Jump to content

Moto Zajednica

Prelazak

Recommended Posts

• U prolazu, 28 postova

Pozdrav svima,

2022 sam kupio svoj prvi motor od 125cc,mislio sam da cu da se provozam jednu dvije sezone,kriza srednjih godina procice me ali kako je vrijeme prolazilo mene ne samo da nije popustalo nego sam postao ovisnik o voznji motora.To je postalo neko moje ZEN vrijeme,kada nakon radnog dana sjedem na svoj motor i uzivam samo za sebe.Na zalost brzo sam prerastao svoju 125cc pa sam odlucio da polazem A klasu.Kako zamisljeno tako i uradjeno.E sad je dolo vrijeme za moj prvi ozbiljniji motor i tu se koplja lome.Zato sam odluvio da vas pitam za savjet kao iskusnije ljude.

Znaci potreban je motor za grad pomalo vise za voznju van grada nakon posla da se malo izduvam sa mogucnoscu povremenih putovanja preko vikenda gdje bih odvozio mozda malo duze ture.Maksimalna brzina mi nije vazna ali bih volio da je motor startniji,takodje visok sam 1.73 cm i mada znam da nizi ljudi mogu voziti vece motore ne bih se patio oko toga,volio bih da mogu sa obadvije noge makar prvom polovinom stopala stanem a ne samo na prstima.Tezak sam 74 kg i motor bih vozio sam.Off road ne vozim osim ako ne bih bas morao neki lagani makadam i to samo ako sam primoran.Znaci neki putni enduro.Mogu se protegnuti do 6000 evra mozda malo jace.Svaki savjet cijenim i zahvaljujem se unaprijed na savjetima i preporukama.

• Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 1483 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

Novo ili polovno? Ako želiš novo ima u tom cenovnom opsegu kineza do 500 ccm pa možeš da biraš. Na osnovu tvojih "dimenzija" ti motori sasvim lepo idu i lepo se voze. Ja sam isto negde tvoje visine. Ako ipak ne veruješ kitajcima onda tu već ne mogu deliti savete. Pitanje je šta želiš i koje zapremine i onda tražiš najbolji i moliš se da si dobro odabrao.

• Ne silazi, 3416 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Od kineza cf 450 mt, Honda Nx500x tj cb500x, za grad a moze i za dalje pa i da sidje s puta. 

Cf 450 jedino ne voli auto put,. 

Nesto drugo da sluzi, da malo trosi i da se vozis ko gospodin Nc750x ili Forza 750, jes da je skuter al ima motor od 750 kubika. 

• U prolazu, 78 postova
  • Motocikl: Honda NX500, BMW F800GS

zavisi novo ili polovno, kao sto kolega rece polovno ali opet prilicno novo 2-4 godine staro

CB500X, NC750, Tracer 7, sve je to super i za grad , a i za neku ozbiljniju vikend voznju,

od novih kineza vrvtn se u profil tvojih zelja bolje uklapa Voge 525 nego CF 450MT.

Promenio član Dejanac

• U prolazu, 28 postova
4 minutes ago, Luka9905 said:

Sumnjičav si prema kinezima, sada kontam nick

Sumnjicav sam prema ljudima 😀,Ne znam nista o kinezima i ne znam kakvu podrsku imaju ovdje gdje zivim sto se tice popravki.Da ne mislite da sam neki snob😀

• Haha 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 78 postova
pre 40 minuta, Sumnjicavi je napisao:

Kupio bih polovno,ne bih kineze

onda ti je izbor jos laksi... u sustini koji god model tebi pase bila Honda, kawa, yamaha...

samo da izaberes dobar i dobro odrzavan primerak neces pogresiti da li je to honda 500 ili 750, yamaha 700 tj. CP2,

kawa 650, sve su to vise nego provereni agregati duzi niz godina i modeli motocikala sa odlicnim nasledjem usavrsavani

i poboljsavani godinama... za model koji tebi pase moras sam sesti videti, probati...po opisu mislim da ti pasu CB500x, Versys 650,

NC750, tracer 7.... nesto u smislu relacije vise touring-adventure, posto ti je gradska voznja primarna....a nekako mislim uskladjenije i sa tvojim gabaritima koje si naveo

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 133 postova
  • Motocikl: '93. VFR750F

Ne znam gde živiš i kakva je ponuda polovnih kod tebe, ali Kawa ER6F poslednje generacije je sjajna za to što ti treba.

Odlične su i Honde, CB500 (R ili X, volja ti) ali su skuplje... 

• Sviđa mi se 1

• Malinar u pokusaju, 1881 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050

NC 750, strom 650, tracer 7, versys 650,...

Sedneš na sva 4 modela, vidiš šta i kako i kupiš onaj u najboljem stanju.

Ja ti slabije od ovoga ne bih savetovao, još ako nekad povezeš suvozača, na 500 kubika i manje će biti patnja.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1549 postova

Ne slažem se da je 500 patnja. Naprotiv. Ta klasa je ponovo oživela i to nije bez razloga.

Svi gore nabrojani motori su super, svaki na svoj način i samo je pitanje koji tebi više leži jer naravno svi imaju vrline i mane. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Yamaha tdr 125 , Kawasaki Versys 300x

Iz istih razloga.,srednje godine,neiskustvo ,visina (170cm 72kg ) odlučio sam se 2021 za versys 300 i proputovao njime od Izmira do jadrana itd sam i sa suvozačem .Motor nije težak a spustio sam ga za 2.5cm. Agregat iz ninje 300 i šiba i autoputem 120/130 km a tera i do 170km/h kad ima volje 😄Pre toga sam vozio yamahu ybr125 i tdr 125

Da sam mogao da biram uzeo bi hondu cb500x .

• Sviđa mi se 3

• Integrisan, 8582 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nije 500cc malo. Ipak je to oko 50ks. Problem kod te klase nije bila snaga nego loše kočnice i ogibljenje koje nema kapacitet. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• U prolazu, 78 postova
pre 20 minuta, Alekre je napisao:

Nije 500cc malo. Ipak je to oko 50ks. Problem kod te klase nije bila snaga nego loše kočnice i ogibljenje koje nema kapacitet. 

Naravno da nije malo, isli smo jugom od pomenutih 45KS na more, neki stariji i ficom od 28KS-30KS natrpani do krova, poneko i tomos automatikom, a MZ-om i Jawom   poprilican broj ljudi...

tako da oko 50KS nije malo realno, ali opet sve je stvar izbora, zelja, mogucnosti, mentalnog sklopa i nivoa svesti...

Nekome je dosta 30KS da putuje i uziva bez patnje, a nekome je i 200KS malo pa se i dalje pati 🤣... najbitnija je uskladjenost sa gore navedenim, i tada je sve Ok...ako nije uskladjeno onda nista i nikada nije Ok

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Moj glas za Nx500, Nc750, Versis 650 pa Trecer 7.
Nx je sposoban motor, Nc moze za po gradu, put, tezi je za silazak s puta, ima onu ostavu pa pruza vise mesta za sitnice, Versis isto motor za sve al zna lepo da trosi sto za po gradu i nije, drugar kuka na potrosnju a ostalo sve ok, Trecer mi nekako mali i bas je prgav motor, mora da se pazi malo s njim.
Nx na prvom mestu posto moze i nov da se kupi za malo vise pare sto je naveo i da uziva.

• Sviđa mi se 1

Nesto pominjao 5 na magistrali a preko 6 u gradu, kad sam rekao nije za po gradu mislio sam zbog potrosnje.
ako provedi vise po gradu potrosnja od 6l nije mala a svi ostali manje trose.

• Sviđa mi se 1

• Malinar u pokusaju, 1881 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050
Pre 2 sati, Bojan_Jgd je napisao:

Ne slažem se da je 500 patnja. Naprotiv. Ta klasa je ponovo oživela i to nije bez razloga.

Šta znam, ja smatram da motor za otvoren put kreće makar od 70-ak konja. Nije da ne može, sve može, moj drugar je biciklom prošao gotovo isto koliko i ja motorom, ali treba trpeti.

Izvezi u danu 600 km na toj novoj nx500 ili na stromu 650 iz npr. 2017. 

Javiće ti se samo.

A neka ti sedne devojka/žena pozadi, e tek onda će da ti se javi. A u snazi i nije neka razlika, nije baš da će stromom da srlja u propast, a da će honda da ga spasi, ali zato u preticanju će da mu znači to malo više.

@RankoBg87

To nije nešto u redu. Nema šanse da Versys troši više od 5L po gradu.

Mepovita vožnja je oko 4.3-4.6 max.

Jedino gde dođe blizu 6 je auto put i to ako se vozi preko 6.000rpm (130kmh+).

Ovo pričam iz ličnog iskustva jednog Versysa 2012. godište i 2025. godište. 

Promenio član Bojan_Jgd
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 4 postova

Pošto sam sličnih dimenzija (samo malo veća masa), a kolega je naglasio da ne želi da upražnjava gimnastiku kad se motor ne kreće, mislim da Kawasaki Versys 650 i Yamaha Tracer 700 nisu dobri prijedlozi, bez obzira na to što su dobri i provjereni motori. Zavisno od godišta, visina sjedišta je 835mm - 845mm, što ljudima naše visine ne odgovara (osim ako su građeni tako da su im noge duže, a torzo kraći).

• Sviđa mi se 1

@PlivajućiZamajac

Mora da se proba. Ja sam 170cm pa vozim Versysa 🤷 I da dodam, nisam baš neki virtouz na motoru. 

Versys jeste viši ali je uzak.

Ovde zapravo i nema neke dileme. Nabrojani su svi modeli u klasi i stvarno je stvar ličnih preferencija koji uzeti. Svi su dobri. Samo treba znati šta očekuješ od motora. 

A snaga....čovek se navikne na 100KS pa mu je 50 malo (razumljivo je) ali u realnoj upotrebi je tako malo situacija gde ta razlika puno znači. A 50ks može da se vozi ozbiljno brzo ko ume.

Da ne pominjem naravno sada ljude koji na putu pređu godišnje 30-40-50 + K km-a...ali ovo što većina vozi i u uslovima u kojima vozimo je 50KS puna kapa. I pri tom ne pričam samo za kod nas. Kod nas je opasno ali u drugim zemljama su kazne za prekršaje strašne....itd....

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja