Jump to content

Moto Zajednica

MZ Mehanika

Recommended Posts

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Mi sipali u PREDNJE kod mene po 250ml. SAE30 malo gusto, malo tvrdo bilo upocetku sad je vec ok, dok se navikne covek, pa vozio sam na prazne malte ne??? Od;icno se ponasa po drumskim rupama (plitkim) i po onim idiotskim zakrpama, namerno sam gadjao svaku zakrpu i manju rupu. ;D

Sto se tice disk kocnice sredjenoooo, malo se nesto nahvatalo na osovinici u rucici ( kod posudice), sada je sve OK ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Picasoo, koliko ide ulja u amortizere - po komadu?

Ukoliko mislis na zadnje amortizere ja sam sipao "odokativno"!Kada se sklapa zadnji amortizer u telo amortizera stavis klip sa osovinom pa sipas ulje, pa nekoliko puta izdignes klip (gore-dole) kako bi ulje sleglo, pa dolijes ponovo ulje ali toliko da kada je klip u donjem polozaju ulje ne izlazi iz tela amortizera...eto to je ta moja "odokativna" metoda...Jbga nisam nasao u manualu za TS-a da pise, pise samo za prednje!!

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

i ja se dvoumim da li to da uradim...

da li imas problema prilikom kurblanja?kako se snalazis sada kada je okrenut menjac?

Nesto kontam, pa tebi su sada brzine obrnute (kao kod starog CZ-a), gazis pedalu menjaca na gore za prvu a za ostale na dole??Zar te to ne zbunjuje?

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

zar ti ne smeta poluga menjaca kada ga palis?i izgleda mi da je poluga menjaca previse daleko u odnosu na fuzaster...

• Zainteresovan, 599 postova

i ja se dvoumim da li to da uradim...

da li imas problema prilikom kurblanja?kako se snalazis sada kada je okrenut menjac?

ne taman mi kurbla prolazi pokraj mjenjaca ono u milimetar al da malo je jebeno kad trebam u nižu ubacit tj prema gore (obrnuto) a cuj nauciš se tak saltat mada se zaj koji puta al sve manje to sam napravio prije 5-6 dana a preso sam od tada oko 500km a mozd sam se 3-4 puta zaj  ;)

e sad imam plan neznam el bi mogo to napravit oso bi kod nekoga tko ima autogeni aparat pa da zagrije kurblu i smota je prema van da mogu nožicu izvuci malo prema van jebiga kad i ja nosim 49 broj patika pa me i to malo jebe al i super je to ispalo kak sam imo plan prije nego sto sam kreno u radove ;)

ono nije problem sto je obrnuto naucis se hehe onda kad budes sjeo na normalnog emzu bit ce ti cudno ;D

e wice de pojasni mi uvu zadnju riječ ??? fuzaster sa ti je to

pa nozica tj ovaj deo na kom drzis noge,mislim da bi bilo bolje da si malo produzio polugu menjaca

eh da nije ni dobro da odgrevas kurblu jer kada je zagrejes i za onoliko koliko je budes savio prema upolje za toliko ce se skratiti njena duzina pa ce i kurbla biti kraca a samim tim ce biti teze za verglanje

• Zainteresovan, 599 postova

ma nije mi to problem zakurblat a imam me skoro 2m i 100kg ma je kad ga palim sjedim na njemu dok neki moraju sici ga zakurblaju

a mislio sam el bi se grijanjem promjenila svojstva metala mislim ono el bi oslabio cvrstoču kurble

a to sa blizino nozice ma kazem ti nosim 48-49 broj patika tak da si mi patike cca dogacke 30-35cmm hehe pa mi je i malo blizu ;)

pa oslabice se malo kurbla ali ne verujem da ce toliko da bi se slomila.ali najbolje da nabavis drugu pa onda nju prepravis pa je namontiras.mislim da ces morati da skidas levo deklo da bi zamenio kurblu...pozdrav

Da vam reknem, od kada sam promenio lancanike magare izgubilo brzinu? Elem napred mi je lancanik sa 21 zubom, i sada pod teretom ( sa suvozacem) kada ga ubacim u V posle vrlo kratkog vremena gubi ubrzanje i br. obrtaja? U IV je ko lud ali ta peta...?

Zadnji tocak je 18-ica. Moracu da trazim lancanik od 19-20 zuba.

Da vam reknem, od kada sam promenio lancanike magare izgubilo brzinu? Elem napred mi je lancanik sa 21 zubom, i sada pod teretom ( sa suvozacem) kada ga ubacim u V posle vrlo kratkog vremena gubi ubrzanje i br. obrtaja? U IV je ko lud ali ta peta...?

Pa ko te ter'o da menjas lancanike, he, he...sala-mala s'obzirom kakvi su ti lancanici bili ja ne znam kako je do sada isao!!K'o cirkular, mogao si drva sa njima da seces!!

pa oslabice se malo kurbla ali ne verujem da ce toliko da bi se slomila.ali najbolje da nabavis drugu pa onda nju prepravis pa je namontiras.mislim da ces morati da skidas levo deklo da bi zamenio kurblu...pozdrav

Kurbla je od tzv. "gusa" tako da ja ne bih preporucio grejanje i menjanje oblika, jer ona je takvog oblika izlivena a ne kasnijom obradom napravljena od parceta metala... Bez obzira da li je grejao ili ne pri napinjanju puca garantovano!!!!Najbolje da nadjes pedalu od starih tzv. "trkackih" bicikala koje su od celika pa da od nje napravis kurblu ili da ti neki metalostrugar napravi novu kurblu po tvojim idejama!Kod mene (MZ TS 250/1) ne mora da se skida dekli da bi se menjala kurbla vazno je samo ucvrstiti osovinu kurble kako ne bi (nakon skidanja kurble) opruga okrenula citav krug u minusu. Mada iako okrene, lako se namota jedan krug u plusu uz pomoc kurble ili neceg slicnog sto moze da uhvati osovinu i da je okrene u plusu jedan krug!!

• Zainteresovan, 503 postova

Ako ti je odozada točak od 18 cola onda ti treba lančanik od 19 zubaca, a ja preporučujem od 18 uba. Evo jedan sam takav prodao MIHI i čovjek prezadovoljan. Motor mu se preporodio.

• Zainteresovan, 503 postova

koji prednji lancanik preporucujete za tocak 16 cola

Original je 212 zub, ja sam se skrasio s 20 zuba. Kako lančanici nisu skupi najbolje ti je isprobati pa sam odlučiti šta ti više odgovara.

Jbg, moram opet da kupujem prednji lancanik >:(?? Definitivno ne valja 21 zub na osamnaesticu!!! >:( >:(

Mozda vec danas odem u Petrovac po te stavke (semerinzi, prednji lancanik, manzetne za prednje amortizere) zavisi koliko budem imao dinara na raspolaganju.

• U prolazu, 6 postova

ma imao sam 21 ali onda u petoj razvlaci i treba mu da ubrza cela pista da dodje do max brzine:)

sad sam na 19 ali mi  je sad ko jarac skace ko lud i dobar je za divljanje u gradu ali na putu posle  100 metara ja sam u petoj i motor trazi jos brzina:))) i onda max brzina mu ode na 100 i vristi na 5.500 obrtaja ce crkne:)

ZNACI da mu rebnem ja 20 i to bi mu bilo to :) ????

to bi bilo onda najbolje :)

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Svojevremeno je Lalajko okačio neku foru za preračunavanje. Nisam siguran da se tim problemom ozbiljno bavio ali je za lakšu odluku o adekvatnom prenosu ovo super stvar. Lalajko, hvala.

Mislim da su i ovde ukusi u pitanju, neko voli snagu a neko brzinu.

ma imao sam 21 ali onda u petoj razvlaci i treba mu da ubrza cela pista da dodje do max brzine

Meni na primer to nije važno, ta peta mi služi za auto put pa neka ubrzava sporo koliko hoće samo da mu podignem putnu brzinu na 120 i ja sam prezadovoljan.

Ali moram da priznam da sam imao perioda u životu kada me je ispunjavalo propinjanje na točak u trećoj samo na gasu, bez pumpanja kvačila.  ;D

Gearing.zip

Semerinzi za zadnje amortizere, oznaka po manualu (video MZ u svom manualu) "AC 10x19x07"...Svaka malo bolje snabdevena prodavnica lezajeva, lagera i semeringa bi trebala da ih ima. U Svilajncu kostaju 60 d po komadu!!

post-2435-12878999704772_thumb.jpg

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

PICASO@

Bilo bi lepo da fotografises proceduru zamene semeringa  i okacis post u fazonu, korak po korak za ljude koji to nikada nisu radili .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja