Jump to content

Moto Zajednica

Treninzi bezbedne vožnje - iskustva

Recommended Posts

• Drug član, 1614 postova

@tibor

Ja mislim da je tako bolje. Prvo kvačilo. Idealno bi bilo skoro simultano. Dakle prvo kočnica (da bi se dobilo malo i motornog kočenja) a onda kvačilo da se oslobodi zadnji točak.

Možda nema logike to, prvo kvačilo  jer teoretski dovodi do produžetka puta kočenja (nema motornog kočenja). Međutim sila kočenja koja treba da dovede do zaustavljanja motocikla je na prednjem točku a ne na zadnjem. A ako ostane u brzini agregat može da "zaključa" zadnji točak u momentu i dobijemo  nestabilnost. Zato je dobro "osloboditi" zadnji točak kvačilom.

Ovde sada dolazimo do onog, potrebna je vežba, vreme provedeno na motociklu, izgradnja radnji koje se dovode do automatizma. Teško je ovo sve uskladiti u uslovima panike. Zato i treba voziti u nekom opsegu brzina koje nam omogućavaju da sve radnje obavimo onako kako smo vežbali (naravno svestan sam da nije uvek moguće).

Nego ono što hoću da kažem, ima logike u tome što su te savetovali. 

Promenio član Bojan_Jgd
  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1518 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08
pre 2 minuta, Bojan_Jgd je napisao:

prvo kvačilo  jer teoretski dovodi do produžetka puta kočenja (nema motornog kočenja)

Ovo je nama pričao Vlada ABM na MAD kampu 2022 godine. Kad se prvo pritisne kvačilo znamo već šta se desi unutra, pa se samim tim produži put zaustavljanja.

Tako i sad praktikujem, obe kočnice, kad padnu obrtaji da ne davim motor, onda stiskam kvačilo, maltene pred zaustavljanje. 

Na CBF-u sam imala fantastičan ABS koji me nikad nije izdao, dok recimo sad kod FZ6 kad je stariji asfalt (onaj klizavi što sija na suncu), desi se da mi se zaključa zadnji točak, a pre toga osećam da mi treperi pedala pod stopalom. E sad, da li su mi gume već za zamenu, pojma nemam, verovatno da. Isprobavala sam kočenje na različitim putevima, razlikuje se od asfalta do asfalta, što je hrapaviji to bolje motor koči. ABS radi, ne prijavljuje greške, a i skoro 60 kila je lakši od CBF-a, da ne zanemarimo taj podatak. Znam samo da vozim onoliko brzo koliko sam sigurna da mogu brzo da se zaustavim. 

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 8652 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pisao sam jedan tekst svojevremeno o kočenju i to sa kvačilom je izazvalo debatu u komentarima.

Mnogi ljudi na paničnom kočenju ne zatvore gas nažalost. Još jedan argument je da se spreči gašenje motora da bi eventualno ako kočenje nije dovoljno odradi slalom. Takođe da se spreči poskakivanje zadnjeg točka.

Promenio član Alekre
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

12 minutes ago, Alexandra995 said:

Ovo je nama pričao Vlada ABM na MAD kampu 2022 godine. Kad se prvo pritisne kvačilo znamo već šta se desi unutra, pa se samim tim produži put zaustavljanja.

Tako i sad praktikujem, obe kočnice, kad padnu obrtaji da ne davim motor, onda stiskam kvačilo, maltene pred zaustavljanje. 

Jeste. 

Ali kao što rekoh, i jedna i druga tehnika kočenja su ok ako čovek zna šta radi. 

Samo je pitanje koliko znamo šta radimo u toku paničnog kočenja. 

Imaj u vidu da pomoć ABS-a imaš samo kada kočiš kočnicom a ne agregatom. I drugo, ako već kočiš zadnjom kočnicom, koliko imaš potrebe da kočiš agregatom? I treće, zavisi i od motora do motora. Neki imaju izraženo kočenje agregatom a neki ne.....itd.....

Treba vežbati, sticati iskustvo i ne ići preko svojih mogućnosti bezbednog zaustavljanja. Kada ovo kažem pre svega mislim na svesno ne prelaženje ove granice. Savladanu tehniku treba vežbati i utrenirati, nije je dovoljno samo savladati. 

Nije pogrešno ni jedno ni drugo. Oba načina imaju prednosti i mana.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3497 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Od prvog dana pri jacem kocenju kvacilo, sto kaze Alekre ostane gas, pa nas jos i gura, kad smo vec u tom momentu stisli kvacilo onda je prilika i za brzinu nize ili koliko je potrebno da u tom trenutku to sve odradimo, 
Kad sam uzeo motor prvo sto sam radio su nagla kocenja pa i dan danas kad imam priliku kocim zbog neke vezbe.

Tako je. Teorijski je lako ukapirati kako se koči ali u praksi je češto frka. Mora da se vežba da bi mišić zapamtio pokret i silu stiskanja. U frci mozak reaguje refleksno i čupa informacije koje ima.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 33 postova
  • Motocikl: Peda TEK 250 2025

Sada sam ovde prvi put procitao da se pritiska prvo kvacilo pri kocenju. Pocetnik sam pa su mi navike presle iz voznje automobila. 

Prvo kocnica, kvacilo samo ako treba da se presalta u nizu ili ako dovoljno padnu obrtaji a nema vremena pri kocenju za nizu.

Verovatno se previse oslanjam na motorno kocenje...

@RankoBg87 i @Alekre

To ostajanje otvorenog gasa je još izraženije ako neko ima male šake a vozi tako što drži polugu kočnica prstima sve vreme. Tako ja vozim u 90% vremena. 

Moram da priznam da mi se desilo da pri iznenadnijem jačem kočenju čujem kako je motor ostao u obrtajima. 

@suarez

Princip zaustavljanja je isti i za auto i za motor ali se na putu motocikl i automobil ne ponašaju isto. 

• Sviđa mi se 1

Vozim od prvog dana sa dva prsta na obe komande a gas dlanom tako da u nekim momentu moze da se pusti a opet bolje kociti i kvacilo pa nek udara u obraje do sutra, svaki i motor se drugacije ponasa, skoro vozio stariji motor, svako saltanje u nizu blokira zadnju i bas tu mora da se obrati paznja a npr kod mene mogu iz 4-5k da pustim kvacilo na saltanju samo usporava pa makar bio i onaj klizav asfalt.

• Sviđa mi se 1

Sad mi izašlo na instagramu, pa da podelim...

insta.JPG.ee6663103aedba910f4b9bc4663e1e3c.JPG

WWW.INSTAGRAM.COM

45 likes, 0 comments - satemisija on June 18, 2026: "Malo truda za veću veštinu na motociklu Moto Dinamik - na pravoj stazi, brzoj a sigurnoj, čeka te celodnevni trening koji te uči...

• Sviđa mi se 1
  • Zbunjen 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Ducati Multristrada V2S MY26
On 18. 6. 2026. at 6:52, tibor je napisao:

U Bezbednosti su me savetovali da prilikom zaustavljanja motocikla se prvo stisne kvačilo pa se koči kočnicama.... Sto se kosi sa mojim navikama a i sa savetima na drugim treninzima. Svaki trening je imao.nesto karakteristično...

Tako su i meni demostrirali i pokazali.Ukoliko se motocikli ugasi prilikom kočena deaktivira se i ABS,tako da logike ima itekako.

To sto kazu prvo ne bukvalno prvo, delić sekunde kasnije, ako se mislis kvacilo ili kocnica putanja ode, kočiš i u deliću sekunde kvacilo. 

• Zainteresovan, 431 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

Kada je panično kočenje ja stiskam sve :D Obe kočnice i kvačilo i trudim se da razmišljam najviše kuda da prođem

• Sviđa mi se 3

• Ne silazi, 6940 postova
  • Motocikl: đački pešački

Čitam, da ne citiram. Pri paničnom kočenju je bitno da ono bude što kraće vremenski i što kraćeg zaustavnog puta. Pri paničnom kočenju nema šaltanja u nižu brzinu, barem ne u velikoj većini situacija. Istovremeno se stiskaju kvačilo i obe kočnice, ili za delić vremena prvo zadnja jer se time motor stabiliše, nema velikog tonjenja prednjeg kraja i samim tim je učinak zadnjeg točka u kočenju nešto veći.

Pošto se sve dešava pri visokim obrtajima, agregat gura sve dok mu ne padnu obrtaji oduzimanjem gasa, a i tad na leru, on i dalje gura ali malo, a i sam pokret šake pri vraćanju gas traje neko vreme. Uvežbanom tehnikom desnom šakom se može simultano i nezavisno kontrolisati gas i kočnica istovremeno, ne znam kako bi opisao bez pokazivanja.

No, puno je efikasnije odmah stisnuti kvačilo i tako odspojiti agregat i eliminisati to njegovo guranje i tako skratiti put kočenja. Pri ovome obrtaji se zadignu i to je sasvim normalno. Od trenutno tri moto škole za bezbednu vožnju, sumnjam da iko uči drugojačije uči.

Pogrešno je učenje da se kvačilo stiska posle kočnice i odpuštanja gasa, a često se tako predaje po auto školama i dele objave po Fejsu. 

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

• Zainteresovan, 431 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

I opet zavisi od situacije, recimo vozim šestom na 3 hiljade obrtaja lagano i nešto se desi. Nema tu kočenja motorom, ako se ne stisne kvačilo sve su šanse da se motor brzo ugasi.

Večeras je ko teorija a sutra poligon. 

Od 26 kandidata nas dvoje bilo u opremi i jos pitaju jel sutra mora oprema posto ce biti vruće 🤣

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2

• prisutan, 1368 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Vidjet ćeš, ko preživi pričat će!!  😉

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3266 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
14 hours ago, RankoBg87 said:

Večeras je ko teorija a sutra poligon. 

Od 26 kandidata nas dvoje bilo u opremi i jos pitaju jel sutra mora oprema posto ce biti vruće 🤣

Kad sam ja bio pre par godina isto posle teorije i sve priče o značaju opreme, svih onih groznih slika povreda i ličnih priča o povredama i posledicama na kraju dečko ladno pita a jel može u majici sutra, vrućina je ? 
Svi se nasmejali, mislim da mu niko nije ni odgovorio, podrazumeva se.
On stvarno došao u majci na nekom raspalom Banditu koji nešto nije mogao ni da upali...
Nisu hteli da ga puste tako, i pozajmio mu je neko od instruktora svoju jaknu, ali mislim da je ostao u šorcu ili trenerkama dole. 
I eto desilo se da je on bio jedini koji je ozbiljnije pao na treningu, i ogulio se malo po nogama.

• Sviđa mi se 2

Ja sam prisustvovao kada je čovek došao bez kacige... Ajde instruktori nego bejaše i neki ljudi iz saobraćajne policije. Zamalo da mu napišu kaznu, nego ispeglaše ljudi. Bar je došao na obuku, naučiće ga, edukovaće se pa neće više. Na kraju dobi i kacigu na poklon. Ja stojim gledam, čizme, kožni kombinezon, rukavice, fullface, potkapa. Ne verujem.

• Sviđa mi se 2

pre 2 minuta, Alekre je napisao:

Ja sam prisustvovao kada je čovek došao bez kacige... Ajde instruktori nego bejaše i neki ljudi iz saobraćajne policije. Zamalo da mu napišu kaznu, nego ispeglaše ljudi. Bar je došao na obuku, naučiće ga, edukovaće se pa neće više. Na kraju dobi i kacigu na poklon. Ja stojim gledam, čizme, kožni kombinezon, rukavice, fullface, potkapa. Ne verujem.

Ček, bez kacige došao na obuku bezbedne vožnje? 😂

Toponica brate...

• Drug član, 2326 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Mnogi ljudi i ne znaju cemu oprema sluzi.

Koliko puta sam samo cio “sta ce ti jakna i rukavice toplo je napolju?”

Kaciga se nosi da ti policija ne pise kaznu.

Promenio član Sharky - Alex
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

pre 2 minuta, Sharky - Alex je napisao:

Mnogi ljudi i ne znaju cemu oprema sluzi.

Koliko puta sam samo cio “sta ce ti jakna i rukavice toplo je napolju?”

I ja sam se živa skuvala danas, ali onaj osećaj da sam dala sve od sebe da ukoliko dođe do pada budem maksimalno zaštićena, e to je neprocenjivo.

Promenio član Alexandra995
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja