Jump to content

Moto Zajednica

Zašto su japanski motocikli jeftiniji u EU nego u Srbiji

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 178 postova
  • Motocikl: NC750xd

Obracun carinskih dazbina kod nas ide "cena sa fakture" + "carinska stopa" (za motore do 50ccm i preko 800 je 8% a ovi izmedju 5%), ta cifra kada se sabere obracunava se PDV od 20% + eko taksa od 17,5 din po kg

naravno treba i uraditi pregled za Agenciju za bezbednost saobracaja (Uverenje ili kako ga kod nas obicno zovu AMSS iako je to samo jedna od par firmi koje rade pregled)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5372 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 24 minuta, srbac je napisao:

Mi vise kupujemo polovne. Sad odjednom kupujemo nove ahahahahah

Više se ne isplati kupiti neke polovne motocikle. Razmišljam sledećom računicom, za iznos koji košta polovan motocikl, da se kao učešće i za nešto malu mesečnu ratu kupi se nov motocikl. Naravno ko je kreditno sposoban i ko je u mogućnosti. 

• Podržavam 1

• Drug član, 1325 postova
  • Motocikl: Lep
5 minutes ago, Jovan Ristic said:

Više se ne isplati kupiti neke polovne motocikle. Razmišljam sledećom računicom, za iznos koji košta polovan motocikl, da se kao učešće i za nešto malu mesečnu ratu kupi se nov motocikl. Naravno ko je kreditno sposoban i ko je u mogućnosti. 

Upravo ovo. Ja gledam R-ove i cene polovnih idu u nebesa, motori stari 20+ godina su sada po 4000-6000e i pri tome vecinom budu ozbiljni lesevi. Vidim da su poceli i za motore 12-15 godina stare da traze tipa 12-13k evra, definitnvo se vec sada ne isplati kupovati polovne, barem sto se tice ovih trkalica. 

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5372 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 45 minuta, Abi je napisao:

Upravo ovo. Ja gledam R-ove i cene polovnih idu u nebesa, motori stari 20+ godina su sada po 4000-6000e i pri tome vecinom budu ozbiljni lesevi. Vidim da su poceli i za motore 12-15 godina stare da traze tipa 12-13k evra, definitnvo se vec sada ne isplati kupovati polovne, barem sto se tice ovih trkalica. 

Isto gledamo i isto razmišljamo, naročito ako biraš motor koji ćeš i za stazu.

A što se tiče putnih motora, npr. cene za V-Strom 650 pa i V-Strom 1000 i njima sličnim motorima su možda 20 - 30% niži od cena novih. 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 363 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Al ja nekako imam utisak da je japanski motor od pre 15tak 20 godina tolko kvalitetan da ti ne treba nov sto se tice pouzdanosti. Tipa Fazer, CBF, Bandit il Z1000 kupis solidan za 3-5 soma i lagano predjes 50k uz relativno malo ulaganja. Uglavnom imaju ABS i injection. Kod novog te samo za ulje reketiraju sa 100-200e godisnje zbog garancije, plus vezano ti je 10-15k ako hoces nesto u rangu npr Z1000SX.

• Ne silazi, 6333 postova

Da bi za uvoz u EU iz Japana motocikl imao 0% carinu mora da bude sklopljen u Japanu islljucivo od komponenti proizvedenih u Japanu ili u EU. Dosta modela se ne sklapa u Japanu.

Obracun pdv-a na cenu motora plus transporta plus carinu je normalna procedura za svu robu koja ss uvozi u Srbiju. Ukoliko proizvodjac prodaje robu na bazi CIP ili DAP patiteta transport ne mora biti posebno iskazan odnosno ukalkulisan je u cenu proizvoda kako za EU tako i za Srbiju.

Srbija ima stopu PDV od 20% sto je u donjem opsegu PDV stopa u EU gde Madjarska ima najvisu od 27% a Hrvatska 25% dok je najniza mislim u Irskoj 18%.

Sve ovo je pokazatelj da razlike u ceni ne postoje zbog neke drzavne politike.

Na krauu ja recimo ni ne vidim razlke u zvanicnim cenama recimo Honda motocikala (bar ja nisam nesto ptimetio).

Cene polovnih R motora kod nas i preko uopste nisu na nasu stetu, stanje istih ne komentarisem.

Troskove homologacije uglavnom uvek proizvodjaci pokriju uvozniku.

Malo trziste ili ne oni se bore za trzisno ucesce tako da im ni jedno trziste nije beznacajno a inace uglavnom svi imaju regionalne kancelarije tako da je njima cak i trziste Srbije znacajno. Verovatno je neki EMEA ili SEE ili CEE region u koji uglavnom upadaju ex-yu zemlje, Madjarska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Grcka...

Cene motora jesu u porastu ali ni blizu kao cene automobila ili kvadrata stana.

Ne znam tacno tokove uvoza ali Kawasaki i Yamaha se uvoze preko Slovenackog distributera odnosno nase firme imaju status dilera dok za Suzuki nisam siguran a za Hondu se Delta mozda izborila za status distributera

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 2161 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt
Pre 7 sati, dvlns je napisao:

Cene motora jesu u porastu ali ni blizu kao cene automobila ili kvadrata stana.

Ovo važi za nove motore. Polovni su se cenovno toliko približili novim da je prosto i smesno i žalosno.

• Andragog, 5834 postova
  • Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450

Vidim da nove racunate kineze. Ajde malo japance ili italijane, ispod 11 12 nema. Ne racunam motore ispod 750 ccm

Promenio član srbac

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa koliko košta polovan motor na kojem mogu pristojno da se voze dvoje odraslih sa tri kofera? Neka min. suma a da nije lom? Pod uslovom da je EFI i da ima ABS? Koliko para ti treba nov da takvim kapacitetom?

Jednostavno ne može polovan motocikl da bude jeftin. Franak je skočio, transport, usluge, nameti države, sve je to poskupelo. Danas 100 evra ne vredi ništa, to je jedna nedeljna skromnija kupovina u marketu za porodicu. O održavanju da ne pričam, gume su 300 evra i zamena 50... Gde je ostalo? 

Uzmite još jednu stvar u obzir:

Postoji "rupa", pre kineza u modelima gde nisi imao jeftin veliki motor. Čak su i japanci otišli u premijum sa cenama. To što kupovalo novo tada i vozilo u EU, sad mi vozimo u SRB. Normalno je da će neki polovnjaci zadržati vrednost. Pa čak i u srednjoj klasi.

Evo npr. Fazer 600 S2. Četiri cilindra, skoro 100ks, dizajn još uvek prelep, kvalitet izrade vrhunski. Sklop bez nekih teških boljki. Sredi mu malo ogibljenje napred nazad, stavi dobre pločice, Continental RoadAttack 4 i garantujem neće da zaostaje za novim motorima iz te srednje klase.

• Sviđa mi se 1

Ne znam, delimicno se mogu sloziti. To bi moglo da utice na cene novih, poskupeo transport, ovo, ono, a ne toliko polovnih. Traziti za razne R i touring stare 10+ godina 12-13k evra, dok je Hayabusa 16-17k glanc nova je suludo. ZX10R glanc novi 20k... gde je racunica? A da ne pricamo o ovim 20+ godina starim po 5-6k evra :)

Cinjenica je (opet se ogranicavam vecinom na trkalice) da bi 80% njih da proda svoj i za te pare ode u radnju i kupi nov. Ovde su najizrazeniji klinci "prodavci". Ne znam samo da li stvarno uspevaju da prodaju za te pare?

@Abi kakve veze ima Hayabusa sa R?

Tema je cene novih u EU vs. Srbija i ja tu razliku nesto ne vidim a samo sam napisao da neki od navedenih razloga za razliku svakako ne stoje.

Evo ti bas gledas motore koji mene zanimaju, nova CBR600RR je u DE mislim 13.240 kod nas 13.950. Nova CBR1000RR-R je u DE 22.990 ili 25.990 za SP kod nas 23.990 ili 27.990 i s obzirom da se ona sigurno sklapa u Japanu tu je navedeni razlog o 0% carine tacan i taman je to razlika (za obicnu cak i manje ukupno gledano carina i pdv).

Cene za Honde sam gledao ovde 

WWW.HONDA.DE

Entdecken Sie die gesamte Produktpalette von Honda Motorrädern – Adventure...

ZX10R u DE 19.500 kod nas 20.000.

I tako dalje sto se R tice.

Za ostale nisam gledao ali cini mi se da novi Japanski motori nisu skuplji kod nas.

Druga stvar je polovno vs. novo a argument za razliku dignem kredit je ono da se neko ne uvredi ali najblaze bezveze jer kredit moze da se digne i za polovan. Onda gledaj ovako ako gledam polovan od 14K i kazem ma dignem jos 6K kredita mala je rata ti onda daj za polovan 8K i digni 6K kredita jer je mala rata.

Polovno dobro i jeftino se pojavi kad su razlozi za prodaju neke licne prirode. U svakom drugom slucaju manje vise ljudi prate cene slicnih

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5367 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

EU, tj. Evropa uopšte je šarenolika. Najjeftiniji su motori u mediteranskim i najmnogoljudnijim zemljama, što je i logično. Rang lista najpovoljnijih moto zemalja načelno bi išla ovako:

1. Španija

2. Italija

3. Grčka

4. Nemačka

5. Francuska

6. Poljska

Srbija je skuplja od svih, uglavnom.

A najskuplje je u Skandinaviji:

1. Danska

2. Norveška

3. Švedska

4. Finska

5. Švajcarska

Sve su skuplje od nas, negde baš debelo, zbog lokalnih poreza i nameta.

Kod ovih prvih, jaka je konkurencija dilera, pa ima čestih popusta, rasprodaja modela iz prošle godine, poklona u vidu dodatne opreme i sl, tako da nije sve ni u preporučenoj ceni modela, nego ukupno gledano, povoljnije ispada dosta.

Al sve u svemu, s obzirom na uslove i okolnosti, nisu kod nas cene previsoke. U stvari, biće da nam mnogo i ne trebaju jeftiniji motori, već bolji standard i jača kupovna moć.

• Drug član, 1990 postova

Bitno je i koja si ruka.

Ispade Slovenija moto vele sila, pošto za većinu Japanaca (a i nekih Evropljana) uvoz ide preko njih

Pa u EU je, blizu velikih, dobra transportna infrastruktura, a interesna zona im je tzv. Adria regija.

1 hour ago, boza_kg said:

EU, tj. Evropa uopšte je šarenolika. Najjeftiniji su motori u mediteranskim i najmnogoljudnijim zemljama, što je i logično. Rang lista najpovoljnijih moto zemalja načelno bi išla ovako:

1. Španija

2. Italija

3. Grčka

4. Nemačka

5. Francuska

6. Poljska

Srbija je skuplja od svih, uglavnom.

A najskuplje je u Skandinaviji:

1. Danska

2. Norveška

3. Švedska

4. Finska

5. Švajcarska

Sve su skuplje od nas, negde baš debelo, zbog lokalnih poreza i nameta.

Kod ovih prvih, jaka je konkurencija dilera, pa ima čestih popusta, rasprodaja modela iz prošle godine, poklona u vidu dodatne opreme i sl, tako da nije sve ni u preporučenoj ceni modela, nego ukupno gledano, povoljnije ispada dosta.

Al sve u svemu, s obzirom na uslove i okolnosti, nisu kod nas cene previsoke. U stvari, biće da nam mnogo i ne trebaju jeftiniji motori, već bolji standard i jača kupovna moć.

Dobra analiza samo N i CH nisu EU.

Sustina je da niko nas ne dere nego smo se lose udali :)

• Sviđa mi se 1

4 hours ago, dvlns said:

@Abi kakve veze ima Hayabusa sa R?

10 hours ago, Abi said:

Traziti za razne R i touring 

• Drug član, 1719 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Pre 13 sati, Skyrunner je napisao:

Bitno je i koja si ruka.

Ispade Slovenija moto vele sila, pošto za većinu Japanaca (a i nekih Evropljana) uvoz ide preko njih

Pre 13 sati, boza_kg je napisao:

Pa u EU je, blizu velikih, dobra transportna infrastruktura, a interesna zona im je tzv. Adria regija.

Pravi razlog zašto sve ide preko Slovenije je drugde....naime od kraja 91. pa na ovamo dok su se bili ratovi po bivšoj jugi, u Sloveniji se več uvozilo iz Japana, tako da su određene firme uzele generalno zastupstvo za japance za Sloveniju i balkanske države, pošto je bilo jasno da če se situacija kad-tad smiriti.......nema to veze sa dobrom transportnom infrastrukturom (jer tada još nije bila završena sva autoputna infrastruktura), niti što su blizu "velikih", več jako veliku ulogu igra i razumevanje jezika i razumevanje običaja i poslovanja na balkanu......več mi je par nemačkih firmi reklo da jim ne pada na pamet da počinju poslovanje u srbiji, jer postoji jezička barijera a i ponašanje i radne navike su potpuno drugačije..... 

• Sviđa mi se 1

Slovenacke firme su jako dobro profitirale na slici koju su stranci imali o Srbiji devedesetih godina proslog veka. Skoro sva regionalna predstavnistva su tada otvorena u Sloveniji. Kasnije nakon 2000-te je mnogo firmi otvorilo predstavnistva u Srbiji ali za tako neke poslove sa ne prevelikim obimom poslovanja je ostalo i dalje u Sloveniji.

Pricam iz ugla IT i consumer electronics firmi uglavnom

Sami Slovenci su dovoljno zapad za njih i dovoljno istok za nas i to su izuzetno dobro koristili i u SFRJ a naravno jos bolje i nakon raspada te drzave

Promenio član dvlns
  • Podržavam 1

Baš sam prošle nedelje bio u Ljubljani poslom na par dana. Iznenađen sam da skoro svi pričaju adrijski (srpski, hrvatski, bošnjački, crnogorski... :), čak i mlađi, rođeni znatno posle raspada SFRJ. Naravno znaju i engleski, a mnogi i talijanski i\ili nemački.

Praktični su Slovenci. Oportunisti.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 2

• Hronični Motociklopata, 8003 postova
  • Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom
Pre 21 sati, bmw je napisao:

Pravi razlog zašto sve ide preko Slovenije je drugde....naime od kraja 91. pa na ovamo dok su se bili ratovi po bivšoj jugi, u Sloveniji se več uvozilo iz Japana, tako da su određene firme uzele generalno zastupstvo za japance za Sloveniju i balkanske države, pošto je bilo jasno da če se situacija kad-tad smiriti.......nema to veze sa dobrom transportnom infrastrukturom (jer tada još nije bila završena sva autoputna infrastruktura), niti što su blizu "velikih", več jako veliku ulogu igra i razumevanje jezika i razumevanje običaja i poslovanja na balkanu......več mi je par nemačkih firmi reklo da jim ne pada na pamet da počinju poslovanje u srbiji, jer postoji jezička barijera a i ponašanje i radne navike su potpuno drugačije..... 

Bio sam klinac, friško naučio da čitam, i odma napao gomilu AvtoMagazina koje mi doneo brat, i još se sećam naslova - Jeklotehna uvozi Kawasakije :rolleyes:

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 304 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 1100 R, BMW R 1150 R, Suzuki Burgman 650, Yamaha TTR 250. Suzuki DR 350, Honda Silver Wing 400, KTM 390 ADV.

Jeklotehna Maribor mozda i prvi YU uvoznik, 3 komada sam kupio kod njih. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja