Kursulla 361 Napisano April 14, 2024 Svrati ponekad, 266 postova Lokacija: München Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21 Prijavi odgovor kao problematičan On 2/20/2024 at 1:01 AM, sasa ns 1 said: uvek me je zanimalo gde su nestale te silne gume koje se potroše u kontaktu izmešu ove 2 stvari gore navedene Potrošnja guma je enorman zagadjivac prirode. O tome se ne priča mnogo jer se ne može mnogo šta promeniti. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 7299 Napisano Januar 27 Drug član, 2474 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Evo jednog zanimljivog videa iz Majdanpeka koji može biti dosta edukativan. "Čitanje" asfalta i oprema. Stavite se u ulogu ove dvojice koji nisu iz Srbije i prvi put prolaze ovim putem. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 7299 Napisano Januar 27 Drug član, 2474 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo je i koliko se ljudi uzdaju u elektroniku i pomagala, u nekom komentaru piše u fazonu: "To je 1250 GS koji ima ABS i pod uglom, kako je mogao da prokliza ?!" (iskreno ne znam da li ima to i kako to radi) Ali mi je očigledno da je vozač loše ušao u nepoznatu krivinu, deluje da se malo i uspaničio iz nekog razloga pa je pipnuo kočnicu, a vidi se da je asfalt gladak i klizav (uočlivi su i ostaci ulja). Nikakva elektronika ne može pomoći u ovakvoj situaciji. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveti Atila 858 Napisano Januar 27 (promenjeno) Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Zemun / Žarkovo Motocikl: Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Taj asfalt u Majdanpeku je ubedljivo najklizaviji na koji sam ikada naleteo. Prosto se ne očekuje da po lepom sunčanom vremenu može da bude toliko klizav. Promenio Januar 27 član Sveti Atila 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 4778 Napisano Januar 27 Drug član, 2495 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan videh klip neki dan. Rekao bih da je kolega stajao, brzina i nije neka, a kao da su mu i koferi nisko pa su oni dohvatili asfalt/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 7299 Napisano Januar 27 Drug član, 2474 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Videh u komentarima da je stajao, mada meni ne deluje tako, odnosno ne mogu baš lepo da vidim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Januar 27 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Vidi se da stoji, ali svakako losa reakcija. Usao presiroko u krivinu i kada je to primetio, nastavio jos vise da skrece i da koci. A nije bilo puno gripa. Puteva sa iznenadnom prasinom, uljem, kamencicima ima svuda... Iznenadilo ga. Abs/Cornering abs nije svemoguc, cak mozda i napravi problem, dzabe abs popusti kocnicu/tocak kada je balans motora i grip gume malo vec poremecen inicijalnim kocenjem. Ljudi misle da mogu onda kociti u svim uslovima, a cesto je balans bitniji kada je klizavije, a ne blokada tocka na kocenju. Promenio Januar 27 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1213 Napisano Januar 27 Drug član, 1171 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Cornering ABS je sigurno dobra stvar je omogućuje maksimalno moguće kočenje i kada je motor u nagibu, ali tu ima 2 ali Ako kočiš u nagibu, verovatno si si već zajebo, tj okasnio, tu je balans motocikla narušen nekim refleksnim reakcijama Zakone fizike ni jedan sistem ne može da pređe, ako je prebrzo, prebzo je, ako se grip izgubi neće ga ni jedna elektronika vratiti. Super je ta elektronika, ja je lično volim, samo mi je totalno pogrešno da se bio ko oslanja na nju, ona mi je više da ispegla greške vozača do neke mere, posle toga neka mu je bog u pomoći. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Саша 418 Napisano Januar 27 Svrati ponekad, 117 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih na ovaj pad imao komentar samo DEŠAVA SE, i to je to! Svaka čast onom Ko zna i može u svakoj situaciji da reaguje kako treba. Ja prvi nisam od tih. Hvala bogu nije strašna povreda, a ni šteta na motoru. Zaboraviš to i teraš dalje. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 14807 Napisano Januar 27 Integrisan, 7953 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ma kakvi. Pre neki dan pita čovek za prvi motor, ispade po komentarima da je za prvi motor okej 70-75ks. Ima elektroniku... Nema šta da se komentariše. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1907 Napisano April 3 (promenjeno) Drug član, 1287 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Pa sveli smo se na to da je sve ispod 100ks preslabo i neupotrebljivo na drumu... Promenio April 3 član Rider000 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan-K1200R 117 Napisano April 14 U prolazu, 50 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: R1200GS, R1200RT, K1200R,F650ST Prijavi odgovor kao problematičan Pre neki dan osvanula slika kako montiraju slick na GS, iskreno se nadam da je bila sala.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 6327 Napisano Maj 14 Nemanja Stojanović, 1730 postova Lokacija: youtube.com/@motoriiplanine Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500 Prijavi odgovor kao problematičan Počinje sezona, nije loše kolko god svi mi znali da se pročita opet Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 304 Napisano Maj 14 (promenjeno) Svrati ponekad, 281 postova Lokacija: Nis Motocikl: Yamaha xsr 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ja vozim 125 kubika I sasvim mi je ok,ne treba mi nista Jace jer kada idem motorom ja uzivam u voznji . Ako treba da stignem brzo od tacke A do tacke B idem kolima.Nisam pocetnik u voznji motora,u proslosti sam vozio daleko Jace motore Ali mi je ovo sada sasvim dovoljno. Promenio Maj 14 član Bobni 6 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Maj 15 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Mada slabiji/laksi motori su cesto brzi. Poredi R motore recimo, 600 vs 1000, 600 je brzi po krivinama, planinskim putevima, sporijim tehnickim stazama. Kasnije koci, ranije ubrzava, veca brzina kroz krivinu..itd Zavisno od puta i skuter 150-300ccm moze bas brzo da se vozi zbog okretnosti, nekada brze od vecih motora. Snaga je bitna za pravac, a za sve ostalo sam motor i vestina (masa/raspored mase, osovinski razmak, tockovi, kocnice, kriva snage). Promenio Maj 15 član Blackened 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 4778 Napisano Maj 15 Drug član, 2495 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sam video skoro, ispred Gs 1200, RT 1150, svaku krivinu ja njih stignem. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 7516 Napisano Maj 15 Drug član, 2098 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Blackened je napisao: Snaga je bitna za pravac, a za sve ostalo sam motor i vestina (masa/raspored mase, osovinski razmak, tockovi, kocnice, kriva snage). snaga je bitna za pravac a za sve ostalo njutni , ili ti torki 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Maj 15 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Tu se ne slazem poptuno , snaga je glavna, pa i za ubrzanje - obrtni je u funkciji snage/obrtaja. Cisto bolje opisuje krivu snage i elasticnost motora. Neuporedivo jace ubrzava agregat sa 100ks i 100NM nego 50ks sa 200NM+ (grub primer), samo se drugacije voze (u visim obrtajima se razvija max snaga, pa se tu mora biti) Promenio Maj 15 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 7516 Napisano Maj 15 Drug član, 2098 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Blackened je napisao: Neuporedivo jace ubrzava agregat sa 100ks i 100NM nego 50ks sa 200NM+ (grub primer) Nije grub , nego ne postoji 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Maj 15 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan haha to jeste :). Mislio sam da kazem da je najbitnije koliko snage imas u tim obrtajima u trenutku davanja gasa, evo realan primer: - recimo dajes pun gas na 5000 obrtaja gde imas 100NM (to je oko 70KS) - ili dajes pun gas na 8500 rpm gde je 75NM (oko 90KS+ ) Drugi slucaj ce dosta jace ubrzati bez obzira na nizi obrtni. Ili ovaj konkretni primer Honda NC750X i Transalp XL750, skoro isti obrtni 70-75NM, a Transalp 30tak KS vise i mnogo bolje performanse. Promenio Maj 15 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 7516 Napisano Maj 15 Drug član, 2098 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Hm Malo si smanjio sad , mada ja i dalje mozgam po glavi , koji je to motor koji sa 70 konja ima torki od 100 nm , i ne nalazim... Pokusavam da nadjem dva motora priblizne kubikaze sa razlicitim torkijem , pa da pokusam da ti docaram Npr , onaj KTM 1290 - das pun gas u drugoj , pa cak i u trecoj brzini , i on te prevrne naopacke .. A onaj neki coper ( ubi me , ne secam se imena ) , od 1800 ccm , das pun gas kad god zelis i imas ubrzanje : ponedeljak za utorak Moj motor ima oko 140 nm , i vuce kao skanija , od odmah , do kraja ...sigirno ima neki pik , mozda na 5k rpm, ali do tih 5000 sam dosao instant Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 1963 Napisano Maj 15 BJB Maxi Scooter Club, 782 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Pa po ovom sam skontao 90ks (koje ima na 8.5k gde mu je maks snaga) i 100nm (koje ima na 5k gde mu je maks obrtni). Ne znam ni jel to ima, ne mešam se u diskusiju , samo A2 priznajem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Maj 15 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Malo filozofiram :), ali generalno najbolje ubrzanje ces imati ako si blizu maksimalne snage u obrtajima, nevezano koliki je obrtni tu. Imas primer ovih Honda sto sam dodao, slican obrtni imaju, razlicita snaga i mnogo razlicite perfromanse. Ima tu puno varijabli kod tih motora sto si naveo (prenos najvise, tezina, itd...), ali su jaki, i vuku svuda jako naravno. Ektremni primeri su motori koji se visoko vrte, imaju mali obrtni, malu kubikazu ali veliku snagu i odlicno ubrzanje. Recimo cbr600rr ima 60NM i 118KS, a NC750X 70NM i 58KS. Promenio Maj 15 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dušan PN 217 Napisano Maj 19 Svrati ponekad, 166 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan On 15. 5. 2025. at 14:52, Blackened je napisao: - recimo dajes pun gas na 5000 obrtaja gde imas 100NM (to je oko 70KS) - ili dajes pun gas na 8500 rpm gde je 75NM (oko 90KS+ ) Drugi slucaj ce dosta jace ubrzati bez obzira na nizi obrtni. Ako su motocikli iste težine i istog prenosnog odnosa. Prvi slučaj će dosta jače ubrzati (za oko 33% jače) zbog obrtnog momenta. Dok će drugi slučaj duže ubrzavati. Za jačinu ubrzanja su najbitniji obrtni moment, prenosni odnos i težina. Dobar primer je Hornet 750 48 ks na A2 kategoriju i Bandit 650 od 77 ks. Hornet 750 na A2 66nm i 190 kg Bandit 650 55 nm i 225 kg Bandit ima kraći prenos za oko 5% što mu ide u korist ali razlika u težini je ogromna. 347 nm po toni ima Hornet 244 nm po toni ima Bandit dodamo 5% zbog kraćeg prenosa i to je 257 nm po toni za Bandita U procentima Hornet 750 35% bolje tj jače ubrzava od Bandita i ako ima 29 ks manje. Sobzirom da sam oba motora vozio. Tolika je razlika i u praksi u korist Horneta. Tako da tvoj primer nije dobar jer dosta stvari igraju ulogu. Obrtni moment, prenosni odnos i težina imaju ključnu ulogu za jačinu ubrzanja. Snaga, prenosni odnos i težina imaju ulogu koliko će motor dugo ubrzavati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1054 Napisano Maj 20 (promenjeno) Zainteresovan, 603 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 13 hours ago, Dušan PN said: U procentima Hornet 750 35% bolje tj jače ubrzava od Bandita i ako ima 29 ks manje. Bas gresis ovde - primer pokazuje suprotno. Hornet 750 A2 48ks 1/4 mile 14s+ (0 - 100kmh oko 5.5s) Bandit 650 77ks 1/4 mile 12.0-12.2 (0 - 100kmh oko 3.`1-3.5s) Ovo je neuporediva razlika u ubrzanju, kada bi bili jedan pored drugog, na 400m Bandit bi bio ispred preko 70+ metara, a od 0 - 100kmh Hornet bi delovao kao da stoji posle par sekundi. Verovatno si vozio na nizim obrtajima - nisi koristio svu snagu bandita. 13 hours ago, Dušan PN said: Prvi slučaj će dosta jače ubrzati (za oko 33% jače) zbog obrtnog momenta. Dok će drugi slučaj duže ubrzavati. Mozda ovde nastaje nesporazum, ne razumem kako mislis "jace"ubrzati? i sta je "duze" ubrzanje, gledam bilo koje ubrzanje, bilo to 0-100kmh, 0-200kmh, ili neko medju ubrzanje tipa posle izlaska iz krivine 60-120kmh. 100-160kmh, itd... 13 hours ago, Dušan PN said: Za jačinu ubrzanja su najbitniji obrtni moment, prenosni odnos i težina. Prenos, tezina apsolutno da, ali samo obrtni momenat ne govori dovoljno, nego snaga, dok se ne znaju obrtaji motora, ne znamo puno - jer snaga pokazuje koliko se brzo taj obrtni moment koristi za obavljanje rada, u jedinici vremena (obr/min). Da se vratim na primer kolege. Kawasaki GTR 1400, maksimalna snaga je na 8800rpm, a obrtni na 6200rpm. Najbrze ces ubrzati u svakoj brzini od grubo 7000-9000 (menjas brzinu na 9000) nego da to radis od 4500-6500 (saltas na 6500). Iako je u prvom slucaju malo manji obrtni, mnogo veca snaga je, plus prednosti prenosa sto si duze u kracoj brzini. Promenio Maj 20 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...