sst 836 Napisano Jun 12 (promenjeno) Svrati ponekad, 196 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Uplanirali smo petodnevnu turu po asfaltu i offroad-om kroz Crnu Goru i Albaniju. Plan je bio obići Rikovačko, Bukomirsko i Kapetanovo jezero, voziti SH20 i SH21, posetiti Theth i provozati TET Theth – Prekal. Neki (neostvaren) dalji plan je bio TET Makedonija, Mavrovo, Tetovo i onda put nazad. Momir iz Subotice sa novim, tek razrađenim KTM 390 Adventure R, @SrdjanRadivojev i ja sa Honda Transalp XL750. ----- Utorak i sreda – Ovčar Banja do Pajkovog Vira Momir je krenuo rano iz daleke Subotice na jednocilindrašu, ja iz bližeg Kragujevca. Sastajemo se u Ovčar Banji i odatle krećemo pomalo offroad-om do Nove Varoši prelazeći Rzav i Brijač. Dolazimo do smeštaja u Novoj Varoši. Cilj za sredu je (pre)ambiciozan – off po Zlataru, asfalt do Mojkovca, onda ponovo off-om preko Sinjajevine do Kapetanovog Jezera. Odatle TET rutom do Međuriječja i do smeštaja nadomak Podgorice gde je cilj da se nađemo sa Srđanom koji će posle posla odvaliti 500 km od Pančeva do Podgorice. Prilagođavamo naravno plan. Most na Tari otvara se samo na kratke periode a i Sinjajevina očigledno delovima još nije bila prohodna. Počinjemo sredu offroad-om preko Zlatara, izlazimo na asfalt kod Manastira Mileševa. Odatle počinje asfalt do Crne Gore. Svratili smo kratko do vidikovca kod meandra Ćehotine, vredi posetitit. Nastavljamo preko Mojkovca i Kolašina prema Međurečju gde se odvajamo i pratimo kanjon Morače ka severu. Sada počinje interesantan deo. Lokalni gastronom servira besplatno meze uz domaći sok od šljive i višnje i kaže da tu off-om do Kapetanovog nije baš lako, možda ima i snega. Već smo malo u škripcu sa vremenom pošto smo se grubo dogovorili sa @makikt da se provozamo zajedno od Kapetanovog Jezera TET-om. Kod Kapetanovog retko ima signala, tako da nismo uspeli da se dogovorimo. Ostaju nam: alternativa jedan – asfaltom do smeštaja ili alternativa dva – znamo bolje od lokalaca. Znamo mi sve najbolje, tako da počinjemo da se penjemo. Nismo pogrešili. Prelepi pogledi na brda, dosta kamenit put. Usput srećemo grupu nemaca koji su se kao i mi borili malo sa jednim usponom pred sam kraj. Nastavljamo zajedno dalje do servisnog puta za vetrenjače. Nema vremena za Kapetanovo niti za TET, nadoknadićemo to neplanirano koji dan kasnije. Put do smeštaja nastavljamo asfaltom. Srki je kao što je obećao sklepao kilometražu i stigao deset minuta pre nas. Zadnjih 50 metara do parkinga za motore je još jednom neki lep off, da završimo dan. Palimo vatru i palimo u krevete. Vidikovac kod meandra Ćehotine KTM lep kao lutka ----- Četvrtak – Jezera, klizište i Interpol Inicijalno smo hteli da se vratimo preko Makedonije i onda jedan dan od Tetova autoputem nazad. Za KTM-a i put do Subotice to je borderline tortura. Zbog toga i zbog nekih neplaniranih obaveza nas Momir napušta. Ostajemo Srđan i ja. Plan za dan je bio obići Rikovačko i Bukumirsko jezero, preći Trešnjevik, proći kroz Plav i SH20 stići do Thetha na noćenje. Yes but no. Polazimo TET-om od Opasanice. Pošli smo do male crkve Sv. Jovana koja predivno stoji na obronku ali smo se morali vratiti zbog snega. Vraćamo se nazad na TET gde stižemo do klizišta kod Vučjeg potoka. Iskusniji vozači mogu proći lakšim motorima – potokom i preko ozbiljnijeg kamenja. Vidi se da su neki vozači pomerali kamenje da bi mogli da se spuste niz bedem. Vraćamo se nazad pošto ne znamo šta nas čeka iza toga i od Suvog Polja počinjemo drugi, uspešan pokušaj do Rikavačkog jezera. Zadnji deo, tj. spust do Rikovačkog jezera je suv ali dosta kamenit i rastresit. Posle kratkog odmora vraćamo se nazad istim putem, silazimo asfaltom do Bukumirskog jezera i nastavljamo asfaltom preko Trešnjevika i Plava. Silazimo sa Trešnjevika prateći crni oblak. Do Plava nas je stigao. Pravimo pauzu da se kiša ispada, gledamo prognozu i radujemo se pošto sve ukazuje na to da ćemo SH20, koji ja prvi put prolazim, proći po suvom i sunčanom vremenu. Dolazimo do granice, albanski graničari gledaju, pa gledaju, pa gledaju malo panično. Posle nekoliko minuta dolazi čikica – Srđan you can, Saša you stay. Za moj pasoš im se pojavio Interpolov alert. Posle skoro dva sata, skoro u 20h smo prešli granicu, bilo je prekasno i za uživanje na SH20 a i za put do Thetha. Svaka čast graničarima, još se dečko izvinjava što nas je gnjavio. Rezervišemo smeštaj kod Skadra, gas i to je to za veče. Smeštaj je neki sablasni, skoro prazan hotel na sred poljane. I ovde idemo off-om zadnjih kilometar, dva. Lep kao lutka, a i @SrdjanRadivojev nije loš Nađi crkvu Sv. Jovana Klizište Rikavačko jezero ----- Petak – Theth, Prekal i SH20 Dobro jutro, ptičurine cvrkuću kao blesave. Uz to je i doručak odličan. Od Skadra do Thetha pratimo SH21 po najlepšem vremenu. Uzak ali dobar put, pogotovo serpentine opterećene karavanima i kamperima – zato pejzaži oduzimaju dah. Stao bih svako malo da slikam, ali ovog dana imamo plan kojeg hoćemo stvarno da se držimo: Skadar, Theth pa TET do Prekala, nazad na SH20 i noćenje u Kolašinu. Izbacujemo Makedoniju, ubacujemo ponovo SH20 i TET pored Maje i preko Kapetanovog Jezera za subotu. Od Thetha smo krenuli TET-om do Prekala. Prvi deo puta je utaban i širok ali mestimično kamenit i klizav. Drugi deo do Prekala je grublji i neravniji, ali se bez problema prolazi i težim mašinama. Zadnji deo puta prati rečicu Kir bez ikakve zaštite pored puta. Napravili smo pauzu u Prekalu, baš pored rečice. Ja idiot sam nekoliko dana ponavljao da će baš biti vrućina kod Theth-a, pakao 40 stepeni, ponesite kupaće ... I jeste bila paklena vrućina – u Theth-u u Indiji ... Srki ipak vadi kupaći i skače u vodu. Kolege Grci idu u suprotnom smeru, nešto slabo im ide engleski. Odmaramo kratko i nastavljamo asfaltom put nazad. SH20 je odličan, stajemo češće. Na granici ništa novo, idemo preko Plava i Berana do Kolašina. Deo Berane – Kolašin je iznenađujuće lep, ali dosta opterećen i pred kraj sa lošim asfaltom; ipak vredi provozati. Mesto Kolašin me je iznenadilo. Nasuprot mojoj ideju o ovom mestu – Kolašin Prevoz, autobusi, kamioni, prašina, vukojebina – ovo mesto je malo, lepo i mirno. Vredi posetiti. Smeštaj ok sa malom sobicom i malim dvorištem, doručak odličan. Ovde je Srki overio kupaći ----- Subota – Maganik i Kapetanovo jezero Srđan odustaje zbog obaveza od TET dela i vraća se nazad do Pančeva. Više puta primetim da je Kragujevac na nekoj dobroj razdaljini, Kopaonik, Golija, Rumunija, Grčka, Bosna i CG – sve je taman dovoljno daleko. Nekako sam uspeo da se organizujem sa @makikt, krećemo TET-om preko Maganika do Kapetanovog jezera (Majin tekst). Uspon se može proći i težim mašinama, ali je na nekoliko mesta dosta kamenit i klizav. Prvih 20-ak km smo se penjali sa 200 na 1.500 metara. Odatle je uglavnom visoravan. Dobrim delom nema dometa. Put uzbrdo, ka severu, je bio ok. Obrnuti pravac, ka jugu, bi bila prava tortura, pošto se skoro svih 20tak km ide nizbrdo po kamenjaru. Maja je lokalni vozač koja ovaj kraj poznaje u prste – dobar deo puteva ovde je prošla sama. Bez signala, sa medvedima i sličnom klijentelom ovaj deo ne treba prelaziti po mraku. Negde na pola uspona je planinarski dom Maganik. Vozikamo se polako, stajemo i pričamo. Izbacili smo skoro svaki termin iz glave, jedini cilj je Kapetanovo. Vožnja po ovim predelima je prelepa, iako i ovde, usred divljine, dolazimo do rudnika bauksita. Deo track-a prati servisne puteve. Skrećemo ka Kapetanovom jezeru, ponavlja se malo grublji put sa delimično većim kamenjem. Izbijamo asfaltom na malo, ušuškano i tiho jezero, vredno posete. Nekako je to jezero meni u glavi bila jedina nezaobilazna tačka za ovo putovanje. Narcisi cvetaju, miris trave i svežine, uz to malo uzvišenje na koje se penjemo motorima. Jezeru se može prići asfaltom od Nikšića, ali offroad put do Krnova je dobar – prolazi se delom putem za održavanje vetrenjača. Maja i ja se rastajemo – Maja se vraća istim putem nazad (usput grebe deklu motora o neki kamen) dok ja kratim offroad-om do Krnova. Kanjon Pive po novom asfaltu do Foče gde sam nabrzinu rezervisao najgori smeštaj u kojem sam do sada bio (a noćio sam jednom bukvalno na ulici, ono asfalt). Koliko para, toliko muzike, ali ovo je bilo baš borderline jahanje. Nemojte. Foča – Kragujevac klasika, dosta motora. Stižem kući, puna glava utisaka i ideja, puni diskovi snimaka. Žena gleda motor i maše glavom, vredelo je. Majin pogled iz dvorišta Promenio Jun 12 član sst 12 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skandi 411 Napisano Jun 12 (promenjeno) Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Sale! Odvozao si većinu stvari koje su na mojoj listi želja u tim krajevima. Proći ću i ja valjda do kraja leta ovim kolotrazima Fotke su super, za sve klipove će mi trebati malo više vremena, ali ono što pogledah za sad je odlično! Promenio Jun 12 član Skandi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 1393 Napisano Jun 12 Svrati ponekad, 362 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: 701 enduro / Tomos Tori / GL500 / VFR750 / NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Malo skratio radni dan i gas da sustignem ekipu do mraka. Pancevo - kamp Pajkovir kod Mateseva u popodne stalo. Zato volim Transalpa, moze i za korektan tempo moze i za TET. Usputna pauza bio manastir Kumanica. Slike govore: Malo posle Kozaka kucnuo 40k Stizem pre Momira i Saleta do kampa, ali je prvi ipak bio kolega iz Madjarske sa Afrikom, obilazi cova Jadranske drzave. Uz vatricu i pivce zavrsavamo dan i komentarisemo balkan rute i kuda za vikend 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7614 Napisano Jun 12 Enduraš, 6794 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Ti se voziš za sve pare, svaka ti čast 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AlekShu 512 Napisano Jun 12 Svrati ponekad, 164 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Bmw F650gs Prijavi odgovor kao problematičan Prelepo! Danas sam pogledao video, svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 1393 Napisano Jun 13 (promenjeno) Svrati ponekad, 362 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: 701 enduro / Tomos Tori / GL500 / VFR750 / NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Opasanica je bas lep deo za voznju, lagan sumski put, dobra podloga, voznja tece, a pored tebe reka Tara koja je u fazi sumskog potoka. Cak je u jednom momentu gazimo. Pravili smo ceste pauze da Sale dotegne gurtne, zameni kartice, zameni baterije, skine jaknu, obuce jaknu ... Ali voznja je bas imala onaj dobar smek uzivanja i prirode. Sama ruta nije nista preteska do Vucijeg potoka, koji sad buja, najmanji kamen u potoku je velicine fudbalske lopte a skinuti svecice na transu je posao od 3 sata u radionici... Sale je jos u "leptirici" fazi voznje offa, ja sam malo i zagrebao fazu "muka ziva" pa mi se nije dalo da rasklapam pola dana motor na lokaciji koja je bas duboko. Kratimo krug, jezera i pravac pumpa, motori su puni. Kako ikad voznja da prodje bez kise Ovoj kafani je kolega usijao wifi reko sad ce sklopka da izbaci dok cekamo kisa da stane. Onda dolazi jos jedan hladan tus na Grncaru. Dok je Interpol slao goluba nazad na GP mi smo se igrali sa mackama i puzevima i imali ludilo pogled na zalazak sunca. Jos jedan plus cele igranke na granici je bila voznja SH20 po mraku, kladim se da nema puno motorasa putnika koji time mogu da se pohvale Meni je bilo ultra zanimljivo jer sam ga vozio i po kisi do sad i po danu, a zasto ne i po mraku ahahha Kraj drugog dana: Promenio Jun 13 član SrdjanRadivojev 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bor-i-slave 8969 Napisano Jun 13 Ne silazi, 1718 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Jesi li od Sjenice izasao iz Srbije preko malogranicnog prelaza? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 1393 Napisano Jun 13 Svrati ponekad, 362 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: 701 enduro / Tomos Tori / GL500 / VFR750 / NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ej hteo sam, ali posto je odlazak bio bas bas vremenski ogranicen nisam smeo da rizikujem da me vrate. Da li si prolazio, kakva je tu situacija da te puste? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bor-i-slave 8969 Napisano Jun 13 Ne silazi, 1718 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ma ja sam prolazio 10 puta sam, i jednom sa porodicom, autom. I samo tad su mi pravili kao problem , jer kao ne mogu drugi putnici ,samo lokalci. I sverceri. Cak sam jednom iz pravca Sjenice sam podigao rampu i prosao, nisam se javio, a da nisam imao nikakvih problema. Hebeno iz pravca Sjenice, jer se prelazi oko 27km,cini mi se, pa te dole mogu ucenjivati panduri, da se vratis, pa okolo na regularan prelaz. Sigurno ukupno 60km. Meni se cini da su hteli pare da im dam, zadnji put. Ali nisam i prosao sam. Iz pravca Cg ili magistrale, prelaz je blizu i da te vrate, gubis samo 300m do regularnog prelaza. Zvao sam Sjenicu i Prijepolje policiju, neki dan, i tamosnji panduri nisu sigurni, ali misle da samo lokalci mogu da prelaze. Treba zvati granicnu policiju, oni se ne javljaju na telefon. Verujem da i oni imaju slican odgovor jer ih boli patka. Banana od drzave. Kaze pandur, na moju konstataciju da sam prosao 10 puta: eto znaci moze . Cg i BiH bez problema prolazim malogranicnim. Jedina stvar da prema Pljevljama prelaz malogranicni, nas srpski, ne postoji, vec samo Cg. To je onaj put preko Krnjace, Pribojskih Golesa itd. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 1393 Napisano Jun 13 Svrati ponekad, 362 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: 701 enduro / Tomos Tori / GL500 / VFR750 / NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Sl put jurim kroz rampu Ko rano rani bleji sam na Skadru. Onda krece kamen. Albanija je bas lepa za voznju, asfalt ko voli ima, ofa ko voli tek to ima. Transalp je za ovakva putovanja izmisljen, asfalt, makadam, malo blata, nesto teze deonice kamenjara ali ne bas enduro sekcija. Vreo dan kupanje moze, reka Kiri ladna sacuvaj Boze. Dremku na sh20 nisam slikao, dremao sam. Dan se zavrsava ovako nekako. 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 836 Napisano Jun 13 Svrati ponekad, 196 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Bor-i-slave je napisao: I samo tad su mi pravili kao problem , jer kao ne mogu drugi putnici ,samo lokalci. I sverceri. Nas su vratili na proleće sa CG - BiH prelaza kod Nuda, kaže snimila vas kamera, ne pomaže ništa ... On 12. 6. 2026. at 17:58, Skandi je napisao: Proći ću i ja valjda do kraja leta ovim kolotrazima Samo kaži, za nas je to iza krivine Odlično je bilo, šteta što nismo svo troje zajedno prešli sve. Samo treba računati sa malo manjim dnevnim kilometražama ili imati alternative. To stajanje je uvek tema. Volim da odvozim ponekada neki put, ne bih stajao nigde. Ali oko fotografa uhvati nekad kadar i kaje se pola dana ako ne stane da pogleda i uživa malo. Imali smo vožnju preko Golije najesen koju nisam snimao da se ne smaram. Srki vozi krivine ispred mene, sunce nisko, žuto lišće pada u valovima po putu. Sve se uklopilo, kompletan zen. I dan danas se grizem što nisam snimio taj kadar. Meni su klinci skoro pa odrasli, tako da vreme i nije više toliko ograničavajući faktor. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 13390 Napisano Jun 14 4_tocka_i_karoserija, 2509 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan On 12. 6. 2026. at 14:25, sst je napisao: Kanjon Pive po novom asfaltu do Foče Nije valjda ono od granice do (malo ispred) Foče novi asfalt?? Sjajna tura, ali je kilometraža van asfalta baš bila ambiciozna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 836 Napisano Jun 14 Svrati ponekad, 196 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, zaludan je napisao: Nije valjda ono od granice do (malo ispred) Foče novi asfalt?? Ma gde, to je još adventure track Po Crnoj Gori rešavaju put. A kilometraža – žudno dete puta ... Baš malopre sam okrenuo oko 400km asfaltom od KG-a do Majdanpeka i ukrug. Za asfalt mi je to od sada neki maksimum ako hoću da vidim bilo šta usput. Za off 150km, i to ako je neki lak put. Što kaže Srki – Transalp je baš dobar za to, udoban, jak, sposoban za off. Stigao, stresnuo se malo i dalje 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...