Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• Drug član, 3034 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
53 minutes ago, Gliga said:

Čoveče, zaboravio sam koliko se ovo lepo i lako vozi.

Kolko nahvaliste taj motor - moraću i ja sutra malo da ga provozam :D

• Haha 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: '25 CFMOTO 450 MT
Pre 3 sati, Motorcyclist je napisao:

Znaci preload ipak moze da utice na mekocu? Posto neki tvrde da je to samo predopterecenje opruge i koliko ce da legne kada se optereti. Kada sam ga kupio, zadnji amortizer je bio na poziciji 1, pa sam vratio na fabricki default, sto je 4. Ili je neka devojcica vozila ili je neko hteo meksi motor, ako preload moze uticati na to.

Da li se onda narusi geometrija kada se optereti? Isto tako, ako se rebound stavi na najmekse, onda skakuce vise po zavojima?

Preload utice na visinu/kolicinu hoda amortizera, povisen preload ima vise hoda pa je samim tim i meksi dok je zategnut preload - zategnut pa ima manje hoda i tvrdji je, u pitanju su nijanse da se razumemo, nece odjednom da bude kao dusek samo posle podesavanja preloada ali u kombinaciji sa ostalim stelovanjima doprinosi mekoci. Preload se podesava prstenom nazad i maticama napred. A kompresija i rebound (povrat) se podesava na klikerima.

Ako se oba preloada i napred i nazad podese priblizno, geometrija bi trebala da ostane u ravnotezi.

Pre 2 sati, Motorcyclist je napisao:

Da li ima opcija neke dodatne opreme kod dilera, tipa crash barovi, koferi, zastite itd? ili ima na Temu, Wang i slicno?

Pratio sam dosta temu izvinjavam se ako sam propustio.

Iz mog iskustva kod dilera u sirbistanu tesko da moze da se poruci nesto od opreme, bilo je na KP po duplo vecoj ceni fabricki Crafted rol barovi, nosaci i sl.

Ima na Aliju bukvalno sve da se poruci ali isto izadje malo skuplje zbog isporuke, na temu mogu da se nadju ove manje stvari koje nisu velike po gabaritima i nisu teske mada sam video zastitu kartera i na Temu oko nekih 7K dindzi bilo. Ja sam uzeo na Temu stitnike ruku, kopija barkbustersa sa VPS plastikama i solidnog su kvaliteta i dobro izgledaju ali ih nisam testirao. Ima i fabrickih delova, fabrickih nalepnica, ove stvarcice sto se lako habaju ili lome, filter vazduha  i sl.

Promenio član mandrak_
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 3034 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Preload odnosno predopterećenje opruga služi samo da se podesi pravilan SAG. Sve ostalo je pogrešno, manje ili više. 

Da bi amortizer radio kako treba - on mora da inicijalno potone tačno koliko treba, odnosno od prilike 35% svog hoda. To je SAG. Onda ima još 65% hoda za sabijanje, kad naletiš na ivičnjak, kamen itd, i tih 35% da se istegne. 
E sad pošto nismo svi iste težine, ne nosimo istu opremu, neko vozi saputnika - imaš podešavanje predopterećenja da sve to kompenzuješ i da SAG bude kako treba. 
Ako ti iskoristiš podešavanje predopterećenja da spustiš motor, što mnogi ljudi rade - ti si automatski skratio hod amortizera i oni neće raditi kako treba. Znači tebi je inicijalno potonuo motor 60, 70%, ostaje ti samo još 30% hoda kad naletiš na nešto. 

A drugo, što se mekoće tiče - mislim (ne mora da znači da sam u pravu) da mnogo veću ulogu ima damping tj prigušivanje amortizera. Jer kad ti udariš na prepreku damping je taj koji odrećuje koliko će brzo amortizer da se sabije, a ne preload. Jedino ako sad odeš u neke ekstreme pa nekako namestiš preload da se opruga uopšte više i ne sabija pri uobičajenim udarcima, ali to je već nerealno.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja