Jump to content

Moto Zajednica

Parkiranje - pojam za koji većina misli da zna šta znači ?

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 691 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Da li i ovo potvrđuje tezu da je neznanje (a ne korupcija)  glavni problem našeg pravnog sistema?

Ono što se čini kod nas, odavno nije materijal za stručnu analizu (bar ne onih koji se bave pravom), već za Riplija, za ediciju „Verovali ili ne“.

Izgleda da ovaj pojam najviše zbunjuje one koji kontrolišu parkiranje, pripadnike saobraćajne policije i komunalne milicije, koja čak i nema nadležnost za saobraćaj.

Da razjasnimo  odmah na početku, komunalna milicija nije nikakva policija niti je to ikada bila, pa ni u vreme dok se zvala komunalna policija.

Izmenjen je deo naziva, ali njena svrha i nadležnosti su ostali isti.

Policija je organ državne uprave (koja zna i postupa po odredbama  zakona o opštem upravnom postupku).

Komunalna milicija je organ lokalne samouprave nadležan u oblastima i pitanjima komunalne delatnosti.

Jer, član 2. Zakona o komunalnoj miliciji („Sl. glasnik RS“, br. 49/2019) –  kaže da jedinica lokalne samouprave obrazuje komunalnu miliciju kao unutrašnju organizacionu jedinicu u sastavu jedinstvenog organa opštinske, odnosno gradske uprave ili uprave obrazovane za pojedinu oblast. Komunalna milicija se obrazuje na teritoriji opštine, grada i grada Beograda (jedinice lokalne samouprave), za zakonom određene poslove čijim obavljanjem se obezbeđuje izvršavanje nadležnosti jedinice lokalne samouprave u oblastima, odnosno pitanjima komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara i obezbeđuje zaštita i održava red u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata, kao i obezbeđuje nesmetano obavljanje zakonom određenih poslova iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave. A jedinice lokalne samouprave mogu zaključiti sporazum o saradnji na osnovu kojeg obrazuju zajedničku organizacionu jedinicu komunalne milicije.

Prema članu 5. Odluke poslovi komunalne milicije u gradu Beogradu su (da ne citiram sve, onako kako piše u Odluci, u tekstu štampanog izdanja „Sl. lista grada Beograda“, koje je zvanično glasilo i jedino relevantno): sa pojedinim “odredbama” koje nisu u skladu sa zakonom.

Možete proučiti i sami.

Bavićemo se samo parkiranjem.

1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, sprečavanjem narušavanja, odnosno uspostavljanjem narušenog komunalnog reda, a naročito:

– parkiranje (sprečavanje parkiranja na mestima na kojima se ometa korišćenje puta i odvijanje saobraćaja, pristup objektu, protivpožarnom putu i stepenicama, kontrola korišćenja parkirališta u skladu sa propisom i signalizacijom, parkiranja na rezervisanim parking mestima i sl.);

 

Ostvarivanje nadzora i kontrole parkiranja

Član 10

Radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, odnosno omogućavanja odvijanja saobraćaja, komunalni milicionar je ovlašćen na preduzimanje mera uklanjanja, odnosno premeštanja vozila, kao i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila.

Mere i ovlašćenje iz stava 1. ovog člana, komunalni milicionar preduzima, prilikom ostvarivanja nadzora i kontrole parkiranja, kada zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama  * Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno kada na putu, odnosno mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, zatekne odbačeno vozilo.

* Bez ikakvih osnova  pominje se  ZOBS, umesto  Zakon o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019)- na osnovu kog je doneta Odluka.

Kada komunalni milicionar uoči nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, izdaće vozaču usmeno naređenje da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja, a kada vozač nije prisutan na licu mesta donosi rešenje u pisanoj formi, kojim nalaže uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od jednog minuta.

Rešenje iz stava 3. ovog člana komunalni milicionar postavlja na vetrobranskom staklu vozila ili drugom vidnom mestu, i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

U slučaju kada komunalni milicionar uoči odbačeno vozilo, postupiće u skladu sa odredbom st. 3. i 4. ovog člana, koje se odnose na nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo a kada vozač nije zatečen na licu mesta.

Ukoliko vozač, odnosno vlasnik odbačenog vozila u ostavljenom roku propisanim zakonom ne ukloni, odnosno ne premesti vozilo, komunalni milicionar izdaće nalog o uklanjanju vozila.

Uklanjanje vozila na teritoriji grada obavlja vršilac komunalne delatnosti ovlašćen za organizaciju funkcionisanja, upravljanja i održavanja javnih parkirališta.

Komunalni milicionar izdaje vršiocu komunalne delatnosti nalog za postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila (blokiranje vozila) u slučaju kada uoči nepropisno parkirano vozilo koje se iz tehničkih razloga ne može ukloniti, a koje ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju, odnosno onemogućava bezbedno odvijanje saobraćaja.

Ukoliko komunalni milicionar otkrije prekršaj putem video nadzora ili foto-zapisa može, kada za to postoje uslovi, da u elektronskoj formi donese rešenje, odnosno izda nalog, u skladu sa zakonom.

Na sadržinu rešenja, odnosno naloga, na utvrđivanje mesta nepropisnog parkiranja, odnosno zaustavljanja vozila, na postupak uklanjanja, premeštanja i blokiranja vozila, kao i na štetu nastalu na vozilu za vreme uklanjanja vozila shodno se primenjuju odredbe akta kojim se bliže uređuje način vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, kao i vođenje obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

Komunalna milicija vodi evidencije o primeni mera i ovlašćenja uklanjanja, odnosno premeštanja vozila, kao i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila prilikom ostvarivanja nadzora i kontrole parkiranja na teritoriji grada shodno odredbama akta kojim se bliže uređuje način vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, kao i vođenje obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

II POSLOVI KOMUNALNE MILICIJE

Pojam i obavljanje poslova

Zakon o komunalnoj miliciji  u članu 10. kaže da su poslovi komunalne milicije:

1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost;

2) vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti  iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima jedinice lokalne samouprave;

4) zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za jedinicu lokalne samouprave;

5) podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u jedinici lokalne samouprave, očuvanje dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

6) vršenje kontrole nad primenom zakona kojim se uređuju državni simboli, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije, jedinica lokalne samouprave i imaoce javnih ovlašćenja;

7) drugi poslovi, u skladu sa zakonom.

Stav 2. navedenog člana kaže da se održavanjem reda iz stava 1. tačka 1) ovog člana smatra održavanje reda, naročito, u oblastima, odnosno pitanjima: snabdevanja vodom; odvođenja otpadnih i atmosferskih voda; javne čistoće; prevoza i deponovanja zemlje i ostalog rastresitog materijala; prevoza i deponovanja komunalnog i drugog otpada; ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva; saobraćajnih oznaka i signalizacije; *parkiranja; prevoza putnika u gradskom i prigradskom, odnosno lokalnom saobraćaju; taksi prevoza; postavljanja privremenih poslovnih objekata; zaštite od buke u životnoj sredini; kontrole radnog vremena subjekata nadzora; održavanja komunalnih objekata, pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata, u skladu sa zakonom. Dalje kaže da se poslovi iz stava 1. tačka 2) i stava 2. ovog člana ne odnose na nadležnosti inspekcije utvrđene zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti i zakonom kojim se uređuju putevi, te da komunalna milicija u obavljanju poslova sarađuje sa komunalnom milicijom drugih jedinica lokalne samouprave, razmenjuje podatke i obaveštenja i ostvaruje druge oblike zajedničkog rada u okviru uzajamnog pružanja stručne pomoći.

*parkiranja u smislu nadležnosti komunalne milicije (ne po ZOBS-u).

Vrste ovlašćenja

Član 18

U obavljanju poslova komunalne milicije, komunalni milicionar ima sledeća ovlašćenja:

1) upozorenje;

2) usmeno naređenje;

3) provera identiteta;

4) dovođenje;

5) zaustavljanje i pregled lica, predmeta i vozila;

6) privremeno oduzimanje predmeta;

7) audio i video snimanje;

8) upotreba sredstava prinude;

9) prikupljanje obaveštenja;

10) druga ovlašćenja u skladu sa zakonom.

Pored ovlašćenja iz stava 1. ovog člana, komunalni milicionar može, kada je za to ovlašćen zakonom, drugim propisom i opštim aktom jedinice lokalne samouprave, izdati prekršajni nalog, podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i obavestiti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Kada je zakonom ovlašćen na donošenje rešenja, * komunalni milicionar primenjuje odredbe zakona o opštem upravnom postupku ili drugog zakona kojim je ovlašćen za donošenje rešenja.

* komunalni inspektor postupa po odredbama zakona o opštem upravnom postupku i  ovlašćen je za donošenje rešenja.

Protiv rešenja komunalnog milicionara može se izjaviti žalba gradskom, odnosno opštinskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Na prvo čitanje vidimo da su Odlukom poslovi komunalne milicije u Beogradu precizirani i dodatno prošireni, u odnosu na ono što piše u Zakonu o komunalnoj miliciji , pa se postavlja pitanje da li je to učinjeno u skladu sa zakonom?

Čak su im data “ovlašćenja” za postupanje po ZOBS-u.

Parkiranje nije isto po ZOBS-u i Zakonu o komunalnoj miliciji.

Recimo, komunalna milicija drugih gradova nema tako široka ovlašćenja.

Prema Odluci o obrazovanju i unutrašnjem uređenju komunalne milicije grada Kikinde („Sl. listu grada Kikinde“, br. 20/2019), poslovi komunalne milicije su prepisani  iz Zakona o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019).

Da li je lokalna samouprava nadležna da propisuje saobraćajne prekršaje?

Odluku na koju se, komunalci,  pozivaju  je usvojila Skupština Grada Beograda na sednici održanoj 12. novembra 2019. god., i to na osnovu : „ čl. 4. i 7. Zakona o komunalnoj miliciji („Službeni glasnik RS”, broj 49/19), člana 25. stav 1. tačka 10. i člana 31. stav 1. tačka 7. Statuta grada Beograda („Službeni list Grada Beograda”, br. 39/08, 6/10 i 23/13, 17/16 – odluka US i 60/19)“.

I to je prva stvar koja zbunjuje.

Zašto se pozivaju samo na član 4. Zakona, koji govori o pomoći u izvršenjima (asistencija) i saradnji sa ovlašćenim organizacijama i vršiocem komunalne delatnosti, i na član 7. koji govori o  saradnji sa inspekcijskim službama?

Iz razloga što je to u stvari svrha njihovog postojanja.

A zašto ne i na ostale članove koji govore o svemu ostalom (svrsi postojanja, načinu rada i organizovanja, poslovima i ovlašćenjima…).

Navedeni članovi čak nisu ni odredbe koje propisuju tehnički nadležnost lokalne samouprave da organizuje ovu službu.

I otkuda u Odluci ZOBS (bez  “Sl. glasnik RS”, broj…).

To ukazuje na muljažu, po sistemu:”Kengure, ti mi, ovde,  odgovaraš za disciplinu.”

Pitanja vezana za saobraćaj regulisana su Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (“Sl. glasnik RS”, broj 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013-OUS, 55/2014, 96/2015-dr.zakon,  9/2016-OUS,  24/2018, 41/2018, 41/2018-dr.zakon, 87/2018 i 23/2019) – ili ti: ZOBS. Tim zakonom i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega, uređuju se pravila saobraćaja, ponašanje učesnika, ograničenja, posebne mere i ovlašćenja koja se primenjuju, kao i druga pitanja koja se odnose na saobraćaj.

Ono što je ovde važno je, da ZOBS (a ne neki drugi propis) propisuje pravila u vezi kretanja i zaustavljanja vozila, kao i ovlašćenja nadležnih organa u vezi s tim.

ZOBS u članu 7. daje definicije saobraćajnih pojmova.

prema tački 21) stava 1. ovog člana, trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka.

poenta člana 7 ZOBS-a je: put, ulica, saobraćajna traka, trotoar… su saobraćajne površine, a na kretanje i zaustavljanje vozila na ovim površinama primenje se ZOBS.

Tačka 71) stava 1. člana 7. ZOBS kaže,  zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, a tačka 72) parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koji se ne smatra zaustavljanjem.

Dakle, zaustavljanje i parkiranje vozila su radnje upravljanja  vozilom i mogu se izvesti samo na saobraćajnim površinama, jer ostavljanje vozila na drugim površinama ne predstavlja saobraćajni već komunalni problem.

Posao komunalne milicije jeste održavanje komunalnog reda, a naročito zaštita površina javnih namena od bespravnog zauzeća i oštećivanja (koje se čini ostavljanjem vozila, stvari i drugih predmeta, postavljanjem privremenih montažnih objekata i slično).

I „ostavljanje“ bilo koje stvari (pa i vozila) tamo gde joj mesto nije, predstavlja narušavnje komunalnog reda.

Ali, „ostavljanje“ nije isto što i parkiranje.

Parkiranje može biti ili ne u skladu sa propisom, i može biti izvedeno samo na saobraćajnoj površini.

S druge strane, ostavljanje je radnja napuštanja predmeta (bilo kog, pa i vozila), dakle ne sama tehnička radnja postavljanja nekog predmeta na neko mesto, već radnja kojom se taj predmet neko vreme zadržava na tom nestu, bez nadzora.

I za to ZOBS, daje indicije, kada u članu 68. kaže: “Vozač koji ostavlja vozilo na putu, pre nego što napusti vozilo, dužan je da ...“

Dakle jasno je da se pod ostavljanjem vozila podrazumeva privremeno ili trajno napuštanje istog.

Trajno napuštanje se odnosi na „odbačeno vozilo“ što je u smislu tačke 89) stava 1. člana 7. ZOBS,  vidno zapušteno vozilo parkirano na putu, koje nije upisano u jedinstveni registar vozila, odnosno kojem je istekla važnost registracione nalepnice duže od šest meseci.

 

Član 66. ZOBS govori gde vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na saobraćajnim površinama. Zbog važnosti za ovo izlaganje citiraću ga u celosti:

„Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:

1) na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,

2) na prelazu puta preko železničke pruge, odnosno tramvajskih šina i na rastojanju, odnosno odstojanju manjem od pet metara od prelaza, kao i u blizini železničke pruge, odnosno tramvajskih šina, ako se time sprečava saobraćaj vozila koja se kreću po šinama,

3) na raskrsnici i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od najbliže ivice poprečnog kolovoza,

4) u tunelu, u podvožnjaku, u galeriji, na mostu, na nadvožnjaku,

5) u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna ili se obilaženje vozila ne može izvršiti bez opasnosti,

6) na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, suprotne ivice kolovoza ili prepreke na putu bila manja od tri metra,

7) na mestu na kome bi zaklanjalo saobraćajni znak,

8) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,

8a) na pešačko-biciklističkoj stazi,

9) na stajalištu za vozila javnog saobraćaja i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojim je stajalište označeno,

10) na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom,

11) iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu mrežu komunalnih službi,

12) na mestu na kome bi se onemogućio pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu,

13) na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza,

14) na pešačkoj stazi, odnosno na delu trotoara koji je namenjen za kretanje lica sa posebnim potrebama,

