Jump to content

Moto Zajednica

Gvozdena čudovišta

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6821 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Čitajući naš forum, često nailazim na teme u kojima se traži pomoć pri izboru motocikala po raznim kriterijumima. Hoću da ima široku gumu, smeta mi tvrdo sedište, vetar me pobada u čelo, da se svidi komšijama i kučkama... Takođe sam pod utiskom stereotipa oko nekih proizvođaća i namena, kao da motor ne može na put od 3,000km ako nema ABS i 2000 eur opreme i ne košta kao omanja kuća van Beograda. To je samo jedan od primera. Da li smo postali razmaženi, pametniji, možda nismo ludi kao pre, možda smo i potisnuli svoj osećaj za avanturu i izazov tražeći kakvu takvu sigurnost i smanjiti rizik u ovom sada, ludom i bolestnom vremenu? To je već psihologija a mi ćemo se vratiti na motociklizam.

 

Pre nekih 35 godina, tehnika konstruisanja i namena motocikala je bila totalno drugačija od ove danas. Proizvođači su se međusobno takmičili pre svega u tome, ko će napraviti bolji i snažniji motocikl, bolje reći brutalniji. Sedite i probajte bilo koji motocikl iz tog perioda i shvatićete razliku. O Bože, ovo je brutalno surovo, mnogo snage na klimavom vešanju i pereca ramu bez suvišnih gluposti, motocikl u svom izvornom obliku bez grama plastike i elektronike. Dupli amortizeri, napred disk iz jednog komada, klješta sa jednim kočionom cilindrom, pneumatici tipa napred širene 100, pozadi 120, nekada čak i uže. To je bilo umeće voziti i održati na drumu, nije ni čudo zašto si morao biti hrabar, odlučan i siguran u sebe da bi upravljao takvim motociklom. Da ne izostane, tada nisu postojale dvokomponenti pneumatici, sintenticka ulja, kvalitet asfalta je bio drugačiji, da ne govorimo o moto opremi koja tada nije ni bila blizu današnjoj tehnologiji. Ukratko rečeno, takvi motocikli nisu bili za svakoga a onoga ko se prevario surovo su kažnjavali.

 

Nakon malo opširnijeg uvoda, predstavićemo jedan od veoma brutalnih motocikala od kojeg bi i dan danas mnogima zaklecala kolena a mlađi vrištali i zvali mamu da ih spasi. Kako budem imao vremena i entuzijazma, tako ću pisati i o ostalim zanimljiv mašinama.

 

Početkom 80ih godina, turbo groznica je zahvatila auto industriju. Turbo kompresor je tada bio, nešto kao instant recept za snagu. Nama su verovatno najpoznatiji Volvo i SAAB sa svojim turbo četvorocilindrišima, a na reli se trkama se moglo već uobičajno, jasno i glasno čuti zvuk ventila koji je ispuštao višak nabijenog vazduha od turbine. Infekcija "Turbo" se proširila sa aviona iz drugog Svetskog rata na automobile a ni motocikli nisu ostali imuni.

 

Prvi motocikl koji otpočeo infekciju je bio:

Kawasaki Z1R-TC

1978-z1r.jpg

 

Tih 70ih godina, dolazilo je do drastičnih promena u tehnologiji. Tadašnja Honda CB 750 sa DOHC agregatom je bila def. ispred svake konkurencije a Kawasaki je zaostao u toj dekadi sa razvojem i bukvalno, trebalo im je nešto što će im nabiti snagu i vratiti u igru. Predpostavljate, odlučili su se da njihov top model dobije turbo i bili su pioniri u tome, koje će propratiti i ostali japanski proizvođači. Da, Kawasaki je bio kriv za sve :)

 

dsc03367.jpg

 

Iako je tada bio izuetno revolucioran i impresivan bio je daleko od savršenstva. Viljuška je bila preopterećena i pod takvim uglovima da se vrlo često javljalo tendencija za otimanjem upravljača iz ruku, amortizeri neadekvatni a ram je trepo kao kičma fizičkog radnika i savijao se od siline. Kombinacija duplog diska i doboša se takođe pokazala neadekvatna za zaustavljanje ovog doslovce cudovišta.

 

Da bih vam bolje opisao o kakvoj brutalno se zapravo radi, bacimo pogled na specifikacije:

 

Snaga zvanično: 130 konja na 8,500rpm

Maksimalna brzina: 220 km-h

Agregat: 1,016cc vazdušno hlađeni turbo pothranjen, DOHC četvorocilindraš

Težina, 255kg!!!

 

Kawa je bila bukvalno projektil, prenapucan snage, nekontrolisano zlo... Podešavanjem turba agregat je izbacivao čak i do 180 konja pre nego što klipovi počnu da se tope. Šta je strašnije voziti, R1 ili ovo Kawu? Jahanje rakete, mada srećom, nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj niti povreda u istoriji ove zveri.

 

Nešto kasnije, pod pritiskom konkurencije dobio je novi kočioni sistem, sada tri diska i dosta kozmetičkih novotorija na šta su posebno obratili pažnju jer je takav motocikl morao biti zapažen. To je inače prvi japanski motocikl sa polu-oklopom poput današnjih nejkeda, rezervoar oštrih linija u obluku mrtvačkog sanduka (ufff jeza), trouglaste stranice i agresivni rep, sve to ofarbano u ledeno plavu metalik boju je ovaj motor uvek dovodio u centar pažnje. Za ono vreme, više nego impresivno!

 

2006%5C12%5C19%5Cbikepics-750853-full.jpg

 

U osnovi, to nije bio nov model, već modifikovani KZ1000. Umesto 26mm karbova, na usis su montirani veči prečnika 28, izduv 4u1, razbušeni diskovi zarad boljeg hlađenje, novi liveni točkovi umesto žičanih i sve to, u starom pereca uvijajućem ramu. U svakom slučaju, točak mu je bio u vazduhu i pored slabog rama i oslanjanja, poslednje što mu je trebalo jeste više snage a imao je čak i previše.

 

Cela ideja je počela od Alana Maseka jednog od direktora u Kawasakiju koji je u vlasništvu imao firmu koja se bavila turbo motociklima. Z1R se slabo prodavao i bilo je viškova, te gospodin Alan odlučio da na njega prikači turbo a to je Kawasaki rado prihvatio jer im je trebalo nešto što će šokirati publiku i ustaliti imidž Kawasakija kao proizvođača brutalnih sprava, što je sve zapravo bila magla i konfuzija koja im je trebala i kupila vreme do pojave legendarnog GPZ-a 1100.

 

Masekova firma je ponajpre izmenila izduvni sistem kako bi odgovarao turbo kompresoru, isti je imao podesivi wastegate ventil, dodat je instrumet na tabli koji je merio pritisak i to je uglavnom bilo to. Osnovna turbo konverzija i takvi su se vraćali kod Kawasakijevih dilera. Sem tog TC na panelu koji je značio TurboCharged nisu data nikakva posebna uputstva mada je bilo zabranjeno dodatno podešavanja wastegate ventila (podešavanjem istog dobijalo se i do 180ks) što je nešto tipa staviti dete ispred slatkiša i zabraniti mu da ih gricka. Naravno, bio je i jedini motocikl gde ste pri kupovini sem klasicnog ugovora morali potpisati dopunski u kome prihvatate da se Kawasaki odriče od svake odgovornosti i posledica nastele upotrebom cudovištne sprave. Isključivo za iskusne vozače, pisalo je u knjižici. Čudim se zbog čega.

 

Primerci koji su dati na testiranje bili su bolje pripremani, što je uključivalo ojačanje radilice zbog uvijanja, ojačanje opruge ventila, ojačano kvačilo što nije bilo standardno, mada se moglo dopunski naručiti kao dodatno. Veliki problem se javljao i u blokadi obrtaja. Tada nije postajalo elektronsko paljenje niti CDI jedinica i obrtaje, prirodno je ograničavao dotok vazduha, što sada nije bilo moguće jer je turbo kroz obrtaje nabijao sve jači i jači pritisak sve dok klipovi ne bi sustigli ventile. Nije bilo nikakve blokade. Mala greška i bam, katastrofalna havarija agregata. Zanimljivo je i da garancija na transmisiju nije postajala i da se kupac ugovorom odricao od iste, uz obavezno prisustvo svedoka.

 

Na kraju, projekat je u ekonomskom smislu propao. Motocikl def. nije bio spreman za ulicu. Karburatori su mu često prelivali i gušio se viškom benzina, imao je veliko turbo kašnjenje turba sto je zahtevalo precizno isplanirane manevre. Teški hladni startovi, veliki period zagrevanja, potrošnja ulja je bila velika, dolivalo se na svakih 100km na veoma specifičan način. Medjutim, nije imao konkurenciju na otvorenom putu i trkačkoj pisti, 402 metra je prebacio ispod 11 sekundi pri više od 200km-h sv dok je kvačilo moglo da izdrži. Možda bi sve to bilo bolje da je tada na celom svetu postojala guma koja bi mogla da prenese svu tu snagu. Taj motocikl je razvijao snagu i divljao sve do samouništenja bukvalno i to je bila granica.

 

Ko je rekao da mu motocikl slabo koči i da mu je mekana viljuška??? :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 439 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

U al se cuje ko Ferguson, predobar je! 0staa2.gif

 

 

Vise nikad se necu zaliti na mekanost i slabo kocenje KLE-a. Mada se nikada nisam ni zalio. :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6325 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Znate onu amerikansku izreku "the good old days"...verujem da znate. Po naski receno "stara dobra vremena"...medjutim, to vecito medjutim. Citajuci tako neku moto literaturu naletim na posve drugaciju interpretaciju tih starih vremena.

"The bad old days" ::)...nije potrebno prevoditi, valjda.

Sa ovime moram da se slozim i mislim da u tome nema nicega razmazenog niti bilo cega negativnog. Ljubav prema starim vremenima i proizvodima iz tog doba je jedno, a cinjenica da danas mozemo da uzivamo u nekim tehnickim novotarijama i uz to da budemo (bar malo) sigurniji je drugo.

Uzgred, fenomenalan bajk. Vazna stranica u istorijatu motocikla kao mehanicke sprave.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2358 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Hmmmm... Ko nije vozio starkelju od trideset godina ne zna sta znaci lose kocenje. Moj BMW ima 30 ks,brzine nisu neke i kocnice su mi ispravne 100%,ali kad treba stati SAD! sa tehnologiom od pre pola veka...leleee... Ko vozi stari motor treba i glavu da stavi u to vreme,da zna koliko njegov ljubimac moze i onda nema nikakvih problema. A sto se tice ove gvozdjusije,i njemu slicnim masinama... Ovo je samo za muzej i nista drugo. Niti moze da se vozi po ulici kako Bog zapoveda,niti treba unistiti ovako retke modele kojisu ostavili neizbrisiv trag u istoriji moto industrije.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 290 postova
  • Lokacija: Gornji Milanovac
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Hmmmm... Ko nije vozio starkelju od trideset godina ne zna sta znaci lose kocenje. Moj BMW ima 30 ks,brzine nisu neke i kocnice su mi ispravne 100%,ali kad treba stati SAD! sa tehnologiom od pre pola veka...leleee... Ko vozi stari motor treba i glavu da stavi u to vreme,da zna koliko njegov ljubimac moze i onda nema nikakvih problema. A sto se tice ove gvozdjusije,i njemu slicnim masinama... Ovo je samo za muzej i nista drugo. Niti moze da se vozi po ulici kako Bog zapoveda,niti treba unistiti ovako retke modele kojisu ostavili neizbrisiv trag u istoriji moto industrije.

Ne treba stavljati glavu u to vreme nego kočnicu u glavu :neznam::zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBF1000FA

Interesantan clanak... Gde nadje ovo cudo :takoje:

Kawasakijev eksperiment, malo poznat u svetu... Proizvedeno (1978-79) 500 komada i prodavano iskljucivo u USA - tesko da je ostavio traga u istoriji.

 

Ali je sigurno zagolicao mastu kod ambiciozne konkurencije i posejao seme za dolazecu "turbo eru", 1981.-1987., kada se japanska "cetvorka" okusala u masovnoj proizvodnji motocikala sa turbo punjacem.

 

Inicijator turbo-trenda je bila Honda CX 500 Turbo (u Evropi 1981.), sledili su Yamaha XJ 650 Turbo i Suzuki XN85 (1982.). Poslednji, verovatno suocen sa ogranicenjima ovakvih konstrukcija i poucen losim iskustvom, je bio Kawasaki - njihov Z 750 Turbo se na trzistu pojavio tek 1983. Ali je zato bio i najprodavaniji model od sva 4 navedena.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBF1000FA

"...Tih 70ih godina, dolazilo je do drastičnih promena u tehnologiji. Tadašnja Honda CB 750 sa DOHC agregatom je bila def. ispred svake konkurencije a Kawasaki je zaostao u toj dekadi sa razvojem i bukvalno, trebalo im je nešto što će im nabiti snagu i vratiti u igru..."

 

Hm... ovde je u pitanju neka zabuna :stabre: Ako moze "mala" konstruktivna primedba:

 

Izvorni model, Honda CB 750 Four, na koju pretpostavljam da mislis, je imala SOHC agregat (od 1968.-1978.).

 

Prvi Hondin model uopste sa DOHC agregatom je naslednik ovog izvornog modela i imao je oznaku CB 750 K (svima prepoznatljiv po 4 izduva) i predstavljen je 1977. (na trzistu je od 1978. godine). 1981. sledi i varijanta CB 750 Bol d´Or, izvedena od CB 900 F Bol d´Or.

 

Tehnoloska prednost Honde ili Kawasakijev zastoj u razvoju se zavrsio vec 1972. godine pojavljivanjem Kawasakija Z1 (kasnije poznat kao Z 900) koji je po svemu zasenio CB 750 Four. I ono sto je najbitnije: Z1 tj. Z 900 vec od te 1972., za razliku od Honde, ima DOHC agregat.

 

Tehnoloska prednost Honde se sastojala, ne u tome da li je agregat bio SOHC ili DOHC, vec u samom pojavljivanju CB 750 Four, kao prvog pouzdanog, masovno proizvedenog rednog 4-cilindrasa i trajala je dok se konkurencija nije oporavila od pocetnog soka. Ako se zadrzimo na Kawasakiju, onda je to do pojavljivanja vec pomenutog Z1 (Z 900) 1972. godine.

 

Znaci ne govorimo o tome ko je bio uspesniji na trzistu tj. ko je koliko motocikala prodao na svetskim trzistima, vec o tehnologiji.

 

Honda CB 750 Four je sve do 1975. bila najveci Hondin motocikl. Pokusaj da se parira Kawasakiju je pojavljivanje modela GL 1000 (izvorni Gold Wing), prvobitno zamisljen kao sportski model, ali je kao takav bio skoro neupotrebljiv i ni po cemu prava konkurencija Kawi, pa su mu ubrzo nasli pravo "polje delovanja" - sport-turing odn. turing (GL 1100, 1200... itd.)

 

Kawasaki 1977. zadaje dalje muke Hondi predstavljanjem naslednika Z 900 - modelom Z1000. Honda i dalje nema model koji bi pararirao...

 

Odgovor, i to kakav, dolazi (tek) 1978. godine: CBX sa 6 cilindara, koji baca u senku sve dotadasnje serijske modele, naravno i Kawasakijev Z1R koji se u medjuvremenu pojavio.

 

Z1R TC (turbo) bi se eventualno mogao smatrati pokusajem da se parira i po performansama zaseni Honda CBX (CB750 ili GL 1000 nisu konkurencija) koja je tada imala 15 ks vise od standardnog Z1R-a (105ks prema 90ks). Pravi odgovor, ili su bar tako u Kawasakiju mislili, je tek usledio i, razume se, morao da ima takodje 6 cilindara - Z 1300!

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 66 postova
  • Lokacija: Novi Beograd,Blokovi
  • Motocikl: Afrika

Alekre :takoje:

 

Uh sto je dobra ova old school masina... a tek kako se cuje lebcic ti poljubim :moto3:

Al bogami ko je ovo vozio :cackanje:

Bila su to vremena: man, moment, machine... 8)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 16 postova
  • Motocikl: bmw r 75 - 1974,Honda 750 - 1994

Lepo je bilo voziti motor u ono vreme ali je sada mnogo, mnogo sigurnije, brze, opustenije i lakse.Kada se samo setim koliko su se pre cesce samo gume busile,pa skini tocak, pajserima izvuci gumu,i kada je doneses od vulkanizera zakrpljenu sve to ponovo.Kada te uhvati negde kisa,nema opreme pa cak i gace idu na cedjenje.Sada svaki rezervni deo mozes da kupis,za bilo koju marku i model a onda si morao da se snalazis i gubis vreme da popravljas umesto da se vozis.Pa kada se nesto pokvari znas da nema voznje duze vreme,pogotovo za japance tog vremena.Sve to iz ovog doba gledano izgleda viteski ali verujte da je bilo mnogo vise muka,a mnogo manje voznje nego sada.Zato uzivajmo u svim privilegijama koje danasnji bajkeri imaju.:zdravo:

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3121 postova
  • Lokacija: Svilajnac
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Odlicna tema :takoje:

 

"...Tih 70ih godina, dolazilo je do drastičnih promena u tehnologiji. Tadašnja Honda CB 750 sa DOHC agregatom je bila def. ispred svake konkurencije a Kawasaki je zaostao u toj dekadi sa razvojem i bukvalno, trebalo im je nešto što će im nabiti snagu i vratiti u igru..."

 

Hm... ovde je u pitanju neka zabuna :stabre: Ako moze "mala" konstruktivna primedba:

 

Izvorni model, Honda CB 750 Four, na koju pretpostavljam da mislis, je imala SOHC agregat (od 1968.-1978.).

 

Prvi Hondin model uopste sa DOHC agregatom je naslednik ovog izvornog modela i imao je oznaku CB 750 K (svima prepoznatljiv po 4 izduva) i predstavljen je 1977. (na trzistu je od 1978. godine). 1981. sledi i varijanta CB 750 Bol d´Or, izvedena od CB 900 F Bol d´Or.

 

Tehnoloska prednost Honde ili Kawasakijev zastoj u razvoju se zavrsio vec 1972. godine pojavljivanjem Kawasakija Z1 (kasnije poznat kao Z 900) koji je po svemu zasenio CB 750 Four. I ono sto je najbitnije: Z1 tj. Z 900 vec od te 1972., za razliku od Honde, ima DOHC agregat.

 

Tehnoloska prednost Honde se sastojala, ne u tome da li je agregat bio SOHC ili DOHC, vec u samom pojavljivanju CB 750 Four, kao prvog pouzdanog, masovno proizvedenog rednog 4-cilindrasa i trajala je dok se konkurencija nije oporavila od pocetnog soka. Ako se zadrzimo na Kawasakiju, onda je to do pojavljivanja vec pomenutog Z1 (Z 900) 1972. godine.

 

Znaci ne govorimo o tome ko je bio uspesniji na trzistu tj. ko je koliko motocikala prodao na svetskim trzistima, vec o tehnologiji.

 

Honda CB 750 Four je sve do 1975. bila najveci Hondin motocikl. Pokusaj da se parira Kawasakiju je pojavljivanje modela GL 1000 (izvorni Gold Wing), prvobitno zamisljen kao sportski model, ali je kao takav bio skoro neupotrebljiv i ni po cemu prava konkurencija Kawi, pa su mu ubrzo nasli pravo "polje delovanja" - sport-turing odn. turing (GL 1100, 1200... itd.)

 

Kawasaki 1977. zadaje dalje muke Hondi predstavljanjem naslednika Z 900 - modelom Z1000. Honda i dalje nema model koji bi pararirao...

 

Odgovor, i to kakav, dolazi (tek) 1978. godine: CBX sa 6 cilindara, koji baca u senku sve dotadasnje serijske modele, naravno i Kawasakijev Z1R koji se u medjuvremenu pojavio.

 

Z1R TC (turbo) bi se eventualno mogao smatrati pokusajem da se parira i po performansama zaseni Honda CBX (CB750 ili GL 1000 nisu konkurencija) koja je tada imala 15 ks vise od standardnog Z1R-a (105ks prema 90ks). Pravi odgovor, ili su bar tako u Kawasakiju mislili, je tek usledio i, razume se, morao da ima takodje 6 cilindara - Z 1300!

Uze mi SOHC sa tastature :lol: :lol: ...dodao bih samo da se SOHC agregat pojavio u mas-proizvodnji od '69-te...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12093 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

1981. sledi i varijanta CB 750 Bol d´Or, izvedena od CB 900 F Bol d´Or.

 

Mislim da je samo 900 nosio naziv Bol d´Or.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBF1000FA

Nema, potrazi na Google, tako ih kod nas nazivaju. No nebitno.

 

:zbunjen: Ima ih koliko hoces - CB 750 F Bol d´Or - samo dobijas izmesan rezultat sa CB 900 F, zbog ovog "Bol d´Or". Link

 

750-ica se pojavila posle 900-ke i u stvari je bila namenjena za japansko trziste na kojem je zbog strogih kriterijuma za dobijanje dozvole bilo skoro nemoguce registrovati motocikle preko 750 ccm (japansko trziste je imalo i neke druge svoje specificnosti).

 

Zato je u skoro nepromenjenu sasiju CB 900 F ubacen 750-DOHC motor iz CB 750 K. Medjutim, Honda je odlucila da ovaj model prodaje i van Japana. Vizuelno ih je jako tesko razlikovati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBF1000FA

1981. sledi i varijanta CB 750 Bol d´Or, izvedena od CB 900 F Bol d´Or.

 

Mislim da je samo 900 nosio naziv Bol d´Or.

 

Lalajko, u pravu si: Oficijelno CB 750 F (RC04) nije dobio naziv Bol d´Or... ali su ga u praksi svi koristili, cak i strucni casopisi.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Hmmmm... Ko nije vozio starkelju od trideset godina ne zna sta znaci lose kocenje. Moj BMW ima 30 ks,brzine nisu neke i kocnice su mi ispravne 100%,ali kad treba stati SAD! sa tehnologiom od pre pola veka...leleee... Ko vozi stari motor treba i glavu da stavi u to vreme,da zna koliko njegov ljubimac moze i onda nema nikakvih problema. A sto se tice ove gvozdjusije,i njemu slicnim masinama... Ovo je samo za muzej i nista drugo. Niti moze da se vozi po ulici kako Bog zapoveda,niti treba unistiti ovako retke modele kojisu ostavili neizbrisiv trag u istoriji moto industrije.

 

Ne bih se složio sa tobom.. 15K sam prešao za sezonu vozeći se sa raznim motorima..čak bio i na kursu za redare gde smo malo više ispitivali granice kočenja u kontrolisanim uslovima.. sugurno da ne koči kao R, ali to je F :moto3:

Ne zaostaje ni za jednim modernijim motorom, meni su jedino smetale al felne u kombinaciji sa našim rupama..

i veliki migavci pozadi :jee:

 

moja tetka gvozdena, mislim da ću je registrovati sledeće sezone i malo više voziti :D

 

2009%5C06%5C25%5Cbikepics-1708885-800.jpg

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja