Jump to content

Moto Zajednica

Novi Royal Enfield Himalayan 450

Recommended Posts

• U prolazu, 4 postova
  • Motocikl: Husqvarna Svartpilen 401

Probao sam i ja motor skoro. S idejom da menjam svart za njega. Nije se to dogodilo. Hteo bih veci motor sa vecom prednjom gumom za malo ofa i turing. Ali nije me ubedio himalajan. Za svoju tezinu relativno je okretan i fino se vozi. Amortizeri su mu odlicni, sediste je jako udobno. Vizir ne pomaze puno cak i onaj veci koji je bio na demo vozilu. Najveca mana je menjac po meni, toliko je lagan i cudna mu je pozicija uopste nemam osecaj kad saltam. Ostalo je jos da probam cf moto 450mt, ali ovi iz guevare stalno pricaju bice za nedelju dana demo vozilo vec mesec i kusur dana. Deluje jako zanimljivo novi  ktm adventure 390 za 2025. Potpuno su promenili motor, sve je to jos u najavi sad videcemo sta ce biti. 

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: Piaggio ZIP, XL600V

Nece biti 450mt za testiranje, osim ako oni ne kupe jedan pa daju ljudima. Tako da bokje pitaj nekog da ti da krug da probas.

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: Piaggio ZIP, XL600V

Jel iko sa foruma kupio motor? Mislim da moraju da spuste cenu za 500e minimum da bi mogli da se takmiče sa 450mt. 

• Podržavam 1

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: Strom 650

Probao danas motor, uglavnom vrlo prijatno iznenađen.

1. Motor je vrlo elastičan, od 3-5K obrtaja je miran i lineran, od 5K nagore snažno ubrzava sve dok 7-8K i odaje utisak da nema nikakvih problema da se vozi u visokim obrtajima. Nema cimanja kada odvrneš gas, čak i kada krećeš iz mesta, isto ne cima ni kada potpuno pustiš gas, čini mi se da je kočenje motora minimalno. Ako hoćeš da "poletiš" sa semafora, moraš baš da odvrneš gas.

2. Vešanje odlično, rupe i ležeće policajce pegla bez problema, na malim i većim brzinama. U krivinama daje osećaj sigurnosti, pri jakom kočenju prednja viljuška  malo "propadne" ali se brzo smiri, verovatno je vešanje progresivno, odnosno postaje sve tvrđe kako se više sabija. Komfor preko neravnina izuzetan. Kočnice imaju finu modulaciju, u početku dozirano koče, ali čim jače stisneš ručicu zaustavljanje je vrlo dobro. Zadnja kočnica baš jako koči, nisam do sada sreo motor sa jačom zadnjom kočnicom.

3. Ima vibracija, na volanu, fuzasterima i na sedištu, ništa što mi je preterano smetalo. Najveće vibracije sam osećao prilikom jačeg ubrzavanja, ogledala su inače mala i hoće da se tresu, ali čim se smiriš na nekom broju obrtaja sve se vrati u normalu. Čini mi se da se najviše osećaju negde oko 5K obrtaja. Ja sam ga vozio oko pola sata i nisam imao problem, ali to je vrlo individualno za svakoga. Prava stvar bi bilo probati ga bar 2 sata u kontinuitetu.

4. Menjač je dobar, neutral se uvek nalazi bez greške, mada mi je bilo neobično koliko je mali otpor papučice, na semaforu uopšte nisam imao osečaj da sam ubacio u neutral dok ne pogledam na displej.

Papučica menjača je podešena dosta visoko, stalno sam gurao prste i krivio skočni zglob da dobacim u viši stepen prenosa, ne znam zašto je ne podese bar 1-2 cm niže, to je posao od 5 minuta, imbus ključ i podesiš gde treba.

5. Motor deluje da je prilično težak kada ga podižeš sa ćopave, verovatno zato što je previše nagnut, da li je ćopava prekratka ili je to namerno zbog nečega uradjeno ne znam. U vožnji je osećaj da je motor vrlo okretan i izbalansiran, pri malim brzinama se lako okreće i nema osećaja da preterano vuče nadole kada ga nagneš pri maloj brzini, recimo kada praviš polukružno okretanje.

6. Zaštita od vetra je minimalna, na 100km/h kao da voziš naked-a, mada je strujanje vazduha čisto, bez turbulencije. Nisam išao preko 130 km/h jer je vrlo neprijatno i bučno, ali se oseća da ima snage za mnogo više i motor je skroz stabilan na toj brzini. Za autoput i neko duže putovanje je neophodan ozbiljno viši i širi vizir, samo je pitanje kako će motor estetski da izgleda sa takvim vizirom, kome je to bitno.

7. Vrlo ljubazna devojka koja radi mi reče da je redovan servis na 7K (posle prvog servisa) ili jednom godišnje i da košta oko 20K dinara, jer je svaki put potrebno štelovanje ventila!! Ovo je malo iznenađenje jer je pitanje zašto je to neophodno za ovaj motor, ali svakako poskupljuje godišnje održavanje.

Sve u svemu, izuzetno udoban motor, lak za vožnju po gradu, verovatno odličan i van asfalta, sa dovoljno snage za preticanje u svim uslovima. Za dugačka putovanja gde se dosta ide autoputevima sigurno da ima mnogo boljih motora. Naravno da je pouzdanost i trajnost na duže staze nepoznanica i biće poznata posle par godina, kada ga istestira hiljade Indijaca po njihovim putevima. Meni, koji tražim motor za prevoz u gradu i vikend obilazak Srbije je ozbiljan kandidat.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6569 postova
  • Motocikl: konzerviran

Znači, za period garancije, vlasnik je "dužan" da im iskešira dodatnih 400€ + - (minimum).

Za prethodni model koji je hlađen vazduhom i ima bregastu u kućištu, to štelovanje je da kažemo normalno....ali za ovaj mi je to malo čudno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja