Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki GSF 1250 S Bandit

Recommended Posts

• Integrisan, 9729 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Kod 4T agregata povratni pritisak nema ulogu u "zdravlju" agregata nikakvu. Prve dve krivine na granama su tu da sprece naglo hladjenje ventila... 

Bez ikakvog (koliko je to moguce ) povratnog pritiska rade sve 4t masine visokih performansi (moto gp masine), bilo kakva restrikcija na izduvu povecava posao agregatu i ukrade koji konjic koji je trebao na osovinu otici.

Postoji i fora sa brzinom gasova (iz uske cevi u siroku = usporavanje, iz siroke cevi u uzu = ubrzavanje) i njenom manipulacijom, oni sistemi koji koriste brze izduvavanje kompletnije prazne cilindar posto vise gasova bude isisano u taktu praznjenja (izduvni ventili otvoreni), i obrnuto!

Znaci ukratko, za "zdravlje" agregata prigusivac nikakvu ulogu nema (samo prigusivac!), tamo gde je i laiku osetno je "gde se snaga nalazi i isporucuje", restriktivniji (oni sa povratnim pritiskom, da se tako izrazim) cine da motor vise snage ima u nizim obtrajima a visoki pate i obrnuto.

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 529 postova
  • Motocikl: M1800R, Integra 750

Evo, @N.F.S. objasnio prije nego sto sam vidio post.
@shoyyka druze, ne znam sta sam ti skrivio, ali sam primjetio da se dosta cesto uhvatis mojih postova i pokusavas mi objasniti (ne bas ugodnim tonom) da nisam u pravu.
Al nema veze, ovo je forum pa me ne sekira. Ne uzimam za zlo. ;)

Promenio član wragg

• Drug član, 3412 postova
  • Motocikl: Blackie
pre 6 minuta, wragg je napisao:

Evo, @N.F.S. objasnio prije nego sto sam vidio post.
@shoyyka druze, ne znam sta sam ti skrivio, ali sam primjetio da se dosta cesto uhvatis mojih postova i pokusavas mi objasniti da nisam u pravu. Al nema veze, ovo je forum pa me ne sekira. Ne uzimam za zlo. ;)

Računam da mogu komentarisati jer si "Bandit"! Mogu i suprotno, ako hoćeš? Evo neću više uopšte(izvinjavam se, meni možeš prokomentarisati šta god i kako god, ja volim to... ako ništa, naučiću nešto?! 

Što se tiče izduva, samo ste u pravu da nema štete... na kratak perod! Džabe su se onda inžinjeri "mučili", sabirali, množili, trošili onoliki materijal... Bernulijev zakon-U mlazu vode ili vazduha, pritisak je veliki ako je brzina mala, odnosno pritisak je mali, ako je brzina velika! 

Čitava nauka je u pitanju, dobijanje, gubitak perfomansi... treba to se "ukalupiti"! Nije dobro ni jedno, ni drugo... na duže staze! To je suština. 

Skineš top, voziš tako, izgori na kraju klip. 

WWW.GOOGLE.COM

Short answer: Yes, with an "and!"

Ma ne, samo pitam jesam ti sta skrivio ili pogresno rekao pa da me tako "ispravljas". Nema veze, samo ti nastavi. Ne smeta meni ako tebi ne smeta :D
A sto se tice auspuha, proizvodjaci moraju "namiriti" odredjene eko norme i moraju biti ispod neke zvucne granice da bi dobili homologaciju da mogu prodavati odredjeni model. Radi toga i toliko veliki auspusi i tako prigusen zvuk. Kod GSF1250 je jos i dobro jer je Euro3. Da vidis sta su namontirali na Versysa 1000 koji je Euro4. Moras mu od grana na dalje sve promijeniti da bi dobio malo zvuka.
I nece ti na 4-taktnoj masini izgoriti klip zbog auspuha. Mislim da mislis na 2-taktne masine. Na njima se to desava ako je auspuh neadekvatan.

Promenio član wragg

Da, obično cvaja... 

Uprostiću i neću više... Povratni pritisak vrati gasove, znači tera motor da radi jače da bi ih izbacio, znači troši više goriva, haba sa agregat... U zavisnosti od količine gasova, motor počinje da se muči... nemojmo pričati da nema uticaja. 

• Drug član, 2089 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@shoyyka mene si sad zbunio ovim zadnjim postom, ja sam sve vreme mislio da pišeš da je povratni pritisak, odnosno fabrički ausput - dobar i neophodan. Jer definitivno fabrički topovi imaju veći povratni pritisak od otvorenih aftermarket.

Ja recimo na svom xt 660 osetim solidnu razliku u ponašanju motora kad stavim fabrički auspuh za tehnički. Dosta je nekako odsečniji na gasu, i jače cimne kad povlači. Sa Robertovim topom sa DB kilerom kao da je lenj, sporiji u niskim obrtajima, slabije povlači. U visokim ja ne mogu da primetim neku razliku. Ali s obzirom da mi znači lepši zvuk i dosta manja težina - vozim tako.

Pre sat vremena, živke je napisao:

@shoyyka mene si sad zbunio ovim zadnjim postom, ja sam sve vreme mislio da pišeš da je povratni pritisak, odnosno fabrički ausput - dobar i neophodan. Jer definitivno fabrički topovi imaju veći povratni pritisak od otvorenih aftermarket.

Ja recimo na svom xt 660 osetim solidnu razliku u ponašanju motora kad stavim fabrički auspuh za tehnički. Dosta je nekako odsečniji na gasu, i jače cimne kad povlači. Sa Robertovim topom sa DB kilerom kao da je lenj, sporiji u niskim obrtajima, slabije povlači. U visokim ja ne mogu da primetim neku razliku. Ali s obzirom da mi znači lepši zvuk i dosta manja težina - vozim tako.

Kažu majstori da nije baš dobro po ventile stavljati na jednocilindraše otvoren top. 

• Drug član, 2089 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Nisam čuo za to do sada.

@shoyyka čekaj, koliko sam razumeo - ti kažeš fabrika je fabrika i ne treba da se menja tako olako, zar ne ?
Ali onda si napisao ovo:

1 hour ago, shoyyka said:

Povratni pritisak vrati gasove, znači tera motor da radi jače da bi ih izbacio, znači troši više goriva, haba sa agregat... U zavisnosti od količine gasova, motor počinje da se muči

Ali ovo je zapravo više izraženo kod fabričkih auspuha, koliko ja razumem (imaju veći povratni pritisak nego otvoreni topovi). Pa me zbunilo to što mi deluju kontradiktorno tvoje izjave.

Ne zastupam ni jednu tezu, samo pratim diskusiju i gledam da naučim nešto novo.

pre 32 minuta, živke je napisao:

Nisam čuo za to do sada.

@shoyyka čekaj, koliko sam razumeo - ti kažeš fabrika je fabrika i ne treba da se menja tako olako, zar ne ?
Ali onda si napisao ovo:

Ali ovo je zapravo više izraženo kod fabričkih auspuha, koliko ja razumem (imaju veći povratni pritisak nego otvoreni topovi). Pa me zbunilo to što mi deluju kontradiktorno tvoje izjave.

Ne zastupam ni jednu tezu, samo pratim diskusiju i gledam da naučim nešto novo.

Ne bre, pitanje je da li imaju uticaja povratni gasovi, a njih dobiješ(previše) kad je slab, mali protok. Nisam rekao da ne treba menjati fabričke, već da bude za taj motocikl, homologacija valjda to znači. Sve ostalo... ma nauka je, stvarno. Hteo sam pitati zašto fabrika napravi top od dva metra, ako i onaj mini ispunjava norme... I eko? Ništa više, ništa od ovoga naravno, ne mogu dokazati,niko, ja samo čitah,prepričavah...

Na kraju volim da razmenjujem mišljenja... opušteno, ako sam nekog uvredio izvinjavam se. Ja sam fin i suptilan... :jee:

Promenio član shoyyka
  • Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 499 postova
Pre 3 sati, N.F.S. je napisao:

Kod 4T agregata povratni pritisak nema ulogu u "zdravlju" agregata nikakvu.

Sto se zdravlja tice slazem se, ALI pod uslovom da se odradi remap/dodavanje goriva na karburatorima, jer sa protocim izduvom automatski smesa postaje posnija(sto vec moze u nekoj meri uticati na "zdravlje", posna smesa= veca temperatura sagorevanja).

Sto se snage tice, nesto malo se dobija na visokim(subjektivni osecaj je da se dobija malo vise zbog samog zvuka a to je mozda i bitnije od stvarnih perfomansi, da jahac bude zadovoljan :D ), ali zato gubi na niskim. Do te mere utice da svi znate npr sta je exup ventil, ne bi se oni cimali da ga naprave, dodatna elektronika, sajle, klapne, da je uticaj povrata totalno zanemarljiv :D

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1554 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 39 minuta, shoyyka je napisao:

Vidi ga, kalibar...

M4Ud66L.jpg

Šojka druže, misliš "što u izlogu to i u radnji", ko razume shvatiće!  :lol2:

• Haha 1

Retrovizori stigli i namontirani. Sada imam problem da ne znam sta dalje raditi na njemu, a zima duga :D
Ako vidite jos sta da treba napraviti/poboljsati, slobodno pisite :)
4f4cb008e609c48db3a922311f6cd889.jpg
299dd8ede6e3949070a56c84e66b8094.jpg
35e103ebc14b5b1c5fe268ba91e88f6b.jpg

• Sviđa mi se 2

Tehnikalije su vec rjesene. Razmisljam jos da preventivno odradim reparaciju pumpe kuplunga i prednje kocnice jer ne znam da li je to vec netko odradio u skorije vrijeme, a predpostavljam da nije.
Prijedloge primam sto se tice estetike, jer tu ne znam sta bih vise. Eventualno neku ralicu jos da stavim i crne poluge kuplunga i kocnice.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9729 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ovo sto drug Kavke kaze pa-

-demontiras zadnju viljusku, podmazes iglicaste lezajeve osovine, i lezajeve u "koski" amortizera, kada si tu prekontrolises i tri lezaja u tocku.

-Svaki el kontakt raskacis, tretiras hemijom, namazes dielektricnom mascu i spojis.

-Rasturis prednjicu, skines trokute, proveris/podmazes (eventualno zamenis) lezajeve vrata i pritegnes na propisanu silu.

-Dok je rastureno odradis i stapove.

-Rezervoar dok je skinut (zbog Kavketa :D ), isperes sistem hladjenja, skines klapne pa ih izdetaljises, gume i ka cilindrima i filteru premazes glicerinom (ja mazem silikonsku mast).

Eto, to bi bilo onako za pocetak, osnova za neko dalje stelovanje, pa ako i dalje bude dosadno ti vici :D 

(Sve ovo sto sam nabrojao ja odradim za 3 dana i stvarno mi zafali cackanje)

• Sviđa mi se 2

Kakvi smo mi bolesnici. Znas da sam i ja razmisljao o nekom Dukcu ili Apriliji upravo radi toga. :lol3:
Nego, sve lezajeve nazad sam vec prije 2 tjedna i to pod temperaturom provjerio i podmazao. Lezim kuci bolestan i umislim da sam mozda cuo lezaj u zadnjem tocku kad sam vozio motor kuci. Jedva docekao jutro da to sve rastavim i provjerim. Naravno da nisam nasao nista potroseno.
Mogao bih naprijed rasturiti trokute i to sve pregledati, ali mi se to jos ne zuri jer cu viljuske raditi tek tamo na proljece pa cu sve u kompletu.
El. kontakte i sistem hladjenja sam vec odradio kad je bilo sve rastavljeno. Pumpu goriva i filter isto tako. Ako mi bude neizdrzivo dosadno, skinuti cu poklopac ventila i prekontrolisati ventile, ali ne vjerujem da cu ista naci.
Mislim da je vrijeme da se malo prebacim na ovog drugog Suzukija. Tu sam naumio staviti jace opruge kuplunga i napraviti jedan mikro kanal na potisnom stiftu da se bolje podmazuje. Vec standardna procedura na VZR-ovima. Nisam ja izmislio :lol3:

Promenio član wragg
  • Sviđa mi se 3

Opozivi, kardani, magneti... Sve što se više upoznaš sa brendom motora koji ti se dopadne,dublje začeprkaš, ( rad si da malo promeniš, godine idu, valja osetiti čari crnke, plavuše...),sve više postaješ svestan kakav motor voziš. Bez serijskih mana, kvarova, nije skup, ni ružan... proveri lanac bregaste i  voziii?!

Ali nije in... samo ćute po garažama, kad ogreje pali, vozi...O njima se malo govori, dosadni, ne kvare se?! 

Reklama, propaganda je novo svetsko oružje! 

oIIMgjl.jpg

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

Vozači suzukija padnu u depresiju kad dodje zima, nemaju šta da podešavaju

Sent from my PPA-LX2 using Tapatalk

.IMG_20231120_144648.jpg

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Premda, legenda kaže da, ni na ovoj Hondi nema šta da se čačka oko namotaja, magneta, reglera, pumpe za gorivo, vodu, nema ni opoziva u vezi kardana, komplikovanog desmo servisa...  :D

368300926_703034295192314_2701576985026933147_n.jpg

• Sviđa mi se 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja