Jump to content

Moto Zajednica

Motociklista u saobraćaju-odgovoran ili ne?Kule Perišić

Recommended Posts

  • Drug član, 3122 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Blackie

Da podelim mišljenje(savet) mog Darosavca-Dragoslava Kula Perišić,našeg legendarnog trkača ,koje je podelio na FBuku.

 

Motociklista u saobracaju-odgovoran ili ne?

  Ovaj tekst je moje objektivno misljenje a mislim da sam prilicno kompetentan za to.
Danas sam se ovim motociklom na fotografiji"yamaha mt 07" zaputio ka  Čacku da bih posmatrao takmicenje u driftu i podrzao novog clana AMK Dijamant Filipa Radovanovica iz Arandjelovca.
  Na ulasku u Satornju me pristizu 3 motocikla i odmah na izlazu iz sela me preticu.U sebi pomislih ajde da ih pratim i donesem zakljucak koliko bezbedno voze.Krecuci se iza njih 3,4 km do susednog sela Jarmenovci primecujem da su dobro izvezbani i uvozani.
Ono sto me je frapiralo je cinjenica da su kroz centar sela proleteli sa najmanje 120 km/h.
  Najbolje sto znam da radim u zivotu je da vozim motor,ali iz kulture i opste bezbednosti kroz Jarmenovce sam prosao 60ak km/h i sam blago prekoračivsi brzinu.Kada prodjes selo nailazi se na splet krivina i ostrom voznjom ubrzo sustizem jednog od njih trojice.Do vrha Rudnika vozim iza njega i analiziram njegovu voznju ali pre svega bezbednost.Prilicno solidan vozac i bezbedno i tacno vozi po krivinama.Ja ga naravno sa lakocom stizem na svakom ulasku u neku krivinu i dajem mu do znanja da mogu prakticno jednom rukom da ga obidjem.On se pre ulaska u varosicu Rudnik i pomera da bih ga pretekao ali mu ja signaliziram da vozi ispred mene i za divno cudo kroz centar vozi 40 km/h.
  Izlazim na ibarsku magistralu,stizem u Čačak i na benzinskoj pumpi pisem ovaj clanak.
Sestre i braco motociklisti,najiskrenije i najljubaznije cu vas upozoriti i zamoliti da kroz naseljena mesta,ukrstanjima puteva i uopste svuda u saobracaju smanjite brzinu,a ako ne zelite da postujete propisanu brzinu, motor vozite do 20 km/h od dozvoljene brzine jer je bezbednost najvaznija,kako za sebe tako i za druge ucesnike u saobracaju.Pa i policija ce tolerisati to blago prekoracenje brzine.
  Ako vecina motociklista proleti kroz naseljeno mesto brzinom kao sto su to danas ucinila ova trojica koje sam slucajno sreo u Satornji veliko je pitanje ko je kriv ako iz sporednog puta izleti neko drugo vozilo ili traktor,ne daj boze neko dete ili neka starija osoba.
  Tacno je da mnogo automobilista ne obraca paznju na motocikliste,ali drage sestre i braco,ni Valentino Rosi,ni ja niti bilo koji drugi motociklista ne moze bezbedno zaustaviti motor kada proleti vise od 120 km/h kroz naseljeno mesto kao sto sam danas to svojim ocima video u Jarmenovcima.
  I na kraju cu dodati jos jednu bitnu činjenicu.
U Subotistu-Pecinci postoji staza duzine 4 km iskljucivo namenjena onima koji znaju da brzo voze motocikl,ili misle da znaju.Uplatite 70-80 eura koliko kosta jedan dan na Navaku u organizaciji BJ Bikersa i uvericete se brzo koliko dobro znate da vozite motocikl,mada ce se vecina u startu razocarati kada shvati koliko su daleko,daleko od sigurne i brze voznje.
  Ovaj tekst nije moje pametovanje vec zelim da dam skromni doprinos da motociklisti smanje brzinu kretanja u saobracaju a samim tim sacuvaju svoje zivote i zivote drugih ucesnika u saobracaju.
  Srdacni pozdravi iz Čačka...

  • Sviđa mi se 40
  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2826 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Super Tenere 750

E taj sto ga je sustigao je shvatio kao i on da to i nije u redu. Ponekad se tako pocnemo juriti ali cak i tamo gdje nije ogranicenje nekad usporim ako mi ne odgovara i nisam dovoljno koncentrisan. Ne znam kako je prije bilo ali sada grupe voze kao da prizeljkuju da neko izleti i skrsi se

Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1511 postova
  • Lokacija: Beograd-Borča
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Gledam bas poslednjih mesec dana motocikliste/skuterase po Beogradu, svi voze na granici rizika, neko manje neko vise.

Voznja suprotnim smerom, provlacenje izmedju vozila u pokretu, velika brzina…. I svi imaju taj stav “ja sam motor sklonite se/pustite me da prodjem.

Koliko god mi pisemo da mi sami moramo najvise da pazimo uglavnom se sve svede na to da ce drugi da paze na nas a mi cemo da jurimo i uvek da budemo prvi na semaforu i uvek da stignemo brze.

 

Za tih mesec dana sam dva puta sreo na zrenjanincu kolegu sa RE himalayan-om koji je stvarno vozio bezbedno i pametno i to je jedini motociklista koji mi zapao za oko.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 249 postova
  • Lokacija: 50,000 miles beneath my brain
  • Motocikl: Yamaha xv950r
Pre 3 sati, shoyyka je napisao:

Ja ga naravno sa lakocom stizem na svakom ulasku u neku krivinu i dajem mu do znanja da mogu prakticno jednom rukom da ga obidjem.On se pre ulaska u varosicu Rudnik i pomera da bih ga pretekao ali mu ja signaliziram da vozi ispred mene i za divno cudo kroz centar vozi 40 km/h.

100% je mislija da si pandur u civilu pa se stisa. :)

  • Sviđa mi se 3
  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pre neki dan u Vojvode Milenka u Beogradu, desna traka za desno, leva za pravo, obiđe me skuter iz te desne trake, na svu sreću, uvek pogledam u desni reteovizor kad god postoji mogućnost da se neko ubaci, zastanem da bi on prošao i na sledećem semaforu mu se obratim kako sam ga zamalo oborio, tip kao nije primetio, pa reko nisi, jer sam te propustio da se ubciš, širina ulice to inače ne dozvoljava, preuska je u tom delu.

 

Ima već nekoliko godina, uradio sam žičane točkove i vrlo brzo mi čovek šalje pitanje, kolko može GS da se obori, potom šalje sliku aplikacije koja očitava nagib obaranja motora po deonicama. Od tada, mnogo ih je u grupi koji teraju non stop pun gas, čuo dam da kad se stane u kafanu, onaj ko je najmanje obarao, ili došao poslednji, plaća piće, neke klipove koje sam gledao, ledila mi se krv u venama.

 

Mušterija i prijatelj, jedan od najvećih putnika unazad nekoliko godina, možda i najveći trenutno, imao je udes nedavno i to sa Bogami trajnim posledicama. Jako sam se iznenadio jer zaista važi za izuzetno smirenog vozača, plus je prošao dosta dodatne obuke bezbedne  vožnje, pun iskustva, ulazio je i u Kinu recimo, ali sam čuo da je počeo i on da se mangupira, nije direktno kriv za nezgodu, ali jeste odgovoran za ponašanje kojim je doveo sebe u pozicuju da doživi udes. 

 

Ne znam koji je đavo ušao u vozače generalno, ne samo motora, u Beogradu je jednostavno, džungla.

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 230 postova
  • Lokacija: Downtown LA
  • Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC Maleficent Ducati Multistrada 1200s

Sa 20-30km/h mozes da oboris motor toliko da pobedis:stabre: Navak, pa vidite ko je kakav ili nikakav. Da se ogranicim, nisam od onih koji postuju ogranicenje, ali sine gde ces sa 100+ kroz raskrsnicu.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3122 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Blackie

Da,i kad smo virili iz gomile,trke bile glavnom ulicom pa "potokom"...obezbeđena staza sa par bala sena?!!Čovek s godinama i  iskustvom, lepo je pokušati, davati barem savete.Kao da će ga usijane glave čuti...možda?

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8144 postova

Po mom mišljenju, ni jedno slovo se ne može zameriti ovome što je napisano, ko god da ga je napisao.

 

U mojoj knjizi, to što je tekst napisao Kule, ima samo dodatnu težinu. On je vrlo specifična ličnost, ali volimo ga. Iz čisto ugla motocikliste, kako Kule i dalje vozi, u kojim godinama i posle kakvih sve povreda, uz kakvu želju uvek i iznova za povratak posle istih, od mene uvek samo veliki, najveći respect!

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 258 postova
  • Lokacija: Mali Pozarevac,Sopot
  • Motocikl: Suzuki GS 500
Pre 9 sati, shoyyka je napisao:

 veliko je pitanje ko je kriv ako iz sporednog puta izleti neko drugo vozilo ili traktor

Pokojni Alvirovic je jednu emisiju posvetio toj temi,prekoracenje brzine znatno od dozvoljene.Pa recimo ako se ja iz dvorista ukljucujem na put sa traktorom gde je ogranicenje 50 ili 60 km/h a neko motorno vozilo udari u mene i utvrdi se da se kretalo brzinom znatno od dozvoljene(sto sigurno jeste u tvom opisanom slucaju 120 km/h)ja nisam krivac jer nisam mogao da predpostavim da se isi kretao brzinom znatno vecom od dozvoljene.Al dzaba sve ka odosmo pri takvom udesu svi u pi... materinu

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2730 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Ponovicu i ovde, a ponavljam cesto i kolegama i musterijama:

Kako covek koji je izasao sa sporednog puta moze da bude kriv, a nije te ni video. Njemu traktorm/kamionom/kombijem/ kolima/biciklom. L.. treba par sekundi da se ukljuci na put.

Mi ako vozimo 120-130 km/h, nismo bili ni blizu njegovom vidnom polju. 

Ima gomila situacija gde su kolege stradale jer nisu bili uoceni, ali moramo da shvatimo da je nasa brzina najcesci uzrok saobracajnih nezgoda.

Drugo, moramo da shvatimo da smo nevidljivi cak i kad postujemo ogranicenje, jer smo maleni u oku posmatraca, cesto nas poistovete sa bicklom koji se krece 20-30 km/h max. 

 

Misljenje koje imamo onKuletu je irelevantno, ali zaista je covek napisao sve tacno i ja mu skidam kapu za taj tekst. 

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Sreca i osmeh su kljuc svega ..., 367 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: ... Pčelica :) ... FZ6 N...

E necu da vozim ludo - brzo pa makar se niko ne vozio samnom :aha: 

 

Priznajem opet, podivljam nekad ali smatram da to radim samo kada je sve pregledno, nikad kroz naseljena mesta i svesna ako se sta desi da sam sama čačkala djavola... 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12093 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
Pre 10 sati, MatorKonj je napisao:

Pa recimo ako se ja iz dvorista ukljucujem na put sa traktorom gde je ogranicenje 50 ili 60 km/h a neko motorno vozilo udari u mene i utvrdi se da se kretalo brzinom znatno od dozvoljene(sto sigurno jeste u tvom opisanom slucaju 120 km/h)ja nisam krivac jer nisam mogao da predpostavim da se isi kretao brzinom znatno vecom od dozvoljene.Al dzaba sve ka odosmo pri takvom udesu svi u pi... materinu

 

Po nasem budjavom zakonu si krivac. Ti odgovaras sto si se nebezbedno ukljucivao u saobracaj, on odgovara za prekoracenje brzine.  Glupo, ali je tako.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3500 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 5 minuta, lalajko je napisao:

 

Po nasem budjavom zakonu si krivac. Ti odgovaras sto si se nebezbedno ukljucivao u saobracaj, on odgovara za prekoracenje brzine.  Glupo, ali je tako.

Nije baš potpuno tačno.

Stepen krivice se u ovakvim situacijama utvrđuje veštačenjem.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1702 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom

Preksinoc ista deonica,stizem i preticem coveka na monociklu (jbm.li ga kako se ono zove),jedan tocak,sedi na njemu i ima neka svetla,isao je preko 60 km/h.Da je nekim slucajem njemu neko izleteo sa sporednog puta,kako bi se tretirala takva nezgoda?

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 4_tocka_i_karoserija, 1581 postova
  • Lokacija: N44 37.451 E20 22.527
  • Motocikl: -
pre 40 minuta, lalajko je napisao:

 

Po nasem budjavom zakonu si krivac. Ti odgovaras sto si se nebezbedno ukljucivao u saobracaj, on odgovara za prekoracenje brzine.  Glupo, ali je tako.

 

Ovoga se sećam kad si mi pričao o udesu na putu tu negde blizu tebe kako je proglašen krivim matorac koji je skretao levo i "oduzeo prednost" manijaku na motoru iz suprotnog pravca koji je išao "koliko može".

 

 

pre 34 minuta, zika56 je napisao:

Nije baš potpuno tačno.

Stepen krivice se u ovakvim situacijama utvrđuje veštačenjem.

 

Gledao sam na TV veštaka koji kaže nešto tipa "ako poštuješ propise, nisi u obavezi da pretpostaviš da ih neko drugi krši" baš u vezi sa ovim - ako ja skrećem levo, i vidim motocikl u daljini, nisam u obavezi da mu procenjujem brzinu, već je kao normalno da očekujem da on ide u skladu sa propisima.

Međutim, u praksi, bojim se da je Lalajko u pravu.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 890 postova
  • Lokacija: Južna Bačka
  • Motocikl: Honda VT750 ACE
Nije baš potpuno tačno.
Stepen krivice se u ovakvim situacijama utvrđuje veštačenjem.
Na žalost u mnogim slučajevima se "utvrđuje" poznanstvima.
Pošto radim-popravljam havarisana vozila imao sam prilike da čujem svakakva iskustva i neke presude su u domenu naučne fantastike ali tako je kako je dok se ne promeni.

Sent from my M2006C3MII using Tapatalk

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3500 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 1 sat, Interceptor BP je napisao:

Na žalost u mnogim slučajevima se "utvrđuje" poznanstvima.
Pošto radim-popravljam havarisana vozila imao sam prilike da čujem svakakva iskustva i neke presude su u domenu naučne fantastike ali tako je kako je dok se ne promeni.

Sent from my M2006C3MII using Tapatalk
 

Ja sam napisao kako se utvrđuje stepen krivice, a ne na osnovu čega se donosi presuda.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja