Marko Mk4 271 Napisano Octobar 8, 2021 Svrati ponekad, 297 postova Lokacija: Sopot Motocikl: Honda SW 600 Prijavi odgovor kao problematičan Kada je ulje menjano na vremeI kada se servis radi svake trece godinePoslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 8, 2021 (promenjeno) Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Postoji nekoliko stvari koje uticu na razgradnju ulja. Generalno uslovi koriscenja Ucestalost hladnih startova Temperaturni opseg okoline, klima Nacin voznje pun gas ili lagano Hladan start: u nekim drzavama bude "kao med", a i da nije.. dok se razbije, zagreje, pocne da podmazuje, ler gas je jaci, smesa goriva takodje, podmazivanje nepravilno, fizicki sve trpi daleko veca naprezanja, vlaga tj kondenz uvek manje ili vise prisutan... Puno je stavki i svaka za posebnu polemiku uz malo bolje razumevanje principa rada masine i hemije kako funkcionise u svakom uslovu rada posebno. Takodje temperaturni opseg hladno ili prevruce napolju, pa jos ako se gasira dolazi do kljucanja, razbijanja ulja tacnije viskoziteta. Upravo od viskoziteta najvise zavisi kvalitet podmazivanja, a za definiciju koristiti google. Ukratko debljina ili tickness na inglišu. Ne valja ni predebelo i pretanko ulje jer...znamo zasto. Ovo je tema vise za mehanicare nego hemicare. Jeste da ulja sadrze brdo aditiva, stabilizatora za razne stvari, ali su oni za uslove exploatacije, a ne stajanja, tako da malo predjenih km u kratkom vremenskom intervalu u celoj prici najmanju ulogu igra iliti vremenska zamena ulja je poseban bulshit. Ali ok..u garantnom roku, a posle svako kako hoce. Na stranu slucajevi gde se zamena prolongira godinama. Realno ko dosta vozi svakako ce cesto menjati pa i pre isteka godine. Ko ne vozi...izmedju 1 i max 3god je sasvim ok. Sve preko su extremi. P.S. Jedini opravdan razlog za raniju zamenu ulja su nulti i prvi servis zbog razrade motora i izbacivanja opiljaka. Opet stvar ima veze sa mehanikom, a ne hemijom. Zato su po meni onaj na 1000 i eventualno sledeci servis najbitniji sto se tog dela tice i posle je masina formirana pa je samo treba klasicno odrzavati. Promenio Octobar 8, 2021 član Ferty_ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savamalac 144 Napisano Octobar 8, 2021 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750X Prijavi odgovor kao problematičan Eto, resenje je da se vise vozimo! Minimum 12k godisnje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13026 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 7439 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan 5 22 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 8, 2021 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pa bem mu misa nije to mleko pa da se pokvari 2 dana posle isteka datuma A nesto ne videh da na pakovanju ulja ima rok upotrebe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko Mk4 271 Napisano Octobar 8, 2021 Svrati ponekad, 297 postova Lokacija: Sopot Motocikl: Honda SW 600 Prijavi odgovor kao problematičan Sve ima rok upotrebe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yanco 2590 Napisano Octobar 8, 2021 Slow rider, 939 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Marko Mk4 je napisao: Druze ne citas sta pise "Naravno mozes i da vozis i da menjas ulje na svake 3 godine ako prleazis malo km ali agregat u takvom slucaju bice u zavidno losem stanju" A javice se @Satelis pa ce da dokumentuje slikama sta pricam. Pročitao sam šta piše, pa ti zato i kažem: Ako me pitaš dal je bolje menjati ili ne menjati svake godine, naravno da je bolje menjati. Ako misliš da će ulje staro 3 godine i predjenih 3000km da upropasti agregat, varaš se. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savamalac 144 Napisano Octobar 8, 2021 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750X Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da je najbolje menjati na 4 meseca. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yanco 2590 Napisano Octobar 8, 2021 Slow rider, 939 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987 Prijavi odgovor kao problematičan pre 24 minuta, Savamalac je napisao: Ja mislim da je najbolje menjati na 4 meseca. Svaki put kad napunim rezervoar, ja promenim i ulje 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Ja se već sada na 70.000km plašim da će za sledećih 10 ili 12.000 da troškari ulje pa ću morati da proveravam i dolivam... Bolje na 5000 da onaj dobri čovek zameni nego ja da se igram i napravim štetu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5805 Napisano Octobar 8, 2021 Drug član, 2028 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Marko Mk4 said: Kada je ulje menjano na vreme I kada se servis radi svake trece godine Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka Može li neko od kolega mehaničara ovo da potvrdi iz iskustva ? Baš me interesuje zašto se ova promena boje u glavi (a i u ostalim sklopovima) dešava ... A pitam zato što meni, kao totalnom laiku doduše - više deluje da ova promena boje ima veze visokom temperaturom. A i ranije sam gledao na yt otvaranje motora kojima baš dugo nije menjano ulje (ali tipa 50 - 100k km) i uglavnom se stvore neke naslage, kao mulj i slično u glavi, ne izgleda ovako čisto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Stefan_Jan 20 Napisano Octobar 8, 2021 U prolazu, 11 postova Lokacija: Beograd / Kragujevac Motocikl: Honda NC 750 X Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Marko Mk4 je napisao: Zato sto posle godinu dana ulje gubi svoju viskoznost i samim tim nije pogdno za podmazivanje masine. Nije bitno da li si presao 500km ili 5000km. Naravno mozes i da vozis i da menjas ulje na svake 3 godine ako prleazis malo km ali agregat u takvom slucaju bice u zavidno losem stanju. U teoriji si u pravu, kao i svako ko procita uputsvo u Owners Manual-u. U praksi ocigledno da nikad nisi menjao ulje sam, jer nece ulje da propadne ni posle godinu dana, ni posle 3 godine. Treba ga zameniti,ali masina ce ostati ispravna, veruj mi. Ako naletis na neki mladji motor koji je za poslednje 3 godine presao 500km, a da nije menjano ulje za te 3 godine, javi mi, rado cu ga kupiti 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13026 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 7439 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, šta vi pričate, na 50000 se tek razradio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X8 Vračar 4860 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Valjda se na 500.000 tek razradio. Na 50.000 je nov Svaki put kad napunim rezervoar, ja promenim i ulje Tada treba i akumulator zameniti, posebno ako je sa DCT 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8224 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 2147 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Čitam i ne verujem,ljudi ako vam je skupo da menjate ulje jednom godišnje,pa vi ne mojte.I neznam šta znači nov motor pa na 15000 menjam ulje.Opšte je poznato da degradacija ulja ili sama oksidacija ulja događa se,vozio ne vozio,čak je veća apsorpcija vlage u ulju kada se motor ne koristi.I posle ovakvih komentara treba da kupiš sličan motor i on ti kaže redovno menjano ulje,da ali na tri godine pošto je tako pravio kilometražu.Mislim........N.F.S.-e čitaš li ovo? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22269 Napisano Octobar 8, 2021 Integrisan, 9587 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Cu se samoubijem! Ja kada god sam potisten zamenim ulje! (a svasta me nesto potrese, zivotinje lutalice, vakcinisani pozitivni, kisa, ispadne vrapcic iz gnezda... ) Zao mi navoja na karteru pa cesto iz Louis-a narucim onaj prihvat za brzo istakanje... ... e ondaK je veselo! 