Jump to content

Moto Zajednica

Planiranje moto ture "Maroko maj 2026": komentari i saveti na nacrt plana...

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 213 postova
  • Motocikl: Honda NC 750 XD, 2026 i Suzuki Burgman 400 2018.

Pozdrav moto drugari!

Kako mi je ovo prvo javljanje na forumu ove godine, poželeo bih svima u novoj godini dobro zdravlje i što više bezbednih i sretnih moto kilometara. 🙏👍

Spremamo se za moto turu u Maroko, do Djenove pa trajektom do Tanžira. Startujemo 1. maja a vraćamo se 20. Za Maroko imamo 12 celih dana. Biće to ukupno oko 5000km vožnje, od kojih oko 2700 po ovoj divnoj zemlji.. Tempo dnevnih vožnji po Maroku će biti od srednjeg do umerenog. Naredno je detaljniji plan sa rutom i gde se spava.

Molim one koji JESU u materiji da prokementarišu, dodaju, oduzmu, napomenu zajebe i-ili nezaobilazna mesta, odnosno šta raditi i gde. Specifične bezbednosne brige nas takodje zanimaju, tipa kome se šta i gde TAČNO desilo…i tako 😇

Hvala svima koji odvoje vreme za nas 🙏 … vraćamo uslugu detaljnim putopisom kada se slegnu svi utisci nakon ove obećavajuće ture 😉

Ruta>

TRAJEKT noćenje Tangier → Oued Laou → Akchour → Chefchaouen SPAVANJE → Volubilis → Meknes → Fes SPAVANJE X 2→ Ifrane → Azrou → Col du Zad (2178 m) → Midelt SPAVANJE→ Tizi n’Talrhemt (1907 m) → Tunel legionara (Zaabal) → Errachidia → Erfoud → Merzouga (Sahara) SPAVANJE→ Alnif → Tinghir → Todra Gorge (R703)  → Tamtetoucht → Agoudal → Tizi n’Ouano (2960 m) → M’Semrir (R704) → Dades Gorges (R704) → Boumalne Dades SPAVANJE → Valley of Roses → Ouarzazate → Agdz (detour) → Dolina Draa (N9/R108) → Zagora SPAVANJE → Agdz → Ouarzazate → Aït Benhaddou → Tizi n’Tichka (2260 m) → Marrakesh SPAVANJE X2→ El Jadida SPAVANJE → Casablanca → Rabat SPAVANJE→ Tangier TRAJEKT

Detaljnije>

Sever, Mediteran i planine Rif: 
Trajekt iz Djenove, noćenje TANGIER → OUED LAOU (N16, ~65 km)
OUED LAOU → AKCHOUR NP (~40 km, lokalni putevi)
AKCHOUR NP → CHEFCHAOUEN (N13/N16, ~60 km) → noćenje u Chefchaouenu
CHEFCHAOUEN → VOLUBILIS (N13/N4, ~200 km)
VOLUBILIS → MEKNES (N6, ~30 km)
MEKNES → FES (N6, ~60 km) → noćenje u Fesu (dve noći)

Srednji Atlas i Sahara:
FES → IFRANE (N8, ~85 km)
IFRANE → AZROU (N8, ~25 km)
AZROU → prevoj Col du Zad → MIDELT (N8/N13, ~180 km) → noćenje u Mideltu
MIDELT → prevoj Tizi N'Talrhemt → Tunel Legionara → Zaâbal → ERRACHIDIA (N13, ~200 km)
ERRACHIDIA → ERFOUD (N13, ~65 km)
ERFOUD → MERZOUGA (R702/R702A, ~50 km) → noćenje u Merzougi (Sahara)

Sahara, Visoki Atlas, Todra i Dades:
MERZOUGA → ALNIF (N17, ~100 km)
ALNIF → TINGHIR (N113, ~100 km)
TINGHIR → TODRA GORGE (R703/RN12, ~20 km)
TODRA GORGE → TAMTETOUCHT → AGOUDAL → prevoj Tizi N’Ouano 2.960 m → M’SEMRIR → DADES GORGES → BOUMALNE DADES (R703/R704/N10, ukupno ~120 km) → noćenje u Boumalne Dades

Visoki Atlas i Draa dolina:
BOUMALNE DADES → ROSES VALLEY → OUARZAZATE (R704/N10, ~100 km)
OUARZAZATE → detour: AGDZ → DOLINA DRAA → ZAGORA → AGDZ (N9/R108, ~150 km) → ZAGORA, noćenje u Zagori
ZAGORA → AGDZ → OUARZAZATE → AÏT BENHADDOU (N9/R108, ~60 km)
AÏT BENHADDOU → PREVOJ TIZI N’TICHKA 2100m → MARRAKEŠ (N9, ~200 km) → noćenje u Marakešu (dve noći)

Atlantska obala i povratak u Tangier:
MARRAKEŠ → EL JADIDA (N9/N1, ~320 km) noćenje El Jadida
EL JADIDA → CASABLANCA (N1, ~110 km)
CASABLANCA → RABAT (A1/N1, ~90 km) → noćenje u Rabatu
RABAT → TANGIER (A1/N1, ~330 km) → završetak ture TRAJEKT za Djenovu.

• Sviđa mi se 17

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1076 postova
  • Motocikl: V-Strom 650 '24; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Koliko racunas da treba para za to planinarenje? Onako okvirno?

Promenio član Gile
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 220 postova
  • Motocikl: Bavarac R1200RT

@maxmladen pogledaću na kompu danas pa ću dati svoj komentar na plan. 

Možda imam i neke preporuke smjestaja na sličnim lokacijama.

Najviše smara ta vožnja trajektom od 2-3 dana i najskuplji pojedinačni trošak (solo kabina bila 500eur povratna). 

Jedino šta mi se čini u ovom momentu jeste da ste mnogo stvari stavili na listu a računajući da će biti u pojedinim momentima preko 40 stepeni, jedina stvar koja vam se ne radi jeste šetnja posle vožnje. 

Promenio član kokot
  • Sviđa mi se 1

Pred ulazak na trajekt mora se biti najma je ja msm 5 sati i ima market veliki u luci (samo nema hljeba u marketu). 
- Prvo se ide na neki salter da se karta uzme (unutar zgrade pored marketa), 
- Pa se onda stane u red sa vozilima,
- Pa se ide sa pasosima da se cekira (i ja msm nosi se neki narandzasti papir) ja za to nijesam znao pa sam u poslednjem momentu skapirao za to i isao da cekam u tom redu. 
- Uvoz motora na trajekt, daj 1-2-3 eur sitno onom sto veze motor, vidim da svi daju a i on ti trazi, kaze da dobro sveze. 

- Na trajektu se ne petljate sa zenama (mladim i starim), moze da bude gadno. 
- Obezbedjenje je vj iz Srbije, nosite majice sa zastavama i javice vam se. Ako ste zaboravili nesto na moptorima, njih zamolite i odvesce vas dolje. 
- Rucak je 20-30 eur na brodu, ponesite hranu i vodu sa sobom. 
- Kafa ima na brodu za euro (i radi kartica).
- Internet je skup pakao i loš, ponesite knjige za citanje ili neku drugu zanimaciju. 

- Alkohol ima na brodu, ali nije na odmet ponijeti svoj. 

Prva stvar na koju da obratis paznju jeste da odmah sa trajekta (racunaj da je 8-9-10 uvece) ides u Oued Laou. 
Marokanski saobracaj je haotican, meni je bila frka da predjem iz Tanger Med luke (u koju isto pristajes) do Tanger-a. 65 kilometara puta kod nas i u Maroku u vecernjim satima nije isto.

Ostalo na prvi dio puta nemam nikakvih primjedbi. U Fes-u se spremite da mape ne rade, da je katastrofa snaci se, ja sam odsjedao u ovom hotelu 2 noci i ima dorucak Marokanski ukljucen u cijenu hotela https://www.booking.com/Share-LiUiSym bas je u blizini medine (sto mu dodje centar) a ovde na 2 minuta sam placao da mi cuvaju motor (5e noc) https://maps.app.goo.gl/iQkpvgPLXNbpTCbP6

U Mercugi sam boravio u ovom hotelu https://www.booking.com/Share-g6M38U sa vecerom i doruckom, nista fensi samo osnovne potrebe. 
I mislim da je prava steta sto u Mercugi ne spavate bar jos jednu noc, jer stizete posle podne, ujutru u 4-5 se ide na jahanje kamila uz svitanje, posle toga se vozi dzip safari ili mozda bagi/motor po pijesku i uz veceru se zavrsava drugi dan. E da u ovom hotelu imaju pivo! 

Od Kazablanke samo vrijedi Dzamija i nista vise. 

Par prakticnih savjeta, e-sim sa 20 gigabajta (ako telefon podrzava), ako ne na pumpi kupi se kartica i internet (nije im prvi put i msm da 20 giga je dovojno). 

Ponesi dosta od 5 i 10 eur (ja sam imao oko 300e sitno) i da pare se dignu tamo ili se mijenjaju euri (krupni).

Ako kupujes cigare/vodu/voce ili bilo sta drugo, po 10ak 20 centi ce dati naplate vise (u dirhamima). 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 26 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL 650 2008. ABS

https://youtube.com/@una_moto?si=jNtc73kGAJEVj9JF

Ovaj lik je krenuo sa Aljaske kroz Europu, i trenutno je u Africi, tacnije u Maroku. Ima finih savjeta gdje, šta kako pa pogledaj malo.
Mislim da lik zna šta radi

Sent from my iPhone using Tapatalk

On 2/21/2026 at 5:58 PM, Gile said:

Koliko racunas da treba para za to planinarenje? Onako okvirno?

@GileZnamo, oko 2300 EUR, sa top smeštajem, top klopom, bazenima, pustinjskim glampingom, hamamima, suvenirima, itd. Sa druge strane mislim da bi asketski ista ruta mogla da prodje iz za oko 1600, ili jos manje ako se ne ide na kabinu na trajektu. Pogledaj moje druge putopise i računice. Obrni okreni, ostaje pravilo od oko 100 EUR po danu za ful ili oko 60 minimum a da valja. Tako nekako 😄 Šta ti misliš?

• Sviđa mi se 1

On 2/23/2026 at 2:37 PM, mr.smith said:

https://youtube.com/@una_moto?si=jNtc73kGAJEVj9JF

Ovaj lik je krenuo sa Aljaske kroz Europu, i trenutno je u Africi, tacnije u Maroku. Ima finih savjeta gdje, šta kako pa pogledaj malo.
Mislim da lik zna šta radi emoji16.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

@mr.smithDa, već sam ga iscedio kao i tonu drugih linkova i YT video materijala.

On 2/23/2026 at 9:56 AM, kokot said:

Najviše smara ta vožnja trajektom od 2-3 dana i najskuplji pojedinačni trošak (solo kabina bila 500eur povratna). 

Jedino šta mi se čini u ovom momentu jeste da ste mnogo stvari stavili na listu a računajući da će biti u pojedinim momentima preko 40 stepeni, jedina stvar koja vam se ne radi jeste šetnja posle vožnje. 

U pravu si, ruta je bogata i nikada se sve ne stigne. I za vrućine stoji, naročito u Merzougi i Zagori, no imamo iskustva iz Mesopotamije, biče to ok.

@kokotŠto se trajekta tiče baš mu se radujem, kabina, klopa, paluba, viste, na tamo video materijali o Maroku i POIs plus detaljisanje zelja i planova, a na ovomo predah, refleksije i pisanje...ma radujem se skroz!

On 2/23/2026 at 2:15 PM, kokot said:

Pred ulazak na trajekt mora se biti najma je ja msm 5 sati i ima market veliki u luci (samo nema hljeba u marketu). 
- Prvo se ide na neki salter da se karta uzme (unutar zgrade pored marketa), 
- Pa se onda stane u red sa vozilima,
- Pa se ide sa pasosima da se cekira (i ja msm nosi se neki narandzasti papir) ja za to nijesam znao pa sam u poslednjem momentu skapirao za to i isao da cekam u tom redu. 
- Uvoz motora na trajekt, daj 1-2-3 eur sitno onom sto veze motor, vidim da svi daju a i on ti trazi, kaze da dobro sveze. 

- Na trajektu se ne petljate sa zenama (mladim i starim), moze da bude gadno. 
- Obezbedjenje je vj iz Srbije, nosite majice sa zastavama i javice vam se. Ako ste zaboravili nesto na moptorima, njih zamolite i odvesce vas dolje. 
- Rucak je 20-30 eur na brodu, ponesite hranu i vodu sa sobom. 
- Kafa ima na brodu za euro (i radi kartica).
- Internet je skup pakao i loš, ponesite knjige za citanje ili neku drugu zanimaciju. 

- Alkohol ima na brodu, ali nije na odmet ponijeti svoj. 

Prva stvar na koju da obratis paznju jeste da odmah sa trajekta (racunaj da je 8-9-10 uvece) ides u Oued Laou. 
Marokanski saobracaj je haotican, meni je bila frka da predjem iz Tanger Med luke (u koju isto pristajes) do Tanger-a. 65 kilometara puta kod nas i u Maroku u vecernjim satima nije isto.

Ostalo na prvi dio puta nemam nikakvih primjedbi. U Fes-u se spremite da mape ne rade, da je katastrofa snaci se, ja sam odsjedao u ovom hotelu 2 noci i ima dorucak Marokanski ukljucen u cijenu hotela https://www.booking.com/Share-LiUiSym bas je u blizini medine (sto mu dodje centar) a ovde na 2 minuta sam placao da mi cuvaju motor (5e noc) https://maps.app.goo.gl/iQkpvgPLXNbpTCbP6

U Mercugi sam boravio u ovom hotelu https://www.booking.com/Share-g6M38U sa vecerom i doruckom, nista fensi samo osnovne potrebe. 
I mislim da je prava steta sto u Mercugi ne spavate bar jos jednu noc, jer stizete posle podne, ujutru u 4-5 se ide na jahanje kamila uz svitanje, posle toga se vozi dzip safari ili mozda bagi/motor po pijesku i uz veceru se zavrsava drugi dan. E da u ovom hotelu imaju pivo! 

Od Kazablanke samo vrijedi Dzamija i nista vise. 

Par prakticnih savjeta, e-sim sa 20 gigabajta (ako telefon podrzava), ako ne na pumpi kupi se kartica i internet (nije im prvi put i msm da 20 giga je dovojno). 

Ponesi dosta od 5 i 10 eur (ja sam imao oko 300e sitno) i da pare se dignu tamo ili se mijenjaju euri (krupni).

Ako kupujes cigare/vodu/voce ili bilo sta drugo, po 10ak 20 centi ce dati naplate vise (u dirhamima). 

@kokot Hvala ti puno, druže! 🙌

Ovi saveti za trajekt su ti stvarno top top! Pokupio sam ih još onomad kad si pisao posle tvoje ture.

Ma stvarno, znaš koliko sam pretražio internet pripremajući ovu turu… govorim par jezika, spretan sam sa IA… ali bolje savete za trajekt nisam našao. Tvoji su nenadmašni, bravo druže! 👏

Jedino nisam razumeo ovo: “odmah sa trajekta (računaj da je 8-9-10 uveče) ideš u Oued Laou”. Kako to misliš? Trajekt pristaje u Med a spava se u Tanžiru na 55 km, to mi je jasno. Zašto Oued Laou?

Hvala i za savete u vezi Fesa. Tu imamo malu dilemu – imamo super riad u medini, ali kažu da treba parkirati na “dobro čuvanom” javnom parkingu. Meni to nije baš ok. Kakav je parking koji ti navodiš – zatvoren, čuvan, kamere? Treba li da nam je frka? Za ostala mesta nemam problem – u Marakesu hotel ima svoju garažu.

Takođe, što se tiče mapa – zašto kažeš da ne rade? Garmin ili Google?

Što se Merzouge tiče – spavamo, ali ne u gradu nego u pustinjskom kampu 20 km dalje. Plan je: šetnja po gradu, parkiranje u garažu, pa 4x4 do glamping kampa, kamile, zalazak sunca, berberska večera i muzika, blejanje pod zvezdama, spavanje u toploj odeći, ujutru izlazak sunca na dinama, doručak, pa 4x4 nazad do motora i pravac Todra i Dades! Ludilo!!! 🌵🌅🐪

I ove tvoje sitne preporuke na kraju – već odavno usvojene, genijalne su.

Hvala još jednom na iskrenosti i otvorenosti, stvarno cenim! 🙏

• Drug član, 1076 postova
  • Motocikl: V-Strom 650 '24; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83
pre 32 minuta, maxmladen je napisao:

Znamo, oko 2300 EUR, sa top smeštajem, top klopom, bazenima, pustinjskim glampingom, hamamima, suvenirima, itd. Sa druge strane mislim da bi asketski ista ruta mogla da prodje iz za oko 1600, ili jos manje ako se ne ide na kabinu na trajektu. Pogledaj moje druge putopise i računice. Obrni okreni, ostaje pravilo od oko 100 EUR po danu za ful ili oko 60 minimum a da valja. Tako nekako 😄 Šta ti misliš?

Mislim da ako povedes Bobija nece te ni 5000 okrpiti, bolje kreci dok se nije vratio iz Vietnama. Realno, stotkica je neka mera uvek bila. Taj trajekt me bunio, nisam imao ideju koliko moze da kosta.

• Haha 1

1 hour ago, maxmladen said:

Znamo, oko 2300 EUR, sa top smeštajem, top klopom, bazenima, pustinjskim glampingom, hamamima, suvenirima, itd. Sa druge strane mislim da bi asketski ista ruta mogla da prodje iz za oko 1600, ili jos manje ako se ne ide na kabinu na trajektu. Pogledaj moje druge putopise i računice. Obrni okreni, ostaje pravilo od oko 100 EUR po danu za ful ili oko 60 minimum a da valja. Tako nekako 😄 Šta ti misliš?

Na trajektu posebno ovako dugom kabija je "must have" razlog su stvari i udmor/umor. 

Oces na palubu, gdje ces sa stvarima iz hodnika ili pullman chair-a. U stolici se nikad neces odmoriti kao u krevetu. 

ako nije tajna @maxmladen koliko vas ide i koliko te je ispala kabina (sveukuopno sa motorima) meni je bila 500 povratna samo sto su otkazali trajekt u povratku i vracao se kopnom sa tim da su vratili 250 eur (pola).

• Sviđa mi se 1

@maxmladen jos jedan hint vezan za trajekt, na brodu se radi ulazak u Maroko, ako stizete recimo 3eg popodne u Maroko racunaj da kad budes vizu radio, stavi jedan dan ranije ulazak u Maroko. 

Npr ja sam pristajao brodom 15tog (sto sam i racunao kao dan ulaska u Maroko i od tad vazi viza) a ti u stvari ulazis 14tog jer na brodu te unosi u sistem. 

Papirice sto dobijes, cuvas i slikaj obavezno jer su vazni pri izlasku iz Maroka. 

• Sviđa mi se 1

On 2/23/2026 at 5:25 PM, kokot said:

@maxmladen jos jedan hint vezan za trajekt, na brodu se radi ulazak u Maroko, ako stizete recimo 3eg popodne u Maroko racunaj da kad budes vizu radio, stavi jedan dan ranije ulazak u Maroko. 

Npr ja sam pristajao brodom 15tog (sto sam i racunao kao dan ulaska u Maroko i od tad vazi viza) a ti u stvari ulazis 14tog jer na brodu te unosi u sistem. 

Papirice sto dobijes, cuvas i slikaj obavezno jer su vazni pri izlasku iz Maroka. 

@kokotSve jasno, hvala!

• Sviđa mi se 1

On 2/23/2026 at 5:21 PM, kokot said:

Na trajektu posebno ovako dugom kabija je "must have" razlog su stvari i udmor/umor. 

Oces na palubu, gdje ces sa stvarima iz hodnika ili pullman chair-a. U stolici se nikad neces odmoriti kao u krevetu. 

ako nije tajna @maxmladen koliko vas ide i koliko te je ispala kabina (sveukuopno sa motorima) meni je bila 500 povratna samo sto su otkazali trajekt u povratku i vracao se kopnom sa tim da su vratili 250 eur (pola).

@kokotNije tajna, druže. Ide nas dvojica, a možda još dvojica. Povratne karte za dvojicu sa dvokrevetnom kabinom sa prozorom plus kupatilo, kao i sa vaučerom za hranu od po 100 EUR za svakog, te osiguranje za motore, je ukupno koštalo 1450 EUR, odnosno 725 EUR po osobi i motoru, od čega je 100 EUR za hranu i osiguranje, tako da bi klot cena po osobi za bolju kabinu bila oko 625 EUR, odnosno oko 580 EUR za kabinu bez prozora. To ti je to.  Da dodam, platiš odmah pri rezervaciji oko 15 posto od celog ceha, a ostatak najkasnije do mesec dana pre ukrcavanja.

• Sviđa mi se 1

On 2/23/2026 at 9:56 AM, kokot said:

@kokotŠto se potencijalnih vrućina tiče, ovo je projektovana situacija, odnosno očekivani uslovi za vožnju ... 

image.png.62d8907fa1dd2bda1dee8694396a68c9.png

image.png

• Sviđa mi se 1

• abc, 917 postova
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Knjiga se plaća, ali ima korisnih informacija i dobiju se gpx rute koje su opisane :

TRIPPLANNER.PRO

Gotowe  i sprawdzone  Plany Wypraw Motocyklowych!⭐Najlepsze Trasy Motocyklowe⭐Zobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejNOWOŚĆZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejJUŻ WKRÓTCEZobacz więcejJUŻ WKRÓTCEZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejNOWOŚĆ - JUŻ WKRÓTCEZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejZobacz więcejJeśli Ty też:Nie chcesz tracić czasu na żmudne wyszukiwanie w necie, tworzenie tras i układanie wszystkiego w logiczny…
  • Sviđa mi se 1

HITNA SITUACIJA!

Imamo uplaćen avans od 292 €, 20 posto od pune karte, za dve trajekt karte iz Đenove za Maroko za 1. maj. Do narednog utorka potrebno je doplatiti 1170 jura do pune cene, koja iznosi 731 jura po osobi sa motorom.

Situacija sa ratom i gorivom se dodatno komplikuje, odnosno postoji realna bojazan da do 1. maja cena goriva ode i do 4 € po litru ili da ga bude teško naći.

Pitanje je šta uraditi: da li sada doplatiti do punog iznosa ili odustati i izgubiti avans od 292 jura, 146 svaki?

Zanimaju me vaša razmišljanja , šta biste vi uradili na našem mestu?

• Drug član, 3443 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac

Prvo bih se potrudio da saznam kakva je situacija u Maroku i sve tamo sa gorivom. Da li njih pogađa sve ovo kao što pogađa Evropu?

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Bmw GS 1250 Adventure

Postovanje i pre svega srecan put,zamalo da pogodimo isti dan polaska,ali ipak smo odlozili polazimo-10tak dana posle Vas ,pa se mozda sretnemo,nadam se da se necemo ispeci od Sunca.Stim da mi idemo kopnenim putem do Tarife,a imamo 10/11 dana Maroka(znam da nije ni to dovoljno)dobro bi bilo ako vec ides pre nas  da posaljes neki info pre svega oko smestaja/puta ako se negde prodje dobro ili bude lepo za preporuku!Mi Maroko bukvalno vozimo kontra od Vas ali su nam slicna mesta spavanja!!!Evo moj broj telefona pa se javi 063239999!!!!

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja