Jump to content

Moto Zajednica

Provera tacnosti kilo-kljuca

Recommended Posts

• Drug član, 1556 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Razumem te u potpunosti. 

Ali odgovor je mnogo prost.

Mi smo ovde totalni amateri. Da je nesto profi, otislo bi na bazdarenje.

Ja sam jednom na autu pretego svecicu i proslajfovao navoj. Muku videh. 

Jednom na burgmanu pretego sraf na diferencijalu. Muka ziva da nadjem novi.

Ovo je amaterski vrh. Upozori da stanem pre nego sto bih stao bez njega...

DakeM. Da sam mehanicar, ne bih se yebavao time u opste. Bazdarenje i cao...

Ono sto je jako bitno je da je meni, amateru, najbitnije stezanje do 60-70Nm, a lidlov to nema...

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1607 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Danas sam kupio u Lidlu moment ključ. 

Na kutiji piše da je od 80 do 210 Nm ali na izbaždarenim podeocima na rukohvatu ima i 60 i 70 Nm.

Zadovoljan kupovinom.  8)

1.jpg

2.jpg

Promenio član bajker71
  • Sviđa mi se 3

• Ne silazi, 6623 postova
  • Motocikl: đački pešački

Na motorciklu se većina stvari steže u rasponu 20 do 50Nm, a ne mali broj i ispod 20Nm, a gde se nešto uvija u aluminijum ide i ispod 10Nm. Sve što je ispod 20Nm spada u već u osetljivo za stezanje i većina nas profi se oslanja na osećaj kad dođe do "lepljenja" i što je granica pred čupanje navoja, znači bez moment ključa.  Za te niske sile treba imati ključ sa relativno uskim rasponom, što je on uži, preceizniji je i obratno, obično je veća greška na početku opsega. 210Nm je veoma velika sila zatezanja i retko se sreće na motoru, čak i u težoj mehanici. 

U životu nisam nikad stego svečicu moment ključem, to jeste kritičan spoj pa zato.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Misbehave Responsibly, 1689 postova
  • Motocikl: FZ6S

Lidl ključ je super za točkove na kolima.

ALI

U Srbiji samo teorijski. :D

To bi trebalo da se steže na cca 120, 130 Nm. Neka konjina od majstorovog pomoćnika je to jedanput (a verovatno je to u stvari tako urađeno mnogo puta) stegao pneumatskm pištoljem na 300 ili 500 ili više Nm i to je sada istegnuto vreteno pa stezanje na 120 Nm više NE-fercera. Labavo je ko dekin.

Načelno, to važi za sve vijke. Ono što je pretezano nema više smisla (efekta) stezati na propisano, neće držati.

Loktajt je dvosekli mač. Nekada ga je prilično teško aplicirati u slepe rupe. Tada se sipa na dno rupe a ne na vijak. Pri odvrtanju mora se očistiti navoj u rupi od starog lepka pre vraćanja vijka a i to ume da bude bol u guzici i nemoguća misija ako nemate one mesingane četkice za čišćenje cevi malokalibarskog oružja ili slične cilindrične četkice. Sve u svemu, mehanika je jedno veliko drkanje :D

Desilo mi se da onaj LIDL električni udarni odbvijač, deklarisan na 500 Nm za odvijanje ne može da popusti vijak točka. Da je servis u kome je auto prethodno rađen (a još i zasrano oko kočionih klješta, pa ja morao naknadno da se jebavam oko kola) bio otvoren u to doba, sigurno bih napravio kakav skandalčić. Do ujutru se malo iskulirao i poslao ženu u servis da to rešava, i onako je njen auto :D

Svime ovim ne želim nikoga dekuražirati da nabavlja moment ključ; dapače; i sam sam bolesnik koji voli da ima alatke razne, pa tako imam i neke m.ključeve. Za oko motocikla jedan od 10-60 Nm. Nego, ko velim, nije zgoreg da znate unapred neke stvari oko sneška.  :lol:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 19 postova

Nedavno sam odlučio redovne servise na motoru radit sam  i uzeo sam neki šta pokriva 10-60Nm što mi je dovoljno za provjeru zategnutosti volana, promjenu ulja, kočnice i tako te neke stvari vezano za redovno održavanje. Slabo se razumijem u mehaniku ali danas uz internet nema šta se ne može naučit.

Pitanje za stručnjake : preporučena sila zatezanja vide za ispust ulja je 43Nm po manualu ali masu ljudi kaže da je to previše i da proizvođač misli na suhe vide, ne nauljene. Ja sam zategao na 30Nm i sve ok ništa ne curi za sad. 

Kod stezanja su uvek kritične male sile jer se radi o osetljivim spojevima, a kad je sila velika, ala tih 10Nm, taj spoj može da izdrži još. 

Svaki podatak o zatezanju se odnosi na nov navoj, bez korozije i bilo kakve masnoće, što u praksi retko kad je. 

Čep za ispuštanje ullja može da se odmasti, ali navoj u karteru teško, osim da se čeka dok ne iskapa sve i onda odnasti. Sila od tih 45Nm se i meni čini prevelikom i za novo i čisto, a kamoli za masno. U redu je tih 30Nm, ti ide bakarna ili aluminijumska podloška i one se lepe i čep je tako siguran. Bakarna podloška se zažari plamenom i tako "naduje" u prvobitno stanje, AL podlošku  nije lako revitalizovati ali ona ne otvrdnjava stezanjem već se tanji i širi, tako da je upotrebljiva više puta. 

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 2

• Ol' dirty bastard, 655 postova
  • Motocikl: Yamaha
8 hours ago, đunta said:

...Bakarna podloška se zažari plamenom i tako "naduje" u prvobitno stanje, AL podlošku  nije lako revitalizovati ali ona ne otvrdnjava stezanjem već se tanji i širi, tako da je upotrebljiva više puta. 

Ovo sa bakarnom sam radio tako jer su mi rekli majstori, nisam znao tacno zasto.

Cesto sam stavljao novu aluminijumsku iako je stara izgledala ok.

Hvala na pojasnjenju majstore. :zdravo:

Pojedini se hvale kvalitetom radova naglašavajući da menjaju diht podloške uvek. Naravno, nije to loše svakako ali nije nikakvo merilo kvaliteta. 

Dalje, bakarne podloške i kad se kupe nove valja ožariti jer nisu sve mekane, kod nas ne postoji više ni kriterijum ni standard za bilo šta. 

Čepovi ulja često budu blago konusni i podloška poprimi taj oblik, neko prevrće a ja uvek vratim kako je bila jer tad ne dolazi do gužvanja. 

Inače imam u šteku sve i podloške i sitne gumene zaptivke za BMW, a menjam samo kad treba.

• U prolazu, 18 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S K3
Pre 10 sati, balinjera je napisao:

Pitanje za stručnjake : preporučena sila zatezanja vide za ispust ulja je 43Nm po manualu ali masu ljudi kaže da je to previše i da proizvođač misli na suhe vide, ne nauljene. Ja sam zategao na 30Nm i sve ok ništa ne curi za sad. 

43Nm? Cevi od grane do dizni na dizelu uglavom se zatežu na 35Nm gde je pritisak do 1600 bara (250 na leru). Dobro, nije isto, konus je u pitanju, ali mi ovo deluje baš preterano. Moguće da je dizajn podloške bio takav da je potrebna tolika sila. Ako ne vlaži nemaš brige, a zasigurno ti neće iscureti ulje čak i da si zategao sa 20Nm.

• U prolazu, 19 postova

@đunta Hvala meštre na odgovoru i oprosti što ponavljam pitanje na koje si već odgovorio na prošloj stranici.

@Teshko ma da, moment ključ sam uzeo prvenstveno da zategnem prihvat volana kako treba, pa onda i sve ostalo...Ulje sam mijenjao zadnje, tako da sam dobio osjećaj koliko je šta...prihvat volana na 27Nm, kao i čeljusti kočnica, tako da sam imao uvid da je 43Nm za čep kartera konjski stegnuto.

Intersantno je kako bez moment ključa ljudi imaju tendenciju pretezanja, a sa moment ključem podtezanja (jel se tako kaže) :)

• Drug član, 1347 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L
On 20. 3. 2025. at 22:21, đunta je napisao:

Na motorciklu se većina stvari steže u rasponu 20 do 50Nm, a ne mali broj i ispod 20Nm, a gde se nešto uvija u aluminijum ide i ispod 10Nm. Sve što je ispod 20Nm spada u već u osetljivo za stezanje i većina nas profi se oslanja na osećaj kad dođe do "lepljenja" i što je granica pred čupanje navoja, znači bez moment ključa.  Za te niske sile treba imati ključ sa relativno uskim rasponom, što je on uži, preceizniji je i obratno, obično je veća greška na početku opsega. 210Nm je veoma velika sila zatezanja i retko se sreće na motoru, čak i u težoj mehanici. 

U životu nisam nikad stego svečicu moment ključem, to jeste kritičan spoj pa zato.

upravo tako, juče smo u nasoj Afričkoj grupi imali slučaj, covek je menjao filter dct-a , po manualu 12Nm, covek stavio 11 i pukao šraf, i ja sam napisao da je bolje da je rukom dotezao, pitao covek ko moze da mu reši , upućen je na Dareta @Satelis ne znam da li se javio, ali mogu da mislim kako je popizdeo, jbg.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja