke tragedije. Ne zaboravimo ih. 7 7 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15496 Napisano Octobar 21, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Samo neke od poruka koje sam spomenuo u prethodnom postu. 6 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IvanByk 47 Napisano Octobar 21, 2020 Svrati ponekad, 111 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: BMW R 1200GS Adv '18 Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam isti članak Glasa Šumadije podelio na svom FB nalogu sa par dodatnih informacija o ljotićevskoj kvinsliškoj gamadi koja je dugo živela slobodno nakon ove tragedije, ali da ne kvarimo. Hvala ti što si se setio da podeliš ovde nešto što treba da se pamti..... 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10150 Napisano Octobar 22, 2020 Drug član, 3364 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Posle !0 dana ne-paljenja motora danas se ukazala prilika i tutanj...malo do Vršca i njegove čuvene kule... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...