15) na trgovima, na pešačkoj zoni i protivpožarnom putu,

16) na pristupnoj saobraćajnici, kolskom prolazu između stambenih zgrada, odnosno prolazima u blokovima naselja,

17) na saobraćajnicima van uličnih parkirališta koje povezuju parking prostore i stambene zgrade sa drugim saobraćajnicama,

18) na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže,

19) na saobraćajnoj traci za uključivanje, isključivanje, zaustavnoj traci, saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza i tramvajskoj baštici,

20) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili oznakom na kolovozu obeleženo kao mesto za parkiranje za vozila za osobe sa invaliditetom, ako na vozilu ne poseduje odgovarajuću oznaku,

21) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili oznakom na kolovozu označeno kao mesto rezervisano za vozila određenih korisnika, kada vozilo kojim upravlja ne pripada tim vozilima,

22) na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj vozila.

Izuzetno od stava 1. tač. 1) i 3) ovog člana, u slučaju raskrsnica, pešačkih prelaza, odnosno prelaza biciklističke staze preko kolovoza, koji se nalaze u jednosmernoj ulici, dozvoljeno je zaustavljanje i parkiranje vozila i na odstojanju manjem od pet metara nakon tih raskrsnica, odnosno prelaza, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici.

Izuzetno od stava 1. ovog člana dozvoljeno je zaustavljanje vozila na mestima iz stava 1. tač. 6), 11), 12), 16), 17) i 18) ovog člana, ukoliko tako zaustavljeno vozilo ne predstavlja opasnost ili smetnju u saobraćaju ili kretanju pešaka, odnosno obavljanju komunalnih delatnosti.

Osim na mestima iz stava 2. ovog člana, vozač vozila kojim se obavlja auto taksi prevoz putnika može zaustaviti vozilo i na mestima iz stava 1. tač. 9), 10) i 13) ovog člana, kao i u saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza kojom se ne kreću tramvaji, i to samo za vreme potrebno za ulazak, odnosno izlazak putnika.“.

Ovo su stvari koje zna Policija (kao organ državne uprave).

Komunalni milicajac, u skladu sa  član 4. Zakona, koji govori o pomoći u izvršenjima (asistencija) i saradnji sa ovlašćenim organizacijama i vršiocem komunalne delatnosti, I članom  7. koji govori o  saradnji sa inspekcijskim službama, u skladu sa svojim ovlašćenjima obaveštava  službe o čijoj nadležnosti je reč.

 

Da bi odgovorili na pitanje u naslovu, u svakom konkretnom slučaju moramo prethodno odgovoriti na par pitanja:

– o kakvoj površini je reč (saobraćajnoj ili drugoj), jer mesto određuje mnogo toga (i nadležnost i da li prekršaj postoji);

da li je na konkretnom mestu parkiranje i zaustavljanje zabranjeno saobraćajnim znakom ili opštim pravilom saobraćaja;

– ako je zabranjeno znakom, da li je zabrana propisno obeležena (horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom, o čijem čuvanju brinu komunalci),

  da li vozilo svojim položajem zaista ometa korišćenje te površine, odnosno ugrožava bezbednost saobraćaja, tj. ometa ili onemogućava pešake i druga vozila u kretanju?

Dakle, najpre se mora utvrditi činjenično stanje.

U tome najčešće greše pripadnici komunalne milicije, kada kažnjavaju nekog za parkiranje na javnoj (dostupna svima) zelenoj površini (za šta jesu nadležni), jer uopšte ne provere status te površine.

Pa se onda desi da ispadne da ta površina uopšte i nije javna, već privatna (vlasnik parkirao svoje vozilo ili to dozvolio nekome), a ni zelena. Jer, to što negde sporadično raste trava i nema ograde, ne definiše površinu kao zelenu ili javnu.

A važno je i utvrditi čime je na mestu izvršenja prekršaja parkiranje i zaustavljanje zabranjeno (saobraćajnim znakom ili opštim pravilom saobraćaja), te da li je zabrana propisno obeležena, jer iz toga dalje proizilazi zaključak da li je učinilac prekršaja mogao da zna da čini nešto nepropisno, što daje sud o njegovo krivici.

I na kraju je važno utvrditi da li vozilo svojim položajem zaista ometa saobraćaj?

Jer, za postojanje nekih prekršaja potrebno je da u okviru pretpostavke sankcije, dođe do ostvarenja zabranjene posledice,da je nekom radnjom izazvana specifična posledica koja je propisana kao zabranjena (što bi konkretno bilo onemogućavanje odvijanja i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja).

 

ZOP  u članu 89. kaže da se dokazi prikupljaju i izvode u skladu sa zakonom a da je teret dokazivanja obeležja prekršaja i prekršajne odgovornosti na podnosiocu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, što se odnosi i na izdavaoca prekršajnog naloga.

Nečija procena nije dokaz, to je samo sumnja da je učinjeno delo.

Dakle, ne treba okrivljeni da dokazuje da nije nešto učinio.

Prema procesnim pravilima (zakonska obaveza) onaj ko tvrdi da prekršaj postoji u obavezi je da obezbedi dokaze, za sve.

