ZEMZEM 2513 Napisano Jul 4, 2023 (promenjeno) ODUSTO OD DIJETE, 2620 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Skoro odvozao po Italiji 15 dana, niti jedan incident ili problemčić. Žabari maksimalno poštuju nas na motorima, pomeraju se u gužvi da prođeš, nema izletanja iz bočnih ulica. Ma milina za vožnju. Kako sam pešao HR granicu, ma nisam prešao ni 10 km na AP mi lik uleće u traku bez migavca na par metara ispred mene. Uključuje se sa pumpe. Kaže mi žena - ne mogu da verujem 15 dana opušteno vozimo i čim smo ušli u Srbiju neki seljak bi da se dokazuje . Promenio Jul 4, 2023 član ZEMZEM 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Jul 4, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan pre 25 minuta, ser je napisao: Ja ne pravim prekrsaj. Vozim pravo, svojom trakom... Nisam nikog pretekao jer nije bilo nikog ispred mene. Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti. Usporiti i voziti paralelno sa njim ili nastaviti dalje i tako reskirati kaznu od presretaca koji je iza. Meni je zanimljiv uspon u oba pravca kod bubnja. U srednjoj i levoj pigibija a niko nece u krajnju desnu jer je kao sramota voziti njom. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Jul 4, 2023 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan pre 33 minuta, ZEMZEM je napisao: Skoro odvozao po Italiji 15 dana, niti jedan incident ili problemčić. Žabari maksimalno poštuju nas na motorima, pomeraju se u gužvi da prođeš, nema izletanja iz bočnih ulica. Ma milina za vožnju. Kako sam pešao HR granicu, ma nisam prešao ni 10 km na AP mi lik uleće u traku bez migavca na par metara ispred mene. Uključuje se sa pumpe. Kaže mi žena - ne mogu da verujem 15 dana opušteno vozimo i čim smo ušli u Srbiju neki seljak bi da se dokazuje . To je zato što ogromna većina italijana sa motociklom ima kontakt od najranijeg doba svog...i svesnog i nesvesnog života. Današnje dede ga možda i dalje teraju, a kao mladi to su sigurno radili. Babe idu na pijac vozeći Bravo ili Ciao, deci se (doduše mnogo više pre nego danas) kupuje skuter za 14ti rođendan....itd. Na motocikl se ne gleda kao na sotonu, već kao na instrument sa kojim se živi svakodnevni život. Lepo parče ekonomije je vezano za taj svet...i to se zna, neguje i poštuje. Poštuje se, možda je bolje reći...sam život. Kod nas je to jako jeftino...iako je često u skupoj odori. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7671 Napisano Jul 4, 2023 (promenjeno) -, 1745 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, travelman je napisao: Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti. Desilo mi se jednom. Pravac posle iskljucenja za Rumu ka Sidu... Nigde nikog, polako sustizem auto koji vozi levom i nema nameru da se vrati u svoju traku. Prelazim i ja u levu namerno, nisam hteo da prodjem pored, dajem migavac i blicnem da se sklone. Nista... I ja krenem da sviram. I tako sam svirao otprilike nekih 10 min, dok nisam popio kafu, skoro do Mitrovice, zapalio sam sirenu. Da su naisli panduri odveli bi me pravo u ludnicu Sandero, BiH table, stariji ljudi. 100 voze i ja iza njih na 2 metra sa sirenom, da me dobro cuju. Sustizu nas drugi automobili, prolaze pored, krste se, al ja ne odustajem, nek imaju sta da pricaju kad se vrate kuci... Naravno nisu se sklonili, nego kad sam isrkao kafu, prosao ih kao svi ostali. Promenio Jul 4, 2023 član ser 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sandi 45 Napisano Jul 4, 2023 U prolazu, 74 postova Lokacija: Ni na nebu ni na zemlji Motocikl: Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja cu jos jednom da napisem jer niko izgleda ne cita ceo post. Kada imate dve ili vise traka u istom smeru, tada nema preticanja vec se to vodi kao prolazenje. Drugar radi skoro 20 god kao saobracajac na AP, jbg ako on ne zna onda ne znam ko zna. Svakako ja opustenije vozim i ne pokusavam da teram one sa 90kmh iz leve da bih prosao. Nisam u prekrsaju i ostalo me ne zanima. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1908 Napisano Jul 4, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Član 7 74) preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru, Član 53 Preticanje i obilaženje vrši se sa leve strane vozila koje se pretiče. Preticanje mora da se vrši sa desne strane ako je vozilo na kolovozu zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulevo. Tramvaj koji se kreće po šinama postavljenim na sredini kolovoza sme da se pretiče samo sa desne strane, ako između njega i desne ivice kolovoza postoji saobraćajna traka. Na putu na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, na kome su kolone vozila, brže kretanje vozila u jednoj traci od kretanja vozila u drugoj traci ne smatra se preticanjem. Na putu u naselju na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, prolaženje sa desne strane vozila koje se ne kreće krajnjom desnom saobraćajnom trakom, ne smatra se preticanjem. Jedino ako drugar sebe smatra kolonom vozila. Ili ako vozilo iz leve trake planira eventualno da skrene levo na auto putu. Viđao sam takva isključenja napolju, kod nas ne, tako da bih u tom slučaju radije ostao iza da snimim taj događaj. Hajde da dodam i kazne, ako vas slučajno policija zaustavi i ne prihvati objašenjenje da je kolega što radi 20 godina na autoputu rekao da je dozvoljeno: Član 331 Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona: 9) člana 53. st. 1, 2. i 3, Član 338 Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona: 11) člana 53. st. 1, 2. i 3, - u trajanju od najmanje tri meseca, Član 335 Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni: 17) člana 53. stav 1. - 6 kaznenih poena, Promenio Jul 4, 2023 član Mr_Wolf 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16897 Napisano Jul 4, 2023 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, ser je napisao: Ja ne pravim prekrsaj. Vozim pravo, svojom trakom... Nisam nikog pretekao jer nije bilo nikog ispred mene. Ne pretičeš ti nikada onog ispred sebe, nego onog pored sebe, (bez obzira gde se taj prethodno nalazio, ili gde si se ti prethodno nalazio. Ali mislim da posle ovog što si napisao nema svrhe bilo kakva dalja diskusija. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 462 Napisano Jul 4, 2023 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Razlika je da li to cinis na autoputu ili na putu koji ima dve kolovozne trake u istom smeru. Na autoputu je zabranjeno preticati desnom trakom, takodje je kaznjivo voziti levom ukoliko je desna slobodna. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 10988 Napisano Jul 4, 2023 Ne silazi, 2190 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Svako vozi svojom trakom. Ako je ovaj sto vozi levom trakom buzdovan,sta ces da radis? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1908 Napisano Jul 4, 2023 (promenjeno) Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, Efendija Skalin je napisao: Razlika je da li to cinis na autoputu ili na putu koji ima dve kolovozne trake u istom smeru. Na autoputu je zabranjeno preticati desnom trakom, takodje je kaznjivo voziti levom ukoliko je desna slobodna. Nema razlike, ne postoje posebne odredbe o preticanju vezane za autoput. A jeste zabranjeno voziti levom trakom na autoputu. Član 104 Na autoputu i motoputu sa više saobraćajnih traka namenjenih kretanju vozila u jednom smeru, vozač motornog vozila mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni, kao i prilikom preticanja. Promenio Jul 4, 2023 član Mr_Wolf 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2679 Napisano Jul 4, 2023 Drug član, 1624 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Kod nas narod nula poznaje pravila, najviše me nervira sto Travelman kaze da niko nece da vozi srednjom i desnom, potez od hitne do laste ima znak da je teretnim vozilima zabranjena voznja levom, svi kamioni, autobusi, kombi vozila i cak auta koja su registrovana kao teretna ne smeju se kretati levom trakom, niko ne vozi desnom na tom delu puta do Konjanika, najgori su oni sto se uključuju od auto komande prema hitnoj, svi hoce odmah da se uključe a desna slobodna da slobodnija ne moze biti i posle sto je tu guzva, ljudi su u fazonu ja idem na nbg odmah secem sve redom i idem u levu, ovi sto hoce na sajam oni hvataju srednju a desna nema veze prazna, svaki dan mogu da napravim po neki klip bez problema, gresaka milion. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Jul 4, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan poprilično me iznerviri lik sa ženom i malim detetom u kolima Ja idem bulevarom sa 3 trake i na jednom mestu se pojavljuje četvrta za levo i polukružno.Iz pravca kao kad bi skreno levo ima ulica i lik stoji zaustavljen u raskrsnici a slobodna mu prva traka u koju on jedino i sme da skrene ali on hoće u srednju kao što i većiina hoće da radi.Rasčisti se kontra smer bulevara i ja krenem u polukružno i on me iseče- To je situacija koja se non stop događa.Po meni je lik učinio 3 prekršaja.Prvi jer kad je prilazio raskrsnici zaustavio se u zoni raskrsnice umesto da je skreno desno u prvu traku na bulevaru koja je bila potpuno slobodna.Druga što se u raskrsnici nepropisno skreno u drugu traku a treći što nije mene pustio jer sam imao prvenstvo jer sam se kreta polukružno 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8401 Napisano Jul 5, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1868 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Za prethodno si u pravu, ali za ovo baš nisam siguran: Pre 10 sati, sasa ns 1 je napisao: a treći što nije mene pustio jer sam imao prvenstvo jer sam se kreta polukružno Kad radiš polukružno, a on dolazi iz "leve" ulice, on tebi dolazi s desne strane, i tu postaje komplikovano Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Jul 5, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam na glavnom putu i radim polukružno i trebao bi da imam prvenatvo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 10988 Napisano Jul 5, 2023 Ne silazi, 2190 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Ako si ti na glavnom putu i radis polukruzno,gde je on? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8401 Napisano Jul 5, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1868 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, ser je napisao: @zaludan citiraj slovo zakona Eto, citirao @Mr_Wolf (svaka čast za entuzijazam - baš to citirano je bilo više puta po forumu, i barem jednom u ovoj temi ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Koprian 405 Napisano Jul 5, 2023 Svrati ponekad, 245 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Beverly 500ie Cruiser Prijavi odgovor kao problematičan 15 hours ago, travelman said: Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti. Usporiti i voziti paralelno sa njim ili nastaviti dalje i tako reskirati kaznu od presretaca koji je iza. Meni je zanimljiv uspon u oba pravca kod bubnja. U srednjoj i levoj pigibija a niko nece u krajnju desnu jer je kao sramota voziti njom. tu desnu sam krstio u "moja" samo sebe vidjam da vozim njom. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8401 Napisano Jul 5, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1868 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 20 sati, travelman je napisao: Ova situacija mi je zanimljiva, vozis 130 u desnoj i sustizes nekog ko vozi 110 u levoj i sta ciniti. Usporiti i voziti paralelno sa njim ili nastaviti dalje i tako reskirati kaznu od presretaca koji je iza. Za ovo prvo mislim da ne može da te kazni - presretač svakako snima, i mora imati snimak gde ti menjaš trake da bi te kaznio. Ne mogu da tvrdim, ali bih sa tom idejom prošao desnom trakom sa 130, bez ikakvog razmišljanja. Pre 20 sati, travelman je napisao: Meni je zanimljiv uspon u oba pravca kod bubnja. U srednjoj i levoj pigibija a niko nece u krajnju desnu jer je kao sramota voziti njom. Mene nije sramota, nego strah da vozim krajnjom desnom - kad sam poslednji put pokušao, kolotrazi su bili takvi da mi se auto "otimao iz ruku". Doduše, to jeste bilo poodavno, ali od tad ni ne pokušavam da vozim krajnjom desnom, a vrlo rado bih - baš zbog te pogibije o kojoj pričaš to je najneprijatniji deo autoputa kod nas. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 263 Napisano Jul 5, 2023 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan On 4. 7. 2023. at 19:52, travelman je napisao: Meni je zanimljiv uspon u oba pravca kod bubnja. U srednjoj i levoj pigibija a niko nece u krajnju desnu jer je kao sramota voziti njom. Opasno je. Inace dosta cesto je koristimo posto imamo mali auto koji ne moze da ide brzo uz brdo kad je pun. Cesto sam vidjao razne stvari zaboraljene na kolovozu ili ima vozila koja nisu uspela da savladaju uspon. Do skoro su bili radovi, kopali po brdu da prodju neke instalacije... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1879 Napisano Jul 5, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Ova situacija je zanimljiva. Voziš 130 u desnoj i sustižeš nekog ko vozi 110 u levoj i šta činiti? Hipotetički govoreći, ti koji voziš 130 (u desnoj) si, propisno, pozicioniran u traci za kretanje auto-putem. Magarac koji vozi 110, levom, se nalazi u traci koja služi za preticanje. Cela situacija, u određenom momentu, odaje utisak da te on pretiče a ti mu to ne dozvoljavaš. Ako dođe do sranja ti si kriv po ZOBS-u (boldovani tekst) Član 54. Vozač kome je dat znak za preticanje dužan je da pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza. Vozač ne sme da povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče. Ako on, u momentu tvog preticanja, krene udesno ima da te "oduva" u zaustavnu traku (opet ZOBS, zaustavnom se ne sme preticati) ili da te nabije na desnu bankinu. Naš brat Jovan Đinović je poginuo 13. maja 2022. na autoputu (Crna Hronika, tema bgd aerodrom). Šta se stvarno dogodilo ne znam. Ali je evidentno da je vozilo iz, svoje, leve trake prešlo u njegovu desnu. I da se on u tom momentu kretao brže od terenca koji ga je ubio. Da li se provlačio, preticao desnom trakom ili postupao po floskuli:"da se brže kretanje vozila u jednoj traci od kretanja vozila u drugoj traci ne smatra preticanjem"..? Činjenica je da čovek, više nije među nama. Manite se ljudi ZOBS-a. I traženja opravdanja za određene postupke u istom. Radije ću,sebičnjaka, koji okupira levu traku (Ibarska, od Orlovače prema Rušnju), da preteknem motociklom preko duple pune linije, bez prethodno datog pokazivača o namerama. Svesno praveći saobraćajni prekršaj, kao bahati motociklista (može mi se). I dok me ne "ulove" ja sam čist. To je, za mene, bolje nego da mu se nađem sa desne strane i da zavisim od njegovih "postupaka." Da me posmatra kao slabijeg učesnika u saobraćaju. Što je potpuno pogrešno. Ja sam: pokretljiviji, brži, mogu gde on ne može, veća sam budala od njega, briga me za njegov izbor trake... Trudim se da ostanem živ, tako što ću uvek biti bar za jedan potez ispred. Moja sudbina je, još uvek, samo, u mojim rukama. Promenio Jul 5, 2023 član feniks 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 10988 Napisano Jul 6, 2023 Ne silazi, 2190 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Treba da vozis u zavisnosti od situacije,i naci naj bezbednije resenje.treba izbeci svaki rizik. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12505 Napisano Jul 6, 2023 Ne silazi, 7309 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Džabe sve dokle god se smatra da jedan ima veće pravo od drugog jer mu se više žuri ili ima bolji auto. Jer ako ovaj krene da pretiče kamion Pandom drugi sa Audijem treba da ga izgura sa puta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Jul 6, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, feniks je napisao: Cela situacija, u određenom momentu, odaje utisak da te on pretiče a ti mu to ne dozvoljavaš. Ako dodje do sranja ti si kriv. Nisam te bas najbolje skapirao al donekle razumem sta si hteo da kazes. Ko je kriv u sledecoj situaciji, da li i tu izgleda kao u gornjem primeru. Ja u desnoj 130 on u levoj 130 i opet dodje do kontakta, da li mu i ovde nisam dozvoljavao da me pretekne. Pre 8 sati, feniks je napisao: da preteknem motociklom preko duple pune linije Sta bi ovde rekao ZOBS Pre 8 sati, feniks je napisao: Manite se ljudi ZOBS-a. I traženja opravdanja za određene postupke u istom. ... Generalno, postoje situacije gde ne vaze pravila zobsa ni zdrave logike vec samo licne procene. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7671 Napisano Jul 6, 2023 -, 1745 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, travelman je napisao: Ja u desnoj 130 on u levoj 130 i opet dodje do kontakta, da li mu i ovde nisam dozvoljavao da me pretekne. Zavisi u kojoj traci je bio kontakt. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Jul 6, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan pre 31 minuta, ser je napisao: Zavisi u kojoj traci je bio kontakt. U mojoj, desnoj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...