Jump to content

Moto Zajednica

BMW R 1300 RS

Recommended Posts

• Drug član, 1044 postova
  • Motocikl: BMW R 1300 RS

Obično bih započeo vrlo dugačkim, verovatno većini neinteresantnim, tekstom o tome šta me je navelo da pišem ovde, ali pošto otvaram temu o novom modelu neću previse gušiti temu prvom porukom. 

U suštini je došlo vreme koje sam zacrtao da zamenim dosadašnji motor – ako neko ne zna u pitanju je Honda NT1100. Razmatrao sam 3 motora kao zamenu:
-    Novu Hondu CB1000GT
-    Yamahu Tracer 9 (opet… to mi je bila alternativa I kada sam kupovao NT-a)
-    BMW R1300RS

Istražujući i pokušavajući da napravim najbolji izbor sam čuo da Honda ima nekih problema sa trošenjem ulja, a i Delta nije baš čuvena po masovnom uvozu Hondi, tako da sam brzo odustao od nje. 

Tracer je tu kao sigurica

A RS… Zanimljivo, ali je ovo motor koji sam želeo da kupim još pre nego što se pojavio. 

Naime, pre 4 godine kada sam kupovao Hondu sam se ozbiljno zagrejao za R1250RS. U tom momentu mi je bio preskup, ali mi je ostao tiha patnja. Kada se pojavio R1300RS prošle godine i čim je dovežen u Radulović, sam otišao da ga pogledam. Svideo mi se. 

Dakle… u februaru odlučim da prodam Hondu, da probam da iskoristim sajamske popuste. Odem do Radulovića i dobijem informaciju da su registrovali RS-a i da može da se isproba. 
U međuvremenu dogovaram cenu za specifikaciju RS-a koju sam napravio – i cena mi odgovara. Ostalo je da prodam Hondu i da dogovorim probnu vožnju. 

Dođem, provozam RS-a i neki detalji mi se jako svide – na primer povoznost i motor, ali neki bitni aspekti mi ne odgovaraju. Pre svega položaj u vožnji koji je previše nagnut unapred. 
U međuvremenu pokrenem prodaju Honde, dovezem je na procenu u Radulović i uzmem ponude za RS-a, RT-a i … GS-a

Međutim, nada da bi RS sa mojom specifikacijom mogao da bude proizveden u martu i isporučen u aprilu pada u vodu. Ostaje jedino da uzmem neki od motora koji je u dolasku, inače bih čekao do jula. 

U međuvremenu prodam Hondu i dogovorim sve sa prodavcem iz Radulovića, uz još jednu test vožnju RS-a – ovaj put u subotu kako bih uspeo da vidim kako se motor ponaša van gužve iz koje nisam izlazio u prvoj vožnji. 

Ono što mi se svidelo u prvoj vožnji mi se ovde svidelo još više. Ono što mi se nije svidelo mi se i dalje nije sviđalo ali se ispostavilo da posle nekih sat i po vožnje, u takvom položaju, nisam imao problem sa leđima. Valjda se deo težine sa leđa prebacuje na ruke što će svakako zahtevati privikavanje ali je najvažnije da ne pogoršava probleme sa leđima. 

U svakom slučaju krenem da razmišljam kako ovaj motor, koliko god mi se sviđao, nosi ipak malo previše kompromisa za te pare. Moraću da stavljam aftermarket kofere pošto su BMW-ovi neupotrebljivi, da podižem upravljač, da stavljam viši vetrobran… 

I sve ozbiljnije krenem da razmišljam da dignem veći kredit i da uzmem RT-a. Koliko god mi odgovarao, od GS-a sam odustao iz generalnog principa.
Jednostavno sa RT-om pravim manje kompromisa. 

Imao sam i zabavnu konverzaciju sa ženom gde sam tražio od nje da odluči, što se pokazalo beskorisno, naravno. 

Da skratim… 

Iako nisam sklon iracionalnim kupovinama, jasno je šta sam kupio pošto otvaram ovu temu.

Dakle:
Model: R1300RS

230 Paket "Comfort ":
518 – Grejanje sedišta
519 – Grejanje ručica
530 – Tire pressure monitor

233 Paket “Tour”:
272 - Priprema za navigaciju
417 – Centralno zaključavanje
636 – Centralni štender
681 – SA Holder

235 Paket “Dynamic”:
20B - DSA
224 – Riding Modes Pro
2NA – Sportske kočnice
22A Automated Gear Shift Assistant
381 Uputstvo na engleskom jeziku

458 Triple Black:
ND2 - Black storm metallic
19F - Design option silencer
34A - Exhaust manifold finished in Dark Chrome
580 - Engine spoiler
603 Alarm
690 Top case carrier (u komb. sa 233)
77F Passenger Comfort Seat
7A8 5 godina garancije
ND2 Black storm metallic

I juče dobijem ovaj video:

Tu smo...

I napokon danas:

AP1GczP2ZuvETMwq5WAFG1NtEWikaMszfoCq3vsl

AP1GczPfIHMhfM7TycKvBdK1ihgrskNwHZDvSpif

AP1GczM5PRuC9vsmqtTYsYxdeFFm55od9v9yIW0x

AP1GczO3007SfsAdaSP2BcNrdJFop6ghAjB8AR4q

I u svom novom prirodnom staništu:

AP1GczMuYURsM8jqcwCgSozlxrOuu8Icq7p_xUj5

AP1GczPalig765aeeKHHl0vHKNLMo6XbSuD0Gvpb

AP1GczPALgbnWae2WRU1cowHqEDQRvwIH2M5ZMxb

AP1GczPPUGges-AaQCgj-pTw6D1iIgimNNUZKife

AP1GczNI57eCCf_4dASqwZL9cPWRFopZA1HE7MHA

Ovo su slike kakav je došao, da ga zapamtite lepog dok ga ne unakazim modifikacijama. 

Iako je motor veliki, valjda zato što je težište napred i nisko nekako deluje mi nekako mali. Što mi reče drugar danas, kao BT50. Mada po dimenzijama nije ništa manji od Honde:

AP1GczPmSuyCsP_aXtG60Dm3flDa7qnF7VimKFhe

AP1GczN3O6TitLxtIg0dRdKr0wUPzPfk2PFJ0OfU

AP1GczM3ZnFLDB3759MJ71aJYmGVPaPRX8PzEcxX

Ostaje samo pitanje za poznavaoce da li lanac preko tablice mora da bude Wunderlich ili može i neki drugi? 

Jebi ga, na kraju sam se ipak raspisao. 

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 22

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 1189 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Nek je sa srećom!

Deluje nizak i kompaktan spram Honda :D taj agregat je baš dobar, a RS je verovatno najbolji za vožnju od sva tri.

Koliko je skuplji RT u istoj opremi?

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1958 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer, Kawasaki Versys 1000 SE GT

E, pa, Vuče neka je sa srećom nova makina! Priznajem da sam očekivao neki krosover, što ne umanjuje wow utisak motora... :takoje: Vidim da je u paketu unapređeni ESA tako da mogu da zamislim kako to dobro radi na ovom motoru. Pošto ne vozimo u idealnim uslovima, pogotovo imajući u vidu stanje puteva u Srbiji, i nemamo svi iste vozačke sposobnosti, od svih novotarija koje su ušle u moto svet poslednjih godina ova mi vredi svaki evro. 

• Sviđa mi se 1

Pre 1 sat, andrej. je napisao:

Nek je sa srećom!

Deluje nizak i kompaktan spram Honda :D taj agregat je baš dobar, a RS je verovatno najbolji za vožnju od sva tri.

Koliko je skuplji RT u istoj opremi?

Ne mogu tačno da ti kažem, dobio sam ponude samo sa otkupom i u slučaju RT-a bi mi cenili NT-a više.

Računam, ugrubo, jedno 6-7 hiljada. 

• Hvala 1

pre 51 minuta, vucko23 je napisao:

Nek je sa srećom!

Nije da nisam pogodio šta je sledeće 😀

Nije da ti nisam rekao :D 

pre 29 minuta, DraganNS je napisao:

E, pa, Vuče neka je sa srećom nova makina! Priznajem da sam očekivao neki krosover, što ne umanjuje wow utisak motora... :takoje: Vidim da je u paketu unapređeni ESA tako da mogu da zamislim kako to dobro radi na ovom motoru. Pošto ne vozimo u idealnim uslovima, pogotovo imajući u vidu stanje puteva u Srbiji, i nemamo svi iste vozačke sposobnosti, od svih novotarija koje su ušle u moto svet poslednjih godina ova mi vredi svaki evro. 

Kriza srednjih godina u težem obliku... I gledam u onaj rr svaki put kada sam bio u salonu...

• Drug član, 2033 postova
  • Motocikl: ̶K̶a̶w̶a̶s̶a̶k̶i̶ ̶E̶R̶-̶5̶, ̶H̶o̶n̶d̶a̶ ̶C̶B̶F̶ ̶1̶0̶0̶0̶, Peda Sniper, Voge SR3, Yamaha FZ6 Fazer S2

Čestitke, odličan izbor!

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1898 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

E pa kolega čestitam od srca i dobro došao u klub vlasnika i ljubitelja Bavarskog boxera. Da se u zdravlju voziš i date kući nasmejanog vrati. Opaka jeto sprava, vozio sam 1250, sve je identično kao na Gs-u, osim samog koncepta motora. Ide kao raketa, laksi je od Gs-a i meni bio nekako bas mali i čudan osecaj tog malo vise sport nego turing sedenja. Za niže vozače idealan, a nije da nemož dase dotera u dobru turing varijantu sa podizačina kormana i većim vizirom. Bočni koferi su mali, ali ako sam voziš biće on sa 3 kofera.
Čekamo prve utiske i vidimo se negde na cesti, sad ćemo znati da si ti 100%

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 1

pre 13 minuta, Nole Bg je napisao:

E pa kolega čestitam od srca i dobro došao u klub vlasnika i ljubitelja Bavarskog boxera. Da se u zdravlju voziš i date kući nasmejanog vratiemoji123.png. Opaka jeto sprava, vozio sam 1250, sve je identično kao na Gs-u, osim samog koncepta motora. Ide kao raketa, laksi je od Gs-a i meni bio nekako bas mali i čudan osecaj tog malo vise sport nego turing sedenja. Za niže vozače idealan, a nije da nemož dase dotera u dobru turing varijantu sa podizačina kormana i većim vizirom. Bočni koferi su mali, ali ako sam voziš biće on sa 3 kofera.
Čekamo prve utiske i vidimo se negde na cesti, sad ćemo znati da si ti 100%emoji6.pngemoji817.pngemoji817.pngemoji817.png

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

Problem je što nisam ni nizak, a ni uzak :D 

Mada mislim da je subjektivno, poredio sam ga sa NT-om i realno su istih dimenzija. I vizuelni dojam će se promeniti kada mu stavim vizir i kofer i sve ostalo. Što će verovatno biti večeras ili sutra :D 

AP1GczNs9GDkurbdxgYtV-Uist7oVqLktHwp-02Q4er88FbwKWXGbmqik2fSP0QUrAGfTNbIhlNPrTh2liC5bVGFxMpRZ0j8uKhOFPBVQOKWYt0PYpFuZ38NedF4egmsHRkYMj5vBuoRjc5l26EDMZsndQrKMA=w524-h932-s-no-gm?authuser=0

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 972 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Cestitke i od mene. Mene zanima neko poredjenje sa GS-om. Vidim da si napisao da si iz principa odustao od njega, ali imas li neko poredjenje ili si bez ikakve probe odustao od tog modela bavarca?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja