Саша 226 Napisano Subota u 23:34 Svrati ponekad, 69 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan Evo dođe hladno vreme i neki od nas konzerviraše svoje ljubimce do prvih toplih dana sledeće sezone! Sa mnom to nije slučaj, jer iz nekog razloga je meni to puno dana bez vožnje motora, pa i u zimskom periodu gledam da ugrabim zračak sunca i napravim đir sa svojim ljubimcem. I ne samo to! Ako slobodno vreme ne mogu voziti, onda ga provodim tako što po internetu tražim nove delove i ukrase i onda opet nađem razlog da se provozam i vidim kako mu nova stvarčica čuči! Hoću da kažem da prosto ne postoji dan od kad ga imam a da motocikli nije bio tema bar u nekom razgovoru ako ne nešto drugo. Nisam odrastao uz vozače motora i niko u mom društvu pre moje kupovine nije vozio motor. Prvi motociklista kojeg sam upoznao je bio prodavac mog prvog motocikla. Ali ljubav se rodila i to je to! Nikad neću razumjeti ljude koje mrzi da se provozaju, ili im je hladno, ili im je previše toplo i td. Ja da mogu vozio bih 24/7 CEO život! Dali je to opsesija ili nešto drugo ne znam ali za mene je vožnja motocikla znak da sam živ, i kako starim godine mi sve brže i brže prolaze da bi sveo vožnju samo na sezonu. Htjedoh ovo da podelim sa vama iako ne znam dali sam sam u pravoj temi. Pokušah da pišem u Opštoj temi ali nemam dovoljno postova za tamo. 9 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bole37 5001 Napisano Nedelja u 11:28 Drug član, 773 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan Sve je do godina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3528 Napisano Nedelja u 17:15 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Ja iskreno nisam ljubitelj vožnje po hladnom vremenu. Ko voli, svaka čast, podržavam, ja nisam taj. Garažiram motor početkom novembra, skinem akumulator, palim ga ponovo negde krajem februara ili početkom marta, kad temperatura premaši 15 stepeni. Mrzi me da se trontam za kraće relacije po gradu, a i skuvam se ako sidjem sa motora nešto da završim. Sem toga, ne znam kako je kod vas, meni često prokliza guma po hladnom asfaltu u gradu i zaista nemam neku želju niti volju da vozim kada kroz svaku krivinu ulazim u nekom grču i kilavo. Drugo one priče za dobru opremu i slično, ima istine u tome, ali ako ne stavim balaklavu of neoprena, zebe mi vrat, a jako mi je mrsko da je stavljam, ako ne stegnem krajeve rukava i upašem ih u zimske rukavice, i tu zebem,... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1557 Napisano Nedelja u 18:06 Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam se provozao. Delovalo da je toplo. Obukao se sledwce: podgace kod kineza one kao vestacka vuna, greju bolje nego bilo koji drugi aktivni ves jos su toliko duboke da mi na potkapa ne treba. Preko toga moto pantalone sa postavom. Duks, kozni prsluk, moto jakna sa postavom. Kozne rukavice, potkapa i zastita za vrat. Kao robot. Vozio se nekih sat vrm. Rezultat, posle odredjenog trenutka mi je najhladnije bilo na vratu i malo na grudima i prepone. Ostalo nista. Iskreno nije neki ugodjaj. Da imam motor koji ima oklope i bolju zastitu od vetra vrv ne bih osetio tu hladnocu. Parkirao motor, sipao gorivo do cepa i mislim da je to to do proleca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4490 Napisano Nedelja u 18:26 Drug član, 968 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan I ja svog juče parkirao do proleća ili bar do nekog pristojnog dana vikenda koliko da ga operem, nisam stigao ovih dana. Benzin do čepa i čujemo se dogodine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 97 Napisano Nedelja u 19:49 U prolazu, 46 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Taman da pitam, kada ga tako parkirate do proleća, da li ga dižete na centralni štender i da li prednji točak odvajate nekako od tla? Štender imam, ali mu točak i dalje na asfaltu, a negde sam čitao da nije dobro za gumu da ostane u jednom položaju tako. Hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12499 Napisano Nedelja u 20:44 Ne silazi, 7304 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to kratak period. Ostavi ga kako hoćeš. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3528 Napisano Nedelja u 21:13 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ostavim na centralnom, tako prednja guma nosi manje od 10% težine motocikla, ništa joj ne fali... Zadnja mi je ionako za zamenu, ali neka ga na štenderu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1498 Napisano Nedelja u 21:21 (promenjeno) Drug član, 948 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, markommarko said: Taman da pitam, kada ga tako parkirate do proleća, da li ga dižete na centralni štender i da li prednji točak odvajate nekako od tla? Štender imam, ali mu točak i dalje na asfaltu, a negde sam čitao da nije dobro za gumu da ostane u jednom položaju tako. Hvala. Ja licno podignem na zadnj i prednji stender i napunim rezervoar, akumulator ne vadim. Mada... opet, ja palim preko zime i ponekad okrenem krug po komsiluku lagano cisto da proradi. Inace, uvek drzim motor na stenderu, makar zadnjem, kad god dodjem iz voznje podignem ga. Promenio Nedelja u 21:22 član Abi 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1557 Napisano Nedelja u 21:32 (promenjeno) Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Na centralnom je. Tokom cele godine garaziran. Kroz garazu prolazi cev od centralnog grejanja, topao vod. Ne pokrivam ga ciradom. Rezervoar pun i aku skinem pa ga povremeno dopunim. Upalim ga jednom nedeljno i ako je moguce kao danas provozam. Izduvam povremeno hladnjak kompresorom i agregat, ovo radim dok je sezona. Lanac i sve to podmazano ali nista preterano. I to je to. Glavni problem su mi misevi, stavljam lepak, granule i razna cudesa. Par puta sam video govanca na agregatu i cak i misa ispod sedista. To je veci problem nego samo odrzavanje motora tokom zime. Promenio Nedelja u 21:32 član Zarkela 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 97 Napisano Nedelja u 22:31 (promenjeno) U prolazu, 46 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan @Zarkela Ovaj lik se bavi samo zamkama za miševe, pa vidi da li ima nešto što bi mogao sam da uradiš - https://www.youtube.com/@ShawnWoodsMousetrapMonday/videos Gledajući ga, najbolja zamka je sa kantom, rampom da se popnu i nekom opcijom da upadnu (valjak ili sl), ali baci pogled Npr. ova: Promenio Nedelja u 22:32 član markommarko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14017 Napisano juče u 05:54 moto merkat °°, 4879 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan @Zarkela jedan staromodan trik, drugar me podsetio neki dan, kereca dlaka zbog mirisa. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11089 Napisano juče u 07:48 Drug član, 1277 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, markommarko je napisao: Taman da pitam, kada ga tako parkirate do proleća, da li ga dižete na centralni štender i da li prednji točak odvajate nekako od tla? Štender imam, ali mu točak i dalje na asfaltu, a negde sam čitao da nije dobro za gumu da ostane u jednom položaju tako. Hvala. meni je na centralnom, malo preduvam za 0,2 bara i pod prednji točak stavim kocku stirodura, s vremena na vreme okrenem prednji točak malo da ne stoji na istom i to je to. Verovatno nema potrebe za tim ali ja tako volem, kad smo bili mali nikom nisam dao da sedi na lopti da je ne jaji, iako u večini slučajeva to nije ni bila moja lopta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shomsi 18 Napisano juče u 07:53 (promenjeno) U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp XL700 Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam se juce provozao, ali sam pretezno vezbao malo na adi pored maxija i posle neki krug po cukarici..isao bih i do avale ali sam zaboravio pinlock i maglio mi onda vizir poprilicno pa sam odustao na suncu je i ok bilo ali npr kad sam prosao kroz kosutnjak oseti se dobra razlika u temp meni npr najvise smeta hladnoca na rukama jer nemam neke zimske rukavice Promenio juče u 07:55 član shomsi 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 4553 Napisano juče u 08:08 Drug član, 1168 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07 Prijavi odgovor kao problematičan Ja reših od ove godine da više ne smrzavam kosti, čekamo proleće. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ironhorse 1814 Napisano juče u 08:27 Zainteresovan, 372 postova Lokacija: NBG Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Pošto sam detinjstvo i ranu mladost proveo na planini sa motorom kao primarnim prevoznim sredstvom, nebrojeno puta sam se smrzao kao ker. Hladna kiša, hladno blato i magla kao testo na +1 su bili redovna stvar, i pamtim tu svoju fazu gde mi "mekušci" koji čekaju lepo vreme da sednu na motor nisu bili jasni. Sve dok i sam nisam postao taj. Tako da polako, sačekaj da se ukočiš dva - tri puta za početak, pa tamo negde kad se primakneš četrdesetoj ćeš bar znati što te malo malo bolucka zglob ovaj zglob onaj. I nema te opreme koja će pružiti 100% zaštite i anulirati sve atmosferske uticaje, tako da telo ni ne zna da je napolju hladno. Isto kao i za pad nedobog, nema te opreme koja će u svakoj neprilici da učini kao da nije bilo ništa. A i što reče @milomir22,da bih koristio motor za obaveze u hladnim danima bi trebalo da se trontam kući, pa na poslu da se presvlačim, pa kad krenem kući opet da se trontam pa kad dođem kući opet da se trontam ako treba nešto završavati da bih išao motorom. Za Je Bi. A kući beba od nekoliko meseci i klinac od 5 godina jašu ženi po životu, taman bi leglo ko kec na deset da tatu unesu ko badnjak u kuću da odleži jedno par meseci u krevetu dok se oporavi jer je svoj način života sa ionako povišenim rizikom pretvorio u opkladu sa duplom šansom. A i sto u trpezariji me brine, ište leba svaki dan. Neka ga u garaži, biće tu i kad napolju bude 18 stepeni. Biće i motora i dana. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Саша 226 Napisano pre 23 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 69 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan pre 29 minuta, ironhorse je napisao: Pošto sam detinjstvo i ranu mladost proveo na planini sa motorom kao primarnim prevoznim sredstvom, nebrojeno puta sam se smrzao kao ker. Hladna kiša, hladno blato i magla kao testo na +1 su bili redovna stvar, i pamtim tu svoju fazu gde mi "mekušci" koji čekaju lepo vreme da sednu na motor nisu bili jasni. Sve dok i sam nisam postao taj. Tako da polako, sačekaj da se ukočiš dva - tri puta za početak, pa tamo negde kad se primakneš četrdesetoj ćeš bar znati što te malo malo bolucka zglob ovaj zglob onaj. I nema te opreme koja će pružiti 100% zaštite i anulirati sve atmosferske uticaje, tako da telo ni ne zna da je napolju hladno. Isto kao i za pad nedobog, nema te opreme koja će u svakoj neprilici da učini kao da nije bilo ništa. A i što reče @milomir22,da bih koristio motor za obaveze u hladnim danima bi trebalo da se trontam kući, pa na poslu da se presvlačim, pa kad krenem kući opet da se trontam pa kad dođem kući opet da se trontam ako treba nešto završavati da bih išao motorom. Za Je Bi. A kući beba od nekoliko meseci i klinac od 5 godina jašu ženi po životu, taman bi leglo ko kec na deset da tatu unesu ko badnjak u kuću da odleži jedno par meseci u krevetu dok se oporavi jer je svoj način života sa ionako povišenim rizikom pretvorio u opkladu sa duplom šansom. A i sto u trpezariji me brine, ište leba svaki dan. Neka ga u garaži, biće tu i kad napolju bude 18 stepeni. Biće i motora i dana. Drug, ja imam 45+ godinica, dvoje dece i trpezariski sto, tako da me je sve stiglo, ali ne odustajem Promenio pre 23 sati član Саша 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21590 Napisano pre 23 sati Integrisan, 9420 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... dokle god budem mogao nogu da prebacim preko motora ja cu voziti! 2 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ironhorse 1814 Napisano pre 23 sati Zainteresovan, 372 postova Lokacija: NBG Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan pre 14 minuta, Саша je napisao: Drug, ja imam 45+ godinica, dvoje dece i trpetariski sto, tako da me je sve stiglo, ali ne odustajem Ne zameri,nije bila namera da glumim starog mudraca, samo me tvoj entuzijazam podsetio na moj kad sam bio mlad pa sam pogrešno izveo zaključak da je u pitanju neko u tim godinama u kojima sam ja imao taj stav. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ironhorse 1814 Napisano pre 23 sati Zainteresovan, 372 postova Lokacija: NBG Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, N.F.S. je napisao: ... dokle god budem mogao nogu da prebacim preko motora ja cu voziti! ...Dokle svoje dupe budem mogao sam da donesem na wc šolju, voziću motor 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5263 Napisano pre 22 sati (promenjeno) Drug član, 1870 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan U subotu, 2. novembra , sam krenuo ujutru do Bga dok je napolju bilo 4 stepena, ali je bilo sunčano u početku. Potom ušao u neku maglu. Osetna razlika. Srećom prošao taj oblačni deo za nekih pola sata, i potom opet bilo sunčano. Bez obzira šta kaže termometar - sunce mnogo znači za subjektivni osećaj. Mislim da je maks temperatura po prognozi za taj dan bila 12 - 13 stepeni. Elem nisam neko ko često vozi asfalt po hladnom, a ni AP. Međutim, ovoga puta sam se ozbiljno opremio, i tog dana sam napravio 570 km, u povratku Ljig, Kota, Kg, autoput do Niša. Od Kg do Niša vozio po mraku, ali za divno čudo bilo mi je toplije nego kad sam krenuo. Vožnja protekla bez ikakvih problema, mogao sam sutradan još toliko da je trebalo. Isprobao novu kacigu bez kačketa, MotoSafe čepiće za uši, i oduševljen sam učinkom. Zimske rukavice iz Lidla rade posao, ali rekao bih da je to neki maksimum do koga mogu da pomognu - 4 - 5 stepeni (subjektivan osećaj). Zanimljivo je što meni tada počnu prsti da se znoje po malo, ali i da mi bude hladno. Verovatno do kvaliteta. U svakom slučaju - nikakvo smrzavanje, ali osetio sam hladnoću na prstima ruku i nogu, dakle to su mi kritična mesta Planirao sam 11. novembra još jednu dužu turu, ali prognoza nije bila tačna - u Nišu je bilo oblačno, čak je i krenula neka sitna kišica, i iako je termometar pokazivao 8 stepeni, meni je delovalo da je dosta hladnije, pa sam odustao od duže vožnje. Tako da što se mene tiče - gotovo je sa dužim vožnjama asfaltom za ovu sezonu. Ali ono što je dobro kod mene je tip motora i vožnji koje vozim - tako da nema konzerviranja - samo se prebacujemo na drugi teren: van puta po planinama, a asfalt minimalno i oprezno samo dok se dođe do terena za vožnju. Doduše ove godine nisam stavio krampone, videćemo kako će to izgledati. #zzz# A evo kakvih je (celodnevnih) vožnji bilo pre par godina: edit: Gledam ovaj svoj snimak, pa se setih onog lika što je prtio sneg sa svojim prijateljem Evo smejem se ko lud Promenio pre 22 sati član živke 3 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
donmarkoni® 268 Napisano pre 21 sati drumski ratnik, 169 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin DCT 2020 Prijavi odgovor kao problematičan On 11/17/2024 at 12:34 AM, Саша said: Evo dođe hladno vreme i neki od nas konzerviraše svoje ljubimce do prvih toplih dana sledeće sezone! Sa mnom to nije slučaj, jer iz nekog razloga je meni to puno dana bez vožnje motora, pa i u zimskom periodu gledam da ugrabim zračak sunca i napravim đir sa svojim ljubimcem. I ne samo to! Ako slobodno vreme ne mogu voziti, onda ga provodim tako što po internetu tražim nove delove i ukrase i onda opet nađem razlog da se provozam i vidim kako mu nova stvarčica čuči! Hoću da kažem da prosto ne postoji dan od kad ga imam a da motocikli nije bio tema bar u nekom razgovoru ako ne nešto drugo. Nisam odrastao uz vozače motora i niko u mom društvu pre moje kupovine nije vozio motor. Prvi motociklista kojeg sam upoznao je bio prodavac mog prvog motocikla. Ali ljubav se rodila i to je to! Nikad neću razumjeti ljude koje mrzi da se provozaju, ili im je hladno, ili im je previše toplo i td. Ja da mogu vozio bih 24/7 CEO život! Dali je to opsesija ili nešto drugo ne znam ali za mene je vožnja motocikla znak da sam živ, i kako starim godine mi sve brže i brže prolaze da bi sveo vožnju samo na sezonu. Htjedoh ovo da podelim sa vama iako ne znam dali sam sam u pravoj temi. Pokušah da pišem u Opštoj temi ali nemam dovoljno postova za tamo. Ti si moj brat. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shomsi 18 Napisano pre 21 sati U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp XL700 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, živke said: U subotu, 2. novembra , sam krenuo ujutru do Bga dok je napolju bilo 4 stepena, ali je bilo sunčano u početku. Potom ušao u neku maglu. Osetna razlika. Srećom prošao taj oblačni deo za nekih pola sata, i potom opet bilo sunčano. Bez obzira šta kaže termometar - sunce mnogo znači za subjektivni osećaj. Mislim da je maks temperatura po prognozi za taj dan bila 12 - 13 stepeni. Elem nisam neko ko često vozi asfalt po hladnom, a ni AP. Međutim, ovoga puta sam se ozbiljno opremio, i tog dana sam napravio 570 km, u povratku Ljig, Kota, Kg, autoput do Niša. Od Kg do Niša vozio po mraku, ali za divno čudo bilo mi je toplije nego kad sam krenuo. Vožnja protekla bez ikakvih problema, mogao sam sutradan još toliko da je trebalo. Isprobao novu kacigu bez kačketa, MotoSafe čepiće za uši, i oduševljen sam učinkom. Zimske rukavice iz Lidla rade posao, ali rekao bih da je to neki maksimum do koga mogu da pomognu - 4 - 5 stepeni (subjektivan osećaj). Zanimljivo je što meni tada počnu prsti da se znoje po malo, ali i da mi bude hladno. Verovatno do kvaliteta. U svakom slučaju - nikakvo smrzavanje, ali osetio sam hladnoću na prstima ruku i nogu, dakle to su mi kritična mesta Planirao sam 11. novembra još jednu dužu turu, ali prognoza nije bila tačna - u Nišu je bilo oblačno, čak je i krenula neka sitna kišica, i iako je termometar pokazivao 8 stepeni, meni je delovalo da je dosta hladnije, pa sam odustao od duže vožnje. Tako da što se mene tiče - gotovo je sa dužim vožnjama asfaltom za ovu sezonu. Ali ono što je dobro kod mene je tip motora i vožnji koje vozim - tako da nema konzerviranja - samo se prebacujemo na drugi teren: van puta po planinama, a asfalt minimalno i oprezno samo dok se dođe do terena za vožnju. Doduše ove godine nisam stavio krampone, videćemo kako će to izgledati. #zzz# A evo kakvih je (celodnevnih) vožnji bilo pre par godina: edit: Gledam ovaj svoj snimak, pa se setih onog lika što je prtio sneg sa svojim prijateljem Evo smejem se ko lud Mislim da ti rukavice rade i previse dobro, ugreju ti ruke toliko da pocnes da se znojis a kad se oznojis onda hladnije nego sto je bilo imao sam slican problem sa cizmama 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1878 Napisano pre 11 sati Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan On 17. 11. 2024. at 0:34, Саша je napisao: Dali je to opsesija ili nešto drugo ne znam ali za mene je vožnja motocikla znak da sam živ, i kako starim godine mi sve brže i brže prolaze da bi sveo vožnju samo na sezonu. "Čovek nije star, sve dok snovi ne ustupe mesto žaljenju." 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...