viktorb 1 Napisano Ponedeljak u 10:00 U prolazu, 3 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, markommarko je napisao: Uzmi oba, to je uvek najbolje rešenje kada imaš dilemu ... i Varadera treceg! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 114 Napisano Utorak u 13:31 Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Motor je za sve! A što kaže kolega a odnosi se na sve brendove, motori se više ne prave da traju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 114 Napisano Utorak u 13:35 (promenjeno) Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Pišu ljudi gluposti, tipa zameraju nema tempomat, senzor pritiska u gumama i slično... To su gluposti. Traži se dlaka u jajetu, kao što sam napisao motor je dobar za sve, karakteristike su mu u svim pravcima dobre ili bolje. Teško se nađe motor da je toliko svestran. A vreme će pokazati kvalitet, takođe vreme pokazuje kvalitet drugih brendova. Promenio Utorak u 13:35 član zoransm 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 114 Napisano Utorak u 15:00 Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Kakva vam je potrošnja ulja (Hondinog) na, na primer 1000km, 5000km...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Antuljeskov.011 116 Napisano Utorak u 15:56 U prolazu, 89 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kakva vam je potrošnja ulja (Hondinog) na, na primer 1000km, 5000km...? Presao sam blizu 20kServisi radjeni na 1000km i na oko 10.000km nije bilo potrosnje ulja vrendne pomena.Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2048 Napisano juče u 12:03 Drug član, 1394 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan HONDA TRANSALP XL750 | Hello Everyone, today I've installed two... WWW.FACEBOOK.COM Hello Everyone, today I've installed two important upgrades for my one and only Transalp 750 : 1. The new... Dosta se interesujem i istrazujem temu zvuka na agregatima. Slucajno naidjoh na ovaj klip i mogu da potvrdim da Transalp 750 zvuci isto kao i V Strom 650. I sad me interesuje jedna stvar, Transalp je p. twin 270° , V Strom V twin 90°. Ok 270° twin ima identican interval paljenja kao i V twin 90° pa slicno i zvuce. I onda imamo npr Teneru, ciji cp2 agregat je isto 270° p. twin a zvuk doooosta agresivniji i lepsi. Isto je recimo i sa nc750, Afrikom itd. Da li razliku u zvuku pravi hod klipa, ignition timing ili sta? Transalp i Strom fino zvuce do nekih 7K rpm onda nekako zvuk postane monoton dok Tenere i ostali pomenuti bas reže sve do blokade. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 7065 Napisano juče u 13:14 Ne silazi, 6640 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Kako će bilo koji motor zvučati, zavisi od rasporeda paljenja, ali i od toga kako je rešen izduv. Sasvim sigurno na to utiču i razna druga unutrašnja mehanička rešenja. Jedan isti agregat će tako imati drugačiji zvuk ako mu se "čačne" izuv. To je otprilike logično....ali ljudi se često late tog prekrajanja izduva, a da suštinski ne razumeju šta mogu dodatno da pokarabase. Bitan je zvuk! Jeste, razumem, ali nije on slučajno takav kakav jeste. Ovo naročito važi za dvotaktne agregate....no, to na stranu. Dodatne "note" dodaje i usis...jer je to sve praktično jedan sistem. Treba ipak malo više znanja (da se razumemo, apsolutno nisam na tom nivou) da se "uštimuje" protok vazduha kroz motor, a to se upravo radi konstrukcijom usisa i izduva na određen način (za isti agregat)....i uvek konstrukcija jednog, prati rešenja drugog, pa se često prave i kompromisna rešenja. Zbog raznih pravila, limita, pa i potrošnje ili rada motora uopšte. Zato ne treba da čudi kada se nakon čačkanja, zbog uglavnom više buke, poremeti npr. odziv na gas ili potrošnja..bez da se diraju bilo kakvi drugi motorni parametri. Moderni motori (mislim na agregat, ne na motocikl) imaju toliko senzora i komponenti da mogu do određene mere da "ispeglaju" recimo kada neko stavi samo drugačiji finalni lonac. Kod mašina sa karburatorom to baš i nije slučaj. Ozbiljna prerada izduva ili bilo kakvo remećenje "zvuka" trebala bi da podrazumeva i peglanje karburacije...jer bi nestručno kasapljenje moglo da dovede čak i do štete u motoru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 733 Napisano juče u 16:08 Svrati ponekad, 193 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Transalp750 / Tomos Tori / GL500 Prijavi odgovor kao problematičan On 10/28/2025 at 4:00 PM, zoransm said: Kakva vam je potrošnja ulja (Hondinog) na, na primer 1000km, 5000km...? Ja radim jedan izmedju deltinih redovnih koji su na 12k i na tih 6/7k potrosi oko pola meraca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 114 Napisano pre 20 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Da, ista situacija. Nisam stručnjak, neka osnovna poznavanja ... Meni je to čudno. Promenio pre 20 sati član zoransm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8059 Napisano pre 19 sati Drug član, 2709 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bilo čudno pre 20 godina, sad je normalno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1327 Napisano pre 11 sati Zainteresovan, 718 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Znaci radi na mesavinu . I cb500x potrosi malo, 2-3 deci na 7-8K. Ne znam da li zavisi od voznje, moj je najcesce u obrtajima. 6-9K 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 8516 Napisano pre 10 sati Ne silazi, 3458 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Blackened said: Znaci radi na mesavinu . I cb500x potrosi malo, 2-3 deci na 7-8K. Ne znam da li zavisi od voznje, moj je najcesce u obrtajima. 6-9K A šta bi ti? 8000rpm konstantno... Baj d vej, ulje je ono 10w30? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 733 Napisano pre 10 sati Svrati ponekad, 193 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Transalp750 / Tomos Tori / GL500 Prijavi odgovor kao problematičan Upravo tako, to su minimalne potrosnje ulja, 200-300ml na 10ak k nije ne znam kakva potrosnja za motocikl. Ja takodje vozim u malo visem rasponu obrtaja. Druga stvar je sto svi sad rade "toplije", sto imaju tanja ulja i sto rade na mnogo vecim kompresionim odnosima od motora od pre 15-20 god. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 114 Napisano pre 9 sati Svrati ponekad, 238 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Eventualno može biti do mineralnog ulja koje sipaju. E sad kad promenimo ulje pa ga treba testirati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1327 Napisano pre 38 minuta (promenjeno) Zainteresovan, 718 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, Andrej_Hotstepper said: A šta bi ti? 8000rpm konstantno... Baj d vej, ulje je ono 10w30? Presao sam poslednja dva servisa na Castrol 10W40. Najvise zbog cene/dostupnosti. Ista je potrosnja. 10w30 je verovatno za nijasnu lakse za motor. (10W40 ima prednost tek preko 120-125C ulja, sto sumnjam da se desava ikada, cak i leti) Promenio pre 37 minuta član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...