Jump to content

Moto Zajednica

NC750X 2016

Recommended Posts

• Ne silazi, 7487 postova
  • Motocikl: TDM 900

Dovoljno je da ga par puta neko opere u perionici pod pritiskom i zajebe stvar. Maksimalno treba izbegavati, tj. ne koristiti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: Transalp XL 750

Ja sam mog jedanput oprao u onim samouslužnim praonicama, mislio sam da su ti kontakti zaštićeni ( sigurno jesu) ali zapravo treba izbegavati usmeravati mlaz prema "instrument tabli"

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Ja ga isključivo perem puškom i čekam razvoj situacije. Nije to malo dete, predviđeno je da stoji napolju i da se vozi po kiši.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Tako i ja razmišljam. Predviđeno je za vožnju i po jakoj kiši. Jedino ako nije namerno ostavljena slabija zaštita radi zarade...

• Zainteresovan, 775 postova
  • Motocikl: Bandit 1250S

Pogledaj u upustvu od motora pise da ne treba prati na taj nacin bar kod mene tako pise, stim sto ja majmun nisam odmah to procitao nego kad sam ga prvi put prao uperio onaj mlaz dole u radijator i par onih zubica se pokrivilo. Isto prati ga samo kad je skroz ladan ko Zajecarac. Sad ga samo rucno perem a nemam dvoriste ni crevo pa se ziv namucih.

Jel ima negde u Beogradu da ima perionica stara skola u fazonu sa obicnim crevom, ne mora ni da mi pere opracu ga ja, samo da mi da crevo i kofu, ponecu deterdzent i sundjer sam?

• Svrati ponekad, 252 postova
  • Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka

I moj je 2012.godiste da 27.000km na satu, ili 16.000 milja, kako stoji sad :D naravno, ima tragova koriscenja, prosto ne sija kao neke Afrike i XADV koje sam danas video u servisu.

Inace, odgovro Honde NBg je sledeci - dijagnostika ne pokazuje nikakve greske i jedino resenje je da se kontaktira Honda Zeneva, jer je tamo kupljen motor i da oni kontaktiraju Japan.

@filipfg

Opet ne znam šta da radim kada me uhvati kiša sa vrelim motorom. Da se ubijem ili u uputstvu piše da je tada dovoljno baciti motor i kupiti nov?

@saxomofon

Napiši ljubazan emeil u Ženevu sa br šasije i pitaj isto što i ovde: da li je predviđena fabrička zamena table

zbog nekog defekta.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Naravno da ne, ali postoji razlika kad kisa pada i kad ti uzmes onaj pistolj i onaj najjaci mlaz uperis u neke od delova koji su osetljiviji, jednostavno postoji mogucnost da nesto roknes, ne sam agegat ali kazem ti sta ja napravih sebi na radijatoru.

Ajde evo da nađemo kompromis. Onaj pištolj za pranje vozila, ima prekidač, dok ga ne pritisneš mlaz ide dosta slabije. Kad pritisneš prekidač dobijaš punu snagu mlaza. Imaš  takođe i dugmiće za pranje (voda sa šamponom) , ispiranje i voskiranje koje nisam nikad koristio ako neko jeste neka opiše efekat :)  Znači ne pritiskaj prekidač da ne dobiješ punu snagu mlaza ili pritisnite prekidač a udalji pištolj od motora, nemoj baš direktno pod pritiskom usmeravati u kontrolni dugmad. Jbg mislim da je ta samouslužnim praonica praktična, isteraš ga par metara iz praonica prebrišeš sa dve suve krpe i to je to.

Pa jeste najprakticnije slazem se, ja prosli put pitao coveka tamo koji radi jel ima ovaj mlaz kontrolu snage, kaze ne, znaci ne radi ili kad ga pritisnes kao iz onih vatrogasnih creva siklja :D

U praonici u kojoj ja perem, kao što sam objasnio, ima dva stepena taj prvi stepen koji je slab ali ima smisla (šamponiraš, ispiraš) i taj zapravo pravi stepen jačine.

• Malinar u pokusaju, 1716 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

U redovnim uslovima (kada me ne usljepa kisa), motor perem 2-3 puta godisnje, crevom i vodom sa cesme i deterdzentom za auto pranje s voskom. Nisam picajzla niti pridajem znacaja estetici, ali razumem da postoje ljudi koji zele da im motor bude stalno cist. Ja operem motor kada je toliko ulepljen bubama, da farovi gube svrhu, a i posto je uljara, nije bas dobro da blokovi i uljani hladnjak budu pretrpani muvama.

Ko god pere puskom (karcher ili ona cuda s pritiskom) ce pre ili kasnije imati zajebanciju s elektro kontaktima, prekidacima i lezajevima. Jednostavno, i kola peremo tim cudima, ali su njima kontakti zasticeni mnogo bolje nego na motorima, lezajevi su pokriveni felnama, itd.

Motor perem kada je potpuno hladan (tako sam u mogucnosti), a drugima savetujem da ne peru dok ne bude skroz mlak, atmosferska kisa i ledena voda iz creva, pa jos pod pritiskom se ne mogu porediti, a ni za jedan materijal nije dobro da se tako "sokira" promenom temperature.

Ne opterecujte se previse izgledom, motori su napravljeni da se voze, pre svega. Ja operem motor tip-top i sednem da se provozam 10-ak km do sela i nazad, on pun musica, sta sad, ne mogu da robujem tim glupostima stalno.

• Podržavam 1

19 minutes ago, zoransm said:

U praonici u kojoj ja perem, kao što sam objasnio, ima dva stepena taj prvi stepen koji je slab ali ima smisla (šamponiraš, ispiraš) i taj zapravo pravi stepen jačine.

To je ekstra, moram onda da obidjem jos neku perionicu da vidim jel ima neka sa takvim pistoljem.

@milomir22 sve si lepo napisao, pravo ti kazem nisam ni ja picajzla da ga fazon briskam svaki dan, ali eto gledam jednom u 10-15 dana da ga operem lepo

Ovi likovi su super uvek ok saveti za sve

35 minutes ago, milomir22 said:

Motor perem kada je potpuno hladan (tako sam u mogucnosti), a drugima savetujem da ne peru dok ne bude skroz mlak, atmosferska kisa i ledena voda iz creva, pa jos pod pritiskom se ne mogu porediti, a ni za jedan materijal nije dobro da se tako "sokira" promenom temperature.

Slažem se, mada ne znam koja je temperatura vode u vodovodu leti, ali znam da sam pokisao 5 puta na 12 stepeni. Sa druge strane, kod mene ima više plastike pa je manji problem. Mislim da su čak i tabla i prekidači zbog toga bolje zaštićeni i ne brinem se...

• Integrisan, 9340 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 13 sati, saxomofon je napisao:

@satelis Hvala na savetu! Upravo sam i dobio od mehanicara takav odgovor - motor je izasao iz garancije i nema ga na spisku. Nov kilometar - sat kosta 54.000din! Zato cu poslusati Vas savet i traziti od osoblja da kontaktira fabriku, jer ovo jeste fabricki bag. Hvala!!!

Molicu, bez veliko "V".... nema persiranja, opusteno samo, onako se matoro osecam nekako :)

Delta salje mejl tehnickoj platformi uz detaljan opis sta se desava sa motociklom.

Odgvor ce stici za 24h i trebao bi dobiti novu tablu bez ikakvog troska.

Pre 9 sati, saxomofon je napisao:

Prema recima gos'n Rajka (Arakis), kontakti prekidaca sirene su malo nagoreli od koriscenja, nisam shvatio da je bilo prisustva vlage. Takodje, pomenuo mi je da se nesto slicno desava(lo) i na Afrikama. Sada znacajno bolje radi, nije idealno, pa da mogu neznim stiskom da aktiviram sirenu, ali relativno lagano i lezerno je aktiviram kada zatreba. Inace, nov prekidac sirene kosta 17.000din, jer se menja ceo sklop - sirena, migavci, prekidac svetla, ne prodaje se kao zasebni deo...bar tako tvrde ljudi iz Honde............

Nagoreli kontakti mogu biti kad sam kontakt na prekidacu ne valja (sto je najcesci slucaj) a isto tako moze biti kad je potrosac (sirena) u problemu pa pocne da povlaci vecu struju od normalne.

Losa sirena zna da napravi rupe na kontaktu prekidaca, zameni se prekidac i radi neko vreme pa opet zvekne.

Zato je najbolje (nadam se da ste stavili) ugraditi rele, cuva prekidac (bolje rele da zamenis od 300-400din. nego prekidac od vise hiljada din.) a i ako se odlucis za neku drugu sirenu, jacu (vazdusna npr).....slobodno je mozes promeniti bez bojazni da ce nesto drugo stradati (jedino sta moze stradati je rele).

Pre 7 sati, filipfg je napisao:

Pogledaj u upustvu od motora pise da ne treba prati na taj nacin bar kod mene tako pise, stim sto ja majmun nisam odmah to procitao nego kad sam ga prvi put prao uperio onaj mlaz dole u radijator i par onih zubica se pokrivilo. Isto prati ga samo kad je skroz ladan ko Zajecarac. Sad ga samo rucno perem a nemam dvoriste ni crevo pa se ziv namucih.

Jel ima negde u Beogradu da ima perionica stara skola u fazonu sa obicnim crevom, ne mora ni da mi pere opracu ga ja, samo da mi da crevo i kofu, ponecu deterdzent i sundjer sam?

Ima kod mene u kraju jedna (od mnogih) samousluzna perionica koja radi odlicno. Ima dva pistolja, jedan koji je bas jak i drugi koji ima manji izlazni pritisak.

Pre pranja se moze napraskati tecnost za skidanje musica, pored pranja - ispriranja ima i voskiranje koje nisam koristio (probacu sl. put).

Koriste dobru hemiju koja nece da napravi stetu ako ode na plasticnu ili gumenu povrsinu, ispiranje se vrsi mekom vodom tako da maltene nema potrebe za brisanjem....... sve to znam jer mi komsija (drugar iz pelena) radi na ugradnji i odrzavanju tih perionica.

Slobodno perite motocikl puskom, sacekajte da se malo ladne, mlaz sa male udaljenosti nikako ne usmeravati na bravu, inst. tablu, prekidace na kormanu, hladnjaku i nema problema.

E ako brat Dare kaze da moze, koji znam da mazi i pazi svog ljubimca onda ok :)

Gde se nalazi ta perionica, jel tamo gore iznad tebe kod pumpe negde?

• Integrisan, 9340 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Od mene kad krenes smederevcem, levo je ulica gde se iz mirijeva ukljucuju na smederevac, desno je perionica.

• Svrati ponekad, 424 postova
  • Motocikl: Honda NC750X DCT
On 8.6.2018. at 21:38, X8 Vračar je napisao:

Dok je nova, svaka guma će biti bolja od stare... Angel GT u BIH je bio skoro kao Michelin i reko jednom se živi default_0a-smiley.gif

Baš sam izgradio dobru veru u ove gume tokom ovog poslednjeg putešestvija 6 dana po kiši, a onda su juče na suvom popustile u krivini. Srećom, samo zadnja je klizala, ali je bilo nezgodno što je bila desna krivina...  Posle toga više nisam bio tako opušten, ali kapiram da verovatno nije toliko do gume, već sam možda ja pogrešio u proceni krivine, a i asfalt je bio onaj beli, gladak kao staklo.

On 8.6.2018. at 21:48, Satelis je napisao:

Sto se tice ovog drugog dela (kontrola/stel. ventila) bice do detalja opisano za 2K ili ti cekam 30K na satu jer planiram svasta nesto uraditi na mome NC-u.

Ukratko..... ispustanje antifriza, demontaza hladnjaka, svecica, poklopca ventila, poklopca za postavljanje repera, usis na 0.17 (+/- 0.02mm) izduv na 0.28 (+/- 0.02mm) desni pa levi cilindar i pakovanje sve nazad, ispriranje rashladnog sistema, G12 antifriz unutra, ozracivanje i gotovo. 

Slučajno sam nabasao na Nemca koji honorarno radi kao mehaničar u Honda servisu u Dortmundu, pa je malo vozao i slušao mog NC-a i procenio da sve deluje kako treba što se agregata tiče, i da, iako u upustvu piše da se provera ventila radi na 24k km, njegovo je mišljenje da ne treba otvarati fabrički zatvoren motor ako ne postoji razlog za to (čudan zvuk, čudno ponašanje motora i sl.), pa sam malo smiren što to kod mene nije odrađeno na 24K iako su u servisu stavili pečat da je servis uredno odrađen.

Takođe, odmah je rekao šta je zvuk koji ja čujem, a serviseri u Stojanovu i Delti nisu mogli da objasne - lanac je verovatno bio pretegnut više nego što treba da bude, i u nekom trenutku su amort i gas u kombinaciji napregnuli lanac i on se istegao u jednom delu što sada proizvodi taj zvuk...  Sledeća kupovina:  novi lanac, a ne štitnici ručica.  :maloljut:

Pitanje - da li se menjaju i lančanici sa lancem?  Kada se oni menjaju?

Inače, sinoć se vratio sa fenomenalnog puta od  2714km i mislim da ću prvi put obajviti putopis na forumu.  :D

DSC02761.jpg

• Sviđa mi se 1

Naravno da ne treba otvarati fabrički motor. Ako i dalje imaš luft u ležaju zadnjeg točka, nije čudno što je proklizao. Ako je lanac od skora istegnut i nisi preterano vozio, onda se nisu ni lančanici izjeli. Sa druge strane, ja bi menjao komplet sa lančanicima. Moguće da su ti prilikom zamene gume takođe pretegli lanac.

Ali ako puno prelaziš godišnje, zameni samo lanac, pa onda komplet kada bude moralo.

Gde je ovo ?

Nema više lufta, to je sređeno zamenom ležajeva.  Verovatno ću menjati komplet (ali prvo da proverim cenu :D ), nisam kompetentan da procenim da li su lančanici stradali.

Inače, ovo je spuštanje sa planine Čika, između Vlore i Sarande, Albanija.  Pogledom se traži pogodno mesto za razapinjanje šatora na nekoj od prelepih plaža.  :D

U Delti je komplet oko 33.000, pisao sam ranije.

Ima i na aliexpresu, baš sam gledao pre neki dan. Možda da testiramo i taj izvor :D

Prvo ćete me naterati da odem u Rumuniju, a posle, možda i u Albaniju.

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD
1 hour ago, .milke. said:

Slučajno sam nabasao na Nemca koji honorarno radi kao mehaničar u Honda servisu u Dortmundu, pa je malo vozao i slušao mog NC-a i procenio da sve deluje kako treba što se agregata tiče, i da, iako u upustvu piše da se provera ventila radi na 24k km, njegovo je mišljenje da ne treba otvarati fabrički zatvoren motor ako ne postoji razlog za to (čudan zvuk, čudno ponašanje motora i sl.), pa sam malo smiren što to kod mene nije odrađeno na 24K iako su u servisu stavili pečat da je servis uredno odrađen.

Takođe, odmah je rekao šta je zvuk koji ja čujem, a serviseri u Stojanovu i Delti nisu mogli da objasne - lanac je verovatno bio pretegnut više nego što treba da bude, i u nekom trenutku su amort i gas u kombinaciji napregnuli lanac i on se istegao u jednom delu što sada proizvodi taj zvuk... 

Nisam nemac niti radim u Hondi, ali sam ti doslovce isto rekao i za zvecanje i za ventile ;-) Hvala

Dobro ti nama dosao. Cuvaj se belog glatkog asfalta (zovu ga kameni). Radjen je davnih godina iliti za vreme druga Tiita. Izdrzljiv, al' za'eban igrac.

Cekamo putopis

• Malinar u pokusaju, 1716 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Menjas ih u kompletu, jer ako ostavis nacete lancanike, a novi lanac, brze ce ti stradati, to ti dodje kao lamela i korpa, mozes da zamenis jedno bez drugog, ali nikad nije to to.

Pre 2 sati, Ferty_ je napisao:

Nisam nemac niti radim u Hondi, ali sam ti doslovce isto rekao i za zvecanje i za ventile ;-) Hvala

Dobro ti nama dosao. Cuvaj se belog glatkog asfalta (zovu ga kameni). Radjen je davnih godina iliti za vreme druga Tiita. Izdrzljiv, al' za'eban igrac.

Cekamo putopis 

Jes bre, sad gledam, tačno si ti to rekao, a švaba posle samo potvrdio...  Auuu, ipak ti zaslužuješ hvale, sorry za zabunu, kad imaš oko sat vremena interneta dnevno dok ispijaš kafu, brdo informacija koje pristignu se pomeša.  :D

Ali su se prilično čudili kako sam dobio pečat ovlašćenog servisa da je servis propisno odrađen, pa su rešili da i oni svrate u NS i zamole da im za jednu afriku daju pečat, a oni će sami odraditi zamenu ulja.  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja