Jump to content

Moto Zajednica

Kaciga.

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Kaciga?

Kaciga je deo opreme koji se stavlja na glavu. Ništa novo, ništa revolucionarno. Ali, da li ste se zapitali zašto je to toliko logièno. Recimo da je kaciga zapoèela svoj život negde oko 10 veka, kada su ljudi stavljali deblje kožne navlake na glavu kao zaštitu od udaraca u to doba. Danas, opet imamo kacigu koja služi da zaštiti glavu. Eto zašto ne govorimo o neèemu revolucionarnom. U tih 10 vekova svojeg postojanja, kaciga je promenila mnoštvo oblika. Svrhu nikada nije menjala. Sve do poèetka 20 veka kaciga je bila upotrebljavana jedino kao zaštita za glavu i deo vojne uniforme. Ubrzanom industrijalizacijom kaciga dobija novi smisao, a samim tim prolazi i kroz sopstvenu evoluciju pronalaskom savremenijih matrijala, i tako menja oblik, karakterisike i što je znaèajno, težinu. Vremenom postaje obavezna oprema za odreðene grane industrije kao što je metalurgija, graðevinarstvo i one grane industrije gde postoji i najmanji rizik povrede glave. Svakako, zbog razlièitie konstrukcije i upotrebe možemo da napravimo i klasifikaciju kaciga. Aj da nabrajamo, od onih najprostijih koje nose radnici na gradilištima ili biciklisti, pa do onih supersavremenih vojnih kaciga. Uh, previše, mogli bi nabrajati ceo dan. Dakle, od tvrdih kapa pa do Kevlarskih pancir kaciga kojima ni metak ne može ništa (ili bar može nešto malo). Sa druge strane, osim materijala kacige se razlikuju i po konstrukciji, od veæ pomenutih vojnih sa više vizira i raznim tehnološkim kurcima palcima u njima, pa do onih biciklistiških koje imaju velike ventilacione otvore svuda po sebi.

 

Ono što bi nama, motoristima, moglo da pruži odreðenu utehu, a to je da je proizvodnja kaciga (kao i uglavnom svega što služi kao zaštita "na radu") nemoguæa bez ispunjavanja odreðenih standarda i normativa. Po tome se može prepoznati da li je kaciga napravljena da služi svrsi ili da nekome donese zaradu. Na ovom forumu je veæ bilo reèi o jeftinim kacigama koje možemo da kupimo na buvljaku, to su kacige koje po obliku i nameni mogu da pariraju modernim skupim kacigama, ali ne garantuju da æe ispuniti funkciju u kritiènom situacijama. Vrhunski prozvoðaèi kaciga preporuèuju korišæenje kacige do prvog udesa, tada je treba menjati. Nije to sujeverje ili želja za veæom zaradom, veæ poznavanje materijala od koga je kaciga napravljena. Karakteristike tih materijala se menjaju vremenom, ali i prilikom defekata, odnosno prenaprezanja. Možda bi Evil mogao da nam to podrobnije objasni jer mi je on u jednom trenutku isprièao vrlo logiènu prièu o tome.

 

Sa druge strane, i pored naših apela za nošenje kacige, svedoci smo velikog broja nesreæa sa fatalnim ishodom u kojima nagaðamo da li bi ishod zaista bio fatalan da je vozaè (suvozaè) nosio kacigu. Pošto se vreme ne može vratiti, a verujem da bi onaj koji zna da mu je ta vožnja poslednja odustao od motora pre nego bi stavio kacigu. Ajd da ne trubim o tome šta bi bilo kada bi bilo, dovoljno je da se osvrnemo na statistike koje se rade upravo iz razloga da skrenu pažnju vozaèima motocikla na rizike koje nosi sa sobom vožnja bez kacige. Nemojte da zamerite što se statistike uglavnom svode na udaljene lokacije od naše Srbije, ali imajte na umu da pad sa motora u Srbiji nije ni malo razlièit od pada sa motora u Turskoj, Rusiji ili Americi. Seæate se Staljina, reèe on, smrt jednog èoveka je tragedija, smrt miliona je statistika. Eto jednog istirujskog primera zašto se rade statistike o nesreæama motociklista, da bi iz njih izvukli pouku i sledeæe izvode statistike promenili u korist jedne stvari - ljudskog života.

 

Zamislite sebe u užasnoj situaciji gde ležite na ulici posle pada sa motora. Kako god da ste pali, kojom god brzinom da ste išli, udarili ste glavom u tlo. Bez kacige, mogli ste da udarite: Potiljak, teme, speooènicu, oko, èelo... Uh ne mogu da nabrajam, ima toga mnogo. Svaka povreda glave je potencijalna povreda opasna po život. Drugi scenario bi bio da ste imali kacigu. Ne možete se oguliti, kritièno su jedino one situacije kada je udarac toliko jak da vam ni kaciga ne pomaže. U tom sluèaju se neæete ni probuditi. Uh, užas. Postavljeno je pitanje: "Mene kaciga može spasiti od povrede mozga, ali æu pre da slomim vrat sa kacigom nego bez nje?" To je velika zabluda. Konstrukcijski, kaciga ne dozvoljava pomeranje glave u granicama koje bi izazvale prelom vrata. (Na žalost postoje one situacije u kojima Vam ni kaciga ne može pomoæi) Kaciga može samo da spasi život. Izveštaji autopsija nestradalih motociklista ne ukazuju na bitne razlike u broju povreda vrata izmeðu onih koji su nosili kacigu i onih koji je nisu nosili. Sa druge strane, postoji velika razlika u broju nastradalih sa povredama mozga izmeðu onih koji su nosili kacigu i onih koji je nisu nosili. Zakljuèak, kaciga Vam možda neæe spasiti vrat, ali æe Vam saèuvati mozak.

 

Italijanska studija o opravdanosti obaveze nošenja kaciga potkrepljena je podacima koji ukazuju smanjenje povreda glave prilikom udesa za 66%. Vlasti na Tajlandu su dve godine nakon uvoðenja obaveze nošenja kacige došle do podataka da se smrtnost prilikom udesa motociklista smanjila za 40%. U Kentakiju u Americi se smrtnost u udesima motociklista sa fatalnim ishodom smanjila za 4.3 puta nakon uvoðenja obaveze nošenja kacige. Iako u razlièitim delovima sveta, svi podaci ukazuju na ono što svi znamo. Da, kaciga spašava život.

 

Ipak, postoje studije koje se bave kompletnim spektrom istraživanja uticaja kacige na povrede vozaèa prilikom udesa. U nekim delovima te studije se pominje i moguænost povreda vrata prouzrokovane kacigom, ali je to zanemarljivo u odnosu na dobrobit koje kaciga donosi. Uglavnom u svim studijama o bezbednosti motorista pominju obuku kao bitan faktor u spreèavanju nesreæa. Preporuèuju se tri pravca obuèavanja i prosvetljavanja, prvi je ukazivanje vozaèima kamiona i automobila na postojanje motorista i na naèine vožnje pored motoriste. Drugi bi bio obuka iskusnih motorista simulacijom nezgodnih situacija i pomoæi im da bolje razumeju iskorišæavanje svojih moænih mašina. (Uspeh bi bio kada bi pre nego postavimo pitanje o maksimalnoj brzini prvo upitamo koliko su nekome dobre koènice). Treæe je uticanje na vozaèe koji voze pod uticajem alkohola ("Pivo nije alkohol" ma daaaaj). Alkohol je najèešæi krivac za saobraæajne nesreæe. Sledeæi je neprilagoðena brzina. Trend je da i sami prodavci motocikala u svetu organizuju kurseve za svoje kupce. Vežba smanjuje paniku, panika je nešto što nam je nepotrebno prilikom spornih situacija.

 

Kada god sednem na motor, znam gde sam krenuo, imam neki plan. Obavezno stavim kacigu. Ono što ne znam je šta planiraju drugi vozaèi, koje su njihove namere, kakva su im raspoloženja. U celoj toj džungli, ne mogu da biram ko æe biti na ulici kada i ja, ko æe biti dobar vozaè a ko ne. Neke stvari mogu da izaberem, jedna od njih je da nosim kacigu. Ja sam izabrao da je nosim, a Vi?

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Lokacija: Beograd/Kina
  • Motocikl: Fazer 600

Super text Najzli!

 

Ja uvek nosim kacigu, pa chak i ako idem do prodavnice na vrhu ulice...

 

A meni je moja kaciga pre mesec dana spasila zivot...Da je nisam imala, mislim da bi mi glava pukla na pola, a ovako je kaciga naprsla...

Do pochetka sledetje sezone imatju novu kacigu i uvek tju je imati na glavi kad vozim!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 11 postova
  • Lokacija: Beograd

Naravno da kaciga mora da se nosi, ja je stavljam uvek i navikao sam se na nju tako da mi je neprirodno da vozim bez nje. Polozio sam za A u inostranstvu gde sam ziveo i tamo nikom, ali bas nikom ne pada na pamet da vozi bez kacige.

 

Ali najjace scene sam vidjao letos: dva tipa na skuteru od 50 cc, u papucama, bez kaciga, vozac jednom rukom drzi volan, a drugom prica preko telefona. Takvima bih oduzimao dozivotno dozvolu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Bez obzira što vozim vespu, imam dobru flip-up kacigu. Uvek je potpuno spuštena, sem kad sam u gradskoj gužvi kada ne prelazim 40 km/h. Ne smem ni da pomislim šta bi mi se dogodilo kada sam, prelazeæi "Gazelu", sa nekih 80 km/h uleteo u kišu oljuštenih pistaæa koje je neko nesavesno stvorenje izbacivalo iz automobila ekonomskih registracija. Uvek meðu pistaæima ima onih koji ne mogu da se otvore. E ti su baš "zvonili" po viziru! Psovao sam i ablendovao, a istovremeno bio presreæan što imam zaštitu - KACIGU! Takoðe, drugarica koja radi na oènoj klinici prièala mi je o infekcijama i povredama oèiju prouzrokovanih vožnjom motora bez kacige. A izreka: "Èuvaj kao oèi u glavi", nije sluèajno nastala. Pamet u glavu - pa preko kacigu! :D

 

P.S. Najzli, skidam kapu za trud!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 436 postova
  • Lokacija: BGD

Odlican tekst, hvala. Povodom pitanja sa kraja teksta mogu samo da kazem da, ne da stavljam kacigu, nego kad god krenem sa motorom osecam nelagodu sto nisam vezao pojas.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 628 postova
  • Lokacija: Nis
  • Motocikl: crf 1000

Imam jedan predlog,a to je da se uvede pravilo,prvi put bez kacige oduzima ti se dozvola na jednu sezonu,drugi put bez kacige konfiskuje ti se makina i trajno gubis pravo na upravljanje motorom u Srbiji.Naravno pandur mora da te slikne pre kaznjavanja ,da ne bude nisam- jesam kod sudije.Mozda je surovo ali je korisno.Jedno lecenje teskih povreda glave ekonomski mnogo kosta(2000-3000evra minimum)Pa brate kupi kacigu i nosi je ako hoces da vozis.Od mene tol`ko ,za sad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5348 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Najzli moj naklon!

 

Ja sam kao i ti izabrao da je nosim i to uvjek! Iako zivim u gradu gdje skoro niko ne nosi kacigu,posto nije in,jer se vozac ne prepoznaje,pa ipak mene lako prepoznaju,jer sam onaj koji je uvjek sa kacigom!?

 

Novac koji sam dao,nije mi zao,da sam imao vise dao bi i vise,mislim da mi glavica vrijedi,a i bas mi je merak da je nosim!?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 380 postova
  • Lokacija: Zvezdara
  • Motocikl: KTM 1090 Adv R
Imam jedan predlog' date='a to je da se uvede pravilo,prvi put bez kacige oduzima ti se dozvola na jednu sezonu,drugi put bez kacige konfiskuje ti se makina i trajno gubis pravo na upravljanje motorom u Srbiji.[/quote']

 

U bre, ala si ti radikalan...

Ja se pre zalazem za drasticnije kazne za prekoracenja brzine, posebno u naseljenim mestima, jer tako ugrozavas i druge ucesnike u saobracaju.

