Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Ne silazi, 1335 postova
  • Motocikl: Y
pre 34 minuta, No limit je napisao:

Samo Motori su fokus:)

Nije politicka tema a ima veze sa motorima koji su fokus.

Obijena Yamaha prodavnica u parisu  i svi bajkovi maznuti ... :) ...

• Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZS1
pre 14 minuta, travelman je napisao:

Nije politicka tema a ima veze sa motorima koji su fokus.

Hahaha ..Stvarno ovo?

pre 46 minuta, No limit je napisao:

Hahaha ..Stvarno ovo?

Naravno, ima spisak obijenih radnji od strane bahatih mamlaza.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 260 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT
Pre 1 sat, travelman je napisao:

Očekuje se pad cene Yamaha originalnih delova u Srbiji...

• Sviđa mi se 3

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 2 sati, ser je napisao:

U pravu je Sandi. Tolerise se jer nema prekrsaja. 

Tj mislim ne postoji clan koji to zabranjuje. Voznja na autoputu se odvija desnom trakom. Ti vozis 130 i sustizes auto koji ide 110 preticajnom trakom... Ti nisi u nikakvom prekrsaju jer vozis po slovu zakona i ispred tebe nema nikog, u prekrsaju je ovaj u preticajnoj. Kapirate?

Jedino ako niste pomislili na zaustavnu...

Nisi u nikakvom prekršaju (osim u "sitnici" da na ovaj način vršiš preticanje vozila na auto putu sa desne strane).

Kolega, moram da primetim da imaš veoma autentično tumačenje propisa!

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 856 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Koliko nas kada pretiče drugo vozilo, na autoputu, drži uključen levi pokazivač pravca?

Koliko nas, kada vidi, u svom desnom retrovizoru vozilo koje je upravo peticalo, isključi levi, aktivira desni pokazivač pravca i vrati se u desnu traku?

Brzina od 130 km/h je maksimalna dozvoljena za kretanje na autoputu (to je jasno).

I tom brzinom se, bezbedno, pretiče vozilo koje ide 100 km/h (i tu nam treba nekih 260 metara pređenog puta).

Evo nekih parametara kada je u pitanju dvosmerni saobraćaj (čisto kao parametar koliko dugo vozimo autoputem, u levoj traci, samo prilikom preticanja).

Ako preticano vozilo ide 120 km/h a mi ga pretičemo

brzinom od  130 km/h,  potrebna dužina puta za bezbedno preticanje je 780 metara,

sa našom brzinom 140 je 420 metara.

sa 150 je 300 metara.

Ako preticano vozilo ide 130 km/h a mi ga pretičemo

brzinom od 140 km/h treba nam 840 metara puta,

sa 150 put nam se prevaljeni put skraćuje na 450 metara.

Pod uslovom da započnemo preticanje najmanje 50 metara ranije i da se bezbedno vratimo u svoju traku 100-200 metara po završenom preticanju.

Sa razlikom od 10 km/h vozimo skoro kilometar levom trakom, a sa razlikom od 20 km/h skoro pola kilometra.

Znači, braćo moja po točkovima, preticanje na autoputu podrazumeva levu traku i brzinu 150-160 km/h.

Ispod te brzine nema šta da tražimo u levoj traci.

Onome, kome zasmetamo "kilaveći" 130 km/h u levoj traci, treba, uz izvinjenje, da se, što pre, sklonimo.

To nam nalaže i ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja).

Jer smo dužni da radnju poznatu kao preticanje izvedemo što bezbednije i za što kraće vreme.

Levom i samo levom.

I preko ograničenja brzine.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3159 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

To sa autoputem kroz bg je krajnje zbunjujuce. Znam da je Okanovic pravio zalbe nekim likovima koji su vozili zaustavnom zbog velike novcane kazne. Zamislite autoput koji nema teretni saobracaj i ima autobuske stanice, po karakteristikama i nazivu nije, a istina je da se ukljucujes na autoput. Kada napisete zalbu zbog prekrsaja oni to jednostavno obustave i ne obavestavaju vas vise ni o cemu. Tako je bilo prije 3-4 god, mozda se sad sta izmjenilo.
Mislim da ce sad i zvanicno biti samo bulevar posle pustanja obilaznice

Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока

• 4_tocka_i_karoserija, 2364 postova
  • Motocikl: -
pre 21 minuta, feniks je napisao:

To nam nalaže i ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja).

Jer smo dužni da radnju poznatu kao preticanje izvedemo što bezbednije i za što kraće vreme.

Levom i samo levom.

I preko ograničenja brzine

Prvo da se razumemo - nipošto ne propagiram bezuslovno striktno poštovanje ograničenja brzine.

Ali, ZOBS ni u jednoj situaciji, i ni pod kojim okolnostima ne nalaže nikome prekoračenje ograničenja brzine.

Takođe, tumačenje da preticanje može i treba da se izvodi uz prekoračenje brzine je glupost.

• -, 1900 postova
  • Motocikl: /
pre 21 minuta, zika56 je napisao:

Nisi u nikakvom prekršaju (osim u "sitnici" da na ovaj način vršiš preticanje vozila na auto putu sa desne strane).

Kolega, moram da primetim da imaš veoma autentično tumačenje propisa!

Po tom vasem...

Uzmem ja sad da vozim 100 preticajnom od Beograda do Nisa i necu "zinat" da se sklonim. I mene ne sme niko da pretekne voznom jer je to kao prekrsaj?

?????

I tako cete svi da vozite iza mene 3 sata, jel da?

Ili ajmo ovako, ja vozim 120 voznom trakom i nailazim na tebe kako vozis levom 100. Ja nastavljam svojim putem i prolazim pored tebe. I dalje vozim 120, ti i dalje vozis 100, svako gleda svoja posla.

Ali sve to 300m iza nas vidi presretac... Pali rotaciju i krece... Sta mislis koga zaustavlja?

@zaludan citiraj slovo zakona

• Drug član, 3054 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
19 minutes ago, ser said:

Sta mislis koga zaustavlja?

Po zakonu, zaustavlja i kažnjava obojicu. Ovog što vozi levom preticajnom trakom koja je samo za preticanje, tebe zato što pretičeš srednjom trakom.

19 minutes ago, ser said:

Uzmem ja sad da vozim 100 preticajnom od Beograda do Nisa i necu "zinat" da se sklonim. I mene ne sme niko da pretekne voznom jer je to kao prekrsaj?

?????

I tako cete svi da vozite iza mene 3 sata, jel da?

To što on pravi prekršaj opet ne daje tebi za pravo da i ti praviš prekršaj. 
Evo pojačaj svoj primer do ekstrema. 3 čoveka nešto protestuju i prepreče svojim automobilima autoput, i zatvore ga. Ti nailaziš kamionom. Jel ćeš da se zaletiš i prođeš zato što oni prave prekršaj?

To je teorija, u praksi je drugačije. Verovatno bi svako obišao tog čoveka iz tvog primera. Ali ne znam da se to ikad dogodilo.
Uglavnom su to bahati likovi koji voze preticajnom, ili drnda telefon, ili ko zna šta. Ti ga pretičeš srednjom trakom, naleti baja sa 200 preticajnom i blica agresivno, ovaj se cimne da se vrati u srednju nesvestan da si mu ti u mrtvom uglu, i eto crne hronike.

Promenio član antir3ality
  • Podržavam 3

• nekrunisani kralj moto cigana, 3321 postova
  • Motocikl: 4x4
Pre 8 sati, pronto je napisao:

i tada će se to tretirati kao bulevar (mislim da to već i jeste), 

Bulevar Arsenija Čarnojevića

• Drug član, 1622 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Iz svega napisanog danas, izvodi se jedan zaključak, braćo i sestre, kultura u saobraćaju nam je jedna velika nula. Toliko bahatih i nekulturnih ljudi, narocito "budžovana"(buzdovana)...

Teško je, jako teško biti, kao što je neko od kolega napisao, strpljen=spašen.:)

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 1

• -, 1900 postova
Pre sat vremena, antir3ality je napisao:

Po zakonu, zaustavlja i kažnjava obojicu. Ovog što vozi levom preticajnom trakom koja je samo za preticanje, tebe zato što pretičeš srednjom trakom.

To što on pravi prekršaj opet ne daje tebi za pravo da i ti praviš prekršaj. 

Ja ne pravim prekrsaj. Vozim pravo, svojom trakom... Nisam nikog pretekao jer nije bilo nikog ispred mene.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 856 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981
Pre 2 sati, zaludan je napisao:

Takođe, tumačenje da preticanje može i treba da se izvodi uz prekoračenje brzine je glupost.

Može i treba (da ne kažem da mora), najbezbednije je...

Pre 3 sati, feniks je napisao:

Ako preticano vozilo ide 120 km/h a mi ga pretičemo

brzinom od  130 km/h,  potrebna dužina puta za bezbedno preticanje je 780 metara,

Prelazimo svake sekunde put od 36 m i treba nam skoro pola minuta za preticanje.

Dolazim iza vozila koje pretiče u skladu sa ograničenjem na autoputu, mojom brzinom od 140 (39 m/s).

Tih 420 metara, koliko meni treba za preticanje, mogu da pređem za 10 sekundi.

Sa 150 (42 m/s) za, bezbednih, 300 metara puta mi treba 7,1 sekunda.

Ja, onda, treba da kočim i da ceo kilometar vozim 130, u levoj traci.

Ja sam u levoj, držim uključen levi pokazivač pravca.

Ne ablendujem ti, ne sviram, ne ulazim ti u gepek...

Ja samo propisno pretičem (koliko brže ima ko to procenjuje).

Sve odredbe Zakona o bezbednosti u saobracaju(ZOBS) koje se odnose na brzinu primenjuju se na trenutno izmerenu brzinu i srednju (prosečnu) brzinu.

Novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima primenjuje staru računicu, a bazira se na prosečnoj srednjoj brzini.

Tvoje je da ubrzaš preticanje i skloniš se.

Bezbedniji sam, u tom momentu.

Jer ću za ukupno 15-10 sekundi izvršiti preticanje, vratiti se u svoju traku i nastaviti vožnju sa 130 km/h (sigurno ću u toku vožnje morati negde i usporiti).

Ali neću dovesti sebe u situaciju da, preticano vozilo, počne da me podjebava laganim ubrzavanjem (a ima i toga).

Tebi će sa 130 vs 120 km/h, trebati još toliko vremena da samo pređeš navedenu putanju (i još da se vratiš u svoju traku)

Da, jarane moj, gomila gluposti.

Promenio član feniks

• ODUSTO OD DIJETE, 2992 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Skoro odvozao po Italiji 15 dana, niti jedan incident ili problemčić.

Žabari maksimalno poštuju nas na motorima, pomeraju se u gužvi da prođeš, nema izletanja iz bočnih ulica.

Ma milina za vožnju.

Kako sam pešao HR granicu, ma nisam prešao ni 10 km na AP mi lik uleće u traku bez migavca na par metara ispred mene.:tras2:

Uključuje se sa pumpe.

Kaže mi žena - ne mogu da verujem 15 dana opušteno vozimo i čim smo ušli u Srbiju neki seljak bi da se dokazuje .

Promenio član ZEMZEM
  • Sviđa mi se 1

pre 25 minuta, ser je napisao:

Ja ne pravim prekrsaj. Vozim pravo, svojom trakom... Nisam nikog pretekao jer nije bilo nikog ispred mene.

Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti.

Usporiti i voziti paralelno sa njim ili nastaviti dalje i tako reskirati kaznu od presretaca koji je iza.

Meni je zanimljiv uspon u oba pravca kod bubnja.

U srednjoj i levoj pigibija a niko nece u krajnju desnu jer je kao sramota voziti njom.

• Sviđa mi se 4

• Ne silazi, 6768 postova
  • Motocikl: konzerviran
pre 33 minuta, ZEMZEM je napisao:

Skoro odvozao po Italiji 15 dana, niti jedan incident ili problemčić.

Žabari maksimalno poštuju nas na motorima, pomeraju se u gužvi da prođeš, nema izletanja iz bočnih ulica.

Ma milina za vožnju.

Kako sam pešao HR granicu, ma nisam prešao ni 10 km na AP mi lik uleće u traku bez migavca na par metara ispred mene.:tras2:

Uključuje se sa pumpe.

Kaže mi žena - ne mogu da verujem 15 dana opušteno vozimo i čim smo ušli u Srbiju neki seljak bi da se dokazuje .

To je zato što ogromna većina italijana sa motociklom ima kontakt od najranijeg doba svog...i svesnog i nesvesnog života. Današnje dede ga možda i dalje teraju, a kao mladi to su sigurno radili. Babe idu na pijac vozeći Bravo ili Ciao, deci se (doduše mnogo više pre nego danas) kupuje skuter za 14ti rođendan....itd.

Na motocikl se ne gleda kao na sotonu, već kao na instrument sa kojim se živi svakodnevni život. Lepo parče ekonomije je vezano za taj svet...i to se zna, neguje i poštuje. Poštuje se, možda je bolje reći...sam život. Kod nas je to jako jeftino...iako je često u skupoj odori.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• -, 1900 postova
pre 19 minuta, travelman je napisao:

Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti.

Desilo mi se jednom. Pravac posle iskljucenja za Rumu ka Sidu... Nigde nikog, polako sustizem auto koji vozi levom i nema nameru da se vrati u svoju traku.

Prelazim i ja u levu namerno, nisam hteo da prodjem pored, dajem migavac i blicnem da se sklone. Nista... I ja krenem da sviram. I tako sam svirao otprilike nekih 10 min, dok nisam popio kafu, skoro do Mitrovice, zapalio sam sirenu. Da su naisli panduri odveli bi me pravo u ludnicu :D

Sandero, BiH table, stariji ljudi. 100 voze i ja iza njih na 2 metra sa sirenom, da me dobro cuju. Sustizu nas drugi automobili, prolaze pored, krste se, al ja ne odustajem, nek imaju sta da pricaju kad se vrate kuci...

Naravno nisu se sklonili, nego kad sam isrkao kafu, prosao ih kao svi ostali.

Promenio član ser
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Burgman 650

Ja cu jos jednom da napisem jer niko izgleda ne cita ceo post. Kada imate dve ili vise traka u istom smeru, tada nema preticanja vec se to vodi kao prolazenje. Drugar radi skoro 20 god kao saobracajac na AP, jbg ako on ne zna onda ne znam ko zna. Svakako ja opustenije vozim i ne pokusavam da teram one sa 90kmh iz leve da bih prosao. Nisam u prekrsaju i ostalo me ne zanima.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

• Drug član, 1038 postova
  • Motocikl: ...

Član 7

74) preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru,

Član 53

Preticanje i obilaženje vrši se sa leve strane vozila koje se pretiče.

Preticanje mora da se vrši sa desne strane ako je vozilo na kolovozu zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulevo.

Tramvaj koji se kreće po šinama postavljenim na sredini kolovoza sme da se pretiče samo sa desne strane, ako između njega i desne ivice kolovoza postoji saobraćajna traka.

Na putu na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, na kome su kolone vozila, brže kretanje vozila u jednoj traci od kretanja vozila u drugoj traci ne smatra se preticanjem.

Na putu u naselju na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, prolaženje sa desne strane vozila koje se ne kreće krajnjom desnom saobraćajnom trakom, ne smatra se preticanjem.

Jedino ako drugar sebe smatra kolonom vozila. Ili ako vozilo iz leve trake planira eventualno da skrene levo na auto putu. Viđao sam takva isključenja napolju, kod nas ne, tako da bih u tom slučaju radije ostao iza da snimim taj događaj.

Hajde da dodam i kazne, ako vas slučajno policija zaustavi i ne prihvati objašenjenje da je kolega što radi 20 godina na autoputu rekao da je dozvoljeno:

Član 331

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

9) člana 53. st. 1, 2. i 3,

Član 338

Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:

11) člana 53. st. 1, 2. i 3, - u trajanju od najmanje tri meseca,

Član 335

Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni:

17) člana 53. stav 1. - 6 kaznenih poena,

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 2 sati, ser je napisao:

Ne pretičeš ti nikada onog ispred sebe, nego onog pored sebe, (bez obzira gde se taj prethodno nalazio, ili gde si se ti prethodno nalazio.

Ali mislim da posle ovog što si napisao nema svrhe bilo kakva dalja diskusija.

Pozdrav.

• Zainteresovan, 373 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

Razlika je da li to cinis na autoputu ili na putu koji ima dve kolovozne trake u istom smeru. Na autoputu je zabranjeno preticati desnom trakom, takodje je kaznjivo voziti levom ukoliko je desna slobodna.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1038 postova
  • Motocikl: ...

pre 6 minuta, Efendija Skalin je napisao:

Razlika je da li to cinis na autoputu ili na putu koji ima dve kolovozne trake u istom smeru. Na autoputu je zabranjeno preticati desnom trakom, takodje je kaznjivo voziti levom ukoliko je desna slobodna.

Nema razlike, ne postoje posebne odredbe o preticanju vezane za autoput.

A jeste zabranjeno voziti levom trakom na autoputu.

Član 104

Na autoputu i motoputu sa više saobraćajnih traka namenjenih kretanju vozila u jednom smeru, vozač motornog vozila mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni, kao i prilikom preticanja.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 3090 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Kod nas narod nula poznaje pravila, najviše me nervira sto Travelman kaze da niko nece da vozi srednjom i desnom, potez od hitne do laste ima znak da je teretnim vozilima zabranjena voznja levom, svi kamioni, autobusi, kombi vozila i cak auta koja su registrovana kao teretna ne smeju se kretati levom trakom, niko ne vozi desnom na tom delu puta do Konjanika, najgori su oni sto se uključuju od auto komande prema hitnoj, svi hoce odmah da se uključe a desna slobodna da slobodnija ne moze biti i posle sto je tu guzva, ljudi su u fazonu ja idem na nbg odmah secem sve redom i idem u levu, ovi sto hoce na sajam oni hvataju srednju a desna nema veze prazna, svaki dan mogu da napravim po neki klip bez problema, gresaka milion. 

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja