Deki_989 0 Napisano Avgust 9, 2008 U prolazu, 63 postova Lokacija: Uzdin Prijavi odgovor kao problematičan Neznam nisam to nikad otvarao,zato i ne akam mnogo motor da ne bih morao to i da radim,majstori danas deru samo tako.Zato resenja za neke sitnice nalazim ovde,ne vozim mz dugo pa nemam toliko iskustva ni u tim opravkama,ali polako ucim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHA 8 Napisano Avgust 21, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: požega (HR) Prijavi odgovor kao problematičan e ovak imam jedan problem odkad sam rastavljo masinu mislim da mi se to prije nije desavalo problem : kad vozim u 4 brzini pustim gas i kad se motor smiri ono u nizim okretajima cuje se neko lupkanje da tako nazovem u masini i kad prebacim iz 5 u 4 isto nesto ko zaronda da al nije to nista glasno maltene to cujem samo kad vozim bez kacige normalno on ide u 4 i pod opterecenjem i vecim okretajima se nista ne cuje a u drogim brzinama je sve normalno ??? ??? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miloshenda 566 Napisano April 10, 2010 Svrati ponekad, 371 postova Lokacija: Loznica,Srbija Motocikl: MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Nadjoh temu, pa reko` da je obnovim - koje menjačko ulje preporučujete? Ima li ko iskustva (Vuja pretpostavljam ) sa Bergoline SAE 90? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki 168 Napisano April 10, 2010 Zainteresovan, 634 postova Lokacija: Beograd/Vozdovac Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls, Prijavi odgovor kao problematičan Modrica SAE 90, 250 dinara 1 litar,sasvim ok.Ima i kvalitetnijih naravno,al za one koji naprezu masinu do limita....,ja koristim ovo i neki Castrol,isto mi je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano April 10, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam probao Bergoline menjačko ali imam nameru. U osnovi nije posebno važno koje je ulje pa treba gledati da je najjeftinije jer i u manualu piše da može i motorno da se stavi ako nema menjačkog. Najradije bih sipao ređe, negde oko 60 SAE ali ga nema, mrzi me da tražim pa ću u ovoj sezoni probati Bergoline 80/90, ono koje ima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano April 10, 2010 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Bilo koje domace SAE 90 . Jeftino je, zamenis ga na pocetku sezone i miran si ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miloshenda 566 Napisano April 11, 2010 Svrati ponekad, 371 postova Lokacija: Loznica,Srbija Motocikl: MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Fala narode Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano April 12, 2010 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Modrica ima dobar odnos cena=kvalitet... Sasvim zadovoljavajuce za potrebe MZ-a!! Ja sam zadovoljan! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čika Dule 152 Napisano Januar 17, 2011 Самарићанин, 794 postova Lokacija: тамо где Дунав љуби небо Motocikl: коњусина с педес' коњића Prijavi odgovor kao problematičan Opis funkcije automatike menjača, habanja u menjaču i traženje grešaka kod problema u šaltovanju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki 168 Napisano Januar 17, 2011 Zainteresovan, 634 postova Lokacija: Beograd/Vozdovac Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls, Prijavi odgovor kao problematičan Opis funkcije automatike menjača, habanja u menjaču i traženje grešaka kod problema u šaltovanju. Korisna stvar,bar meni poznata sa tog foruma,no medjutim,ima tu jos nekih ,,sitnica,, koje su izostavljene...npr,ne pominju se osovine menjaca/na kojima stoje zupcanici/ itd, itd,na slikama sve to lepo izgleda,al ..treba ga sklopiti da valja. Za trud,jedan + Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čika Dule 152 Napisano Januar 17, 2011 Самарићанин, 794 postova Lokacija: тамо где Дунав љуби небо Motocikl: коњусина с педес' коњића Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za +. To je u drugom manualu, koji sam ti ranije dao. I njega spremam za prevod... A kako se menjač sklapa, postoji u IFA reparatur manualu. I još po negde na netu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Januar 17, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za +. To je u drugom manualu, koji sam ti ranije dao. I njega spremam za prevod... A kako se menjač sklapa, postoji u IFA reparatur manualu. I još po negde na netu. Postoji na youtube ceo manual u video formatu za sklapanje masine kod etz 250-251 PS. moje iskustvo sa menjacem, polomljna prva brzina , vuna osovina(odlomljen zub) iskrivljena viljuska. To je od predhodnog vlasnika.!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čika Dule 152 Napisano Januar 17, 2011 Самарићанин, 794 postova Lokacija: тамо где Дунав љуби небо Motocikl: коњусина с педес' коњића Prijavi odgovor kao problematičan U tom video materijalu mnogo detalja nije prikazano. Mnoge švabe sa tamošnjeg foruma pljuju po tom video materijalu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Januar 17, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan U tom video materijalu mnogo detalja nije prikazano. Mnoge švabe sa tamošnjeg foruma pljuju po tom video materijalu. meni je ok. posto sam 3 puta otvarao menjac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steppenwolf 43 Napisano Februar 10, 2011 Svrati ponekad, 120 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sipanje SAE 90 ulja(ili slicnog hipoidnog menjackog ulja) u MZ menjac jeste los savet i Najsigurniji put za Sigurno ostecivanje menjaca,kvacila i primarnog prenosa istog. Ulje koje godi MZ menjacima jeste SAE 30(Motorno)ili jos bolje bilo koje mineralno multigradno motorno ulje viskoziteta 15w40 ili 20w50 od nekog renomiranog proizvodjaca. Poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Februar 10, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Sipanje SAE 90 ulja(ili slicnog hipoidnog menjackog ulja) u MZ menjac jeste los savet i Najsigurniji put za Sigurno ostecivanje menjaca,kvacila i primarnog prenosa istog. Ulje koje godi MZ menjacima jeste SAE 30(Motorno)ili jos bolje bilo koje mineralno multigradno motorno ulje viskoziteta 15w40 ili 20w50 od nekog renomiranog proizvodjaca. Poz sipao SAE 80 i nisam uopste imao problema.. (ps. ima razlike SAE 90 i SAE 80 a u uputsvu pise 80 li za hladnije uslove SAE 30) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steppenwolf 43 Napisano Februar 10, 2011 Svrati ponekad, 120 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sipanje SAE 90 ulja(ili slicnog hipoidnog menjackog ulja) u MZ menjac jeste los savet i Najsigurniji put za Sigurno ostecivanje menjaca,kvacila i primarnog prenosa istog. Ulje koje godi MZ menjacima jeste SAE 30(Motorno)ili jos bolje bilo koje mineralno multigradno motorno ulje viskoziteta 15w40 ili 20w50 od nekog renomiranog proizvodjaca. Poz sipao SAE 80 i nisam uopste imao problema.. (ps. ima razlike SAE 90 i SAE 80 a u uputsvu pise 80 li za hladnije uslove SAE 30) Govorim ovo strogo iz iskustva,jer vozim MZ 250 vec 35 g. Sipanjem SAE 90(80) ulja i slicnog menjackog hipoidnog ulja tokom voznje blok motora i menjaca bice vreliji nego cilndar i glava motora! Razlog jeste vrlo jednostavan: Previse gusto hipoidno ulje koje opterecuje menjacki sklop i sklop primarnog prenosa ,dok sklop(`mokrog`) kvacila ostaje bez adekvatnog podmazivanja i hladjenja,Mehanicke sile unutar MZ menjaca nastale sipanjem Hipoidnog ulja postaju Abnormalne jer menjac tada `zvace`suvise gusto ulje. Generalno SAE 90 ulje se koristi samo kod menjaca koji imaju integrisan i sklop diferencijala(obicno automobilski menjaci)i tu su zupcanici tako obradjeni i tolerisani da formiraju hipoidan oblik(spoj),to kod MZ nije slucaj ! Kvarovi koje izazivaju sipanje Hipoidnog ulja u MZ menjac jesu: Prerano `crkavanje` Kvacila(istrosenje lamela),otkazivanje menjacog sklopa,u extremnim situacijama vidjao sam cak da zupcanik primarnog prenosa `puca` na pola ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Februar 10, 2011 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Dobrodošao ti nama posle 35 godina. Upotpuni podatke u profilu da svi na BJB-u vide da si naš. Za svaku običnu komunikaciju koristimo temu Caffe, u njoj nema OFF-a. Dobrodošao među svoje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Februar 10, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan oke, ali sto bi fabrika rekla sae 80 nemoj zameriti.. neki voze MZ-a i bez ulja pa ide.. ali zato lamela urlaaaa kao nenormalna(ali ideeeeeeeeeeeeeeeeee) bio kod mene taj motor.. inace uprvu si oko toga, video sam da se ulje zgusne i postane kao mast.. posle duzeg vremena.. 2-3 godine.. ali evo poslusacu tebe pa prvom prilikom sipam SAE 30 , inace posto se razumes u ulja fali li mu nesto ako ima vise od 900ml Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Februar 10, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Februar 10, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Ali i ti si po jednoj stvari upravu, pise i da se koristi SAE 30 - 40 a i 80 nikako 90 sae do sluzi za kardane, itd procitao sam da ima razlike izmedju SAE 80 i 90 tako da ... inace pose prvog otvaranja kad je zaribao zbog "majstora" blokovi su bili kao da su mascu namazani, a ulje crno kao ugalj.. SAE 30 naravno, posle toga sipao sam (neznam ni sam) sali zadje bilo SAE 80 u Kragujevcu Maja 2010 posle sam dosipao po malo .. inace to sto ti pominjes ( hipoidno menjacko ulje) SAE 90 gusto je kao slinaa.. upravo sam sipao 25l tog ulja.. i vidi se razika... PS. Pravio sam mesavinu sa sae 90... Nemoj uzimati na zlo moje odgovore... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steppenwolf 43 Napisano Februar 10, 2011 Svrati ponekad, 120 postova Prijavi odgovor kao problematičan oke, ali sto bi fabrika rekla sae 80 nemoj zameriti.. neki voze MZ-a i bez ulja pa ide.. ali zato lamela urlaaaa kao nenormalna(ali ideeeeeeeeeeeeeeeeee) bio kod mene taj motor.. inace uprvu si oko toga, video sam da se ulje zgusne i postane kao mast.. posle duzeg vremena.. 2-3 godine.. ali evo poslusacu tebe pa prvom prilikom sipam SAE 30 , inace posto se razumes u ulja fali li mu nesto ako ima vise od 900ml Mislim da ono sto pise u prilozenom prevedenom fabrickom uputstvu(specifikaciji)i ono sto Zaista odgovara MZ menjacu Nije isto. Kada je nekada davno radjen prevod uputsva(specifikacije)napravljen je Grubi Previd,jer ako pogledas originalnu nemacku DDR MZ specifikaciju videces da tamo stoji ulje menjacko GL60 ili tako nesto,fora je u tome da su nekadasnji DDR standardi za oznacavanje vrste ulja bili sasvim drugaciji od Zapadno Evropskih ili USA standarda SAE i tadasnji domaci(JUS). Zao mi je sto su zbog tog previda mnogi Zaista sjajni MZ motorcikli PROPADALI i KVARILI se. Sve jedno- SAE 30 kao(nekada) najpristupacnije ulje za MZ menjac Potpuno Zadovoljava zahtevu,korak dalje za efikasnije podmazivanje MZ menjaca jeste primena Modernih Multigradnih Mineralnih motornih ulja tipa 15w40(zimi/leti),10w30(zimi) i 20w50(islkjucivo leti). U svakom slucaju SAE 90 i slicna Hipoidna ulja NISU za MZ-a !!!! Sto se tice kolicine ulja: Ima na ETZ250 mali saraf za kotrolu nivoa ulja na levoj motornoj dekli,kada ulje pocne tu da curi znaci da je menjac dovoljno `naliven`, inace staje oko 9-9,5 Dcl ulja,svo sipano ulje preko te propisane kolicine bice vremenom automatski izbaceno napolje tokom voznje kroz rupu oduske menjackog prostora na gumenom cepu za nalivanje ulja u menjac. Inace u menjac svog ETZ 250 sipam Rusko motorno ulje LUK OIL Avangard 15w40. Poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Februar 10, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ono sto pise u prilozenom prevedenom fabrickom uputstvu(specifikaciji)i ono sto Zaista odgovara MZ menjacu Nije isto. Kada je nekada davno radjen prevod uputsva(specifikacije)napravljen je Grubi Previd,jer ako pogledas originalnu nemacku DDR MZ specifikaciju videces da tamo stoji ulje menjacko GL60 ili tako nesto,fora je u tome da su nekadasnji DDR standardi za oznacavanje vrste ulja bili sasvim drugaciji od Zapadno Evropskih ili USA standarda SAE i tadasnji domaci(JUS). Zao mi je sto su zbog tog previda mnogi Zaista sjajni MZ motorcikli PROPADALI i KVARILI se. Sve jedno- SAE 30 kao(nekada) najpristupacnije ulje za MZ menjac Potpuno Zadovoljava zahtevu,korak dalje za efikasnije podmazivanje MZ menjaca jeste primena Modernih Multigradnih Mineralnih motornih ulja tipa 15w40(zimi/leti),10w30(zimi) i 20w50(islkjucivo leti). U svakom slucaju SAE 90 i slicna Hipoidna ulja NISU za MZ-a !!!! Sto se tice kolicine ulja: Ima na ETZ250 mali saraf za kotrolu nivoa ulja na levoj motornoj dekli,kada ulje pocne tu da curi znaci da je menjac dovoljno `naliven`, inace staje oko 9-9,5 Dcl ulja,svo sipano ulje preko te propisane kolicine bice vremenom automatski izbaceno napolje tokom voznje kroz rupu oduske menjackog prostora na gumenom cepu za nalivanje ulja u menjac. Inace u menjac svog ETZ 250 sipam Rusko motorno ulje LUK OIL Avangard 15w40. Poz Ok ubedio si me!! jedno pitanje hahahhaa ja sam zacepio odusak na cepu.. posledice? Inace planiram da na cep napravim jednu cevcicu zbog toga sto sam 2-3 puta zatekao vodu u menjacu.. upravu si mnogo je gusto, treba da na 50stepeni bude.. 56-68 cst(sta god znacilo) a ovo je na 100 stepeni gusto 80 (mm²/s) http://www.fam.co.rs/index.php/products/view/serbian/59 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki 168 Napisano Februar 10, 2011 Zainteresovan, 634 postova Lokacija: Beograd/Vozdovac Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls, Prijavi odgovor kao problematičan Lepa prica.Podseca me na onu kako je neki cica nagurao tovatne masti u menjac i vozio ga tako dugo,dugo godina...ali,ima sve svoje. Fabricki je propisano SAE 80,ne SAE 30,ili nesto tipa 15w-40. Ja koristim Modricino SAE 90 ulje,nemam nikakvih problema sa menjacem,u svim godisnjim dobima i rezimima rada,pod tim ne podrazumevam neku ekstremnu voznju i naprezanja kao i voznju na ,,hladno,, u zimskim uslovima kada se prirodno ulje zgusne. Postoji logika o laksem podmazivanju i prolazenju kroz kanale menjaca ulja manjeg viskoziteta,ali i ona druga o brzem habanju zupcanika i drugih sklopova menjaca. Do sada u radu,nisam sipao nikome ulje tipa 15w-40,iskljucivo SAE 80 ILI 90,problema sa menjacem i lamelama nije bilo,sve traje i sve se vozi. Iz tog razloga nikome ne savetujem da sipa 15-40,osim ako nema viska para za bacanje na popravke. Postujem i volim da cujem svacije misljenje i iskustvo,covek se uci dok je ziv,ali misljenje pojedinca u poredjenju sa misljenjem strucnih mehanicara i brojnih vozaca MZ motocikala,ukazuje na koriscenje fabricki propisanog ulja,i nijednog drugog. Sumi,visak ulja,preko 900ml,moze da izbije na neki od semeringa,ili ,,oslabljenih,, semeringa,moze ga izbaciti gore na gumici,cepu ili nazovi to nekom vrstom ,,iber laufa,,sto i jeste,sustinski. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steppenwolf 43 Napisano Februar 10, 2011 Svrati ponekad, 120 postova Prijavi odgovor kao problematičan Taj gumeni cep Obavezno Mora biti Propustan !!! , jer taj maleni otvor (`iberlaufa`) jeste odusak menjackog prostora i jeste znacajan iz vise razloga. Jedan sam ti vec napomenuo(Automatsko izbacivanje viska nalivenog ulja u iz menjaca),drugi jeste taj da menjacki prostor bude uvek na istom pritisku kao sto je spoljasnji Atmosferski pritisak , ovo ima uticaja na efikasno zaptivanje (semeringa)zaptivke Radilice koja se nalazi unutar bloka motora do kvacila(Primarnog Prenosa),ima isto jos par ne manje znacajnih razloga za drzati taj gumeni cep prohodan ali ne bih da te smaram vise. Poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...