Nenosenje kacige ne bi sankcionisao...ako neko hoce da se (samo)ubije, samo napred, ali u raj nece ici. :wink:

 

 

--edit-- odlican text :!:

 

--edit2-- da ne bude zabune, nikada nisam seo na motor bez kacige. Cak mislim da mi, ljudi koji vec voze motore, imamo najvecu odgovornost da uticemo na druge koji tek pocinju, i da im objasnimo zasto si shmeker ako nosis kacigu i da uopste nisi mangup ako je ne nosis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5348 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Zašto nositi (kvalitetnu) kacigu?

 

Kaciga je najvažniji element zaštite motociklista. Bez kacige suludo je napraviti i jedan jedini metar na motociklu. Nema opravdanja za nenošenje kacige, nikakvog - nikada!

 

Nenošenjem kacige èinite sljedeæe:

 

- direktno i smrtno ugrožavate svoj život i život ostalih ucesnika u saobracaju,

- indirektno ugrožavate živote vaših najdražih,

- èinite veoma opasan saobracajni prekršaj,

- izgledate i ponašate se jadno, kao neopisiv idiot, osobito sa stajališta drugih motociklista,

- iskrivljujete sliku pravog motociklista, s mnogim štetnim posljedicama po

njih.

 

Nošenjem kacige èinite sljedeæe:

 

- cijenite i èuvate svoj život, život ostalih sudionika u prometu i život vaših najdražih,

- izgledate savjesno, pametno i lijepo,

- izgledate kao pravi motociklist, a ne kao nesposobni seronja bez mozga.

 

Veæ samim èitanjem ovog teksta i pokazivanjem interesa za temu, jasno je da imate barem malo mozga u glavi. Dakle, tu glavicu treba i saèuvati jer je takvih primjeraka u našem društvu nažalost sve manje.

 

Odmah na samom poèetku treba razriješiti jednu stvar - kaciga koja æe vas najefikasnije saèuvati od štetnih posljedica prilikom pada s motocikla je ona koja se nalazi na vašoj glavi. Niti najbolja i najskuplja kaciga neæe vas zaštiti ukoliko nije pravilno zakopèana i postavljena na vašu glavu. Pa to je barem jasno - komentarisete? I mi smo tako mislili, no svaki nas dan barem jedan vozaè motocikla uvjeri u suprotno.

 

Kaciga je najvažniji element zaštite motociklista. Bez kacige suludo je napraviti i jedan jedini metar na motociklu. Nema opravdanja za nenošenje kacige, nikakvog - nikada!

 

Poznato je da je glava najosjetljiviji dio ljudskog tijela. Zbog povreda glave, kao primarni uzrok, od ukupno smrtno stradalih motociklista u saobracajnim nezgodama, umire preko 85% vozaèa. Gotovo 60% vozaèa preživjelo bi saobracajnu nezgodu da su nosili kacigu. Naravno, kaciga nije svemoguæa i bilo bi pogrešno uvjeravati vas kako æe vas saèuvati u svim moguæim situacijama, no u velikoj veæini sluèajeva ublažiti æe ili u potpunosti otkloniti štetne pa èak i smrtonosne posljedice.

 

Vozaèi se nerijetko nalaze u zabludi da prilikom umjerene gradske vožnje, kada se razvijaju relativno niske brzine, nije potrebno nositi kacigu. Pritom su mišljenja kako mogu kontrolisati pad s manjih brzina, a i same posljedice ne mogu biti teže. Takav stav osobito je izražen kod vozaèa manjih i slabijih motocikala, primjerice skutera. Nije rijetkost èuti izgovore poput "što æe mi kaciga na skuteru kada se niti ne mogu brzo voziti", "nositi æu kacigu kada æu imati pravi motor" i tome sliène...

 

Takav stav, ne samo što je pogrešan, veæ je i veoma opasan. Fatalne posljedice po vozaèa motocikla, prilikom nenošenja kacige, mogu nastati veæ pri padu od 16 km/h (uopstena vrijednost dobivena struènim istraživanjima, u veoma rijetkim sluèajevima i pri manjim brzinama). U pogledu težih posljedica, treba posebno napomenuti da kod pada pri približno 50 km/h, uslijed 'struganja' nezaštiæenog lica po podlozi, nastaju strugotine dublje od 1mm, što predstavlja graniènu vrijednost pri kojoj ljudska koža zadržava sposobnost regeneracije. To se manifestuje u vidu trajne unakaženosti. Fatalnu opasnost predstavljaju i razne izboèine, osbito rubnici, a za smrtnu posljedicu dovoljan je tek neznatan, nezgodan udarac.

Kaciga je najvažniji element zaštite motociklista. Bez kacige suludo je napraviti i jedan jedini metar na motociklu. Nema opravdanja za nenošenje kacige, nikakvog - nikada!

Utvrðeno da vozaèi koji ne nose kacige, prilikom pada pokazuju tendenciju štiæenja glave rukama, što uvelike ogranièuje sposobnost 'kontrolisanja' pada, uzrokujuæi daleko veæe posljedice po njihove ekstremitete

Iako na tržištu postoji nekoliko vrsta/tipova kaciga, najsigurnija je integralna kaciga (posve zatvorena kaciga iz jednog dijela koja prekriva i bradu/donji dio lica, tzv. "full-face" kaciga). Jet kacige i razni 'šljemovi' ne pružaju adekvatnu zaštitu i neæe vas kvalitetno zaštiti u mnogo sluèajeva - u nekima uopste! Eventualno u obzir dolaze preklopive, 'targa' kacige (tzv. "flip-up"), koje mogu biti i zatvorene i polu-otvorene, no njihova opravdanost leži jedino u svrsishodnosti, odnosno moguænosti otvaranja prednjeg dijela prilikom stajanja na semaforu prilikom ljetnih vruæina, izbjegavanju potrebe skidanja kacige prilikom toèenja goriva i sliènih situacija. U vožnji, moraju biti zatvorene!

 

Èesto možemo èuti mišljenja kako su samo vrlo skupe kacige u moguænosti zaštititi nas od štetnih posljedica pada. To je posve netaèno. Naime, sigurno je da kod kaciga gotovo uvijek vrijedi pravilo 'koliko para toliko muzike', no to ne znaèi da æe vas uvijek kaciga od 600 evra zaštititi bolje od one za 100evra.

 

Svaka kaciga koja zadovoljava odreðene standarde napravljena je tako da osigura maksimalni stepen zaštite u odnosu na standard(e) koji zadovoljava. na primjer, kaciga koja zadovoljava ECE 22.05 standard, neovisno o tome košta li 100 ili 600 evra (što je okvirni raspon cijena unutar kojeg se kreæu) - zaštiti æe vas jednako kvalitetno. Dakle, nema izgovora kako sebi ne možete priuštiti kvalitetnu kacigu. Razlike izmeðu skupe i jeftinije kacige, o konkretnom se sluèaju razlikuju u mnogim drugim karakteristikama (poput udobnosti, aerodinamike, sustava prozraèivanja...) - no sigurnost nije jedna od njih!

Kaciga je najvažniji element zaštite motociklista. Bez kacige suludo je napraviti i jedan jedini metar na motociklu. Nema opravdanja za nenošenje kacige, nikakvog - nikada!

Iz svega navedenog, posve je razvidno kako su posljedice nenošenje kacige katastrofalne. Vjerovatnoca da æete završiti s takvim posljedicama (mrtvi, trajno unakaženi...) velika je i pri najmanjim brzinama.

 

Vožnja bez kacige vrlo je slièna ruskom ruletu, od kojeg se razlikuje u jednom bitnom - igrate s dva metka više. Nije pitanje hoæete li nastradati - pitanje je samo kada æe to biti!

 

Zakljuèak: Kada ste na motociklu, uvijek na glavi nosite kvalitetnu kacigu pravilnih dimenzija i -vrlo važno -pravilno zakopèanu, neovisno o tome hoæete li s motociklom napraviti 'stotitu metara' ili 'stotinu kilometara'.

 

Kaciga je najvažniji element zaštite motociklista. Bez kacige suludo je napraviti i jedan jedini metar na motociklu. Nema opravdanja za nenošenje kacige, nikakvog - nikada!

 

Izvorni tekst je preuzet sa www.motori.hr

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd
Super text Najzli!

 

Slazem se. Nista neobicno od njega!

 

Ja uvek nosim kacigu' date=' pa chak i ako idem do prodavnice na vrhu ulice...

[/quote']

 

Mi nemamo prodavnicu na vrhu ulice :)

 

 

Kaciga, uvek! Jedino gde malo iskacem iz okvira potpune bezbednosti je sto je po gradu, kada je toplo, nosim da otvorenom klapnom. Znam da nije to-to, ali eto....kriv sam, sta da radim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 143 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: VFR 800

Svakka ccast Najzli, evo predlog, da bi promovisali stalno nossenje kacige na motoru, sljedimo primer foruma koji ima sivu kacigu ssto vam je svima poznato, pa vodjeni tim primerom postavimo svi za avatar vlastitu sliku sa kacigom koju stalno nosimo kad vozimo motor. Sem promovisanja "nossenja kacige" mozze posluzziti i lakssem prepoznavanju kad se negdje sretnemo na putu.

 

U to ime evo oma da mjenjam avatar i devizu! :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1571 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1100RT

Puno obrazovati, smarati, biti dosadan, uvesi drakonske kazne za nenosenje, iznositi statistike, forsirati ih na TV , netu, radiju itd,

 

ali....

 

moja psihologija je takva da ne prihvata radikalna resenja niti ograniccavanja slobode u velikoj meri, tj grozim se radikalnih poteza drzave jer sam zakaccio malo komunizma, malo socijalizma itd itd...dakle, i dalje, licno, glasam za obavezu nosenja, pa tako ce se spasiti poneki zivot ponekog nevernog Tome, ali, isto tako ostavljam svakom na volju da se smisli da li hoce da je nosi ili ne.

 

Ja je u Straje Baje nosim na podlaktici sa swaler gasom, i necu da mi neko kenja zbog toga sto on to ne praktikuje il ga ne zanima... spreman sam da platim kaznu kad me zaustave, i uglavnom se izvucem zato sto sam ljubazan s pandurima.

 

Postoji i socioloska i psiholoska i sexualna i fizicka i jos koja komponenta vozenja i posedovanja motocikla, pa ne bih sve da svedem na puko saobracajno sredstvo.

 

Resenja tipa 1, 2 ili 3 sezone oduzimanja dozvole meni ne piju vodu, jer sutra neko, istom logikom moze da ti kaze da ako se ne ozenis crnkom moras u zatvor na 6 meseci, ili ko nema air bag u kolima mora da plati toliku i toliku kaznu....

 

Ne mirisem nista sto smrdi na diktaturu:)

 

Kaciga uvek, stiskavac nikad. Drzva mora da bude jaka i stiti svoje gradjane ali i oni moraju da budu mali pametniji. Nazalost posto nisu, ja bih se opredelio za visoke kazne, jer srbina kad opalis po dzepu, nema vece kazne... :) Pogledajte samo kako se sad svi vezuju u kolima:)

 

Sto se same kacige tice , u Americi su se dugo vodile, i jos uvek vode polemike da le je bezbednije SA ili BEZ kacige, dakle dileme postoje. Pretpostavimo da je vecina normalnih ljudi prihvatila a vecina ispitivanja dokazala da kaciga cuva glavu, i to porilicno, treba otvoreno reci i da moze doci do preloma vrata i povredjivanja i sa kacigom.

 

Dakle ona ce verovatno pomoci u spasavanju ili smanjenju posledica, ali moze biti i da zbog tezine pomogne u lomljenju vrata. Takodje , ako uzmemo u obzir da losa kaciga ne znaci mnogo, a da jet kaciga obicno bude bespotrebna, evo i ovde teme za diskusiju.

 

Naime, ne forsiram ne nosenje, naprotiv, ja i kad sidjem s motora nosim je :) par sec jer obozavam opremu i motore, ali treba imati u vidu i suprotna misljenja.

 

Poznata je situacija u USA gde iz jedne u drugu drzavu motoristi skidaju ili stavljaju kacigu u zavisnosti od propisa o nosenju ili nenosenju iste.

 

Evo i male statistike apsorpcije odnosno mesta udara:

IGqSK_helmeter0.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 628 postova
  • Lokacija: Nis
  • Motocikl: crf 1000

Ljudi nisam radikalan jer sam ove jeseni ucestvovao u lecenju nekoliko ljudi sa teskim povredama glave koji su padali sa motora.I ti mu covece pricas dok je u bolnici da se ne zeza sa zivotom ,a on mi se smeje i kaze doktore sad jos vise zelim da vozim motor.Pa j.... kevu blesavu mog`o si glavu da izgubis,a on se smeje.E zato imam tzv.radikalan stav.Inace volim i ja voznju i to brzu nije da nije,al` kad se setim rascopanih glava i polomljenih vilica i otkinutih noseva uvek oladim malo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1571 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1100RT

Potpuno se slazzem..i ja sam se dosta motao po urgentnom zbog drugara. Samo, jednostavno, volim o svemu da se prodiskutuje sa argumentima :) Smeta mi licemerje onih koji se ovde guze, a nikad u zivotu prosjaku nisu dali 5 dinara a kao brinu za druge i za nj glave....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo i male statistike apsorpcije odnosno mesta udara:

Dlf3N_helmeter0.jpg

 

Jebote, najvisi % bas tamo gde ja leti nemam nista. Bogami od sada flip ide gore samo kad je skidam sa glave

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 55 postova
  • Lokacija: BG
Svakka ccast Najzli' date=' evo predlog, da bi promovisali stalno nossenje kacige na motoru, sljedimo primer foruma koji ima sivu kacigu ssto vam je svima poznato, pa vodjeni tim primerom postavimo svi za avatar vlastitu sliku sa kacigom koju stalno nosimo kad vozimo motor. Sem promovisanja "nossenja kacige" mozze posluzziti i lakssem prepoznavanju kad se negdje sretnemo na putu.

 

U to ime evo oma da mjenjam avatar i devizu! :wink:[/quote']

podrzavam akciju.... ewo menjam svoj avatar...

e da zanimame da li neko ima iskustvo ili i ima neko misljenje o mojoj kacigi...... caberg je u pitanju 55.jpg

znam da vecina vas nosi nolan..... doduse sad pocinje da agv bude sve popularniji na srpskim glavama.... ali smatram da je to zbog toga sto je valentino nosi...... inace ovu caberg kacigu sam platio priblizno 100E i smatram da je za te pare super s obzirom da nemam neku kubikazu a i ne krstarim za sada.... vazno mi je da nije bucna..... pre ove sam imao nolan, nisam siguran koji model..... uglavnom kod tog nolana kad dignete vizir imate osecaj da vas juri morija koliko zvizdi, pisti i zavija od vetra..... i kakva su vaza iskustva sa kacigama..... napr ja smatram da shoei je istog kvaliteta kao nolan i da su cene nerealne???!?!?!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Kao i veæina ljudi ovde, ne sedam bez šlema na motor. Da ne dužim prièu, iskusniji i elokventniji su sve veæ rekli, jednostavno mi je to zdravorazumska odluka...

 

Sad mi pade na pamet... X puta me je drugi motorista na ulici pozdravio (mahnuo rukom, klimnuo glavom itd.), kao i svakog od vas, siguran sam. E sad - koliki procenat tog X su ljudi bez glave, pardon, kacige? U mom sluèaju, 98% pozdrava dolazi od ljudi koji nose šlem...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • In memoriam, 884 postova
  • Lokacija: Beograd
Sad mi pade na pamet... X puta me je drugi motorista na ulici pozdravio (mahnuo rukom, klimnuo glavom itd.), kao i svakog od vas, siguran sam. E sad - koliki procenat tog X su ljudi bez glave, pardon, kacige? U mom sluèaju, 98% pozdrava dolazi od ljudi koji nose šlem...

 

Bas tako - nosenje slema je kod nas pitanje profila licnosti, naravno uvek postoje izuzeci (koji potvrdjuju opste pravilo) ali uglavnom su ljudi koji pozdravljaju oni koji su ujedno i "normalniji", sta god to znacilo...

 

Naime, ne forsiram ne nosenje, naprotiv, ja i kad sidjem s motora nosim je

 

Koji si ti folirant :baeh: :mrgreen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja