Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Drug član, 1866 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Kad vidim šta pišete, čudi me da ste živi uopšte !

Preglednost kod ovih kamiona je takva, da samo kompletni ludak, može da ga obilazi i bude mu tamo gde ne bi trebao, odnosno gde ga ovaj još veći ludak ne očekuje.

Kako smo i zašto skloni da uvek ovakve debile pravdamo nečim.. Morao da bude u levoj traci, profesionalac, ok, upali levi migavac, daj do znanja da znaš šta radiš ili upali sva 4, neki znak. A svi znamo inače, zašto je u levoj, jer mu desna truckava i ne pravimo se naivni...

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2929 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Preticanje sa desne strane je zabranjeno na auto-putu, može samo u gradu...
Juce izlazim na autoput, lagano sustizem jedan BMW ali lik vozi lijevom 90 i ne jebe da se pomakne. Ja da ga obidjem s desne strane, vec planiram da se vratim u desnu traku kad neki vranjanac prolece desnom, tad ja legnem na svirenu ovoj budali. Posle pola minuta se rijesi pomaci u desnu, kada ono neki ćinez prica telefonom. Sve me razumio sta sam mu rekao iako me nije cuo niti zna jezik

Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1640 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Desna je prekrsaj, debil vozi levom i jebe mu se, vozio je tako do kraja tj uhvatio ga je semafor a ja sam prosao, ako je vec u levoj treba da da migavac, put je cist i nema pravo da to radi. 

A sta cemo sa onima sto voze teretno od mostara do laste levom trakom a postoji znak zabrana za teretna vozila, a taj znak se odnosi cak i na auta koja su registrovana kao teretna. 

• Zainteresovan, 804 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Nazalost saobracaj je danas takav kakav je. Mnogo usijanih glava, svako seda za volan, besnilo neko u ljudima, zato drugari cuvajte se, polako i defanzivno. 

Vidimo se na drumu. :zdravo:

• Sviđa mi se 3

• moto merkat °°, 4891 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
Pre 1 sat, ske je napisao:

Pre ove poslednje izmene zobs-a maglenke su bile zabranjene ako nema magle, tako je i pisalo. Zato je bilo kaznjivo. Sad u novom zobs-u pise ovako kako je vec citirano i nije kaznjivo.

Pretpostavljam da je ista stvar i kada su u pitanju neadekvatne sijalice u faru, pitao sam saobracajce od komandira kod nas pa do "obicnih" i zadnju kontrolu kada smo imali (Spasic iz USP) i uvek odgovor koji lici na vrdanje. Kao ne mogu znati da li su fabricke ili ne, verovatno i njih sramota onoga ko je sastavljao tekst. 

Pitao sam ih koja je poenta da se dize dzeva na teh. koji traje 30 min. da bi sledecih 364 dana i 23,5 sati vozili opusteno bez bojazni sto "ubise" sve oko sebe jer ih niko ne sankcionise, sada je jasnije. 

• 4_tocka_i_karoserija, 1882 postova
  • Motocikl: -

@bdada za maglenke piše baš ono što si citirao, i u kaznenim odredbama nema kazne za upotrebu prednjih svetala kad nema magle, samim tim, policija ne može da kazni.

Ono što policija može, ali ne radi, je da otera ludake sa divljim svetlima na vanredan tehnički - pa mu naslažu - cena tehničkog, pa šlep do kuće jer ga isključe iz saobraćaja, pa tek onda kazna.

@milomir22 ladno mi nikad nije palo napamet to sa zadnjim svetlom, a realno je odlična fora.

@travelman brate, ja bih baš voleo da znam šta si ti hteo da kažeš.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 26 postova
  • Motocikl: 636

Moze tema da promeni ime u "retardi u levoj traci"!? 

Ako ista moze da me iznervira, jeste kruzer po levoj traci pored slobodne desne.

Dakle, iz mog nekog iskustva to su obicno zene, i klasicni retardi. 

Inace veoma sam tolerantan i opusten u saobracaju (kolima), ne secam se kad sam koristio sirenu. 

Sto nas opet vraca na to da sam primetio da sirenu koriste uglavnom zene, klasicni retardi, i penzioneri...

Svakako nas izlaganja ne vode do resenja problema.

Jel ima neko neki konstruktivan predlog resavanja istog?

• Sviđa mi se 2

Pre 10 sati, zaludan je napisao:

Ono što policija može, ali ne radi, je da otera ludake sa divljim svetlima na vanredan tehnički - pa mu naslažu - cena tehničkog, pa šlep do kuće jer ga isključe iz saobraćaja, pa tek onda kazna.

Nece da se kockaju sa novcem MUP-a :D

Elem, kazu da bez problema pisu kaznu za plava svetla a za ledove i ksenone nisu sigurni da li su fabricki i ukoliko teh. pregled utvrdi da je sve u redu MUP-u se fakturise, pretpostavljam da ce biti vise kontrolnih teh. pregleda kada zazive licence kod kontrolora i isti prodju neku obuku jer realno ima (nas) svakakvih. Npr za onu pricu o Audi-ju sa ksenonima bez peraca kazu da kontrolori nisu pravilno izmerili intezitet a svi mediji brujali o tome. 

Otezavajuca okolnost je i to sto ukoliko posumnjaju na neispranost svetlosne signalizacije mogu vozilo iskljuciti iz saobracaja, skinuti tablice ali ne i zvati slep sluzbu nego cekati da vlasnik donese potvrdu o tehnickoj ispravnosti a vlasnik u medjuvremenu vrati originalne sijalice i onda nista od kazne, pricam za kasno posle podne i vece kada teh. pregledi ne rade (u manjim mestima je to vec posle 15-16:00h) tako da ovo izgleda nece biti skoro reseno, na zalost. 

Zato smo kraljevi za pronalazenje rupa u zakonu i zloupotrebu istih sto se eto vidi iz primera maglenki. 

• Sviđa mi se 1

Pre 4 sati, travelman je napisao:

Za maglenke ili nesrecu

Maglenke 

@bdada Ne moraju da rizikuju - samo neka idu na sigurice. One što im farovi svaki svoju politiku vodi.

I nek skidaju tablice. Dovoljno je da vlasnik mora da ode po potvrdu.

Uskoro će zima, i već u 5 popodne će biti očigledno kakvi su farovi, ali džaba.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1010 postova
  • Motocikl: Honda VT750 ACE

Farovi su posebna priča kod nas,u najvećem slučaju raštelovana svetla su samo naopaku ugurana sijalica u ležište. Inače ne retko srećem motore čiji vlasnici su ubeđeni da uvek i u naseljenom mestu treba da voze sa dugim svetlima.

Sent from my M2006C3MII using Tapatalk

pre 53 minuta, zaludan je napisao:

Ne moraju da rizikuju - samo neka idu na sigurice.

E da se ja pitam :) to se kaze linijom manjeg otpora, pazi pisao sam o slucaju davno: drugara na motoru isece turcin kamionom, saobracajac sa druge strane, ovaj mitinguje turiranjem i nista. 

Odem do saobracajca i pitam ga zasto nije reagovao na cistu situaciju, kaze:

1. To je tesko dokazivo na sudu

2. Nije tako cest prekrsaj

E sada je saob. na skuteru, neko to od gore vidi sve. :D

pre 16 minuta, bdada je napisao:

To je tesko dokazivo na sudu

Mozda @Skyrunner može da da novija iskustva, ali znam da su ranije, dok sam bio klinac, pre kamera, ljudi pričali da, ako se pandur pojavi na sudu, "njegova reč protiv tvoje", bez drugih svedoka, 100% presuda po prijavi.

Otprilike, jedina mogućnost da dobiješ je bila da se pandur ne pojavi na sudu.

Meni to zvuči logično, jer ako se optuženom i panduru jednako veruje, onda nema načina da se neko kazni bez video zapisa.

• -, 1747 postova
  • Motocikl: /
Pre 13 sati, RankoBg87 je napisao:

A sta cemo sa onima sto voze teretno od mostara do laste levom trakom a postoji znak zabrana za teretna vozila, a taj znak se odnosi cak i na auta koja su registrovana kao teretna. 

Ne. 

To je znak za teretna preko 3.5t

Ako mislis na ovaj...

Screenshot_20230902_130536_SamsungInternet.jpg.e94fa0753d127a6df5e15055716c6f26.jpg

Promenio član ser

• Ne silazi, 1335 postova
  • Motocikl: Y
Pre 1 sat, zaludan je napisao:

Maglenke 

Za maglenke sam dao licni primer da se nekada sankcionisala voznja sa njima ako nema magle.

Ako je danas takva voznja izbacena iz ZOBSa i nije kaznjiva onda cemu diskusija i komentari da je neko ovakav i onakav kada ih koristi po danu.

Mozda, jednostavno, hoce da bude bolje uicljiv na drumu. Kao ovi sa bucnim izduvom.

Licno ih ne koristim, nisam video nesto posebno vau kada su upaljeni.

Jedino ih palim nocu na otvorenom kada peglam serpentine, tu sam primetio njihov ucinak jer u krivini bolje osvetljavaju ivicu puta od oborenog svetla.

Jedna od prvih stvari po kupivini auta je kontrola  snopa.

Levi mora da bude po ps dok je desni malo zakosen u desnu stranu i podignut za nijansu u vis kako bi mi vise i dalje  bila osvetljena desna strana puta kako bi pravivremeno uocio biciklistu ili pesaka.

Naravno, taj desni far ne smeta vozilu koje dolazi uz suprotnig smera. Ovo je bio savet jednig majstora.

Razumeo sad :) ....

• Sviđa mi se 1

Nije ti majstor dao dobar savet, evo zasto: oba fara daju isti snop (lastin rep) i desna polovina lavog snopa ti osvetljava put i preklapa se sa levom polovinom snopa desnog fara tj popunjsva tu prazninu, tako preklopljeni snopovi imaju najjaci intezitet (ukupni) a ako desni malo podignes u odnosu na levi razdvajas snopove i gubis na intezitetu. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Dal tako treba ili ne, ne znam .

Al znam da po noci vozim ko i po danu.

Mozda sam ja grubo opisao al da se vidi, vidi se. I najbitnije nikog od ovih sto idu uz put nisam umlatio.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 222 postova
  • Motocikl: Ninja 250r '08
Pre 4 sati, bdada je napisao:

Nije ti majstor dao dobar savet, evo zasto: oba fara daju isti snop (lastin rep) i desna polovina lavog snopa ti osvetljava put i preklapa se sa levom polovinom snopa desnog fara tj popunjsva tu prazninu, tako preklopljeni snopovi imaju najjaci intezitet (ukupni) a ako desni malo podignes u odnosu na levi razdvajas snopove i gubis na intezitetu. 

Poprilicno sam siguran da je zamisljeno da ovako rade farovi, odnosno bas kako je @travelman objasnio.

snop.png

• Podržavam 1

pre 7 minuta, Mali Ika je napisao:

Poprilicno sam siguran da je zamisljeno da ovako rade farovi, odnosno bas kako je @travelman objasnio.

snop.png

BRAVO, to je to nego nisam hteo da se upustam u diskusiju jer je kolega strucniji od mene i postujem njegovo misljenje.

Majstor je autoelektricar 40 godina, naravno da nije razdvijio snopove da svaki sija za sebe nego je akcenat da desni far malo vise bije u stranu i daljinu kako bi uocljivost pesaka i biciklista  nocu na otvorenom/mracnom putu bila za nijansu bolja.

Hvala za sliku :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja