Bojan_Jgd 2447 Napisano Četvrtak u 10:50 (promenjeno) Drug član, 1670 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Luka9905 said: Ako je sve ispravno, onda je sasvim razumljivo da kažu da je posledica neadekvatnog korišćenja, jer sumnjam da postoji toliko nekvalitetan disk koji se u uslovima normalne i redovne vožnje pokrivi u prvih 10k kilometara. Ali postoji očigledno Drugar je menjao dva puta diskove na SVT650 u prvih 17K. Pokriveno je garancijom bilo, ne mogu da kažem ali je bilo potrebno brdo poziva i mejlova....ali baš mislim brdo. Urađeno je kod Gagija u Balosavi (dok je još hteo da radi Kineze i bio ovlašćeni). Ovde samo moram da dodam, nije do Gagija bilo odugovlačenje nego zbog distributera. On odradi posao za čas i lak je za dogovor. Promenio Četvrtak u 11:32 član Bojan_Jgd 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 9882 Napisano Četvrtak u 10:54 (promenjeno) Ne silazi, 3333 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ok, izvini @Marko86nf ali moraću malo da se napravim pametan zbog ljudi koji čitaju, jer mašite suštinu. Kada se zadnji amortizer sabija lanac se zateže. Najviše je zategnut kada amortizer dođe do kraja svog hoda, odnosno zadnji točak skroz gore, dokle može (bottom out) Ako u tom trenutku nije malo labav - ima da se istegne ili da napravi štetu u motoru, kod osovine prednjeg lančanika. Znači za zategnutost lanca uopšte nije bitno koliko je težak vozač, da li se voze dvoje itd. Jer u nekim situacijama amortizer uvek može maksimalno da se sabije. Recimo ne primetiš veliku rupu i naletiš na nju. Da neko sedne na motor i da se proveri zategnutost lanca ima smisla samo ako zadnji amortizer može da se sabije do kraja. Znači da drugi čovek dodatno pritisne rep, da proba da ga sabije pa da treći proveri da li je u toj situaciji lanac pretegnut. Mada ne znam kako bi to uspeli da urade. Imali smo u ekipi situacije da imamo neke stare enduro motore koji imaju veliki hod a nismo imali servisno uputstvo. Onda se otkači amortizer da točak može slobodno da ide skroz gore do kraja. Onda u toj situaciji podesiš lanac da bude sasvim malo labav. Znači da kad točak ode skroz do kraja da ne pretegne lanac. Onda zakačiš amortizer, staviš motor na ćopavu i izmeriš slack. I to je to, to ti je referentna tačka za ubuduće i idealan slack za taj motor. Jer naravno zavisno od modela i konstrukcije svaki motor ne zateže lanac na isti način - neki manje neki više. I maltene je to ono što radi fabrika i upiše ti podatak u servisnu knjigu. I to je cela filozofija. Majstori sigurno mogu po iskustvu da ocene i ovako, verovatno im je iz nekog razloga lakše kad neko sedne na motor, a i ne može mnogo da se pogreši jer obično slack ide od 2 - 3 cm do 7 sam maksimalno video za putne motore. Ali ako hoćeš baš precizno - jedino servisna knjiga. Da iskoristim opet ovu sliku kao ilustraciju Promenio Četvrtak u 11:00 član živke 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8406 Napisano Četvrtak u 10:58 (promenjeno) Drug član, 2368 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sto je kolega pisao za diskove je jedan izolovan slucaj na CF-u. Nisam jos video da se neko zalio na diskove na CF-u Kada sam imao problem sa displejem, zvao sam da ih pitam sta da radim, pitali me koji je model i dodji odmah sutra da ga menjamo. U servisu jao kao promrmljah tiho da li je u garanciji, rekose naravno da jeste, nisu ni pitali koliko je motor star ni gde sam radio servise. Htedoh da napisem za lanac ali @živke me je preduhitrio. Pisao sam vec ali cu ponoviti: Labav lanac koji se ne cuje u toku voznje (ne udara nigde) je dovoljno zategnut lanac Promenio Četvrtak u 11:04 član Sharky - Alex 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 2447 Napisano Četvrtak u 11:33 Drug član, 1670 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se. Tek sada vidim koja je tema. Bespotreban off topic sam napravio sa diskovima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24883 Napisano Četvrtak u 11:37 Integrisan, 8070 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Kinezi da povecaju cenu motora za 200-300$ i ubace bolje lezajeve tockova, bolji lanac, bolje diskove umesto postojecih... Ma nije to ni toliko, mozda 200$... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 3336 Napisano Četvrtak u 11:51 (promenjeno) Drug član, 568 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Bojan_Jgd said: Drugar je menjao dva puta diskove na SVT650 u prvih 17K. Upravo zbog toga mora prvo da se proveri da ne postoji uzrok, jer ako prvi put nisi pronašao uzrok možeš očekivati da će se pokriviti i sledeći set koji staviš veoma brzo. Ne isključujem mogućnost da može biti do nekvalitetnog materijala, da me ne shvatiš pogrešno, samo je to stavka na koju bih lično poslednje posumnjao. Da dodam, mislim da nije Off, nadovezali smo se na temu o modelu iz naslova i priču da pokrivljeni diskovi nisu zamenjeni u garantnom roku. Promenio Četvrtak u 11:52 član Luka9905 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 952 Napisano Četvrtak u 12:23 (promenjeno) Drug član, 846 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan Ja stvarno ne mogu da zamislim da neko 10000Km na motociklu koči samo zadnjom koliko god da vozi lagano ili je operisan od vožnje, da se kolokvijalno izrazim. Ako je stvarno istina, kladio bih se da je ipak ponekad koristio prednju taman toliko neadekvatno da je pokrivio diskove pre nego što bih sumnjao u same diskove, posebno na modelu gde to nije poznata pojava On 5. 8. 2026. at 9:10, M a R k o je napisao: Pozz Podelio bih sa vama tudje iskustvo sa Mt800 Prijatelj je kupio pre nepune dve godine ,trenutno nepunih 10000km (9800).Pre neki dan svraca kod mene,uzimam motor da okrenem krug po kraju (par km) i primecijem da pri kocenju guvernala trese.Skrenem mu paznju da nesto nije u redu,tj da su mu diskovi krivi.Covek je penzioner,vozi lagano i nije ni primetio problem,kaze koristi samo zadnju kocnicu... Odlazi u servis,i tamo potvrdjuju da su diskovi krivi i da to ne podleze garanciji,ali mogu pokusati da provuku ako kinezi odobre.Mail je poslat i ceka se odgovor. Promenio Četvrtak u 12:59 član nuk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8406 Napisano Četvrtak u 13:54 Drug član, 2368 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Dobar prijatelj je kupio Hondu NC750x mesec dana pre nego sto sam ja kupio 800MT. Uglavnom se vozimo zajedno. Uskoro ce da menja po drugi put set lanca sa lancanicima. Ja tek sada planiram prvi put da menjam. Uskoro ce i drugi set guma da kupuje, ja pre mesec dana zamenio prvi put. Zamenio je lamelice Zeza ga prekidac copave Zeza ga menjac Dva puta mu otpao centralni kofer Zamenio je jednom akumulator…. To je ono sto mi je sada iz prve palo na pamet. Sustina: mogao bih sad da pisem kako je ta honda tesko sranje od motora, ali ja poznajem dobro tog prijatelja. Imao je dva laksa pada, jos gore je sto se u mehaniku ne razume ama bas uopste, odrzavanje mu uopste nije jaca strana. Kupio je motor da se vozi i vozi ga kod kojekakvih majstora, bas kad je stani pani ja mu sredim nesto 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7614 Napisano Četvrtak u 14:36 Enduraš, 6793 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, Marko86nf said: Sve se ja sa tobom slažem oko upitsva i da, svi ga imamo, koji god motor da sam imao, odem u ovlašćeni i oni kažu sedi na motor... na tu metodu ako nisi naišao, onda nisi mnogo načitan oko toga... meni i vrv svima nama koji odemo do servisa i popričamo sa majstorima je logično, a ako tebi nije, pitaj da ti objasne. Kao sto sto sam rekao, provera dotegnutosti lanca nije neka nauka, ali ako vec nisi ni najmnje vičan, odeš do servisa, dva minuta im treba da ga dotegnu, ako uopste treba i to je to... zašto odma' mora neka rasprava jbt i neko prepucavanje ko je pametniji i šta je bolje uraditi... niko ne zna sve, samo svi znaju sve, a kad ne znas baš nista, odes do majstora i rešiš aebi problem... ako ga uopšte ima... Juce si seo prvi put na motor i sad ćeš ti meni da objašnjavaš da li sam vičan ili nisam, ne znam upste čemu takav ton, niti sam te prozvao niti nesto lose napisao i gde si uopšte video raspravu i mom postu ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 14:48 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 14:53 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan pre 13 minuta, aca-pn je napisao: Juce si seo prvi put na motor i sad ćeš ti meni da objašnjavaš da li sam vičan ili nisam, ne znam upste čemu takav ton, niti sam te prozvao niti nesto lose napisao i gde si uopšte video raspravu i mom postu ? Prvo, nisam ja rekao tebi kao tebi da li si TI lično vičan ili ne, nego bilo koja osoba koja vozi motor niti te znam niti poznajem, tako da nije realno da bilo sta kazem o tebi, pa evo ni ti o meni, jer ja motor ne vozim od juče, sad će 32 godine kako to radim, ali kako nisam od onih sto znaju sve, ja pustam da svako radi svoj posao, majstor sredjuje lanac, ne ja i tačka. I nemoj da te radi na agresiju, nema smisla Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7614 Napisano Četvrtak u 15:50 Enduraš, 6793 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan To da vozis motor 32 god a da ti za sve to vreme majstor doteze lanac pricaj nekom drugom jer pre 30 god je bilo ukupno 5 majstora u Srbiji i bas bi se zezali oko tebe da ti dotežu lanac.... Pre 30 god 99,999% ljudi je te osnovne stvari radilo samo, menjali ulje, gume, sitne popravke itd. To je sada došlo pomodarstvo da su novi motori lako dostupni za kupovinu, kupuju ih ljudi koje motori u suštini i ne interesuju, nego eto kao u modi je sto da se ne proba. I naravno sto bi se zanimao oko lanca, ima ko će. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 1020 Napisano Četvrtak u 17:26 Zainteresovan, 780 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, Marko86nf said: odem u ovlašćeni i oni kažu sedi na motor Gresis druze. Ja bih promenio majstore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VOKS081 103 Napisano Četvrtak u 17:33 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Honda CB500X - CFMOTO 800MT - ET4 125 Prijavi odgovor kao problematičan Evo i ja da ukljucim MarkoNf je ovdje 100 u pravu… lanac se doteze kod majstora sa sjedenjem… nemam malo godina a i ovi moji majstori nisu bas djeca… i nije da se nisu vozili…. Slack se provjerava bez, ali se doteze sa opterecenjem… 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 17:34 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, aca-pn je napisao: To da vozis motor 32 god a da ti za sve to vreme majstor doteze lanac pricaj nekom drugom jer pre 30 god je bilo ukupno 5 majstora u Srbiji i bas bi se zezali oko tebe da ti dotežu lanac.... Pre 30 god 99,999% ljudi je te osnovne stvari radilo samo, menjali ulje, gume, sitne popravke itd. To je sada došlo pomodarstvo da su novi motori lako dostupni za kupovinu, kupuju ih ljudi koje motori u suštini i ne interesuju, nego eto kao u modi je sto da se ne proba. I naravno sto bi se zanimao oko lanca, ima ko će. Druže, ti si kao žena i baš bi se prepucavao... možda ti se svidja ili ne ali ne dotežem lanac sam... i da je to stvarno tako lako i bezbrižno ne bi imao samo 3 vulkanizera koji hoce i da skini točak kad ti krpe gumu, nego te šalje u moto servis... kemoimpex ti kaže donesi točak, euroguma, beoguma.. Svi isto kažu, donesi točak, nećemo da skidamo, jer posle treba to naštelovati... ali evo ja se povlačim iz ovoga, zaboravi da sam bilo šta rekao, izvini molim te što sam ti uporopastio dan sa ovim sto ja za sve idemo kod onih sto treba da se ide Probaj da se flešbekuješ, da ako bueš spavao noćas... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tloken 136 Napisano Četvrtak u 17:35 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Voge 625DSX, Tomos a3 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, nuk je napisao: Ja stvarno ne mogu da zamislim da neko 10000Km na motociklu koči samo zadnjom koliko god da vozi lagano ili je operisan od vožnje, Moj deda je 50 godina na tomosu koristio samo zadnju kocnicu, neko mu je rekao da ako koci prednjom prevrnuce se u napred (na Tomosu?????), tako da apsolutno verujem u pricu. 2 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24883 Napisano Četvrtak u 17:38 Integrisan, 8070 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pa to su ljudi koji su vozili Tomose, i eventualno Jawe posle, nikada prednju nisu koristili... A u 90% slucajeva, nije ni radila... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 17:38 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, VOKS081 je napisao: Evo i ja da ukljucim MarkoNf je ovdje 100 u pravu… lanac se doteze kod majstora sa sjedenjem… nemam malo godina a i ovi moji majstori nisu bas djeca… i nije da se nisu vozili…. Slack se provjerava bez, ali se doteze sa opterecenjem… Ja radim automehaniku, ali se ne petljam u tudje poslove, a srbija je puna takvih i zato imamo ovakve njuške od servisera, priučenih majstora, nadrimehaničara meni je ovo 4 motor u nizu i da je nov, ne pipam nista da mi sutra ne bi pamet9vao neko do njih, ali zato evo sad imam ovde stručnjake pun ih Q... forum. 100 godi a nisam hteo da se ovde "učlanim" i evo posle dve godine mi muka od proseravanja i pametovanja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VOKS081 103 Napisano Četvrtak u 17:43 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Honda CB500X - CFMOTO 800MT - ET4 125 Prijavi odgovor kao problematičan Samo opusteno, ja sam za to da svako iznese svoje misljenje, ali bez uvredljivljih tonova i sa neke visine 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 17:49 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, VOKS081 je napisao: Samo opusteno, ja sam za to da svako iznese svoje misljenje, ali bez uvredljivljih tonova i sa neke visine Tako je, ne znam cemu odmah agresija... ovde sve bajkeri, ovde bi atmosfera trwbbalo da bude top, a ne da se teme svode na prepucavanje o vredjanje ničim izazvano... zavrsavam ovde sa pisanjem, od sad opet samo pratim sta se pise i mirna bačka... da bi neki mogli mirno da spavaju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VOKS081 103 Napisano Četvrtak u 17:53 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Honda CB500X - CFMOTO 800MT - ET4 125 Prijavi odgovor kao problematičan Zasto? Ne bih ja odustaonod pisanja… evo vecina kaze da je onajl lanac ok, po meni nije… ali nisam strucan i ne zelim da se miješam… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7614 Napisano Četvrtak u 17:57 Enduraš, 6793 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, Marko86nf said: Tako je, ne znam cemu odmah agresija... ovde sve bajkeri, ovde bi atmosfera trwbbalo da bude top Potpuno se slažem, kad se smiriš, sutra pročitaj moj i tvoj post sa razumevanjem pa ćeš videti ko je bio agresivan. Mozes i da pitas AI da rastumaci, on je valjda ovlašćeni za internett Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 18:06 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, aca-pn je napisao: Potpuno se slažem, kad se smiriš, sutra pročitaj moj i tvoj post sa razumevanjem pa ćeš videti ko je bio agresivan. Mozes i da pitas AI da rastumaci, on je valjda ovlašćeni za internett Mozda je ispao neki neposrazum i možda si pročitao moje reci sa nekom dozom agresije, ali ni najmanje mi nije bila namera... a ja sam to video kod tebe. Ako sam ja pogrešio, ja se izvinjavam... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bug1 282 Napisano Četvrtak u 18:09 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ6-S Prijavi odgovor kao problematičan U svim fabričkim uputstvima koje sam pogledao a ja lično više volim kako fabrika kaže , nigde se ne pominje sedenje na motoru kod regulisanja lanca . Eto moj doprinos kul motoraškoj raspravi . 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko86nf 76 Napisano Četvrtak u 18:14 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CFmoto 800MT Explore Prijavi odgovor kao problematičan Baš je kul Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...