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8224 Napisano Octobar 8, 2021 Ne silazi, 2147 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Mogu ti reći da mi se sviđa.Brzo,efikasno,i povrh svega čisto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22269 Napisano Octobar 8, 2021 Integrisan, 9587 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Na ovo mislim, da ne naruci neko cesmu Buy Stahlbus Oil Drain Valve | Louis motorcycle clothing and technology M.LOUIS.EU Buy Stahlbus Oil Drain Valve at Louis Moto for a great price. Top brands ✓ Great selection ✓ No risk ✓ Free returns ✓ Sent from my EML-L09 using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aspirinikus 240 Napisano Octobar 8, 2021 Zainteresovan, 630 postova Lokacija: Nis Motocikl: crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Aaaa batice skupo ti je ovo ,ja moram dva da kupim.Bolje svake tri godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlatkojov 1140 Napisano Octobar 8, 2021 Zlaja, 289 postova Lokacija: Beograd Motocikl: yamaha xj6 Prijavi odgovor kao problematičan Jel mora svake tri? Ja gledam na cep od ulja i nije potrosio nista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3818 Napisano Octobar 8, 2021 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, N.F.S. je napisao: @abarth_maniac i u Kg na slavini ko u Zrenjaninu.... 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 8, 2021 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan 7 hours ago, Yanco said: Svaki put kad napunim rezervoar, ja promenim i ulje Ma odes ujutru po burek, a mlekadzija vec doneo do vrata litar mleka i 4L ulja 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yanco 2590 Napisano Octobar 8, 2021 Slow rider, 939 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Jedva čekam da izadjem iz garancije, pa da kao sav normalan svet menjam ulje na 12000km, a ne na godinu dana 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15963 Napisano Octobar 8, 2021 Integrisan, 9322 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Glavni uzrocnik promene boje ulja iz lepe svetlo zuckaste u crnu je benzin. U toku rada motora, nikad se ne moze iskoristiti (sagoreti) svo ubrizgano gorivo, uvek ostane neki procenat. Benzin kad se zapali ostavi cadj za sobom, sitne cestice crnila polako preko klipa/karika stignu do ulja i boja se menja. Manje kubikaze vuku za sobom manju kolicinu ulja u karteru, vrte se na vecim obrtajima = pre ce doci do degradacije ulja pa se samim tim cesce menja ulje ili ti odut nam servisni interval zamene, preporuka od strane fabrike. Red velicine ....125ccm/3K, 250-500ccm/5K, 700-750ccm/12K. Uglavnom najcesca zamena je 5-6Kkm predjena. Sto se NC-a tice, smatram da je 12K malo mnogo, menjam ga izmadju 8-10K. Ulje ni tad nije razbijeno i za to je zaduzena ultra mala potrosnja (dobra smesa/iskoriscenje) kao i niski obrtaji vrtenja u odnisu na druge motocikle. Sto se onog crnila tice sto je Marko okacio.... to su naslage ulja koje je davno bilo za zamenu a nije se pormenilo, cista nemarnost. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 8, 2021 (promenjeno) Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan 58 minutes ago, Satelis said: Sto se NC-a tice, smatram da je 12K malo mnogo, menjam ga izmadju 8-10K. Ulje ni tad nije razbijeno i za to je zaduzena ultra mala potrosnja (dobra smesa/iskoriscenje) kao i niski obrtaji vrtenja u odnisu na druge motocikle. Bas taj deo je bitan. Primer nc700/750 vs strom650 vs versys vs tracer itd itd... Svi slicni litrazom, ali je znacajna razlika sto se nc vozi na oko 3000rpm, a drugi duplo i vise. Pritom potrosnja je 50 do 100% veca kod drugih. Koliko revolucija naprave delovi u NC-u koliko u ostalim masinama? Moze se lako zamisliti sta trpi ulje na 6, 7000rpm, a sta na 2, 3, 4 kod nc. E bas samo zbog te dve stvari nc ce vecno da traje i vece kolicine ulja koja je jako bitna i za bolje podmazivanje, "pranje" i hladjenje masine. Takodje samo sam u garantnom roku menjao po fabrici, posle do 10k, sad na 8 cini mi se. I ne zaboravite prirodu i okolis. Cuvajte je. Ne menjajte ulje ako ne morate jer sigurno ga muljnete negde gde stignete umesto da odnesete u neki servis na reciklazu Promenio Octobar 8, 2021 član Ferty_ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...