Jump to content

Moto Zajednica

Zašto su japanski motocikli jeftiniji u EU nego u Srbiji

Recommended Posts

• Ne silazi, 5369 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Razmišljam, ima toliko tema u koje sam upućen baveći se svojim poslom, a nikad ne "pričam" odnosno ne pišem o tome. Zato reših da krenem redom, da probam da pojasnim neke stvari kako tržište funkcioniše kod nas. Jedna od tema je i zašto su motocikli iz Japana skuplji kod nas nego u EU, kao i zašto su motori iz Kine često jeftiniji kod nas nego u EU.

BJBIKERS.COM

Često se vodi diskusija o tome zašto su neke stvari skuplje (ponekad i jeftinije) nego u inostranstvu, a najčešće pitanje je zaštos u japanski motocikli jeftiniji u zemljama EU nego u Srbiji.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1325 postova
  • Motocikl: Lep

Btw Hayabusa je recimo do prosle godine kod nas bila jeftinija nego u mnogim EU zemljama, ali... vise nije :)

• Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 52 minuta, Abi je napisao:

Btw Hayabusa je recimo do prosle godine kod nas bila jeftinija nego u mnogim EU zemljama, ali... vise nije :)

Što se Suzukija tiče, tu koliko sam upoznat, Euro Sumar se dosta bori sa principijalom da im izađu u susret sa cenama kako bi bile što približnije cenama u EU.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5367 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Mislim da je u opisu preskočen bitan faktor, a to su količine koje se kod nas prodaju. Malecko smo tržište, broj komada jednog modela je smešan u odnosu na mnogoljudnije i platežno sposobnije zemlje Evrope. Prodavac često jedva može da dobije neke restlove iz centrale, i nema ekonomsku moć da utiče na nabavku, i to ti je.

• Ne silazi, 5198 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 1000

Carinska stopa se primenjuje na iznos “INO” fakture (fabričke cene motocikla) uvećane za transport, nakon čega se primenjuje PDV (20%).

Da li obračunavaju PDV na zbirnu cenu (fabrika + transport + carina), tj. porez na porez, kao i u vreme druga tita? Ovaj sistem je npr. kod pošte još uvek aktuelan (fabrika + poštarina + carina = x + PDV).

Promenio član MoToM

pre 13 minuta, MoToM je napisao:

Carinska stopa se primenjuje na iznos “INO” fakture (fabričke cene motocikla) uvećane za transport, nakon čega se primenjuje PDV (20%).

Da li obračunavaju PDV na zbirnu cenu (fabrika + transport + carina), tj. porez na porez, kao i u vreme druga tita? Ovaj sistem je npr. kod pošte još uvek aktuelan (fabrika + poštarina + carina = x + PDV).

Koliko sam upoznat, ide delimično i porez na porez. Zato u krajnjoj meri deluje da je više od 5%, 8% ili 10% u zavisnosti od toga na koji motor se primenuje kolika carina.

Tako da da, ide kao kod druga Tita :D 

Promenio član Jovan Ristic
  • Podržavam 1

• nekrunisani kralj moto cigana, 3366 postova
  • Motocikl: 4x4
Pre 3 sati, Andrej_Hotstepper je napisao:

...ja sam samo hteo da kažem da ja ne pamtim ovoliko novih motora.. 

A ne valja vam... 🤣 

A meni ni jedan posebno lep 

• Podržavam 2

• Vinyl rider, 905 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

FAscinantna mi je situacija u delti - sve prodato , nesmes ni da sednes na ono sto je u salonu !!! 

I da , ide mi na tepsiju ta prica kako smo malo trziste

• Podržavam 3

Pa ako se u Italiji proda oko 350.000 novih motora i skutera godišnje (ne računajući 50cc mopede), u Španiji 250.000, u Nemačkoj isto tako, u Grčkoj oko 85.000... a kod nas oko 8.000, šta smo onda nego malo tržište? Prodaje se sve više kod nas, ali je i to i dalje mali broj u odnosu na velike.

Promenio član boza_kg
  • Podržavam 2

• Zainteresovan, 391 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

Honda je u prosloj fiskalnoj godini SAMO u Vijetnamu prodala 2.3 miliona dvotockasa. U Srbiji manje od 1000. Sta mislis, koliko pominju Srbiju na board meetingu u Japanu?

@Jovan Ristic izvini za off

Promenio član Efendija Skalin
  • Haha 1

• Integrisan, 8768 postova
  • Motocikl: TDM 900

Tako je. Zato što mi u Evropi motocikl gledamo kao luksuz i rekreativno vozilo dok je u drugim delovima sveta to osnovno prevozno sredstvo. Tamo proizvođači zarađuju. Zarađuje se ne Hondinom mopedu a ne na Goldwingu.

Pre 2 sati, Efendija Skalin je napisao:

Honda je u prosloj fiskalnoj godini SAMO u Vijetnamu prodala 2.3 miliona dvotockasa. U Srbiji manje od 1000. Sta mislis, koliko pominju Srbiju na board meetingu u Japanu?

@Jovan Ristic izvini za off

Ako je spominu, spominju je na nivou statističke greške. Mislim da se Japan više ne trudi toliko oko Evrope, upravo baš zbog toga što u Aziji prodaju mnogo motocikala, a uz to ih niko ne zeza za EURO norme i druge gluposti.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 8098 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Ja mnogo gledam travel blogove i youtubere koji putuju. Kad u Aziji vidim neki motor koji nije skuter ili je vece zapremine od 250ccm, znaci ova reakcija:

leonardo-dicaprio.gif

• Zainteresovan, 624 postova
  • Motocikl: ZZR 1400

To je zato sto je prvo kod njih motor osnovno prevozno sredstvo i kupuju ono sto im je jeftino, oni koji kupuju iz hobija kao mi, kupuju i vece motore.

Drugi problem je carina. Radim sa Indijcima i dosta vremena sam proveo tamo. Oni mogu motor od 100 kubika da plate 500 do 1000 evra nov (Hero, TVS, Hondu... to najvise voze) jer se to proizvodi kod njih, a sve sto se proizvodi kod njih je dzaba. S druge strane mora za motor od 1000cc da plati duplo od onog sto mi placamo ovde, jer su takse neverovatne za stvari koje se proizvode van. 

Tako da je kod njih raspon cena mnogo veliki i logicno je to sto vidimo, dok kod nas neki kineski trotinet od 49cc kosta preko 1000 evra i lakse se ljudi odlucuju za vece kubikaze.

Edit

Evo primera, ovih 58k rupija su nekih 520 evra

Screenshot_20260528_123104_Polovni Automobili.jpg

Screenshot_20260528_123011_Chrome.jpg

Promenio član Nightrider Z

• Ne silazi, 5198 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 1000
10 hours ago, boza_kg said:

Pa ako se u Italiji proda oko 350.000 novih motora i skutera godišnje (ne računajući 50cc mopede), u Španiji 250.000, u Nemačkoj isto tako, u Grčkoj oko 85.000... a kod nas oko 8.000, šta smo onda nego malo tržište? Prodaje se sve više kod nas, ali je i to i dalje mali broj u odnosu na velike.

Treba gledati i druge parametre. Broj stanovnika, godišnja klima, platežne i kreditne mogućnosti... 

• Podržavam 1

• Ne silazi, 4033 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
38 minutes ago, MoToM said:

Treba gledati i druge parametre. Broj stanovnika, godišnja klima, platežne i kreditne mogućnosti... 

Upravo hteo da kažem. Ako 6.5 miliona ljudi kupi 8000 motora.. Vau!

• Drug član, 1257 postova
  • Motocikl: -

Sve to stoji, ali Italija kupi 300 000 motora.

Baš proizvođača briga koliko ima stanovnika, on zna da je tu i tu prodao toliko i toliko.

Gdje više prodaje i može da proda, tu će više i da se trudi.

Promenio član miki
  • Podržavam 1

Sećam se scene iz Rima. Veliki moto parking, kao ispred Ikeae Bg na pr, more dvotočkaša, a jedno bar 70% - Honda Sh 150, crna.

Koji li je moj bogati, zamišljam vlasnike 😀

pre 48 minuta, miki je napisao:

Gdje više prodaje i može da proda, tu će više i da se trudi.

Za takve količine, mnogo je više para u opticaju, mora mnogo ozbiljnija organizacija i logistika na visokom nivou. Svaki brend ima po više distributera koji jedan drugom konkurišu i takmiče se za mušterije. Kupci su zahtevni, navikli na kvalitet usluga... ma sasvim druga priča.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja