Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 266 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21
On 2/20/2024 at 1:01 AM, sasa ns 1 said:

uvek me je zanimalo gde su nestale te silne gume koje se potroše u kontaktu izmešu ove 2 stvari gore navedene

Potrošnja guma je enorman zagadjivac prirode. O tome se ne priča mnogo jer se ne može mnogo šta promeniti. 

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2474 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Evo jednog zanimljivog videa iz Majdanpeka koji može biti dosta edukativan.
"Čitanje" asfalta i oprema. Stavite se u ulogu ove dvojice koji nisu iz Srbije i prvi put prolaze ovim putem.

• Sviđa mi se 4

Zanimljivo je i koliko se ljudi uzdaju u elektroniku i pomagala, u nekom komentaru piše u fazonu: "To je 1250 GS koji ima ABS i pod uglom, kako je mogao da prokliza ?!"  (iskreno ne znam da li ima to i kako to radi)

Ali mi je očigledno da je vozač loše ušao u nepoznatu krivinu, deluje da se malo i uspaničio iz nekog razloga pa je pipnuo kočnicu, a vidi se da je asfalt gladak i klizav (uočlivi su i ostaci ulja). Nikakva elektronika ne može pomoći u ovakvoj situaciji.

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 373 postova
  • Motocikl: Versys 650

Taj asfalt u Majdanpeku je ubedljivo najklizaviji na koji sam ikada naleteo. Prosto se ne očekuje da po lepom sunčanom vremenu može da bude toliko klizav.

Promenio član Sveti Atila
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

videh klip neki dan.
Rekao bih da je kolega stajao, brzina i nije neka, a kao da su mu i koferi nisko pa su oni dohvatili asfalt/

Videh u komentarima da je stajao, mada meni ne deluje tako, odnosno ne mogu baš lepo da vidim.

• Zainteresovan, 603 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Vidi se da stoji, ali svakako losa reakcija. Usao presiroko u krivinu i kada je to primetio, nastavio jos vise da skrece i da koci. A nije bilo puno gripa. Puteva sa iznenadnom prasinom, uljem, kamencicima ima svuda... Iznenadilo ga.

Abs/Cornering abs nije svemoguc, cak mozda i napravi problem, dzabe abs popusti kocnicu/tocak kada je balans motora i grip gume malo vec poremecen inicijalnim kocenjem.
Ljudi misle da mogu onda kociti u svim uslovima, a cesto je balans bitniji kada je klizavije, a ne blokada tocka na kocenju.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1171 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Cornering ABS je sigurno dobra stvar je omogućuje maksimalno moguće kočenje i kada je motor u nagibu, ali tu ima 2 ali

1. Ako kočiš u nagibu, verovatno si si već zajebo, tj okasnio, tu je balans motocikla narušen nekim refleksnim reakcijama
  2. Zakone fizike ni jedan sistem ne može da pređe, ako je prebrzo, prebzo je, ako se grip izgubi neće ga ni jedna elektronika vratiti.

Super je ta elektronika, ja je lično volim, samo mi je totalno pogrešno da se bio ko oslanja na nju, ona mi je više da ispegla greške vozača do neke mere, posle toga neka mu je bog u pomoći.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 117 postova
  • Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT

Ja bih na ovaj pad imao komentar samo DEŠAVA SE, i to je to! Svaka čast onom Ko zna i može u svakoj situaciji da reaguje kako treba. Ja prvi nisam od tih😃. Hvala bogu nije strašna povreda, a ni šteta na motoru. Zaboraviš to i teraš dalje.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Integrisan, 7953 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ma kakvi. Pre neki dan pita čovek za prvi motor, ispade po komentarima da je za prvi motor okej 70-75ks. Ima elektroniku... Nema šta da se komentariše.

• Zbunjen 1

• Drug član, 1287 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Pa sveli smo se na to da je sve ispod 100ks preslabo i neupotrebljivo na drumu... 

Promenio član Rider000

• Nemanja Stojanović, 1730 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Počinje sezona, nije loše kolko god svi mi znali da se pročita opet :) 

• Svrati ponekad, 281 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Ja vozim 125 kubika I sasvim mi je ok,ne treba mi nista Jace jer kada idem motorom ja uzivam u voznji . Ako treba da stignem brzo od tacke A do tacke B idem kolima.Nisam pocetnik u voznji motora,u proslosti sam vozio daleko Jace motore Ali mi je ovo sada sasvim dovoljno.

Promenio član Bobni
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Mada slabiji/laksi motori su cesto brzi. Poredi R motore recimo, 600 vs 1000, 600 je brzi po krivinama, planinskim putevima, sporijim tehnickim stazama. Kasnije koci, ranije ubrzava, veca brzina kroz krivinu..itd

Zavisno od puta i skuter 150-300ccm moze bas brzo da se vozi zbog okretnosti, nekada brze od vecih motora.

Snaga je bitna za pravac, a za sve ostalo sam motor i vestina (masa/raspored mase, osovinski razmak, tockovi, kocnice, kriva snage).

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 4

• Drug član, 2098 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
Pre sat vremena, Blackened je napisao:

Snaga je bitna za pravac, a za sve ostalo sam motor i vestina (masa/raspored mase, osovinski razmak, tockovi, kocnice, kriva snage).

snaga je bitna za pravac a za sve ostalo njutni , ili ti torki ;)

• Sviđa mi se 1

Tu se ne slazem poptuno :), snaga je glavna, pa i za ubrzanje - obrtni je u funkciji snage/obrtaja. Cisto bolje opisuje krivu snage i elasticnost motora.

Neuporedivo  jace ubrzava agregat sa 100ks i 100NM nego 50ks sa 200NM+ (grub primer), samo se drugacije voze (u visim obrtajima se razvija max snaga, pa se tu mora biti)

Promenio član Blackened

Pre sat vremena, Blackened je napisao:

Neuporedivo  jace ubrzava agregat sa 100ks i 100NM nego 50ks sa 200NM+ (grub primer)

Nije grub , nego ne postoji 😂

• Haha 2
  • Podržavam 1

haha to jeste :). Mislio sam da kazem da je najbitnije koliko snage imas u tim obrtajima u trenutku davanja gasa, evo realan primer:

- recimo dajes pun gas na 5000 obrtaja gde imas 100NM (to je oko 70KS)
- ili dajes pun gas na 8500 rpm gde je 75NM (oko 90KS+ )

Drugi slucaj ce dosta jace ubrzati bez obzira na nizi obrtni.

Ili ovaj konkretni primer Honda NC750X i Transalp XL750, skoro isti obrtni 70-75NM, a Transalp 30tak KS vise i mnogo bolje performanse.

Promenio član Blackened
  • Podržavam 1

Hm 🤔

Malo si smanjio sad , mada ja i dalje mozgam po glavi , koji je to motor koji sa 70 konja ima torki od 100 nm , i ne nalazim...

Pokusavam da nadjem dva motora priblizne kubikaze sa razlicitim torkijem , pa da pokusam da ti docaram 

Npr , onaj KTM 1290 - das pun gas u drugoj , pa cak i u trecoj brzini , i on te prevrne naopacke ..

A onaj neki coper ( ubi me , ne secam se imena ) , od 1800 ccm , das pun gas kad god zelis i imas ubrzanje : ponedeljak za utorak

Moj motor ima oko 140 nm , i vuce kao skanija , od odmah , do kraja ...sigirno ima neki pik , mozda na 5k rpm, ali do tih 5000 sam dosao instant

• BJB Maxi Scooter Club, 782 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Pa po ovom sam skontao 90ks (koje ima na 8.5k gde mu je maks snaga) i 100nm (koje ima na 5k gde mu je maks obrtni).

Ne znam ni jel to ima, ne mešam se u diskusiju , samo A2 priznajem :lol:

Malo filozofiram :), ali generalno najbolje ubrzanje ces imati ako si blizu maksimalne snage u obrtajima, nevezano koliki je obrtni tu.

Imas primer ovih Honda sto sam dodao, slican obrtni imaju, razlicita snaga i mnogo razlicite perfromanse.

Ima tu puno varijabli kod tih motora sto si naveo (prenos najvise, tezina, itd...), ali su jaki, i vuku svuda jako naravno. Ektremni primeri su motori koji se visoko vrte, imaju mali obrtni, malu kubikazu ali veliku snagu i odlicno ubrzanje. Recimo cbr600rr ima 60NM i 118KS, a NC750X 70NM i 58KS.

Promenio član Blackened

• Svrati ponekad, 166 postova
  • Motocikl: Nemam
On 15. 5. 2025. at 14:52, Blackened je napisao:

- recimo dajes pun gas na 5000 obrtaja gde imas 100NM (to je oko 70KS)
- ili dajes pun gas na 8500 rpm gde je 75NM (oko 90KS+ )

Drugi slucaj ce dosta jace ubrzati bez obzira na nizi obrtni.

Ako su motocikli iste težine i istog prenosnog odnosa. Prvi slučaj će dosta jače ubrzati (za oko 33% jače) zbog obrtnog momenta. Dok će drugi slučaj duže ubrzavati. 

Za jačinu ubrzanja su najbitniji obrtni moment, prenosni odnos i težina. 

Dobar primer je Hornet 750 48 ks na A2 kategoriju i Bandit 650 od 77 ks. 

Hornet 750 na A2

66nm i 190 kg

Bandit 650

55 nm i 225 kg

Bandit ima kraći prenos za oko 5% što mu ide u korist ali razlika u težini je ogromna. 

347 nm po toni ima Hornet

244 nm po toni ima Bandit dodamo 5% zbog kraćeg prenosa i to je 

257 nm po toni za Bandita

U procentima Hornet 750 35% bolje tj jače ubrzava od Bandita i ako ima 29 ks manje. 

Sobzirom da sam oba motora vozio. Tolika je razlika i u praksi u korist Horneta. 

Tako da tvoj primer nije dobar jer dosta stvari igraju ulogu.

Obrtni moment, prenosni odnos i  težina imaju ključnu ulogu za jačinu ubrzanja. 

Snaga, prenosni odnos i težina imaju ulogu koliko će motor dugo ubrzavati. 

13 hours ago, Dušan PN said:

U procentima Hornet 750 35% bolje tj jače ubrzava od Bandita i ako ima 29 ks manje. 

Bas gresis ovde - primer pokazuje suprotno.

Hornet 750 A2 48ks 1/4 mile 14s+ (0 - 100kmh oko 5.5s)
Bandit 650  77ks 1/4 mile 12.0-12.2 (0 - 100kmh oko 3.`1-3.5s)

Ovo je neuporediva razlika u ubrzanju, kada bi bili jedan pored drugog, na 400m Bandit bi bio ispred preko 70+ metara, a od 0 - 100kmh Hornet bi delovao kao da stoji posle par sekundi. Verovatno si vozio na nizim obrtajima - nisi koristio svu snagu bandita.

Prvi slučaj će dosta jače ubrzati (za oko 33% jače) zbog obrtnog momenta. Dok će drugi slučaj duže ubrzavati. 

Mozda ovde nastaje nesporazum, ne razumem kako mislis "jace"ubrzati? i sta je "duze" ubrzanje, gledam bilo koje ubrzanje, bilo to 0-100kmh, 0-200kmh, ili neko medju ubrzanje tipa posle izlaska iz krivine 60-120kmh. 100-160kmh, itd... 

Za jačinu ubrzanja su najbitniji obrtni moment, prenosni odnos i težina. 

Prenos, tezina apsolutno da, ali samo obrtni momenat ne govori dovoljno, nego snaga, dok se ne znaju obrtaji motora, ne znamo puno - jer snaga pokazuje koliko se brzo taj obrtni moment koristi za obavljanje rada, u jedinici vremena (obr/min).

Da se vratim na primer kolege.

Kawasaki GTR 1400, maksimalna snaga je na 8800rpm, a obrtni na 6200rpm. Najbrze ces ubrzati u svakoj brzini od grubo 7000-9000 (menjas brzinu na 9000) nego da to radis od 4500-6500 (saltas na 6500). Iako je u prvom slucaju malo manji obrtni, mnogo veca snaga je, plus prednosti prenosa sto si duze u kracoj brzini.  

Promenio član Blackened

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja