Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 8 minuta, Dušan PN je napisao:

Okej onda. To me zanimalo. Dal može ventilator u tim uslovima da ohladi motor. 

Naravno da može. Rashladni sistem je tako dizajniran da obezbedi normalnu radnu temperaturu u svim vremenskim uslovima. Govorimo o ispravnim motociklima...

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Najveci problem su vazdusare, njima po gradu je smrt. Uljare i vodenjaci lako podnose vrucine

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 602 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
6 hours ago, Motorcyclist said:

Transalpina ili Transfagarasan? Koji je lepsi put za voznju? Koji je laksi za voziti?

Meni je podjednako lepo bilo, sada sta je lakse, ne znam, milion krivina. Ali mozes u toku dana glatko ceo krug napraviti.

Ja sam iz Sebeș-a. Krug je ispao 485km (Google procena bila oko 9h, odvozao nesto ispod 7h :) +1h klopa/pauze). Jos mi se vozalo kada sam zavrsio. 

Sebes -> Transalpina > Novaci -> Curtea de Argeș -> Transfagarasan -> Sibiu -> Sebes. ). Sledeci put cu u drugom pravcu.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 17 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650, Yamaha XC 300

Pozdrav bajkeri, idem na turu do albanije sutra ujutru, pa me interesuje ako bi neko od kolega bio voljan da mi odgovori na pitanja vezana za pritisak vazduha u gumama. U pitanju je suzuki v strom 650(2015), a gume su metzeler tourance next2, r19 i r17. Vozim sa saputnicom manje kilaže, dva bočna i centralnim koferom,koliko bari bi trebale gume da budu? Hvala unapred.

• Integrisan, 6290 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Pitanje u vezi mog motora GSR600. Poznato je da je motor nervozan na niskim obrtajima i u nizim brzinama, na oduzimanju gasa. Ono kao da secne, on-off fazon. E sada, to nije uvek pa cu da pitam da li je ovo uopste moguce na motorima tog doba. 

Prvo paljenje u toku dana, znaci hladan motor. Odziv na gas je perfektan! Nema nikakvog trzanja, ni na niskim obrtajima, u nizim brzinama, bas kako i treba da radi. Motor se zagreje, i dalje radi perfektno nema nikakvih promena.

Stajem, gasim motor. Dajem kontakt, palim, i sada motor kao da je ucitao neku drugu mapu. On sada ima to cimanje na nizim obrtajima i brzinama ali samo na ODUZIMANJU gasa, tako da mora extra fino doziranje. 

Da li je moguce da sada kada je motor zagrejan ECU dobije tu informaciju i osiromasi smesu pa dolazi do toga? Znaci nije promena u realnom vremenu kao na novijim motorima da se prilagodi nego samo kada ga ugasim i ponovo upalim.

Znaci prvo paljenje, hladno paljene, preci cu iz cuga ceo rezervoar, sve perfekt. Kada se ugasi i upali ponovo, kao da je neka druga mapa ucitana.

Nije ovo tako strasno, ne vozim gradsku voznju ali ponekad zna da iznervira to cimanje. 

Ne bih se vracao na iste iako me nikada nisu izdali. 

Izbacivanje choka je super. Jos da je izbaciti polugu kvacila i ubaciti quickshifter....

• Integrisan, 10352 postova
  • Motocikl: ---Honda---
Pre 1 sat, Motorcyclist je napisao:

Prvo paljenje u toku dana, znaci hladan motor. Odziv na gas je perfektan! Nema nikakvog trzanja, ni na niskim obrtajima, u nizim brzinama, bas kako i treba da radi. Motor se zagreje, i dalje radi perfektno nema nikakvih promena.

Napravi booster plug, eno postavio sam semu u temi o versys-u 👌

Sonda ce motoru uvek govoriti da je hladnije nego sto jeste, moj motor uvek radi kao da je hladno jutro :D 

• Sviđa mi se 1

5 minutes ago, N.F.S. said:

Napravi booster plug, eno postavio sam semu u temi o versys-u 👌

Sonda ce motoru uvek govoriti da je hladnije nego sto jeste, moj motor uvek radi kao da je hladno jutro :D 

Mogao bih probati kada bih znao 😁 

Za sada me interesuje da li sam se izlupao ili je to moguce? :)

Menjamo se bandit gsr, nema seckanja a meni trzaji ne smetaju 😅 Oteraj ga kod Ranka u servis da ti ocita na dijagnostici, pre nego sto bilo sta pocnes da mu stavljas. Mozda treba samo da se fino dosteluje. 

• Sviđa mi se 1

• Hronični Motociklopata, 7604 postova
  • Motocikl: Frezer 600ccm Plavi Grom

Ma stavi mu lepo neke Akrapoviće da prodiše mašina, mapiraj ga i da vidiš sreće :moto3:

• Podržavam 1

27 minutes ago, Zarkela said:

Menjamo se bandit gsr, nema seckanja a meni trzaji ne smetaju 😅 Oteraj ga kod Ranka u servis da ti ocita na dijagnostici, pre nego sto bilo sta pocnes da mu stavljas. Mozda treba samo da se fino dosteluje. 

Planirao sam sledecu sezonu kod kolega u Zrenjanin, provera ventila i stelovanje leptira gasa tj. sinhronizacija.

Ovo je "odlika" tog modela i to sam znao kada sam kupovao. Nista preterano ali posto moze da radi bez tog seckanja (od koga pate mnogi modeli novih motora inace) pretpostavljam da se mapa moze doterati. Koliko je ta igranka ne znam.

@disko nindza

rado bih ja ali nema jeftine opcije za ovaj model, kao ni bilo koji sa 2 ispod guzice. Da je klasika sa strane, vec bi bio neki sa alija da se malo vise cuje. Inace zena preferira ovaj fabricki kaze - kako se tvoj motor lepo cuje, a ne ovi tu sto prolaze, bas gadno zvuci i pucaju 🤣

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Honda CBR600RR

Šta je bolje, na semaforu kad se čeka 60+ sekundi, ugasiti motor da se ne zagrijava u mjestu ili ga ugasiti pa ponovo upaliti?
Ne znam jel to gore onda po akumulator, alternator itd

Sent from my PTP-N49 using Tapatalk

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ako pitas za Hondu onda nista, to se ne gasi 🤣

Pa ne zna se sta je gore, da li drndati paljenje ili gasiti vruc motor. 

Ventilator je tu da to resi, manje ce da steti sto ce da radi pod ventilatorom nego da se ugasi vreo. 

Sta da rade vazdusari, ponesu ventilator. Sto bi drugar rekao, sve se to izduva na otvorenom. 

Da li sme da se namaze spoj grane i lonca onim za izduve? , pasta za dihtovanje. 

Koliko god stegao pusta na spoju. 

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Sym Cruisym 300 Alpha

Пратим, исту ситуацију имам. Ја сам гледао неке траке на кп али не знам какве су, и да ли вреде нечему. И видео сам продаје један тип универзалне редуцире, из Руме је. Ја бих најпре оригинал тај азбест али тек то не могу да нађем нигде 

Imate trake za dihtovanje, zalepis krug na granu, navuces lonac i stegnes selnu, npr. "k2 bandex" ima je svuda i dzabe nesto kosta. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Hm, nesto mi deluje da nema lufta za traku al probam. 

Hvala. 

Pastu imam i zato pitah al probam traku. 

Nije mi poznato sta dihtujete, ako je fabricki izduv i grana tu ne ide "cev u cev" vec je grafitni prsten prisutan, ako je ostecen, ostala samo zica :D , menja se.

Kod ovih "slip on" obicno ide cev u cev pa traka da popuni razliku ako je ima. Pasti imam nekoliko namenskih, ne traju dugo na motoru... Cak ni ona sa kevlar vlaknima "exhaust putty" ili tako nesto..

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 4 postova
  • Motocikl: Honda Hornet 900
On 9. 6. 2025. at 15:34, Luka9905 je napisao:

Imam pitanje, gume su mi DOT23, montirane prošle godine, Mitas Sport Force, danas mi se po drugi put dešava da mi izleće auto, i da pri naglom kočenju zadnja guma gubi prijanjanje bez onog karakterističnog zvuka škripe guma. Definitivno je zablokirala, motor se zabacio, a nema tog zvuka.

Poprilično je zagrejana, desilo se nakon 15km vožnje.

Ima li neko ideju zbog čega to može da se dešava?

Sem toga, poprilično su ubedljive po krivinama za razliku od npr. prethodnih Dunlop na SV-u.

SF+ DOT25 i imam slicna iskustva

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Sym Cruisym 300 Alpha

Код мене има луфта, јер је неко прејебао ту изолацију унутрИ (згужвали је скроз) врв кад су мењали те ауспухе. А овако нешто?

https://www.kupujemprodajem.com/motocikli-oprema-i-delovi/auspusi/reducir-51-35mm-adapter-za-auspuh/oglas/150409891?filterId=6397467751

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja