Skyrunner 4886 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1874 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Evo Vaso, na primer da za svaku sledeću bude određena progresivna poreska stopa. Pri tom ima gomila modifikacija koje mogu da budu urađene da u potpunosti porez ne uguši tržište zakupa. Nije to ništa novo, nego ova naša država nije spremna na prelaz sa nekog sistema koji nigde ne postoji više ni u sličnom obliku. Ovo šta si ti naveo je malo obrnuto. Ko živi u svom stanu ima pravo na poresko oslobođenje dela poreza, taj popust je do 50% ali nije uvek, već to zavisi od visine osnovnog poreza. Inače, ti iznosi poreza su smešni. Nisam neko vreme gledao statistiku, ali je ispod 300€ godišnje za stan u Beogradu. To je bez popusta. Za desetu nekretninu ako je 3000€ onda neko ne bi kupovao desetu, nego bi taj novac gledao negde drugo da uloži jer mu se nikako ne bi isplatilo da gomila stanove, a kome treba stan za život bi zapravo mogao i da dođe do njega. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Skyrunner said: Ovo šta si ti naveo je malo obrnuto. Ko živi u svom stanu ima pravo na poresko oslobođenje dela poreza, taj popust je do 50% ali nije uvek, već to zavisi od visine osnovnog poreza. Šta je tu obrnuto? Znam da je u pitanju umanjenje poreza u slučaju da se živi na toj adresi. Ali ja nisam pisao da je u obrnutom slučaju u pitanju uvećanje, već samo to da je porez u tom slučaju veći. Dakle govorio sam o apsolutnim brojkama, a ne o relativnim. Što se tiče progresivne poreske stope, toga već ima na neki način. Ne kroz porez na imovinu, ali da kroz godišnji porez na dohodak. I sad, oni koji zarađuju puno i mogu da kupe drugu-treću-desetu nekretninu, već plaćaju neki dodatni porez, po nekoj kakvoj takvoj progresivnoj stopi. Ako bismo da razmatramo neki fer sistem, uvođenje još jedne progresivne poreske stope ne deluje baš kao prvi korak. Šta znam, ja ovo laički. Razumem ideju iza tvog pisanja, posebno poslednji deo poslednje rečenice. Međutim, mislim da naša država nažalost još uvek nije došla do nivoa da se bavi takvim pitanjima. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AndjeoPakla 3413 Napisano Januar 20, 2023 Zainteresovan, 427 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: CBR 900RR Prijavi odgovor kao problematičan Čovek lepo reče da se 3/4 stanova kupuje gotovinom, ja sam nedavno čuo da oko 80%, ali to je svakako to. To su mnogo ozbiljnije stvari za koje treba da se postavi pitanje, nego godišnjeg poreza na same nekretnine i ja isto onako laički, čisto da se upišem u temu pošto postaje veselo 1 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4886 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1874 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pa bitno je Vaso, jer ako ja plaćam porez za stan u Beogradu na vodi 150.000 godišnje u kom živim, a 170.000 koji mi je višak, to i nije toliko mnogo više sad zar ne? Postoji cela nauka koja se bavi načinom kako se pomoću poreske politike kanališe (višak) kapital u oblasti gde to država želi. Time se bave naravno ekonomsisti i države koje slušaju nauku su napravile vrlo sofisticiran sistem i od toga profitirale značajno. Kod nas ne postoji efektivno progresivno oporezivanje. To za porez na dohodak je smešno. Ima samo dva stepena progresije i tu se sve završava. To naravno ne rešava gomilanje stanova koji su kupljeni kapitalom iz sive zone (taj porez bi naplatio ove koji nisu platili na mostu već će na ćupriji), kao i iz drugih izvora a koji nisu oporezovani na način koji ti navodiš. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8580 Napisano Januar 20, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1897 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, punisa 16 je napisao: Prosle su 4 nedelje niko nije bio,sada svi guramo kante do kontejnera i tamo ih praznimo. Dok imate i kontejnere u okolini, kante vam neće prazniti Pre 5 sati, slobasuper9 je napisao: ... eto easy zarade od 20+ k eura za godinu dana na razlici u ceni, na primer. Vrtim sad oglase i gledam jebena Rakovica izašla na 2000eur po m2. Druga rečenica ti govori da to nije zarada nego inflacija Pre 4 sati, vasa.93 je napisao: a za one na kojima vlasnik nije prijavio svoju adresu boravka, porez je znatno veći od one gde vlasnik ima prijavljen boravak. Ne znam koliko je to "znatno veći" u Bg ili Niš, ali kod mene (25km od centra BG) razlika je 100e godišnje za prilično luksuznu kuću od cca 250 kvadrata. Pri tome je "puna cifra" jedva 200e. Realno beznačajno. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 51 minutes ago, AndjeoPakla said: Čovek lepo reče da se 3/4 stanova kupuje gotovinom, ja sam nedavno čuo da oko 80%, ali to je svakako to. To su mnogo ozbiljnije stvari za koje treba da se postavi pitanje, nego godišnjeg poreza na same nekretnine Upravo je ovako nešto moja poenta. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, zaludan said: Realno beznačajno. Zar 50% nije značajno? Koliko bi bilo značajno po tvom mišljenju? Ljudi, kako je sad odjednom u redu da država povećava namete? I što nije isto tako u temi o povećanju cena za osiguranje od autoodgovornosti? Jbg, što se kaže kod nas u Niš, lako s tuđu patku koprivu da mlatiš. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4853 Napisano Januar 20, 2023 (promenjeno) Drug član, 3675 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan On 19.1.2023. at 14:00, aca-pn je napisao: ne razumem one koji su iz unutrasnjosti dosli zbog posla i vece plate, kad poplacaju sve, ostane (tj ne ostane) im isto kao sto su imali i kuci, a zive u ludnici od saobracaja i zagadjenog vazduha Moj je utisak da mnogi ne idu zbog ekonomskih razloga. Često mladi pobegnu od roditelja i rodbine koja ih psihički uništava, učmale sredine koja mrcvari dušu i sl... Znam recimo par gejeva koji su otišli iz Kg u Beograd jer im je tako lakše da ne budu na tapetu... A moja firma je iz Beograda, ali ima sedišta i u Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu... Ja sedim u Kragujevcu, a puna mi je kancelarija mladih ljudi iz Čačka iz okoline, a koji bi isto tako mogli da rade u svom gradu. Al beže od kuće, jednostavno rečeno. I da, naravno, mnogi pobegnu od rada na selu. Promenio Januar 20, 2023 član boza_kg 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8580 Napisano Januar 20, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1897 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, vasa.93 je napisao: Zar 50% nije značajno? Koliko bi bilo značajno po tvom mišljenju? Ljudi, kako je sad odjednom u redu da država povećava namete? I što nije isto tako u temi o povećanju cena za osiguranje od autoodgovornosti? Jbg, što se kaže kod nas u Niš, lako s tuđu patku koprivu da mlatiš. Ajde prvo da ne mešamo babe i žabe. Osiguranje od autoodgovornosti plaćaju svi vlasnici automobila - da l' je vredan 1,500, 5,000 ili 100,000 - plaćamo SVI JEDNAKO. Pri tome ogromna većina je u prve dve kategorije, i u tome je problem sa osiguranjem od autoodgovornosti. Ovde pričamo o osiguranju druge i svake sledeće nekretnine - kakav god tvoj stav bio prema tome, u jednoj Srbiji, to je ozbiljan luksuz, i ne vidim nikakav problem da to bude "značajno veće", ali, s obzirom da je osnova mala, 100% koliko je u stvari više je beznačajno. Pričamo o 100e na godišnjem nivou nekome ko je imao dovoljno da kupi kuću od cca 250 kvadrata? A nije mu prva/jedina nekretnina, i nije mu potrebna, u pravom smislu reči. Oni ljudi neće da se cimaju da idu u poresku da smanje taj porez - mrzi ih da se cimaju za tu siću, a ti misliš da je to značajno više? Da dodamo nulu, pa možemo da pričamo da li možda mnogo, ili je malo. Ovako, besmisleno je malo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Besmisleno je kad imaš malu kuću. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3818 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan i ako vam je hladno, idite na Karibe 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 21 minutes ago, zaludan said: Pričamo o 100e na godišnjem nivou nekome ko je imao dovoljno da kupi kuću od cca 250 kvadrata? A nije mu prva/jedina nekretnina, i nije mu potrebna, u pravom smislu reči. Oni ljudi neće da se cimaju da idu u poresku da smanje taj porez - mrzi ih da se cimaju za tu siću, a ti misliš da je to značajno više? Ne, o 100€ pričaš samo ti na svom ličnom primeru. Ja kažem da smatram da je 50% umanjenja kada vlasnik živi u nekretnini (mada ja mislim i da je ipak nešto više od 50%), odnosno 100% više, kako ti kažeš, za nekretnine u kojima vlasnik ne živi značajna/solidna razlika. E sad, to što je osnova niska za sve, pa u apsolutnim brojkama to bude skromna svota, to je druga stvar. A ako pak smatraš da je ok da ti plaćaš 200€ na prvu nekretninu, a neko 2000€ na drugu, onda… se vrati na onu izreku o koprivi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Januar 20, 2023 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan 23 minutes ago, nafetS said: i ako vam je hladno, idite na Karibe Sedi narod u abudubaiu preko zime. Nisi pogrešio... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Januar 20, 2023 (promenjeno) Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, AndjeoPakla said: Čovek lepo reče da se 3/4 stanova kupuje gotovinom, ja sam nedavno čuo da oko 80%, ali to je svakako to. To su mnogo ozbiljnije stvari za koje treba da se postavi pitanje, nego godišnjeg poreza na same nekretnine Pranje para sva novogradnja, počevši od BNV. Naravno, nije loše ni porez da se naplati što više. Promenio Januar 20, 2023 član X8 Vračar 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
punisa 16 3739 Napisano Januar 20, 2023 Astro Puki krsi sva pravila!, 919 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50 Prijavi odgovor kao problematičan Kako sam zakuvao temu svaka mi cast Ne samo da ga niko nece pozvati za garazno mesto ,vec ce se i drugi preispitati za svoja Nisam zlonameran ali stvarno su se stvari otrgle kontroli ,makar mozemo da ih komentarisemo. Posto se poteglo pitanje poreza sledeci postovi idu pravcu kriminala,politike i ode sve ... 2 2 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3574 Napisano Januar 20, 2023 Malinar u pokusaju, 1705 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Skyrunner said: Kod nas ne postoji efektivno progresivno oporezivanje. To za porez na dohodak je smešno. Ima samo dva stepena progresije i tu se sve završava. To naravno ne rešava gomilanje stanova koji su kupljeni kapitalom iz sive zone (taj porez bi naplatio ove koji nisu platili na mostu već će na ćupriji), kao i iz drugih izvora a koji nisu oporezovani na način koji ti navodiš. Kod nas je problem što najveći broj nekretnina imaju oni koji upravo treba da donesu zakon i njime sami sebi skoče u stomak. Zato se ti i takvi zakoni decenijama odlažu i odlagaće njihovo donošenje još dugo, dugo.... 2 hours ago, boza_kg said: Moj je utisak da mnogi ne idu zbog ekonomskih razloga. Često mladi pobegnu od roditelja i rodbine koja ih psihički uništava, učmale sredine koja mrcvari dušu i sl... Znam recimo par gejeva koji su otišli iz Kg u Beograd jer im je tako lakše da ne budu na tapetu... A moja firma je iz Beograda, ali ima sedišta i u Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu... Ja sedim u Kragujevcu, a puna mi je kancelarija mladih ljudi iz Čačka iz okoline, a koji bi isto tako mogli da rade u svom gradu. Al beže od kuće, jednostavno rečeno. I da, naravno, mnogi pobegnu od rada na selu. Hvala Bogu, od rodbine i roditelja ne moram da bežim, naprotiv često se vidjam i družim sa rodbinom, a roditelji kao roditelji, kada mi ih je previše, izadjem iz kuće, ili odem u stan ili negde na par sati i odnosi su ok, jer generacijski jaz je neminovan. Ono što mi fali iz BG-a, živeo sam tamo 4 godine, je mentalitet devojaka, ipak su u KG-u malo tradicionalnije i staromodnije i neki kulturni život (pozorišta, koncerti, utakmice...). Za sve ostalo mi je i više nego dovoljno da tamo odem 1-2 puta godišnje. 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlatkojov 1110 Napisano Januar 20, 2023 Zlaja, 286 postova Lokacija: Beograd Motocikl: yamaha xj6 Prijavi odgovor kao problematičan Ja zivim u Bg u pa isto samo jednom godisnje to je valjda zato sto sam ozenjen 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 1778 Napisano Januar 20, 2023 Drug član, 1353 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Bogu, od rodbine i roditelja ne moram da bežim, naprotiv često se vidjam i družim sa rodbinom, a roditelji kao roditelji, kada mi ih je previše, izadjem iz kuće, ili odem u stan ili negde na par sati i odnosi su ok, jer generacijski jaz je neminovan. Ono što mi fali iz BG-a, živeo sam tamo 4 godine, je mentalitet devojaka, ipak su u KG-u malo tradicionalnije i staromodnije i neki kulturni život (pozorišta, koncerti, utakmice...). Za sve ostalo mi je i više nego dovoljno da tamo odem 1-2 puta godišnje.To za devojke je delimično tačno, tako se ponašaju dok su kod kuće, kad dođu u Beograd, dosta su opuštenije i od rođenih Beograđanki .Sent from my SM-A705FN using Tapatalk 4 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
petarjebivetar 1123 Napisano Januar 20, 2023 Zainteresovan, 285 postova Lokacija: Beogard Motocikl: U potrazi Prijavi odgovor kao problematičan Al zato kada iste te patrijarhalne studentkinje iz unutrašnjosti dođu u BG... Onda dođe do izražaja tradicionalno vaspitanje Ova priča sa nekretninama je tragikomedija... 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1517 Napisano Januar 22, 2023 Drug član, 1086 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Kikiriiiki, semenke... Kikiriki, semenkeeee...Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 3043 Napisano Januar 26, 2023 Drug član, 1175 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Ajmo navijači, dinar upaljači... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8551 Napisano Januar 26, 2023 nekrunisani kralj moto cigana, 3196 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan On 20.1.2023. at 6:37, punisa 16 je napisao: Jedino me plasi,sto za svojih 38 godina nisam nikada video da je nesto pojeftinilo. Inace Bg kao naseobina ,pre bih ga tako ponekada nazvao nego grad ,ne zasluzuje svojom infrastrukturom da cena nekretnine predje 2000e u najboljim delovima grada, da ne kazem najekskluzivninijm posto ekskluzive u Bg-u nema. Jedino ako neko smatra ekskluzivnim sto nema kanalizacionu mrezu,normalnu stanicu za autobus,trotoar,skolu ,vrtic,park, mada sve to menja blizina nekog novog Trznog Centra u kome se brzo zaborave svi nedostatci urbanizacije. Banovo brdo, iznad Golf naselja, ekstra zona, 3700e kvm... Kontejner mi je dve ulice niže. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5948 Napisano Januar 26, 2023 Drug član, 1376 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Opasno klizimo u komunizam. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Eol 966 Napisano Januar 26, 2023 Zainteresovan, 488 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan Cene kvadrata bezobrazne ...a cenu diktira ponuda i potraznja...potraznja velika zbog pranja para ,a ponuda slaba iz razloga sto 80% stanova/kuca/lokala nije uknjizeno i ne moze da se prometuje tj.da se sklapaju kupoprodajni ugovori i overavaju kod notara.....Onog trenutka kada puste prodaju ne uknjizenih nekretnina cene ce sigurno pasti,e sada koliko to je pitanje.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...