Jump to content

Moto Zajednica

F650GS: Pitanja i Odgovori

Recommended Posts

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Sad ste me bacili u rebus... Ovo je sklop alternatora; taj deo što zovete "bendix" je obični ležaj koji se ovde zove "free wheel"... Nikad to nisam otvarao niti video da je nekome crkao.... :zbunjen:

Sve što mogu da ponudim od informacija je ono što se odnosi na sve ostale ležajeve.... Treba da je podmazan kako treba, da je instaliran pravilno i zategnut pravilno (ni previše ni premalo).

Imam onaj model od 2000 pa na gore sa lednim klipom BMW F650GS i bendiks ili kako ga neki nazivaju frailuf ili kako kaze ovlasceni serviser lezaj alternatora . meni je stajo 15 dana i voltaza je bila 13.33v ali ja ga i zimi vozim samo ako nema snega i nije temperatura u minusu. ali ja sam ga kupio sa tako sa tim bendixom stoga neznam uzrok zasto je crkao ali da li mozes da mi kazes koliko se steze onaj sraf sto drzi magnet. sad cuda okacim sliku sa obelezenim srafom!

Pošto nam se terminologija ne poklapa, ne usuđujem se da ti dam zateznu silu šrafova... Skini sa interneta Service Manual (tehničko uputstvo), i procedura je objašnjena na stranama od 12.6 do 12.9 (napisane su i zatezne sile).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svratio...., 343 postova
  • Motocikl: Imam

Hm ne znam kako da ti objasnim al ajde ovako srpski bi bilo Elektropokretac sluzi za startovanje motora da ne kazem verglanje . Slab sam sa mehanikom na motorciklima ali kod automobila se to zove bendix a kod ovoga nasega F650GS ovde u Srbiji ga zovu "frailauf" tipicno srpski naziv :lol:

• U prolazu, 21 postova

E sa onog dijagrama da li neko zna koliko se steze 2 i koliko 7 sraf , tacnije koliko kila se stezu potrazio sam u manualu ali nisam nasao ili nisam umeo nasao sam za kotakte koliko se stezu ali za gore navedene nisam . Pa se pitam da li neko od vas zna koliko se kila stezu ?

• Integrisan, 8304 postova

Nemam konkretan odgovor, ali imam neku vrstu uputstva: nabavi RepRom (servisni manual) za tvoj motor. Siguran sam da za motor tvog godišta nećeš imati većih problema da nađeš pravi RepRom.

U okviru ovog uputstva imaš propisane sile zatezanje svih šrafova na motoru. Naravno, biće ti koristan i za sve ostalo (vidim da imaš servis=alat i želju da sam održavaš motor).

PS: RepRom je komercijalni proizvod.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 294 postova
  • Motocikl: BMW K100

Nesto mi nije jasno.Gde se na onom dijagramu uzubljuje alnaser ? Frajlauf je valjda, jednosmerni lezaj zupcanika ,kojim se prenosi okretanje alnasera.

Da li postoji nesto kao automatski dekompresor na BMW -U F 650?

Odprilike ovoko. Svaki jednocilindricni motor vece zapremine,ima dekompresor.On olaksava pokretanje.Mislim da BMW 650,ima automatski.Na malim obrtajima ,obrtajima alnasera, on se otvara i smanjuje se kompresija u cilindru.Motor upali, obrtaji se povecaju, on zatvara.To je u stvari ventil.

Frajlauf je jednosmerni lezaj, koji povezuje alnaser i radilicu.Radilice na takvim jednocilindricnim motorima su obicno maksimalno olaksane, zbog obrtaja.Lako ide u obrtaje ali se lako i zausravlja.Desava se da pri neuspesnom paljenju ili gasenju motora, radilica okrene unazad i lupi po jednosmernom lezaju.

Tada se ostecuje frajlauf.

Nikakav dodatni ventil ovaj motor nema. Samo dva usisna i dva izduvna. Njih pokreće bregasta osovina, naravno.

Taj "frajlauf" smo ustanovili šta je; ja i dalje ne vidim zašto se to dešava samo na ovom Forumu. Ostajem pri teoriji da su vam kilavi akumulatori jer ih ili ne priključujete na punjač, ili je nizak nivo elektrolita, ili su jednostavno prestari. Počinjem da verujem u još jednu teoriju a to je da se radi o pogrešnoj dijagnozi; da menjate taj "bendiks" bespotrebno a da je problem negde drugde.

• Podržavam 1

• U prolazu, 21 postova

Da to sam i ja mislio sam nisam bio siguran a ustanovio sam i gde se nalazi on se nalazi tik uz bregastu pod stavkama 13 14 15 ! Ali problem mi uopste nije stvarao taj tekompresor niti frajlauf vec ustvari akumulator i sijalica od 90 w i to sto su na njemu atuomatska svetla(cim das kontakt on ih pali) oni onda u startu vucu dosta struje samim tim akumulator slabi a onda kada pocinje verglanje on nema vise snaga da pokrene taj dekompresor da smanji kompresiju i onda se desava da zaglavi ili da preskace pri verglanju nadam se da sam uspeo malo da objasnim!

Nateraste me da izvadim skice celog motora da vidim o kakvom "dekopresoru" pričate. Mala metalna poluga koju pokreće opruga+centrifugalna sila i koja pomera izduvni ventil za 0,6 mm. Kakve to veze ima sa alternatorom???

...

Ali problem mi uopste nije stvarao taj tekompresor niti frajlauf

...

Naravno:

...

Počinjem da verujem u još jednu teoriju a to je da se radi o pogrešnoj dijagnozi; da menjate taj "bendiks" bespotrebno a da je problem negde drugde.

...vec ustvari akumulator...

Naravno:

...

Ostajem pri teoriji da su vam kilavi akumulatori jer ih ili ne priključujete na punjač, ili je nizak nivo elektrolita, ili su jednostavno prestari.

...i sijalica od 90 w i to sto su na njemu atuomatska svetla(cim das kontakt on ih pali) oni onda u startu vucu dosta struje samim tim akumulator slabi...

Naravno:

...

Počinjem da verujem u još jednu teoriju a to je da se radi o pogrešnoj dijagnozi; da menjate taj "bendiks" bespotrebno a da je problem negde drugde.

...

a onda kada pocinje verglanje on nema vise snaga da pokrene taj dekompresor da smanji kompresiju i onda se desava da zaglavi ili da preskace pri verglanju nadam se da sam uspeo malo da objasnim!

Polugu na bregastoj pokreće centrifugalna sila – nikakve veze sa strujom nema. Ako ti je kilav akumulator, ili ti je električni sistem preopterećen, *starter* nema snage da pokrene motor. Problem je sa *elektrikom* a ne *mehanikom*.

Uostalom, stigao si do rešenja – počni da puniš akumulator redovno, i proveri šta ti sve crpi struju.

Kupi i punjač za akumulator. Košta svega $30-40.

Hm ne znam kako da ti objasnim al ajde ovako srpski bi bilo Elektropokretac sluzi za startovanje motora da ne kazem verglanje . Slab sam sa mehanikom na motorciklima ali kod automobila se to zove bendix a kod ovoga nasega F650GS ovde u Srbiji ga zovu "frailauf" tipicno srpski naziv :lol:

Moram da se osvrnem na ovaj post pošto vidim dosta konfuzije oko naziva delova.

Elektropokretač koji startuje motor se zove starter. On *troši* struju - u pitanju je običan elektromotor.

Ovo što zovete "frajlauf" ili "bendix" je običan ležaj koji se nalazi u alternatoru. Alternator *proizvodi* struju i njome puni akumulator. Ne startuje ništa.

Reč "Bendix" je ime kompanije koja proizvode raznorazne delove. Tražio sam po internetu baš da vidim. Ako piše "Bendix" na nekom delu, to znači da ga je proizvela firma "Bendix" a ne da se taj deo zove Bendix. Na mom točku piše "Tomos". Ja taj deo i dalje zovem "točak" a ne "Tomos".

837812234_dPigs-M.jpg

• Podržavam 1

Kada se govori o alnaseru, pokretacu i pomene bendix ,misli se na nacin na koji se pogonski zupcanik anlasera, ukljucuje sa zupcanikom zamajca.Bendix je nacin ukljucivanja pomocu kosih zljebova.Ima idrugih nacina.

Kada se pominje frajlauf, to je uglavnom drugi sistem uzubljivanja.

• U prolazu, 27 postova
  • Motocikl: aprilia sr50 , f650gs

Pomoc oko promjene lanca na bregastoj,u stvari zna li ko kad se to mijenja i sta se sve mora promijenuti .Bio sam u servisu i rekli su mi da ako mijenjama lanac moram i lancanike te vodilice lanca i plus drugih sitnica a sve to me izadje oko 600 eura.U tu cijenu je uracunata zamjena ulja ,filtera te stelovanje ventila.Naime kad sam kupio motor vlasnik mi je garantirao za motor al pod uvjetom da pogledam stanje ventila i lanca iako motor radi normalno bez ikakvih poteskoca jel ima neko prijedlog ili savjet da li je potrebno uopce mijenjati lanac i sve ostalo ako motor ne pravi probleme (presao 46000km) i samo pregledati ventile.Pozdrav.

• Zainteresovan, 644 postova
  • Motocikl: BMW F900GS

Pa lanac menjas ako se istegao. A posto on ima automatski spaner koji radi samo kada je motor u radnom rezimu ne znam drugi nacin kako to proveriiti osim po zvuku. Uz to ne bi bilo lose promeniti i spaner mada on moze da se proveri da li je dobar. Pritom, spaner se lako menja pa mislim da nije neophodno po svaku cenu ga menjati pri zameni lanca.

Da bi se zamenio lanac mislim da mora da se skine samo poklopac glave, jedna bregasta (mozda i obe, nisam siguran) i levi poklopac motora (kod papucice menjaca). U servisu, normalno, rade sve po standardu pa onda ti ide jos stosta drugo :) Ali brate 600e zbog zamene lanca...sto je mnogo mnogo je. U principu jedina radnja koju ne mozes sam da izvedes je stelovanje ventila, i to zato sto verovatno nemas plocice za stelovanje. Ovo ostalo se da odraditi uz malo samopouzdanja i truda :)

Nego ja htedoh da pitam pa se raspisao. O cemu se radi sa ovim BMW Tomos tockovima ??? :D Jel to Tomos kupio BMW-a :D:D:D

• Svrati ponekad, 154 postova
  • Motocikl: Bmw F650gs twin

Koliki je normalan luft izmedju zadnjeg lancanika i tocka. Kod mene je to mozda oko 1 cm kad pomeram lancanik dok je tocak fiksiran. Imam utisak da motor malo trza pri otpustanju gasa. Nisam siguran da li mi otisao ovaj deo (kako se vec zove...."na americkom" je to apsorber) ili se malo tripujem?

180.png (deo 23)

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: 450MT

Koliki je normalan luft izmedju zadnjeg lancanika i tocka. Kod mene je to mozda oko 1 cm kad pomeram lancanik dok je tocak fiksiran. Imam utisak da motor malo trza pri otpustanju gasa. Nisam siguran da li mi otisao ovaj deo (kako se vec zove...."na americkom" je to apsorber) ili se malo tripujem?

180.png (deo 23)

Verovatno je i apsorber malo dobio luft, ali ne toliko, 1cm je dosta, verovatno je otišao i ležaj nosača lančanika, to treba proveriti.

Inače mora malo da cima pri otpuštanju i dodavanju gasa.

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

I ja sam tako mislio ali reko da pitam jer nisam toliko proucavao 650-ticce . Hvala druze .

Pozdrav !!!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja