sst 97 Napisano Octobar 8 (promenjeno) U prolazu, 28 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Ako neko primeti nešto opasno ili neku glupost javite. Ovo je veoma subjektivno ono što bi meni značilo kada sam počeo. Tek od maja imam A kategoriju, pre toga bez iskustva sa motorom. Vozim Hondu Transalp XL750, od 1995 automobil. 170 cm, 90 kg. Gledaj motor koji odgovara visini "Svako može svaki motor da vozi" — aha može, ali ne može da stane na neravnom. Ako planiraš da voziš barem ponekada na iole neravnim površinama proveri da li na motoru barem jednom nogom možeš da flatfoot-uješ. Ako ne možeš (kao ja) onda: vežbaj listove, kupi crashbar i čelični crash protection za ručice (https://www.hepco-becker.de/en/Handle-guard-set-black-left-right-side-for-Honda-XL-750-Transalp-2023/42129539-00-01, nije reklama, već čelično). Sve je skupo kada polomiš / ogrebeš. Motor uvek u brzini, kvačilo ne pipaš u krivini Hoćeš da pođeš, daš gas, digneš nogu a motor nešto neće pošto jelte nije u brzini i op op op, zahvaljuješ se crashbar-ovima. Sišla/Sišao si da slikaš, popneš se i odjednom mašina sama polazi niz Kopaonik? Polaziš sa semafora i daješ gas kao kreten, svi te gledaju a ti ne kapiraš o čemu se radi? Čim staneš motor u 1. brzinu. Proveri. Beži ruku sa kvačila čim pođeš. Razmišljaj aktivno o tome kojom brzinom ulaziš u krivinu. U užoj krivini izaberi nižu brzinu, koči motorom i daj gas po potrebi. Nauči da bacaš motor aka counterleaning Ovo imam uvežbano sa bajsa — https://www.youtube.com/watch?v=U1mSavQ_DXs i https://www.youtube.com/watch?v=31FCJgOnoiQ — skrećeš time što guraš volan napred i na dole ("Ljubi kontra ogledalo!" – abm.rs). Ne mogu da kažem za sport bike, ali za Transalp je ovo po meni najbolji način da prođeš kroz uže krivine. Sve ti kaže da je pogrešno ali moraš da se nateraš da guraš volan. Kada uvežbaš onda možeš da skratiš krivinu ako si ušao prebrzo ili ako nešto iskrsne zato što ima mnogo rezerve. Kada misliš da si nagnuo/nagnula motor do granice imaš još barem toliko prostora. Guma će izdržati taj ugao pošto je težište iznad, a ne u krivini. Ovo znači za poverenje u krivinama i za sigurnost generalno. Ako si suviše skratio/skratila krivinu daš malo gasa, motor se sam ispravlja. Tek sa ovim počinje zabava po užim krivinama. Uhvatiš jedan sunčan dan kao ja danas i turu oko Goča, Fruške Gore ili Kopaonika i vežbaš. Okreni glavu tamo gde hoćeš da ideš I ovo je stvar vežbe. Okreni glavu tamo gde hoćeš da ideš. Gledaj put ispred, skeniraj sa strane šta te interesuje ali glavni fokus je izlaz krivine. Tako brže možeš da izađeš iz krivine. I ovo mora da se vežba, meni je bilo skroz neintuitivno. Motor ima lufta Utuvi sebi u glavu da kočenje počneš zadnjom kočnicom. Prednja na finjaka. (Ovo je izgleda diskutabilno, zbog toga precrtano u osnovu na inicijalnu verziju) Ako imaš motor sa ABS-om ne možeš da ga izbaciš tek tako (osim ako imaš neki nezdrav odnos sa fizikom). Ni jače kočenje prednjom u krivinama nije kritično ako počneš sa osećajem i motor nije baš na granici. I za offroad je prednja ok pri sporijim brzinama i ako imaš osećaja za nju. Ja sam se jednom polomio sa biciklom i naglom prednjom, tako da ... Gume mogu isto mnogo više da izdrže nego što mislimo. Jedino ona prva kiša sa prašinom i zebre baš traže danak fizici. Ne trkaj se, pusti budalu Autom mogu tri, četiri sata da jurim koncentrisano, sa motorom nema šanse. Ne možeš ti tako dugo tako brzo da voziš i pretičeš po magistrali koliko idiot ima inata da te juri. Čim se zalepio za tebe pusti ga da pretekne. Inače ti samo oduzima pažnju. Tek kada nastavi ispred tebe vidiš kakav dželat je vozio iza tebe. Nevidjiv si Kupi maglenke, mnogo bolje se vidiš. Ne vucaraj se u mrtvom uglu automobila ili nedajbože šlepera nekih, ljudi su svi slepi, na telefonu ili te jednostavno ne vide. Niko, bukvalno niko ne gleda preko ramena. Promenio Octobar 9 član sst Prepravka vezana za potencijalno pogrešan savet 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bole37 5008 Napisano Octobar 9 Drug član, 773 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan Samo mala digresija oko kocenja. Ne moze da se utuvi kocenje. To mora da se uci i mnogo vezba, da predje u refleks, a ne utuvljavanje. Kocenje je jedno, a panicno kocenje sasvim druga stvar. 2 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3051 Napisano Octobar 9 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, sst said: Utuvi sebi u glavu da kočenje počneš zadnjom kočnicom. Prednja na finjaka. Upravo je obrnuto. Pogledaj veličinu diska napred i nazad, pa razmisli zašto je to tako. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
punisa 16 3718 Napisano Octobar 9 Astro Puki krsi sva pravila!, 917 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50 Prijavi odgovor kao problematičan "Ako si suviše skratio/skratila krivinu daš malo gasa, motor se sam ispravljuje." Kaze se ispravlja 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 97 Napisano Octobar 9 U prolazu, 28 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, punisa 16 je napisao: Kaze se ispravlja Prepravljeno, gastarbajter dete 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 817 Napisano Octobar 9 (promenjeno) Zainteresovan, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Definitivno prednja kočnica preovladava, zadnju najviše koristim da postignem balans i da mi prednja vila ne propada previše. Naravno, koristim obe, ali naglašavam da prednja preovladava. Zadnja je ta koja češće prokliza. Pohvala za tekst! Lepi saveti za nekoga ko ulazi u moto svet. Možda bih dodao korak pre countersteering-a, vežba na poligonu/parkingu, vežbanje osmica, uzimanje predmeta (čunja) sa puta u toku vožnje, pravljenje kruga sa jednom podignutom rukom, pa drugom, vežbanje jačeg kočenje sa pokušajem postizanja što kraćeg kočionog puta (dozirano i polako, naravno), simulacija prepreke (kočenje i izbegavanje prepreke), itd. Jako je važno da početnik dobro ovlada svojim motorom pre samog izlaska na put i učestvovanja u saobraćaju. Pomenutim se predupređuju padovi u mestu i te neke nzv. "dečije bolesti" Takođe, dodao bih i veoma bitnu stavku, a to je oprema. Bolje obezbediti opremu pre samog motora da bi to bila prava stvar. Naša bajkerka @Peppermint je napravila jedan lep tekst iz ugla novajlije o opremi i onome kroz šta je ona prošla prilikom odabira prave opreme. Tema je na ovom linku. Sigurno da će svakom početniku ovakvi tekstovi značiti. Promenio Octobar 9 član Luka9905 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 97 Napisano Octobar 9 U prolazu, 28 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan @mradomir I meni je logičnije, refleksno kočim prednjom pošto je mnogo efikasnija. Ali prvo šta mi je više iskusnih ljudi reklo je da se manem toliko prednje i da počnem da radim sa zadnjom. Baš zbog tih saveta guram sebe da u normalnim okolnostima počnem kočenje zadnjom. Možda je to stara garda pre ABS-a. Prepraviću stavku da ne navodim ljude na gluposti. @Luka9905 Vežbanje i oprema bi prevazišli ovaj tekst Čitao sam tekst koji si naveo, nema tome više šta da se doda. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1508 Napisano Octobar 9 Drug član, 954 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan @sst Kada sam tek poceo da vozim, poceo sam odmah da kocim sa obe (i dan danas kocim manje vise sa obe) bas iz tog razloga jer sam bio siguran da ako se desi panicno kocenje i zveknem samo prednju da cu preleteti, naravno, tada nije bas bilo abs-a. Kako god, prednja jeste glavna, ali ima situacija gde zadnja moze biti veoma korisna, pogotovu na manjim brzinama, bas zato jer lako prokliza i okrene/"driftuje" motor. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 138 Napisano Octobar 9 U prolazu, 85 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Mi sektaši khhh khh pardon vozači GS-a nemamo taj problem, pošto BMW u većinu svojih modela ugrađuje integralni ABS pa kad se aktivira prednja kočnica motocikl dozirano koči i zadnjom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1508 Napisano Octobar 9 Drug član, 954 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pricao o motorima i bajkerima 2 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2703 Napisano Octobar 9 Drug član, 1628 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Zadnja u krivini obara motor. Kad preteram, dodam zadnju i lagano prolazi krivinu. Nacina voznje ima dosta, treba naci kome sta odgovara i to da vezba. Meni odgovara uspravni polozaj tj da guram motor od sebe, kad idem s motorom uvek imam osecaj kao da cu da se prospem i tad ne mogu lepo da prodjem krivinu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Druze, ne bih se slozio oko mnogo toga recenog ovde... za pocetak ovo: On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Čim staneš motor u 1. brzinu. Proveri. zasto? drzis u brzini, razdvojeno kvacilo, maltretiras agregat? opusti se, sve to predje u naviku. On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Razmišljaj aktivno o tome kojom brzinom ulaziš u krivinu. U užoj krivini izaberi nižu brzinu, koči motorom i daj gas po potrebi. i ovo je nonsense... vezbaj, idi na -1, -2 i gas, ne po potrebi... otvoren gas te izvlaci iz krivine. On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Uhvatiš jedan sunčan dan kao ja danas i turu oko Goča, Fruške Gore ili Kopaonika i vežbaš ne vezba se u saobracaju... vec na prilagodjenom terenu za to (staza ili ako bas hoces, neki parking) u saobracaju, NIKAD. On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Okreni glavu ne moras da okreces glavu, vec prati pogledom izlaz iz krivine. (ako vidis da se krivina otvara, znaj da je kraj, ako vidis da se zatvara, pocinje) prosto. On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Utuvi sebi u glavu da kočenje počneš zadnjom kočnicom. Prednja na finjaka. Prednja ti je najbitnija, zadnja po potrebi (ako je uopste imas). ako vozis po makadamu, pesku, blatu, pogotovu nizbrdo, kocis zadnjom i doziras prednju. sve ostalo, samo prednja, zadnja, na kratka skreanja, po parkingu (ako ima potrebe) Promenio Octobar 10 član m.milivojevic 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan On 10/8/2024 at 9:41 PM, sst said: Nevidjiv si Kupi maglenke, mnogo bolje se vidiš jos jedna zabluda. ako mnogo svetlis, fiksiraju te pogledom 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan 15 hours ago, Ivanhoe said: Mi sektaši khhh khh pardon vozači GS-a nemamo taj problem, pošto BMW u većinu svojih modela ugrađuje integralni ABS pa kad se aktivira prednja kočnica motocikl dozirano koči i zadnjom. jesi li siguran? aj probaj nesto, molim te... podigni motor na centralni stender, ubaci u 1. pusti kvacilo i pritisni prednju... vidi, majku mu, da l' ce da koci zadnji tocak? pa javi, bas me zanima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5280 Napisano Octobar 10 Drug član, 1884 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 8 minutes ago, m.milivojevic said: jos jedna zabluda. ako mnogo svetlis, fiksiraju te pogledom E sad ga pretera 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan 15 hours ago, RankoBg87 said: Zadnja u krivini obara motor. Kad preteram, dodam zadnju i lagano prolazi krivinu. nek' si ti meni ziv i zdrav, al' nemoj tako, ljubi te brat 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 138 Napisano Octobar 10 U prolazu, 85 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, m.milivojevic je napisao: jesi li siguran? aj probaj nesto, molim te... podigni motor na centralni stender, ubaci u 1. pusti kvacilo i pritisni prednju... vidi, majku mu, da l' ce da koci zadnji tocak? pa javi, bas me zanima Da, ništa novo kod BMW-a to je stara tehnologija od pre 20 godina jer sam i na GS-u iz 2006. to isto imao ! Integralni ABS ima i RT takođe ... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan aj probaj, pliz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 779 Napisano Octobar 10 Zainteresovan, 638 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan 7 minutes ago, m.milivojevic said: al' nemoj tako Mislis na ono "kad preteram" ili na zadnju? Posto i ja je koristim po krivinama, molim te, objasni mi logiku ovog nacina voznje. Ne shvatam bas gde bi bio problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan ma koja zadnja po krivinama, izginucete... razmisli samo... oboris motor, gde je teziste, sta se desi kad pritisnes zadnju? hop, samo ode zadnji tocak... zadnju mozes da apliciras (ako ima potrebe) pred krivinu, u krivini ne. samo o tome pricam. prvo, nikada ne treba da dodjes u situaciju da "preteras" al' ako opet "preteras, apliciras kocnice pred krivinu i ulaskom u krivinu popustas koncice, i otvaras gas. tzv trail braking. no nebitno. ja se ne secam kada sam pritisnuo zadnju u voznji, ali ne secam se btw, pocetnicima je bitno da postave dobru osnovu, a ne nakaradno da nauce, pa posle da ispravljaju. zato i dajem savete sa moje strane Promenio Octobar 10 član m.milivojevic Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4412 Napisano Octobar 10 Drug član, 1440 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, m.milivojevic said: prvo, nikada ne treba da dodjes u situaciju da "preteras" al' ako opet "preteras, Sta ga boli paja ... Uvek ima opciju da olupa motor , posle trazi kineske plastike i laze sve redom da ide na stazu... Salu na stranu , u nagibu , ako preteras sa kocnicama , moze da pusti i zadnja i prednja ... A, da ..ako vozis GS to se ne desava ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 97 Napisano Octobar 10 U prolazu, 28 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sa zadnjom stoji. Baš i pred krivine pokušavam da je koristim. pre 26 minuta, m.milivojevic je napisao: i ovo je nonsense... vezbaj, idi na -1, -2 i gas, ne po potrebi... otvoren gas te izvlaci iz krivine. Baš zbog toga, ulazio sam napr. u trećoj u uže krivine, i iako ima 90 konja treba mu da povuče. Sa nižom brzinom mi je subjektivan osećaj bio bolji - pustim gas > mogu više i pogotovo brže da oborim motor i da skratim krivinu, dam gas > proširim je. pre 29 minuta, m.milivojevic je napisao: ako mnogo svetlis, fiksiraju te pogledom Pa nisu srne mamu im Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 779 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Zainteresovan, 638 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Mark Markez Karlos Ceka Promenio Octobar 10 član Petre 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 817 Napisano Octobar 10 Zainteresovan, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kočenje je za p.... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan 9 minutes ago, sst said: iako ima 90 konja treba mu da povuče motor najbolje moze da "povuce" u obrtajima gde razvija maksimalni obrtni moment (torque) te ga zbog toga treba voziti najpribliznije tim obrtajima. ispod, al' da moze spustanjem 1-2 dole da "skoci" na te obrtaje. tada ces da vidis sta znaci "povuce" npr boxer motor, kao moj, najbolji odziv daje na visim srednjim obrtajima, znaci od 4500-6500 rpm. da, povuce on i od 2000, al' to nije to. kod tebe je to na 75 Nm @ 7250 rpm p.s. ks nemaju veze sa "povlacenjem" koliko sa krajnjom brzinom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...