Zarkela 1966 Napisano Jun 25 (promenjeno) Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Temu otvaram sa ciljem pisanja iskustva prilikom prodaje motora. Nisam siguran da postoji slična tema. Cilj teme je: Pravne regulative, zakoni, lična iskustva itd... Elem, pošto i sam prodajem motor. Došao sam do neke dileme, šta raditi prilikom prodaje. Agent za osiguranje a i advokat su me savetovali da se vozilo, naročito motocikl, naispravnije prodaju tako što se prilikom dolaska kupca isplati novac, overi kupoprodajni ugovor kod notara i odjavi saobraćajna i tablica vrati u SUP. Ono što mi je ostalo kao zanimljiv a i zabrinjavajući podatak da bez obzira ukoliko se sačini ugovor koji je pravno važeći, overen kod notara i budući vlasnik otera vozila sa važećom saobraćajnom i tablicom na mom imenu mene to ne oslobađa odgovornosti u slučaju saobraćajne nezgode, ne daj bože smrtnog ishoda itd... Naime, ugovor jeste dokaz o utuđenju ali ostaje ono ali, u praksi se pokazalo da je mnogima zagorčan život nemarnošću drugih. Može da se desi da budući vlasnik nikad ne prevede vozilo, da ga vozi neregistrovanog, da izvrši niz prekršaja i tada sud tereti vlasnika bez obzira na važeći ugovor. Situacija koja se desila. Dečko je prodao vozilo, napravio ugovor i overio. Kupac nikada nije preveo na sebe, nije vratio tablice već je te tablice stavio na drugi neregistrovani auto i izazvao saobraćajnu nezgodu sa tešlim ishodom. Epilog, tri godine natezanja po sudovi. Šta mislite o svemu ovome i koja su vaša razmišljanja? Ako ima neko stručan da sve to razjasni i objasni šta je najispravnije i kako se postaviti prilikom prodaje motora, a i drugih vozila. Promenio Jun 25 član Zarkela 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 452 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 174 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Nisam stručnjak, ali zakoni (nažalost ne svi ali većina) se kreiraju na osnovu zdravog razuma i logike, kako se normalnim, kulturnim i primerenim ponašanjem ne bi nesvesno kršili. Svesno ili nesvesno, otvorio si pitanje kada kupac postaje vlasnik (bilo čega: motora, kuće, livade...)? Kada se kupoprodajni ugovor overi kod notara ili u nekom sledećem koraku...? Ako pričamo samo o vozilima, odjava i vraćanje tablica čak nije ni obavezujuće za prethodnog vlasnika, možda ostaje na istoj registarskoj oznaci a budući vlasnik od datuma ugovora preuzima zakonske obaveze, isto i za polisu osiguranja i saobraćajnu. Situacija o kojoj pišeš možda ima svojih specifičnosti, recimo da je reč o poklonu, dok ga onaj koji prima poklon ne ozvaniči (prevede na sebe), vlasnik je samo jedan, tome se ranije pribegavalo kako kupac ne bi čekao prodavca da se plati prevod. Slično bi bilo kao kada bi neko ukrao auto od osobe A, tablice od osobe B, napravio saobraćajnu nezgodu i pobegao sa lica mesta. Policija mora utvrditi sve činjenice... nažalost, ako osoba A i osoba B nisu prijavile krađu, sigurno su u tom procesu prvookrivljeni dok se ne dokaže drugačije onda na scenu stupaju svedoci, dokazivanje da su to uradile osoba A i B...itd... Ja sam pre neki dan prodao motor tj. u Petak popodne kada ne rade notari, a ne rade ni subotom, napisali smo i potpisali ugovor, ja ga u Ponedeljak overio, poslao njemu, on overio itd... sve u najboljem redu. Da je kupac bio problematičan ili previše harizmatičan, svakako bi moja lična odluka bila: dođi u vreme kad notar radi ili odustani od kupovine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 8499 Napisano Jun 25 Drug član, 3203 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam i prodao bar dvadesetak motora i desetak automobila, neke na ovlašćenje, neke sam prenosio. Nisam nikada imao nikakav problem. Jeste da me zove neko posle neku godinu da prenesemo motor, ali to ne shvatam kao neku problematiku. Kad bi se prekopalo, od '85. do danas se mnooooogo motora i automobila još vodi na mene. Desilo mi se i da me posle šest dana od prodaje zove peta!!! osoba kod koje je moj auto (s oko 50 000 km manje za tih čest dana ). Previše strahujete, čini mi se. Da, dese se sranja, ali po mom znanju i saznanju, toliko retko da je verovatnija šestica (ne kažem sedmica) na lotou nego problem. Opustite se. Napišite kupoprodajni ugovor, potpišite ga (najbolje pred svedocima), priznanicu za isplaćenu cenu i dalje sve ide uobičajeno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Svodi se na licnu procenu kakav je kupac. Na moje pitanje kod agencije za osiguranje. Zasto ugovor nije taj koji je pravosnazan i da od momenta potpisivanja kupac preuzima svu odg. Receno mi je da SUP i sud u momentu cinjenja dela ne prepoznaje kupca kao vlasnika vec je to vlasnik saobracajne i tablica. A tada je na vlasniku da sa sebe skine odgovornost. Pravi put bi bio da se odjave tablice i saobracajna. Ugovor o poklonu je nesto sasvim drugo, osporiv je na sudu itd... Ovde se misli pre svega na momenat gde je potencijalni kupac moguci problematicni lik koji ce svojim delom ili nehotice ili sa namerom uciniti prekrsaj. Na koji nacin se zastiti da zivot ne postane pakao? Ako vec ugovor to nije upotpunosti. Nisu svi u mogucnosti da uzmu prikolicu ili kombi. Ne znam, bas me je onako trglo sve to i ostao sam zatecen. Agent mi je naveo sijaset primera kako je doslo do problema a postojao je overen ugovor. Da ne govorim o tome na koji nacin se zastiti od toga i proveriti da li neko ima zabranu otudjenja? Da li je to uloga notara pre potpisivanja ugovora? Ovo je tema za razglabanje o zastiti i prodavca i kupca. Evo primer. Dodje osoba iz Nisa za Suboticu. Sastave ugovor i on ode za Nis sa tablicama i saobracajnom. I nikada se vise ne javi. Vozi tako to vozilo po selima, ne zeleci da ga uopste registruje. Fakticni je on na gubitku jer je vozilo nelegalno, ali i osoba koja je prodala to vozilo je u ogromno problemu u slucaju neke nezgode ili ne daj boze smrtnog ishoda. Sudovi, stres itd... Celo pre podne citam da li je ugovor taj koji stiti upotpunosti i nailazim na oprecne odgovore, ali moj zakljucak je da ne stiti do god saobracajna odnosno vozilo ne predje u potpuno vlasnistvo kupca. Bilo kao odjavljeno ili kao registrovano i naravno placen porez. Ono sto sam nasao da postoji opcija preko euprave da se prijavi sup-u prodaja vozila, ali na e upravi osim placanja poreza nista drugo nisam nasao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 8499 Napisano Jun 25 Drug član, 3203 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan A i oko ugovora... Koliko znam, nije potpuno validan dok ne bude plaćen porez na promet. Država hoće svoj deo, ništa ih ne zanima, samo da otmu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 (promenjeno) Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, misa-pei je napisao: Kupio sam i prodao bar dvadesetak motora i desetak automobila, neke na ovlašćenje, neke sam prenosio. Nisam nikada imao nikakav problem. Jeste da me zove neko posle neku godinu da prenesemo motor, ali to ne shvatam kao neku problematiku. Kad bi se prekopalo, od '85. do danas se mnooooogo motora i automobila još vodi na mene. Desilo mi se i da me posle šest dana od prodaje zove peta!!! osoba kod koje je moj auto (s oko 50 000 km manje za tih čest dana ). Previše strahujete, čini mi se. Da, dese se sranja, ali po mom znanju i saznanju, toliko retko da je verovatnija šestica (ne kažem sedmica) na lotou nego problem. Opustite se. Napišite kupoprodajni ugovor, potpišite ga (najbolje pred svedocima), priznanicu za isplaćenu cenu i dalje sve ide uobičajeno. Prodao sam i ja, i isto tako, pa sam imao problem da decko ne zeli da plati porez, do toga da je vozio auto neregistrovan sa mojim tablicama po bg-u. Sreca u nesreci tada nisu bile ove silne kamere. Promenio Jun 25 član Zarkela Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1974 Napisano Jun 25 Zainteresovan, 486 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan U slučaju da se taj neki kupac ne javi kako ste se dogovorili a oterao je vozilo, prijaviš krađu pa nek on objašnjava posle šta je i kako je i otkud to vozilo kod njega. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MoToM 3958 Napisano Jun 25 Ne silazi, 5078 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Triumph Daytona 1000 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Zarkela said: Ako ima neko stručan da sve to razjasni i objasni šta je najispravnije i kako se postaviti prilikom prodaje motora, a i drugih vozila. Ima, kako da ne. Naš advokat Miloš @Skyrunner 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, VLAD81 je napisao: U slučaju da se taj neki kupac ne javi kako ste se dogovorili a oterao je vozilo, prijaviš krađu pa nek on objašnjava posle šta je i kako je i otkud to vozilo kod njega. Kako da prijaviš krađu kad imaš zabelešku u vidu ugovora. Ne možeš da ga teretiš jer si svesno potpisao i uzeo novac. A sup ne rešava lična pitanja, jedino privatna tužba. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 282 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan Da ne komplikuješ bezveze, kao što si napisao pare, notar i odmah preko e uprave generišete uplatnicu za porez na ime kupca i to plati "na tvoje oči" i miran si tj. zakonski pokriven. Kupac ima rok od 10 ili 15 dana da izvrši prenos, to je već njegova obaveza 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 (promenjeno) Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan S obzirom da su tablice i saobraćajna vid ličnog dokumenta odnosno obeležja, odgovornost vlasnika je da se stara o njima. I samim tim je vlasnik u prekršaju što je dao svoj dokument drugoj osobi i ona je sa tim načinila prekršaj. Evo jedan zanimljiv podatak. Isto kupljeno vozilo, desila se saobraćajna nezgoda. Kupac je bio kriv ali sud i osiguranje nisu imali mogućnost da mu naplate troškove, te su od vlasnika vozila bez obzira na ugovor jer je na njemu i dalje bila polisa i saobraćajna tražili isplatu. Promenio Jun 25 član Zarkela Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, nuk je napisao: Da ne komplikuješ bezveze, kao što si napisao pare, notar i odmah preko e uprave generišete uplatnicu za porez na ime kupca i to plati "na tvoje oči" i miran si tj. zakonski pokriven. Kupac ima rok od 10 ili 15 dana da izvrši prenos, to je već njegova obaveza A šta raditi sa tablicama i saobraćajnom? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 282 Napisano Jun 25 (promenjeno) Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan To kupac predaje u sup-u svog prebavališta Promenio Jun 25 član nuk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1974 Napisano Jun 25 Zainteresovan, 486 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Zakonski rok za plaćanje poreza i prenos apsolutnih prava je 15 dana. Ako kupac to ne učini već je u prekršaju. Prijaviti problem i to bi trebalo da bude dovoljno pokriće. Ne mogu ja nekoga naterati da ispuni svoju zakonsku obavezu. Ako je već dozvoljeno da kupac može odjaviti vozilo onda moraju biti i ove situacije pokrivene. Nemam sumnje uopšte da je u stvarnom životu drugačije i da se javljaju ovakve situacije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Da, kupac predaje. To je sve uredu kada je sve ok i u većini slučajeva se tako završi. A ovde je reč o tom jednom procentu ili deset, nije bitno. Kada ne ide po nekom redu i planu već se stvari nepotrebno zakomplikuju usled nemarnosti ili zlonamernosti kupca u jednom slučaju i u drugom u slučaju nastanka štete, smrtnog ishoda itd... S obzirom da je upitanju motocikl verovatnoća drastično raste. Možda je tema mlaćenje prazne slame, ali valjalo bi čuti negativna iskustva i na koji način se sve to rešilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan pre 22 minuta, nuk je napisao: Da ne komplikuješ bezveze, kao što si napisao pare, notar i odmah preko e uprave generišete uplatnicu za porez na ime kupca i to plati "na tvoje oči" i miran si tj. zakonski pokriven. Kupac ima rok od 10 ili 15 dana da izvrši prenos, to je već njegova obaveza Pitao sam agenta osiguranja da li je u ovom slučaju prodavac zaštićen. Rekao mi je da nije sve do god je saobraćajna na njegovom imenu i nije odjavljena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 452 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 174 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan @Zarkela moj lični savet i stav bi bio da u svakoj potencijalno neprijatnoj ili neprimerenoj situaciji kupoprodaje koristiš isključivo intuiciju a ne razum ili emociju... tako da je često najbolje odustati od "nesigurne" prodaje vozila jer koliko god da je tanak novčanik ili frka... živci i lično zdravlje su mnogo preči... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1966 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan To apsolutno, procena potencijalnog kupca je od izuzetne važnosti. Mada procena ume i da prevari. Jedne godine prodavao sam Fiat Stila 1,9, beše to 2013. god. I dođe dečko sa devojkom, treba im auto da idu na more, uzimaju se itd da im dam ponomoć pa će on prevesti auto i tad sam se opekao, popustio po prvi put.. Najljubazniji moguće su bili, sasvim normalni ljudi. Da bi se na kraju ispostavilo da je on sutradan preprodao automobil, da nije hteo da plati porez, bio bezobrazan i drčan, da nije hteo da se javlja na telefon itd... a ja ne bio ja, stavio u punomoći da nema prava da registruje i otuđi vozilo bez moje saglasnosti. Malo je reći da je bio besan itd... Samo sam mu poslao opomenu pred tužbu, na kraju mesec dana igranke i zivaca da ja skinem sa sebe odgovornost. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 11155 Napisano Jun 25 (promenjeno) Drug član, 3543 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Džies Prijavi odgovor kao problematičan Nikako ugovor o poklonu, ako kupac tj. poklon primaoc napravi njesra, naplaćuje se od osiguranja poklon davaoca, jer se na njega vodi još polisa. Ja kad sam zveknuo s prvim Banditom, na Divčibarama u Stila tako je bilo,ja kriv 200%,zverao,naravno odmah sam potpisao krivicu. Zove čovek, stiglo mu na naplatu... Samo kupoprodajni overen, prenos vozila je tek sa plaćenim porezom na promet. Skoro sam kupio Twinga iz BGa, vozio par meseci sa BG tablama, pre toga sam platio porez, kažu u agenciji ostalo kad mu istekne rega, tako je i bilo. 03 juna na tehnički,ja vratio BG table, uzeo AR...(5500 porez, 28500 prva,Twingo 1.2 16v 2001, ala delju...) Ali sam dotle baš pazio na kamere, relativno je to lako posle dokazivo ali ipak da ne opterećujem prodavca... Blekija sam skoro u Sd prodao, oterao ga momak, istekla rega za dan, ja nisam video, mislio kasnije. Pratio ga do izlaza... On odjavio tamo i td.. Nisam bio rad ali mi jedan reče, provereno, ako kamere zabeleženo prestup 10000 tj. pola u roku od 8dana.Onda teraj... Promenio Jun 25 član shoyyka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 12998 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2971 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan @nuk je sve lepo napisao: 1. Pare 2. Notar 3. Plaćanje poreza preko e-uprave Ako hoćeš da budeš 100 % siguran, 4. Odjava tablice i saobraćajne. Odjava se ne plaća, u istom sup-u novi vlasnik uzima tablicu na svoje ime, saob. za 7 dana... E sad, pre prodaje vozila, u cenu možete dodati tih 50 evra za prenos i 30 za novu saobraćajnu i tablicu, ako je vozilo i dalje registrovano, i vi mu platite preko e-uprave porez i vi mu platite novu saob. i tablicu. Gest dobre volje, a vi čisti... Primer, ako je iz drugog grada. Ili motor u kombi bez tablice, ili mu dovezete, pa pravac u sup da odjavite vašu tablicu. Ovako bi trebalo biti 100 % čisto, ali...ko još radi ovako ? Uvek idemo bez stavke 4, na poverenje... Ja sam prodao Liberty u Bg, završili kod notara, ja platio porez 1 crvena (tada se čekalo par dana na pečat), zvao ga nekoliko puta da dođe po papir, sve nema vremena. Par meseci kasnije zove me novi kupac iz NS za prenos ! Rekoh mu, ne poznajem te, porez je plaćen... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11829 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Da li vam je neki kupac trazio racun za motor kupljen u salonu? Da pojasnim motor kupljen u salonu nov ,registrovan na moje ime,kupac mi trazi racun i ostale papire koji nisu zavrsili u mupu.Uvati se za taj racun,kao da je to naj vaznije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 12998 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2971 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan Kaži da si ga predao u Mup, kao dokaz da ga nisi ukrao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11829 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan moze li da napravi neku zloupotrebu sa mojim podacima? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 12998 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2971 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan E to ne znam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZoranP 280 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 162 postova Lokacija: Futog Motocikl: Qingy sm200 SV650N Prijavi odgovor kao problematičan 2016. sam prodao auto pred istekom registracije, čovek je uspeo da produži registraciju bez mene, na moje ime. Onda je prodao auto u Sombor. Saznao sam tek kada me je novi vlasnik kontaktirao zbog prevoda. Ni njemu se nije žurilo, nego je cekao istek registracije. Sreća pa se ništa nije desilo. Motor kad sam prodavao odmah smo napravili ugovor kod notara, ali novi vlasnik nikad nije platio porez. Tako da kad je on prodao dalje, njegov kupac je dosao da napravimo novi ugovor. Kad sam kupio zadnji motor odmah smo radili prevod. Znači od notara na tehnički zajedno. Sve smo završili za dva sata. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...