Znači najpre da dokaže da postoji prekršaj, odnosno da je propisan, da je na konkretnom mestu parkiranje i zaustavljanje zabranjeno saobraćajnim znakom ili opštim pravilom, kao i da je ta zabrana (ako postoji) propisno obeležena (horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom), te da vozilo svojim položajem zaista ometa odvijanje i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Ali, čak i kada je dokazano sve gore navedeno, za postojanje prekršajne odgovornosti potrebno je da postoji krivica, što znači da je potrebno  dokazati i svest učinioca o nepravilnosti njegovih postupaka (umišljaj) ili svesno zanemarivanje mogućnosti da postoji prekršaj (nehat).

A nekad nepostojanje prekršaja dokazuju upravo oni koji tvrde da prekršaj postoji i to time što nisu preduzeli druge radnje na koje su ovlašćeni (i obavezni).

Ako službeno lice ne preduzima zakonom propisane radnje u cilju otklanjanja neke nepravilnosti, onda po  njegovoj oceni ista i ne postoji, što znači da ne postoji ni prekršaj.

To je logička i zakonska pretpostavka.

Jer po zakonu primarni cilj nadzora je prevencija i otklanjanje štetnih posledica, a pre kažnjavanja koje je sekundarno.

Ko je nadležan za kontrolu zaustavljanja i parkiranja vozila?

Pitanje nadležnosti za kontrolu i procesuiranje prekršaja je veoma bitno.

Jer, nezakonit postupak ne može dovesti do zakonito izrečene sankcije.

Nije bitno samo da li se nešto desilo (da li prekršaj objektivno postoji, da je učinilac kriv ili ne), već i sam postupak (procedura) u kome se to konstatuje i kažnjava za isto.

A da bi procedura bila zakonita ista mora biti sprovedena od ovlašćenih lica.

Prema članu 2. ZOBS, kontrolu i neposredno regulisanje saobraćaja na putevima vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava saobraćajne policije i područne policijske uprave(u daljem tekstu: saobraćajna policija).

Izuzetno, kontrolu i neposredno regulisanje saobraćaja vojnih vozila na putevima mogu da vrše i nadležni vojni organi.

Neposredno regulisanje saobraćaja u zoni škole mogu vršiti školske saobraćajne patrole i saobraćajne patrole građana, a na delu puta na kome se izvode radovi neposredno regulisanje saobraćaja mogu vršiti i lica zaposlena kod izvođača radova.

Sva druga lica saobraćajne prekršaje jedino mogu da prijave saobraćajnoj policiji a ne i da kažnjavaju za iste.

U cilju kontrole i regulisanja saobraćaja na putevima, saobraćajnoj policiji su data posebna ovlašćenja, da preduzimaju posebne mere (član 278. ZOBS), recimo uklanjanje vozila.

Takođe, saobraćajnoj policiji su date posebne nadležnosti u prekršajnom postupku (čl. 314, 314a ZOBS), da podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu ili da izriču kazne za prekršaje iz svoje nadležnosti izdavanjem prekršajnog naloga.

Ali, u  gradu Beogradu recimo komunalna milicija uzima sebi za pravo da se bavi saobraćajem, pozivajući se na akte lokalne samouprave.  Pri čemu prenebregavaju da se aktima lokalne samouprave (kao vrstom podzakonskog akta) ne može propisivati ništa što nije u skladu sa zakonom(bilo kojim).

Komunalna milicija ima nadležnost isključivo za parkiranje na javnim površinama koje nisu predviđene za saobraćaj (zelene površine, uređena parkirališta – garaže i sl.).

Nema čak nadležnost ni u pešačkim zonama, jer i kretanje pešaka je saobraćaj jedne grupe učesnika u istom,  jer u stavu 1. člana 7. ZOBS  kaže, pešačka staza je put koji je namenjen isključivo za kretanje pešaka (tačka 25). Dalje, (tačka 26) kaže da je biciklistička staza put namenjen isključivo za kretanje bicikala, a (tačka 26a) da je pešačko-biciklistička staza put namenjen za kretanje pešaka i biciklista, tako da nema nadležnost ni za biciklističke ni kombinovane staze.

Komunalni miliconar može da naredi uklanjanje, odnosno premeštanje vozila sa javne zelene površine  (ili iz garaže) ali ne može da naredi uklanjenje vozila sa kolovoza ili trotoara.

A komunalni milicionar je ovlašćen na preduzimanje navedenih mera i kada na putu, odnosno mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, zatekne odbačeno vozilo, jer to vozilo nije vozilo u smislu ZOBS, već komunani otpad.

Pod održavanjem komunalnog reda podrazumeva se i zaštita površina javnih namena od bespravnog zauzeća koje se, između ostalog, može vršiti i ostavljanjem neregistrovanih vozila.

U smislu komunalnog reda,za šta postoje ovlašćenjakomunalne milicije, pod parkiranjem na površinama predviđenim za vozila, podrazumeva se samo parkiranje na javnim parkiralištima (zatvoreni i otvoreni prostori, garaže i parkinzi sa naplatom parkiranja).

I u tom smislu jedino zakonito postupanje komunalne milicije je kod ometanja korišćenja parkirališta parkiranjem izvan granice obeleženih parking mesta predviđeno aktima lokalnih smouprava o komunalnom redu, jer to nije prekršaj po ZOBS-u, jer se time ne ogrožava bezbednost niti sprečava odvijanje saobraćaja, već korišćenje parking prostora.

 Ali ako se upusti u postupanja koja imaju veze sa saobraćajem (konketno parkiranjem) komunalna milicija mora shodno da primenjuje ZOBS.

Da li i ovo potvrđuje tezu da je neznanje (a ne korupcija)  glavni problem našeg pravnog sistema?

Ono što se čini kod nas, odavno nije materijal za stručnu analizu (bar ne onih koji se bave pravom), već za Riplija, za ediciju „Verovali ili ne“.

 

Izvor:

pravni portal

 

  • Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Ja sam.procitao ceo post. Mislkm da.je sustina a sledeća: "Ali ako se upusti u postupanja koja imaju veze sa saobraćajem (konketno parkiranjem) komunalna milicija mora shodno da primenjuje ZOBS."

Što znači da mozemo da parkiramo motor na trotoaru ako ostavimo 1.6m za pesake, jer to predvidja ZOBS. Nije bitna nikakva gradska Odluka na koju se pozivaju Komunalci!





Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2069 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Na koliko parking mesta za automobil(e) dolazi parking mesto za motor(e)?
Da se ne vezujem za određeni grad.
Jednako ako ne i skuplje plaćamo dadžbine pa jednako i očekujemo da postoje parking mesta samo za motorcikle.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 691 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Zbog neznanja ljudi, "love u mutnom."

Ovo je samo jedan, od problema sa kojim se, ovde, suočavamo.

 

Član 66. ZOBS govori gde vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na saobraćajnim površinama.

Pre sat vremena, feniks je napisao:

13) na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza,

prs_zaustavljanje_parkiranjeaw.jpg.cb6ac9731539175a22335f950f2a2609.jpg

Na trotoaru, realno, nije dozvoljeno parkiranje, kada su u pitanju gabaritna vozila (automobili, SUV-ovi...). 

Iznimka je taksi prevoz.

Ili ako ne postoji znak zabrane parkiranja.

 

Zbog svojih karakteristika motocikli ne zauzimaju previše prostora, tako da se, obično, toleriše parkiranje na trotoaru (može se reći da su, prećutno, izuzeti iz ovih odredbi).

 

Nikad nisam imao problem parkiranja motocikla (uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja, bitno je da ne smeta, da se neko ne očeše o njega...).

 

 

 

Promenio član feniks

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA
Pre sat vremena, Bruno 68 je napisao:


Jednako ako ne i skuplje plaćamo dadžbine pa jednako i očekujemo da postoje parking mesta samo za motorcikle.
 

Ima ih, samo ih treba pronaci. :lol:

 

20220506_003438.thumb.jpg.12f8432a7421ca3b5626327c574430df.jpg

 

  • Sviđa mi se 2
  • Haha 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2069 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT
Ima ih, samo ih treba pronaci. 
 
20220506_003438.thumb.jpg.12f8432a7421ca3b5626327c574430df.jpg
 
Ok. Ali piše za bicigle. Da se ne ciframo na šta se misli. Al evo parkiraj ti tvoju biciklu "ovde".
12 g na poziciji i dalje nekulturan, to nekažem ja nego EU za koju se kao zalaže. I desetine g pre.
Stotine naših drugara je u svojim postovima opisivalo način i mesto za parkiranje motora širom zapadne EU.
Kultura koja se dobija drastično visokim kaznama.
Za neki drugi deo sveta a što mi je stvarno "bljak", Bugarska i Grčka, prinuđen si da tražiš "sefe" što znači bezbedno pa taman u pod-drum. Samo da ti ne ukradu.
Sve skupa jadno.
Hajde da nateramo ovr što smo ih zaposlili da urade nešto i za nas.
Sećate se ili ne ali dobili smo putarinu u pola cene od automobila.
Pa nemoj da stanemo tu.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 747 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda X-ADV

Piše za motocikle.

Takođe, kada parkiram na trotoar gledam da nikome ne smetam, zbog pešaka a i zbog svog motora. Nisam imao problema.

Zanimljivo mi je npr. kako u Beogradu, oko Obilićevog venca, postoje obeleženi parkinzi za motocikle koji se nalaze u pešačkoj zoni pa si prinuđen da kršiš zakon da bi parkirao na "predviđeno" mesto :care:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i
9 hours ago, feniks said:

Zbog neznanja ljudi, "love u mutnom."

Ovo je samo jedan, od problema sa kojim se, ovde, suočavamo.

 

Član 66. ZOBS govori gde vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na saobraćajnim površinama.

prs_zaustavljanje_parkiranjeaw.jpg.cb6ac9731539175a22335f950f2a2609.jpg

Na trotoaru, realno, nije dozvoljeno parkiranje, kada su u pitanju gabaritna vozila (automobili, SUV-ovi...). 

Iznimka je taksi prevoz.

Ili ako ne postoji znak zabrane parkiranja.

 

Zbog svojih karakteristika motocikli ne zauzimaju previše prostora, tako da se, obično, toleriše parkiranje na trotoaru (može se reći da su, prećutno, izuzeti iz ovih odredbi).

 

Nikad nisam imao problem parkiranja motocikla (uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja, bitno je da ne smeta, da se neko ne očeše o njega...).

 

 

 

Zahvaljujem na ovim informacijama!

 

Znači parkiram motor tako da uvek ostavim dovoljno mesta za pešake, da nikome ne smeta, što je najbitnije. I ukoliko me zabrinuti Komunalac slika i dobijem čestitku, pozivam se na navedeni član 66. ZOBS-a, da bih osporio njihov prekršajni nalog!?

 

Ja svakodnevno parkiram bukvalno na 15tak metara od sedišta Komunalne milicije u Beogradu, i viđam ih na desetine kako ordiniraju naokolo. A svakodnevno sam parkiran jer u blizini radim. Postoji mogućnost da krenu da pišu kazne svakodnevno, i dok stigne prva kazna meni može biti napisan još priličan broj, tako da želim da budem spreman na tu mogućnost ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2069 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT
49 minutes ago, QmBGD said:

Piše za motocikle.

Takođe, kada parkiram na trotoar gledam da nikome ne smetam, zbog pešaka a i zbog svog motora. Nisam imao problema.

Zanimljivo mi je npr. kako u Beogradu, oko Obilićevog venca, postoje obeleženi parkinzi za motocikle koji se nalaze u pešačkoj zoni pa si prinuđen da kršiš zakon da bi parkirao na "predviđeno" mesto :care:

Jes upravu si, za motore.

Ajd zar ne vidis da je ismesteno. Drugo koji glupak je to napravio. Pa zar nije mogao da pronadje kojiko je prostorno torebno za parkiranje motora. 

Jel bi ti, bez uvreda nabo svoj motor tu?

A i ova dva crvendaca su parkirana na trotoar. 

Kako rekoh sve skupa jadno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 4_tocka_i_karoserija, 1539 postova
  • Lokacija: N44 37.451 E20 22.527
  • Motocikl: -

Nije ovo nikakvo "verovali ili ne", što se mene tiče.

U ovoj zemlji je već deceniju na snazi "osveta loših djaka" - naravno, ne mislim bukvalno.

 

Bukvalno je neverovatna količina ovakvih primera da se zakoni i uredbe "sudaraju", i da svaka institucija i "institucija" gura svoje, a na štetu nas.

 

Ovo je samo neko uzeo i temeljito pročešljao ova dva zakona, i našao budalaštine, ali, em je malo ljudi koji za ovo znaju, em je još manje onih koji će da se tuže s državom.

 

 

Pre 11 sati, tomamega je napisao:

Ja sam.procitao ceo post. Mislkm da.je sustina a sledeća: "Ali ako se upusti u postupanja koja imaju veze sa saobraćajem (konketno parkiranjem) komunalna milicija mora shodno da primenjuje ZOBS."

 

Ne.

Cela fora je u tome što komunalci po zakonu NE MOGU DA PRIMENJUJU ZOBS!

Mogu da se bave livadama u Ledinama, ali ne i ulicama/trotoarima.

(pročitaj ponovo :) )

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 747 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda X-ADV

@Bruno 68, kolega, sve si u pravu. Ovo je neko izmestio, u S. Bana ima Isto lepo obeležen parking za nas pa opet auta parkiraju, u Zoo vrtu obeležen i naglašeno besplatan parking za motocikle ali na rampi ne možeš da uđeš... Itd.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 691 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

S obzirom da su i inspektori, samo, ljudi, a jedino je Bog sveprisutan, deo poslova se ustupa službama na terenu.

Ali to ne podrazumeva slobodnu "procenu" nekog, tamo, milicajca.

O aktivnom nadzoru se sačinjava foto zapis, službena beleška, izveštaj,zapisnik... koji se prosleđuje organu državne uprave, nadležnom za određenu oblast.

On na osnovu propisa utvrđuje neusaglašenosti i donosi rešenje (u zakonskom roku), sa pozivom na povredu članova zakona, obrazloženjem, rokom i pravnim lekom.

Problem je "neznanje" i/ili volšebno ubacivanje saobraćajnog prekršaja u paket komunalnog.

A sve po novčaniku građana.

 

Problem je u prevelikim ovlašćenjima, datih nekome ko nije nadležan.

 

Pre 15 godina su se, u mom slučaju, pozornici "zaigrali", pa glumili saobraćajce.

Meni se kod FON-a pali zeleno, a njima na benzinskoj pumpi je crveno.

Baje upalile rotaciju, ono u fazonu akcija, akcija...

Prilazi mi žutokljunac, bez kape i pozdrava kojim se inače obraćaju  saobraćajci.

Umesto pitanja:"Da li znate koji ste prekršaj napravili, lik mi kaže prošli ste na crveno."

Kada sam hteo da evidentiram njihove brojeve znački, pošto je bilo gluvo doba noći,  mahinalno su tražili na kom džepu im se nalazi ista.:lol:

 

Promenio član feniks

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1016 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Hornet 600

Ako neko zna bilo bi korisno da podeli sa nama, da li je uopšte moguće legalno parkirati motocikl na obeleženo parking mesto?

Čini mi se da softver za plaćanje parkinga putem SMS ne prepoznaje moto tablice?

Ako se nešto tako učini kakve bi pravne posledice bile? Jel mogu da pišu kaznu ili uklone motocikl?

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Nije legalno. Naravno da ne mozemo platiti parking motocikla na obeleženom mestu za putničko vozilo.

Postoji druga tema o istom pitanju ovde.

R.TAPATALK.COM

'Ajde, posto niko nece, ja cu. U onoj temi o policajcu koji se skrsio, stvari su otisle u pravcu licnih iskustava. Pa evo teme za to. Razmisljao sam da li ovde ili u podforum Razno, ali tamo bi se to vrv pretvorilo u opsta isksutva sa policijom, doslo bi sigurno do politike (cetnici i partizani b...


Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1045 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07

Ko to kaže da je zabranjeno? Zabranjeno dok nas ne vide. :P "Sva četiri migavca" - univerzalni znak, zaustaviću se gde ja hoću, ko će da mi zabrani. :lol3:

Što je auto skuplji, manje su šanse da nas policija primeti... :hej:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1425 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha XT660Z Tenere

Aj možda će neko od profesionalaca da se javi pa da kaže, ja se ne sećam. Kad sam polagao za A pre 20 godina znam da je bilo ovo što si i ti izabrao.
Ali valjda su promenili u međuvremenu, pa je dozvoljeno parkirati na trotoaru samo ako postoji znak da je dozvoljeno, ALI i ostaje 1.6m za prolaz pešaka ...
Ali to je glupo - jer zašto bi neko stavio znak da je dozvoljeno ako nema tih 1.6 m. A takođe onda ni ovaj zeleni odgovor u tvom primeru nije tačan .

 

edit: Nisam čitao celu temu, izgleda da je već pisano o tome.

Promenio član antir3ality
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 650 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NT1100

Ovo je verovatno stvar tumačenja nedovoljno precizno napisanog zakona. Slično kao i sa probnom vozačkom.

 

ZOBS Čl. 66:

Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:

13) na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza,

 

Ima smisla tumačenje da je dozvoljeno parkiranje ako ostane 1,6m za prolaz, ali između objašnjenja da je dozvoljeno saobraćajnom signalizacijom i da ostane prolaz stoji i što znači da oba uslova moraju da se ispune. I da bude dozvoljeno saobraćajnom signalizacijom i da ostane 1,6m slobodnog prostora.

 

Sa druge strane to isto tako implicira da nije dozvoljeno parkiranje, čak i na obeleženim parking mestima na trotoaru, ako ne ostaje 1,6m prolaza za pešake, što je čest slučaj, tako da... jebi ga.

Promenio član Mr_Wolf
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 4_tocka_i_karoserija, 1539 postova
  • Lokacija: N44 37.451 E20 22.527
  • Motocikl: -
pre 57 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Sa druge strane to isto tako implicira da nije dozvoljeno parkiranje, čak i na obeleženim parking mestima na trotoaru, ako ne ostaje 1,6m prolaza za pešake, što je čest slučaj, tako da... jebi ga.

 

Ja nikad nisam video trotoar na kojem je dovoljeno parkiranje a da nema 1.6m prolaza za pešake.

Ne pričam o uskim trotoarima pored kojih je dozvoljeno parkiranje na ulici, nego baš o trotoarima gde je dozvoljeno parkiranje.

 

Nevezano s tim, potpuno se slažem da je debilno formulisano.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 650 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NT1100

Možda sam preterao sa često, ali da ima slučajeva - ima. Pogotovo u centru i u Zemunu.

Evo primera (bukvalno prvi koji mi je pao na pamet)

image.thumb.png.dc6c9331419f1c5e7a91e4da4683577b.png

 

WWW.GOOGLE.COM

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

 

 

Opet, sa druge strane, sada razmišljam. Član 7 definiše trotoar kao:

21) trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka,

Iz te perspektive, vozila nemaju šta da traže na trotoaru osim ako im je dozvoljeno znakom. Zato moraju da se ispune oba uslova da bi bilo dozvoljeno parkiranje.

Promenio član Mr_Wolf

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 632 postova
  • Lokacija: Rakovica
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.

Realno luda kuca... Prijavi mene komsija (dezurni ludak u zgradi) komunalcima da sam parkirao motocikl ispred zgrade. Dodju oni uredno, ispred mene auto, iza mene auto, i on krene da me slika i da pise kaznu. Meni javili ja izletim, reko dobro bre prijatelju da li si ti normalan... Elem vice on zabranjeno je, smeta komunalnim vozilima(misli na hitnu pomoc, vatrogasce) koji uredno prolaze pored automobila, al ja smetam motociklom.Pitam ja njega, reko prijatelju hajde ti meni reci gde ja ovde smem po zakonu da parkiram. Kaze on nigde... I u pravu je.

Ovo je sirina ulice...

IBB.CO

Image 311711269-10227167670488034-2985664653569453657-n in Saša Brdar's images album

 

Promenio član Bole37

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja