djg 10 Napisano Novembar 13, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Koji polovan enduro da tražim za mene početnika, sa kojim bih mogao da se popnem na vrh Rtnja? :-) Ali bitno mi je da je što lakši, međutim pošto vozim i noću svetla su neophodna pa znači otpadaju neke potpuno oguljene varijante za kros i slično. Ne znam odakle da krenem i sa čime da upoređujem, niti koliku snagu da tražim. Verujem da je 80ccm premalo a preko 125ccm je motor verovatno pretežak, pa mi se čini da je 125ccm najpogodnije. Ali koji modeli imaju malu težinu a dovoljno su žilavi za žestoko maltertiranje? Promenio Novembar 13, 2022 član djg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrela 950 Napisano Novembar 13, 2022 Svrati ponekad, 270 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan ban 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11046 Napisano Novembar 13, 2022 Ne silazi, 2200 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan BMW R 1200 GS LC WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM BMW R 1200 GS LC, 2014. godište, Enduro / Cross, vozilo prešlo 76350 km, Despotovac. Cena 9.900 € - Motori - Polovni Automobili ovakav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 13, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Drago mi je što ljudi imaju smisla za humor. No pitanje je ozbiljno samo ga treba shvatiti na pravi način. Ukoliko na ovom forumu obitavaju samo šaljivdžije, uzeću nekog japanca 125 po mogućnosti bez vodenog hlađenja i ispod 100kg, i snalaziću se sam nadalje. Mator sam ja za te dečije igrice :-) Naravno da neću ići noću na Rtanj, i naravno da neću odmah na Rtanj kao početnik, ali već vozim noću po šumama motor koji nije enduro, no ako sam u situaciji da to razjašnjavam onda me obuzima skepsa oko svrsishodnosti učestvovanja na forumu Promenio Novembar 13, 2022 član djg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1582 Napisano Novembar 13, 2022 Zainteresovan, 429 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ako negde možeš da dobiješ pomoć i koristan savet onda je to ovde. I nisu u pitanju šaljivdžije već tvoj nasup. Ljudi očekuju, kako je i red kad negde dođeš, da se predstaviš, kažeš ko si i odakle si pa onda pitaš šta te interesuje. Inače, ako već imaš dovoljan broj godina da ne igraš dečije igrice trebalo bi to da znaš 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Novembar 13, 2022 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ovde si došao da tražiš žilavog ? Nije to takav forum na koji te naziv navodi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7649 Napisano Novembar 13, 2022 Drug član, 2927 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan E evo i ovde, ako si pocetnik ipak nesto slabije da uzmes mozda kekih 10 do 20 ks dok se naviknes jer ti kros motori iako su laki nisu sala i ipak treba iskustvo u voznji.Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 13, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Pa hteo bih da izbegnem da menjam motore ko čarape, 125ccm dvotaktni mi se čini kao idealan izbor koji bi mogao trajati par godina. Apenca od 50ccm sam prevazišao za 10 dana, koji je zapravo nešto jači (ne znam koliko) od standardnog. Logično bi bilo enduro od 80ccm, ali ne verujem da bi taj mogao da sastavi sezonu a da ne postane preslab. Tarmi je u predstavljanju predložio CRF300L no to je preteško za moje zamisli, ne bih da me 140kg poklopi kada se prevrnem na nekom usponu, ili da moram da izvlačim ručno 140kg tamo gde ne umem da ga izvezem. Za sada mi pada napamet samo Yamaha DT 125 ili Honda MTX 125, ali i one su mnogo zavisne od godišta i sve se razlikuje, i težina i hod amortizera i tip kočnica... Promenio Novembar 13, 2022 član djg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3052 Napisano Novembar 13, 2022 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan A što je bitno da se popneš na Rtanj? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 13, 2022 U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Rtanj je samo primer. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1318 Napisano Novembar 13, 2022 Drug član, 1135 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan Koji su tvoji gabariti? Zasto mislis da je motor od 140 kg pretezak i yamaha td 125 ima nekih 110 kila... nemoj bas da gledas da ti je kilaza presudna, mislim da je bilo koji enduro do 150 kg odlican za to sto tebi treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3052 Napisano Novembar 13, 2022 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan pre 34 minuta, djg je napisao: Rtanj je samo primer. Nije ti dobar primer. Tamo oko Leskovca imaš daleko lepših predela za vožnju, a ne zahtevaju ultra lake motore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1032 Napisano Novembar 14, 2022 Drug član, 1070 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Na Rtanj ćeš se popeti jednom , nema smisla da ti to bude reper, ok za primer. Nisam bio na Rtnju, ali cenim da nije nešto teži uspod od recimo od Midžora na Staroj planini. Takve uspone bez problema savladavaju dual sport motori od 130-150kg. Ja sam se recimo letos sa DRZ 400 popeo bez problema, a nisam ni neki vozac ni u kondiciji. Prema mom iskustvu, za ovakve voznje, za neiskusne vozace, idealna sprava je 4T 200-300 ccm, što implicira CRF 250 ili ako pare nisu problem CRF 300. Samo dobre gume i gas, nema mesta gde neće izaći. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5378 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) Drug član, 1928 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @lemy Deluje mi da je ovo trol tema pa se nisam uključivao, ali čisto da napišem da izlazak na Midžor i Rtanj motorom ne mogu da se porede. Mnoooogo je zajebaniji Rtanj (ako uopšte može da se kaže da je Midžor zajeban s obzirom da ima samo jedna nezgodna lakat krivina pred sam vrh). edit 2: Pretpostavljam da misliš na vrh Rtnja tj. Šiljak. Promenio Novembar 14, 2022 član antir3ality Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, mradomir je napisao: Nije ti dobar primer. Tamo oko Leskovca imaš daleko lepših predela za vožnju, a ne zahtevaju ultra lake motore. Rtanj je primer terena po kakvom imam nameru da se krećem motorom kada ga dovoljno savladam. Po takvim terenima sam već išao peške. Što se tiče predela za vožnju, meni je primarno istraživati divljinu, a ne samo voziti, tako da je Rtanj jedan od potencijalnih ciljeva. Jedino je pitanje da li će 125ccm biti dovoljno jak za navedena maltretiranja. A što se tiče težine motora, striktno želim što lakši motor dok vežbam enduro vožnju po balvanima i kamenjaru, iz mnogo praktičnih razloga. :-) - Promenio Novembar 14, 2022 član djg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3052 Napisano Novembar 14, 2022 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Preskakanje balvana i vožnja sa snimka zahteva neki EXC ili sličan, poželjno 250cc i više. Samo pazi, ti tereni i motori nisu za početnika. Takođe ćeš morati kupiti i kombi ili prikolicu. Još ako motor ima svetla i tablicu... prelistaj malo oglase pa će ti biti jasno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 14, 2022 U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Pa ok, onda Rtanj izbacujemo iz varijante za sada. Ostaje pitanje za što lakši enduro koji neće biti preslab za standardne enduro predele u divljini. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Jedno vreme sam mislio da bi Tomos CTX 80ccm (74kg) bio sasvim dobar kao početni enduro koji se može reciklirati kasnije u nešto jače kad bude potrebe, no u oglasima ga nema a i kada ga ima cena je nenormalna, za manje pare se može naći Yamaha DT125. Pa sam zaključio da je bolje preskočiti 80ccm. Inače koji je odnos cene delova za japance ili druge krštene dvotaktne enduro motore u odnosu na Tomos? Oko mehanike sve mogu sam da opravljam, radim generalku, šta god treba... Promenio Novembar 14, 2022 član djg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11046 Napisano Novembar 14, 2022 Ne silazi, 2200 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Ajde sad ozbilno,zar 125ccm nije slabo za ta brda?Na Rtanj se nisam penjao,ali na Ozren jesam sa matorim Yugom.Zato bih uzeo nesto jace. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
plumber.ns 312 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) Zainteresovan, 379 postova Lokacija: Nov' Sat / Vojvodina Motocikl: Adventure sports 750 Prijavi odgovor kao problematičan Aprilia RX 125 2T ! Odlična, samo je treba nabaviti. 100kg i 35 KS rotax 122 ili 123 motor, ne sećam se. Promenio Novembar 14, 2022 član plumber.ns 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Prva brzina i dobro kvačilo očekujem da može da izvuče svuda gde nije teren za teške profesionalce. 125ccm na dvotaktnom može dati nekih 18kw koliko sam ja gledao specifikacije (a eto Aprilia i mnogo više). Uostalom kad skineš 50kg od težine motora već ti treba manja snaga. Bar je takav moj utisak. Ja sam se sa apencem penjao tamo gde je teško moguće zamisliti njega, jer apenac ima samo 55kg i kratku prvu brzinu. Samo su mu gume očajne, nisam našao neku krštenu gumu za 17 nego samo onaj buđavi Trayal 2.75x17. A i amortizeri su očajni (samo 6cm hoda), dobio sam upalu mišića od stalnog čučanja/stajanja da ne bi amortizer odvalio pola rama. Nego, evo zanimljiv snimak, kada su se zaglavili u nepoznatoj šumi (u petom minutu): Može se naslutiti i zašto je lakši motor praktičniji. Ja sam mog apenca negde izvlačio bukvalno na mišiće, drugačije nije moglo. Apropo lutanja po nepoznatoj šumi: Letos sam glumio hikera i uspeo peške da se zaglavim u šumi koju nisam mogao da pređem od gustine i šiblja (a bio samo 600m od cilja, po GPS-u). Bukvalno sam zapeo i nema dalje, levo desno svuda neprohodno, a ja potrošio svu vodu i hranu, već izmoren jer sam išao uzbrdo po 30'C, plus mobilni (dva komada) nemaju domet a baterije pri kraju, i još za sat vremena pada mrak a ja bez baterijske. Žešći problemi. Pa sam se vraćao unatrag (srećom nizbrdo) neki kilometar dok nisam došao do nečega što mi je delovalo da bi mogao biti neki stari zarasli seoski put kroz šumu, i tu skrenuo i nakon još nešto mučenja izvukao se iz šume baš u sumrak, na cilj stigao po mraku. Od tada malo više opreme nosim kada idem u šume. Promenio Novembar 14, 2022 član djg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djg 10 Napisano Novembar 14, 2022 (promenjeno) U prolazu, 12 postova Lokacija: LE,PK,BG Motocikl: tražim Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, plumber.ns je napisao: Aprilia RX 125 2T ! Odlična, samo je treba nabaviti. 100kg i 35 KS rotax 122 ili 123 motor, ne sećam se. Odlična je, no preskupa u tom godištu koje ima 100kg. Starija godišta imaju po 120kg. Možda bih trebao da preformulišem pitanje... šta se (da li se) može nabaviti do oko 1000 evra i do oko 100 kila a da liči na enduro koji se neće raspasti posle prvog težeg kamenjara, ima bar 10kw i hod amortizera od bar 16cm? Može i sa problemima koje treba rešavati, ne mora "sedi vozi" stanje. Promenio Novembar 14, 2022 član djg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JankelA 812 Napisano Novembar 14, 2022 Drug član, 1198 postova Lokacija: Vrnjacka Banja Motocikl: Yamaha R1, Kawasaki KX450F, Beta RR350 Prijavi odgovor kao problematičan Voze ljudi mnogo ozbiljne terene sa kilazom motora 200+kg, ne znam cemu toliko opterecivanje tezinom, profesionalcu na svetskom nivou takmicanja znace ti kilogrami, a nekom za rekreativnu voznju/treniranje ne igra bas nikakvu ulogu 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
СајберГастарбајтер 2716 Napisano Novembar 14, 2022 .., 1740 postova Prijavi odgovor kao problematičan @JankelA Колико си возио мотор (ендуро) по захебатом терену? Сваки килограм мање и неагресиван мотор значи баш пуно за почетнике, сем у случају да ће најтежи терен да ти буде неки макадамски пут. Тада бих се сложио с тобом. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3256 Napisano Novembar 14, 2022 Drug član, 1007 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, JankelA said: Dobar ovaj kaubojac. Kapiram da će pokretač teme isto ovako. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...