Jump to content

Moto Zajednica

GPS?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 432 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Treba mi jedna mala pomoc! Sobzirom da ste seraspisali oko navigacije, a sigurno o tome puno i znate, pa reko da priupitam! Ima skupih navigacija, a i jeftinih. Treba da kupim jednu jeftinu! Nasao sam garmin nuvi 200 za 80 eura. Blaupunkt za 60 eura, a juce sam video i MIO u metrou za 6.900 din. E sad me interesuje koliko ove navigacije dobro rade. Mislim kakav im je prijem satelita i td. Konkretno sam cuo za blupunkt da je cisto sranje i da nije u stanju da te odvede na zeljenu adresu iako koristi istu mapu kao neki drugi koji radi perfektno.

Zato vas pitam da mi pomognete i da mi kazete sta da uzmem jeftino a da radi, i naravno treba mi za kola.

pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 830 postova
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Da li i gde mogu da se nadju karte Sirije, Jordana, Turske? Pazario bi GoClever neki jeftiniji, ali ako nema mapa za ove zemlje onda mi i ne treba.

Moze neko odgovor na moje pitanje, da ne kupujem GPS ako mi nece koristiti. Moze i link gde se skidaju mape na PP. ???

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Vratio sam se iz Francuske u Beograd  ;D, uređaj se našao sa satelitima i određuje poziciju vrlo lepo em precizno. Sad, obzirom da smo navigacije i ja kao dupe i oko, ne znam da li je normalno ili nije da uređaj ne može da ukapira na koju stranu sveta sam okrenut, već se dezorjentisano okreće u mestu (ja stojim i ne mrdam), da bi se na kraju ostao okrenut u proizvoljnom pravcu (nikad u pravom!). Provozao sam se i to u vožnji nije toliki problem, ali na semaforu je piš- kako stanem, strelica se okreće za 180. I upotreba pešaka je onda vrlo otežana- izađem iz metroa u nepoznatom gradu, ne znam na koju stranu da krenem, a to ne može da mi kaže ni uređaj... ili grešim?

• Drug član, 1388 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

Vratio sam se iz Francuske u Beograd  ;D, uređaj se našao sa satelitima i određuje poziciju vrlo lepo em precizno. Sad, obzirom da smo navigacije i ja kao dupe i oko, ne znam da li je normalno ili nije da uređaj ne može da ukapira na koju stranu sveta sam okrenut, već se dezorjentisano okreće u mestu (ja stojim i ne mrdam), da bi se na kraju ostao okrenut u proizvoljnom pravcu (nikad u pravom!). Provozao sam se i to u vožnji nije toliki problem, ali na semaforu je piš- kako stanem, strelica se okreće za 180. I upotreba pešaka je onda vrlo otežana- izađem iz metroa u nepoznatom gradu, ne znam na koju stranu da krenem, a to ne može da mi kaže ni uređaj... ili grešim?

Potrči kako bi se kretao dovoljno brzo da GPS uređaj prepozna u kom smeru se krećeš....dalje će ti biti sve mnogo lakše  :D ;D :D

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Znači li to da je ovo normalno ponašanje GPS-ova, i da znaju samo gde su ali ne i kako su okrenuti? Oću pare nazad...

Da, to je normalno. Tvoj GPS nema pravi kompas u sebi vec mora da vrsi poredjenje izmedju dve tacke da bi znao gde se kreces i kojom brzinom.

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 f3

Sto se tice pojave da GPS ne zna na koju stranu si okrenut, ona se desava samo dok stojis. Cim pokrenes vozilo strelica se pravilno usmeri. U principu svi GPS uredjaji rade slicno. Razlikuju se prvo po ceni, naravno, gde je Garmin naj jaci (uredjaji zastupljeni kod nas), a posle po kvalitetu rada. Mislim konkretno na preciznost, kasnjenje u zvucnom obavestavanju i brzini obrade podataka pri zadavanju rute. Takodje ti je bitan jezik na kom dobijas zvucna obavestenja. Dok ti skapiras sta ti je teta rekla na skripavom engleskom, ode ti dva kolometra dalje. Ja  imam Prestigio 430, sa 4.3 inch ekranom i ekstra sam zadovoljan. Isti takav su mi ukrali i ja odem da kupim drugi i uzmem Prestigio 450, kao savremeniji je, daje 3D prikaz zgrada u ulici(opcija malo morgen), ali posle svakog stiskanja tastera cekas po 10 sekundi da obradi podatak. Ja se vratim sutra u radnju i zamenim ga za 430. Inace trebao mi je za taksi i stvarno sam prezadovoljan. Radnja se nalazi u ulicici pre nego skrenes lavo da se parkiras ispred Guevare.

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

A ovi sto koriste garmine po BG-u i drugim vecim mestima jel' koristite opciju brze vreme ili kraci put?

Obicno korsitim opciju "brze vreme", mada i tu mozes da se iznenadsi kad te uvede u jednosmerne ulice, zabranjena skretanja i svasta nesto. Mada moze i da bude vrlo precizan, na prine na Novom Beogradu me je u metar doveo do IgorXT-ove garaze, samo po ukucanoj adresi. Sve zavisi koji deo grada je kako uradjen.

;)

moj savet ti je da izbegavas opciju KRACI PUT, osiM ako nisi avanturisticki nastojen, u protivnom ces biti ne prijatno iznenadjen, ja sam se par puta zajebao, a zadnji put sam zavrsio u kukuruzima u austriji

• Svakom po zasluzi, 12443 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Da, opcija BRŽI PUT je za mene najbolja. Isključi i opciju NORTH UP jer će ti stalno pokazivati položaj sa severom prema gore što zbunjuje.

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Opcija track log postoji, moguce je ukljuciti njen prikaz na ekran, ali ja nisam nasao nacin da po track logu rutira putanju, niti je moguce prebaciti taj tracklog u mapsource. Znaci jedino da zumiras i gledas da se kreces po vec predjenom putu, nema rutiranja.

Moble XT je jako bagovit program, zna da se zablokira, pukne bez ikakvog razloga. I mnogo spor na telefonu koji ja imam. Od kad sam kupio pravu navigaciju preporodio sam se (garmin quest). Znaci nemoj da se u divljini oslanjas samo na njega, tj gledas samo u ekran, nego se malo i sam orjentisi u slucaju da program otkaze poslusnost :)

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

Opcija track log postoji, moguce je ukljuciti njen prikaz na ekran,

Tačno :)

ali ja nisam nasao nacin da po track logu rutira putanju, niti je moguce prebaciti taj tracklog u mapsource. Znaci jedino da zumiras i gledas da se kreces po vec predjenom putu, nema rutiranja.

Ovo već nije tačno. U MapSource je moguće prebaciti track log, bez ikakvih problema. Da bi prošao istu rutu, potrebna je egzibicija, u smislu pravljenja "repernih tačaka" (waypoints) po tačkama track log-a, (ne toliko gusto), ako te ne mrzi, i imaš traku, po kojoj voziš i slušaš umilni glas tete iz aparata ;)

• Skuteras, 3707 postova
  • Motocikl: T-Max 500

To sam pitao cisto zbog nekih zajebancija koje pravimo sa quadovima. Cesto se izgubimo, a nekad i nemamo mnogo vremena da eksperimentisemo. Sto se motora tice, tu se uvek oslanjam na seljaka. U vecim gradovima mi treba samo za trazenje nekih zavucenih mesta i lose organizovanih blokova kao na NBG

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ovo već nije tačno. U MapSource je moguće prebaciti track log, bez ikakvih problema

Jesi li probao ovo, pa znas da funkcionise ? Ja sam pokusavao na svakojake nacine i nije bilo sanse da prebacim tracklog sa mobileXT-a na mapsource, dok iz Questa prebacivanje radi bez problema i moguce je rutiranje po tracklogu.

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

Ovo već nije tačno. U MapSource je moguće prebaciti track log, bez ikakvih problema

Jesi li probao ovo, pa znas da funkcionise ? Ja sam pokusavao na svakojake nacine i nije bilo sanse da prebacim tracklog sa mobileXT-a na mapsource, dok iz Questa prebacivanje radi bez problema i moguce je rutiranje po tracklogu.

Naravno da jesam, zato što isključivo koristim PDA (drugo nemam  ;) ) , i sve prebacujem na MapSource ;)

Evo, malo pre slikah, za neverne Tome :)

post-657-12879058835842_thumb.jpg

• motoras, 2488 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Da podelim danasnje testiranje sa vama.Do sada sam probao navigaciju na N79 Garmin XT u Rumi,SM,NS i Zemunu.Danas sam isprobao u Beogradu.Navigacija radi savrseno.U Rumi i SM me bas ne dovodi na kucni broj,sto verovatno mozemo pripisati nepreciznim mapama.Kroz Beograd vodi ne pogresivo kroz guzvu i sve male ulicice. i kao sto sam rekao,tacno pred kucni broj.Jos da dodam da je u pocetku bilo potrebno i po 15 minuta da uredjaj bude spreman za navigaciju,a sada,posle mesec dana koriscenja nalazi satelite za minut.

Jos mi je ostalo da nabacim neki drzac za mobilni,da mi bude stalno pred ocima,a na motoru extra ce da cuci u tank torbi.

• Zainteresovan, 726 postova

Ima tip sajt sa par proizvoda za mob fone a među njima i ovaj držač, mislim na gornji, koji se vakumira na šajbnu. Cena oko 600d što je neuporedivo jeftinije nego org. Nokiin slični (1500d). na donjem mi se nalazi sxrerni GPS prijemnik jer je nešto jači. Ako nađem njegov sajt, šaljem ti ga  a robu donosi na ruke!

9572ceb4.jpg

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Kada imate Zumo uredjaj, sve jedno da li 400, 500, 550 ili 660 resili ste pitanje nosaca. Posle dve sezone koriscenja GPS-a na motoru, nosac uredjaja se postavio kao glavno pitanje koje treba resiti. Trenutno imam nosac koji sam sam napravio - jedna metalna ploca u obliku slova T koja se sa dva U zavrtnja pricvrscuje za cev upravljaca. Jako, ali ne bas lepo. Na nosac je pricvrscena torbica, nabavljena u Louisu za 15e, ali su joj dimenzije za nijansu manje nego sto bi trebale da budu. Rezultat je ostecen rajsferslus kojim se torbica zatvara.

Drugo pitanje je napajanje. Uredjaj ima mni USB prikljucak preko koga se kablom napaja iz uticnice za upaljac. Resenje ima dve mane. Prva je da se time uticnica zauzima za vreme voznje te je nemoguce u isto vreme puniti telefon ili baterije za fotoaparat. Druga, veca mana je sto taj USB kabal nije predvidjen za drmusanje - vremenom dodje do prekida u kablu, tako da je jedino resenje novi kabal.

Ukoliko imate nesto vise od 100e Toratech ima resenje za ove probleme. Kao prvo nosac!

0106500170ani8275830.gif

By lalajko

Napravljen od anodiziranog aluminijuma, secenog laserom! Nosac ima i kljuc kojim se sprecava da GPS uredjaj promeni vlasnika! Izuzetno lepo i profi izgleda na upravljacu. Cena sasvim pristojna, oko 85e, ali uz njega treba kupiti i adapter sa kuglom, uz pomoc koje moze da se postavi u odgovarajuci polozaj... sto je dodatnih 48e. Ovo je naravno, naluksuznija verzija, ima i u pola jeftinijih.

Ge0FU_0106500400i019179073.jpg

By lalajko

Za napajanje uredjaja Touratech nudi specijalan kabal koji se vezuje na elektro instalaciju, na stalno napajanje, mada bih ga ja povezao da ide na kontakt. Kabal je High Quality ali i dalje ostaje pitanje koliko ce USB dzek na vasem GPS-u izdrzati. Ja planiram da na mom Cryptonu izvucem dzek na kratkom kablicu van uredjaja i taj ce prikljucak sluziti iskljucivo za napajanje na motoru.

01ads_0106502870a8286159.jpg

By lalajko

Kad vec narucujete Touratech opremu, a po sistemu kad je beg bio cicija, narucite i HQ Slusalice za ugradnju u kacigu, sa produznim kablom i 3.5mm prikljuckom na vas GPS.

404.jpg

Tako ste opremljeni za nateze uslove i mozete da krenete na put...

• Zainteresovan, 726 postova

Za sve koji nemaju GPS a hteli bi da rutiraju budući put po najkraćem ili najbržem vremenu to mogu uraditi po novom, dorađenom Contras Pan Plusu!

Ukucate start/cilj i on vam rutira put sa među tačkama...Trenutno, jedna od boljih mapa na Netu a imate i na CDu!

http://www.planplus.rs

Ako moderator smatra da treba promeniti mesto postu, neka to i uradi!

• Zainteresovan, 643 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

ja sam dobio ponudu za GPS Garmin eTrex  3.500,00 malo li je? puno li je? u odlicnom stanju sa futrolom malo koriscen

• Svakom po zasluzi, 12443 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Hmmm, to je matora navigacija bez karata, bez rutiranja...moj ti je savet da bežiš od toga. ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja