Jump to content

Moto Zajednica

Kove 450 Rally

Recommended Posts

• Enduraš, 6677 postova
  • Motocikl: 450MT

Stvarno mi je neverovatno da je fabrika izbacila motor bez načina da se izmeri količina ulja, da mora da se kupuje aftermarket dekla zbog toga. Kad sam prvi put čuo da se na Koveu ulje meri vezicom, mislio sam da je šala, kažem sebi nemoguće, kad ono.... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Advanced Member, 2403 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Nemoj tako. Pri kupovini motora se dobijala baždarena vezica! :D  

Mnogim ljudima je skroz u redu da mere vezicom i nemaju problem oko toga. Meni je to bilo iritantno i nepouzdano do mere da nisam ni proveravao.

Ali pazi momenat zamene ulja: Naspem predviđenu količinu i izmerim nivo vezicom. Jedva naznaka ulja. Dospem 1dl, izmerim još niži nivo. Dospem još malo ulja a nivo na maksimumu. Ponovim merenje posle par sekundi - skoro da ne pokazuje nivo. I tako je bilo na svakoj zameni ulja, i na svakom pokušaju merenja. Na kraju sam samo prihvatio da naspem 1-2dl više od onoga što piše u uputsvu (definitivno 1.6l nije dovoljno) i da ne razmišljam.

Da se razumemo, nisam nesposoban i motor je bio fiksiran u istom položaju. Između pojedinačnih merenja nije prolazilo dovoljno vremena da bi ulje "sleglo u karter" ili slično.

Dekla (ovo što sam uzeo je sada OEM, nije mala privreda) košta ispod 35€ i predstavlja verovatno najkorisnije uložene pare. Otplatiće se štednjom živaca. Motori za 2025. već dolaze sa ovom deklom, makar u svetu. Očito je dovoljno ljudi pizdelo na vezice.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• 8-bit, 1998 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
On 12/2/2025 at 4:56 PM, Gliga said:

Vide se tragovi kontakta i na samoj korpi, na slici iznad kod slova.

Gbhk21H.jpeg

Čudno, probaj malo da otpustiš kvačilo ako može, bar da ne češe deklu. Kontam da to dodiruje samo pri stisnutom kvačilu.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3058 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Možda novu deklu neće kačiti. A za slučaj stare, može i deblji dihtung da se napravi.

• Sviđa mi se 1

Proverio sam ležajeve zadnjeg točka pre nekoliko dana. Motor je trenutno na oko 11500km i svi ležajevi deluju odlično. Nema lufta, okreću se lepo. Nisam skidao semeringe da proverim kakvi su unutra, ali nemam razloga da sumnjam u stanje.

Oznake ležajeva, ako nekome bude trebalo:

-Zadnji točak 6205 2RS - 2 komada

-Nosač lančanika 6006 2RS - 2 komada

-Semering na nosaču lančanika 40x55x5 - 1 komad

-Semering na osovini točka 32x52x7 - 1 komad

1d2h9io.jpeg

nRPPDAc.jpeg

6yiBjUg.jpeg

Prednji točak, info sa neta jer nisam stigao kod mene da proverim:

-Ležaj 61904 2RS - 2 komada

-Semering 27x37x7 2 komada

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Andragog, 5610 postova
  • Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450

Zbog ovog točka je Kove 450  gospodski motor. Cush drive :sampion:

Jurim takav točak za exc, pasuje od LC4640.

Exc isto ima prozorče ali je potpuno nepouzdano. Te pun, te nema ulja. Sipam 1,25 L i vise ni ne gledam 😅

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1076 postova
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Kompanija koja iznajmljuje motore i voze svakodnevno, istovremeno i servisiraju iste. Izgleda prilično kompetentno mišljenje. 

• Sviđa mi se 1

Beleška iz budućnosti:

post se odužio daleko preko originalne zamisli. Izvin'te na dužini, ali mislim da će nekome dobro doći.

Kraj beleške iz budućnosti.

____

Sredinom decembra sam zadnji put pogledao Kove, a vozio ga mesec-dva pre toga. E, juče je došlo njegovih pet sati. Ne toliko za vožnju već za komplet servis prednje vile. Posle udarničkih sezonu ipo i nešto preko 11000km bilo je zasluženo.

52CQcsY.jpeg

Još letos sam kupio nove semeringe (SKF Heavy Duty) i teflonske čaure sa namerom da zimus odradim servis i preventivno zamenim sve potrošne delove. U međuvremenu odgledao više tutorijala koji su me ubedili da zahvat nije težak. Jedino trebaju dve namenske alatke koje sam pravio na waterjet (50mm osmougaoni ključ da se odvrne čep i "viljuška" za blokiranje opruge kako bi se neka matica mogla odvrnuti) i nabijač semeringa (49mm) koji sam kupio na Aliexpress/Temu. Ipak, znam kako majstorisanje ume da pođe naopako kod mene tako da sam ovo odradio pod budnim okom, a i uz konstantnu pomoć @RadicM

Ovo što pišem nipošto ne smatraj uputsvom. Neću navesti sve korake, važni koraci mogu biti preskočeni (nije "disclaimer" nego činjenično stanje :D ). Nisam baš sve fotkao jer su ruke veći deo vremena masne od ulja.  Ispod je link videa po kom smo radili. E, njega smatraj uputstvom.

Uglavnom, prednja vila na Kove je direkt kopija Showa 49mm viljuške koja se ugrađuje na Hondine motokros motore već dugački niz godina. Ovo je dobro jer znači da potrošna roba postoji u kvalitetnoj izvedbi a i uputstva su dostupna (živeo YT). Pored toga sama viljuška je izuzetno dobra.

Dual chamber viljuška, dakle ulje je u dva potpuno odvojena "rezervoara". Prvo se ispušta ulje iz spoljne komore, što se postiže odvrtanjem poklopca na vrhu štapa (matica 50mm, osmougaona). Ulje je i dalje bilo rozikasto, daleko od toga da se pretvorilo u mulj. Dobar znak.

88M8lZ3.jpeg

Zatim se odvrće matica na dnu štapa, 21mm. Posle toga se štap okrene naopačke (veoma obratiti pažnju da se ne sjebe ventil za ispuštanje vazduha, on je na zemlji. Dakle, koristiti neku dasku sa rupom ili slično), sabije kako bi se dobio pristup "iznutricama" a potom blokira viljuškom - otvor 14mm i treba da bude dovoljno dugačka da nalegne na suprotnu stranu cevi (25mm je u mom slučaju dužina viljuške).

026B24L.jpeg

Vilasti ključ 17mm i gedora 21mm su potrebni da se odvrne šta se odvrnuti treba. Posle ovoga unutrašnja komora može da se izvadi iz spoljašnje. I verovatno će ispasti cevka D preseka. Ako ne ispadne svakako je treba izvaditi. Ta cevka spaja šraf za podešavanje rebounda (na dnu vile) sa samom iglicom koja je negde gore.

gKFyvVz.jpeg

U unutrašnjoj komori je zapravo sva hidraulika. Tu su kompresioni i rebound ventili. U spoljnoj komori je samo opruga. Dobra strana ovog sistema sa odvojenim komorama leži u tome da se unutrašnje ulje mnogo manje prlja pošto nije u kontaktu sa oprugom koja se drlja metal o metal.

Mene je zaprepastilo koliko je ceo taj unutrašnji deo lagan. Nismo merili, ali imam osećaj da je to tipa 500g.

Da bi se promenilo ulje u unutrašnjoj komori skida se njen poklopac. 50mm maticu treba držati fiksiranu a odvrće se onaj manji, unutrašnji. Ja sam alat za to ukombinovao u obe alatke koje sam pravio, a savršeno bi poslužila i vilasta 15-ka.

o4W26S0.jpeg

Ovo nije pod pritiskom. Kada se navoj skroz odvrne vakum ulja u unutrašnjosti će ga držati na mestu. Može da se izvuče na "o-ruk" (rezultira gejzirom ulja), a može i da se izgura onim klipom što je mnogo elegantnije. Mi smo dva puta imali gejzir :D

dxNATIC.jpeg

Ovo na slici gore je sva magija prednjeg ogibljenja. Tu su "compression i rebound shim stacks" i sve ostalo. Prošle godine sam mislio da ću menjati podloške u kompresionom ventilu (čak sam ih i kupio - nisu nikada stigle) ali sam u međuvremenu odustao od toga.

Nisam se nagledao amortizera u životu, ali ova kineska izvedba apsolutno ne zrači onim što svi smatramo kineski kvalitet. Svi delovi i materijali deluju stvarno kvalitetno, završna obrada je odlična.

Semering prašinar se ravnim šrafcigerom vadi sa svog mesta. Voditi računa da se ne ošteti hrom. Jedno "ups" može baš da upropasti dan i isprazni novčanik... Skida se sigurnosni osigurač koji fiksira uljni semering. Ja njega odmah sklonim sa štapa da slučajno ne bi izgrebao hrom u narednom koraku.

Posle ovoga se mogu razdvojiti gornji i donji štap. Rukama se "na cim" povlače u kontra smerovima. I onda se unište teflonske čaure a cevi se ne razdvoje... Nešto u tolerancijama i dimenzijama sistema nalaže da za normalno razdvajanje moramo grejati spoljnu cev na mestu gde dolazi semering. Ovo sam znao unapred, instrukcije koje smo pratili su veoma detaljne.

Pošto sam ja svakako planirao da menjam teflone i semeringe, hteo sam da pokušam razdvajanje na hladno. Definitivno ne može. Umesto da se izbije semering, jedna čaura zajaši na drugu i obe se unište. A štap se ne razdvoji.

Dakle grejanje. Može butan gorionik, može fen za vruć vazduh (bezbednija opcija). Nema potrebe da se to greje mnogo. Posle toga se štapovi lako razdvajaju. Drugi štap smo odmah grejali i rastavio se iz prve, bez oštećenja teflona.

Sada sa štapa mogu da se skinu teflonske čaure i semerinzi. Najbolje sve slagati na ravnu površinu redosledom i u orjentaciji kako je skinuto. Da se sve lepo očisti. Brake cleaner i radionički ubrus su super drugari za ovu akciju. Ubrus ne ostavlja trunke, brake cleaner skida svu štroku i brzo se suši. Napomena: u nekim drugim YT videima je rečeno da brake cleaner nipošto ne treba da dolazi u kontakt sa o-ringovima. Ispoštovao sam to.

ZhHAVlF.jpeg

Može da se krene u sklapanje. Prvo što smo uradili jeste sipanje ulja u unutrašnju komoru (ovo zapravo može da se uradi čim se unutrašnja komora izvadi napolje. Redosled je nebitan). Po specifikaciji u svaki štap ide 260ml 5w ulja. Na preporuku gospodina sa gore linkovanog videa, ja sam sipao 4w ulje (Motorex ga proizvodi, u Motoland imaju na stanju). Ispostavilo se da sam za oba štapa potrošio malo manje od pola litre, dakle sipano je manje nego što specifikacija kaže.

U unutrašnju komoru je nemoguće nasuti previše ulja, ali moguće je sipati nedovoljno. Poenta je da ga bude toliko da kada se vrate "iznutrice" njihov donji deo bude u ulju - pogledati video. Višak će se ocediti. Dakle, naspe se ulje. "Piston rod" se polako (ko proba prebrzo dobije gejzir ulja) pomera gore-dole kako bi se izbacio vazduh iz ulja. Po potrebi dosipati ulje kako bi se zadržao nivo. Ovo ide iznenađujuće brzo.

Kada prestanu da se pojavljuju novi mehurići vraćaju se ventili (dve slike iznad). Ovde treba računati sa curenjem ulja. Ventil se mora ugurati u ulje i za to će trebati malo snage. Višak ulja će se ocediti kroz dve rupice pri vrhu komore. Kada je ventil na mestu i poklopac zavrnut može se proveriti da li je sve urađeno kako treba, da nije slučajno ostalo vazduha u sistemu. "Piston rod" se sabije gotovo do kraja. Trebao bi polako i ravnomerno sam od sebe da se vrati u potpuno izvučeni položaj. Ako ne ide glatko, ili se ne vrati SKROZ, to je znak da unutra ima vazduha...

Ovime je unutrašnja komora završena.

Postavljaju se semerinzi (voditi računa o orjentaciji) i čaure. Zaštiti sve oštre ivice na štapu (izolirka, deblja najlonska kesa...) preko kojih treba da pređe semering. I ne zaboraviti metalni prsten koji dođe između uljnog semeringa i čaure.

mWSJUPf.jpeg

Sada se sastavljaju gornji i donji štap. Ovo ide lako, koristi se alat za nabijanje semeringa. Prvo se nabije teflonska čaura a potom uljni semering. Kako znati da je sve na svom mestu? Ukoliko čaura ili semering nisu dovoljno nabijeni, nemoguće je vratiti seger osigurač na mesto.

E, u ovom trenutku ja pogađam prečku... Kada je prvi štap sklopljen pokazuje se da ima lufta, može da "radi"... Kao da nove teflonske čaure nisu baš savršenih dimenzija. Pošto smo radili jedan po jedan štap, drugi je još bio nenačet. Otvaramo, prosipamo ulje a ja svo vreme razmišljam da li uopšte da ga rastavljamo do kraja, da li da menjam semeringe. Drugi štap, u fabričkom stanju, nema lufta. Ili ga ima zanemarivo malo. Na žalost nije nam palo na pamet da prvi štap proverimo pre rastavljanja pa ne znam da li je od starta imao luft ili se to pojavilo zbog čaura.

Na kraju rešavam da ipak rastavimo i drugi štap do kraja, zamenimo semeringe ali da originalne teflone ponovo iskoritim (svakako im ništa nije falilo. Ni njima ni semerinzima).

Digresija gotova, nastavljamo sastavljanje. Opruga i svi pripadajući delovi su složeni na unutrašnju komoru. To se sve zajedno ubacuje u spoljašnju. Ponovo ide ono sabijanje, blokiranje i zavrtanje matica (17 i 21mm na dnu štapa). Naravno, nipošto ne treba zaboraviti da se ubaci D cevka (rebound podešavanje). Ona mora da upadne skroz, tako da uopšte ne viri. Ako viri, to je znak da D nije okrenut kako treba. U celom ovom delu procesa ima koraka koje nisam spomenuo a veoma su značajni da bi se sprećila oštećenja. Isprati video.

Sada su svi delovi viljuške međusobno povezani. Sipa se ulje u spoljašnju komoru. Po specifikaciji ide 300ml 5W ulja. Tačno toliko sam i sipao. Ovde nema nikakve nauke. Spoljašnje ulje je potpuno odvojeno od unutrašnjeg, sipao sam Fuch Silkolene jer je kvalitetan, a nešto povoljniji od Motorexa. Bokal, menzura, šta bilo... Nema potrebe da bude baš u ml precizno, ali nije baš fora ni da se razlikuje u 5-10ml... Čim se ulje naspe, može se zatvoriti poklopac (50mm).

G2pHmtD.jpeg

Ovime je postupak gotov i sve se vraća na motor.

Posle svega ja bih rekao ovo uopšte nije težak i komplikovan posao. Video uputstvo je sasvim detaljno i mislim da ne preskače nijedan korak, bez obzira koliko je bitan ili nebitan. Jako je poželjno imati nešto veći radni prostor i stegu (pridrži se štap prilikom odvrtanja/zavrtanja šrafova). Može biti prljavo jer ulje zna da curi i dok ga ne gledaš. U svakom slučaju, sledeći put bih bez ustručavanja radio sam.

Radić ima dosta iskustva oko servisa ogibljenja, ali ovo mu je prvi put da vidi/radi viljušku sa odvojenim komorama. Meni je prvi put da vidim bilo kakvu USD viljušku (a i inače nemam iskustva sa servisom vila)...

Nama je trebalo oko pet sati za oba štapa. Ovo uključuje skidanje i vraćanje na motor, mnogo čišćenja i zagledanja. Dosta vremena smo izbubili zbog onog lufta u prvom štapu. Dok nismo zaključili šta je u pitanju, proverili drugi štap. Najviše dok sam ja smislio šta da radim. Lupiću, ali mislim da ovo može za 2-3 sata da se uradi. Aku odvijač, znaš unapred korake i slično...

Promenio član Gliga
  • Sviđa mi se 5

E da: obzirom da smo baš kasno krenuli sa akcijom, završili smo tek od 10 uveče. Nije mi se baš mililo da se smrzavam od BG do NS u to doba pa sam prespavao u BG. Dobra strana ovoga je što sam skoro ceo današnji dan mogao da iskoristim za preliminarno testiranje (zli jezici bi to nazvali "vozanje motora").

Prvi utisak je da prednji kraj stoji više (iako nema nikave logike iza ovoga. Čak smo i interni preload prebacili na "niži" položaj). Moguće da je ovo skroz subjektivno jer ništa nismo merili.

Preko prvog ležećeg policajca osetno mekše nego ranije. Do izlaska iz naselja sam jurio svaku rupu i ležeči, razlika je baš primetna i prijatna. Ovo važi na gradski legalnim brzinama.

Sličan utisak mi je ostao i na atarkim putevima. Ogibljenje sada upija sve one sitne neravnine (kamnčići, kaldrma, šara od traktorskih guma...). To sve mi je ranije istresalo ruke, sada kao da ne postoji. Do sada je rešenje bilo da se pritisak u gumama smanji, sa 1.8 koliko vozim na asfaltu na 1.4-1.5 za off. E, sada nema potrebe za ovim. Recimo da je sa 1.8 gumama ogibljenje udobnije nego ranije sa 1.4-1.5.

FM4gNja.jpeg

Prilikom brze vožnje imam utisak kao da vila ne stiže da odreaguje na džombu (rupe ne primetim, tu je sve besprekorno). Nisam pri ruci imao šrafciger, poigraću se podešavanjima.

Dosta neplanski sam završio na kros stazi u Krušedolu. Tek drugi put da dolazim, trenutno je u savršenom stanju. Nisam uvozan pa sam se brzo umarao. Napravio sam četiri izlaska po 4-6 laganih krugova. Bez velikih skokova (ne smem), svo vreme vozim kao ADV motor a ne kao kros (ne znam).

7Frw0pq.jpeg

Uglavnom: ogibljenje nijednom nije stiglo do kraja hoda i veoma lepo radi.

Posle staze kroz šumarak do grebeskog puta na FG.

c02JNEG.jpeg

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja